Топла супа от печени зеленчуци

Топла супа от печени зеленчуци

© Димитър Катерински



Времето отново застудя и събуди мисли за уютна стая, огън в камината и нещо топло за хапване, докато навън студеният вятър брули клоните. Затова "Детски Дневник" припомня една от хубавите рецепти за зеленчукова супа с аромат на зима, която ще сгрее деня ви. 


Супата е едно от най-лесните за приготвяне похапвания и важно стъпало за преодоляване от начинаещите малки готвачи, които обичат да помагат на мама и татко в кухнята. Технологията се усвоява бързо, но за постигането на наистина ароматен и хубав вкус е нужно и малко повече, защото не всичко сварено във вода и след това подправено, придобива аромат и изкушаваща плътност.


По-големите деца, щом участват в процеса няколко пъти, биха могли да я приготвят и сами – за изненада на родителите си или на гладни приятелчета, дошли на гости след училище.




През останалото време колкото и бързо да става една супа, винаги може да се ускори още малко процесът с помощта на любопитните ръчички. А и това си е интересно занимание за рано стъмващи се неделни следобеди – режеш на кубчета, на кръгчета, на дребни парченца, кълцаш пресни подправки, бълбукаш вода на котлона, бъркаш с голям черпак и надничаш нетърпеливо в тенджерата.


Тайната на супата е в овкусяването. Най-вкусна се получава с домашен бульон, като сухите подправки се прибавят към края на варенето, а пресните преди сервиране, за да пуснат аромата си в мига, в който се слеят с горещата пара, и точно секунда преди да опитате първата лъжица.


Тази рецепта за супа от печени зеленчуци има дълбок, леко опушен вкус, който засища с плътност и ухание. Приготвянето й отнема малко повече време, но, реално погледнато, не се вари, а резултатът ще бъде оценен от цялото семейство, особено поднесена с едно изпържено яйце отгоре или лъжица заквасена сметана. Гъста, топла и с прекрасен червен цвят, тя е и наистина добър начин да изкушите децата да похапнат малко зеленчуци.


За направата й са нужни: 3 големи домата, 2 червени чушки, 1 малък патладжан, 2-3 скилидки чесън, 1 малка глава лук, 3-4 чаши топъл зеленчуков бульон или вода, зехтин, чубрица, сух босилек, риган, черен пипер и сол на вкус.


Доматите и обеленият патладжан се нарязват на кръгчета, след което се нареждат в застлана с хартия за печене тава. До тях се слагат измитите чушки, скилидките чесън и обеленият и разрязан на четири лук. Отгоре се поръсват с 2-3 с.л. зехтин и се поръсват с чубрица, сух босилек и риган, а доматите и с 1 ч.л. захар.


Зеленчуците се изпичат на 200 градуса за около 40 мин. или до готовност на чушките, като чесънът става бързо и трябва да се извади по-рано.


Изпечените зеленчуци се слагат във висока и дълбока купа (чушките обелени и почистени от дръжката и семките), след което се пасират заедно с топлия бульон, като количеството от него зависи от вкуса на хапващите – дали предпочитат по-гъста или по-рядка супа. Накрая се подправя със зехтин, черен пипер и сол на вкус и се връща на котлона, като се загрява, без да се кипне, за да се смесят всички вкусове.


Готовата супа се сервира с по едно изпържено яйце или лъжица заквасена сметана в средата и топъл хляб с хрупкава коричка.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1509 Неутрално

    Днес па нема да готва нищо...

  2. 2 Профил на Десен екстремист
    Десен екстремист
    Рейтинг: 1096 Неутрално

    Пасиран постен гювеч? Не, мерси

    "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
  3. 3 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 3402 Весело

    С повече лимонов сок става за бульон трезве,ама е по скъпо от сок от стерилизирани краставички или зелева чорба.

  4. 4 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 622 Неутрално

    В момента жената готви телешко варено. Зимата ми е рай на супите, почти само месни-топчета, пилешка, пача/свински крачета/,борш със зелева чорба и 10зеленчука, шкембе и курбан чорба. В младите си години обичах топла супица за мезе на ракията, това го научих от балканджиите. В скуката на зимата най-позитивното е приятната софра.

  5. 5 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2518 Весело

    Супа с батладжан с по едно изпържено яйце?
    Ехаааааа няма да коментирам!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  6. 6 Профил на dimko
    dimko
    Рейтинг: 561 Весело

    Няма по-вкусно вълшебство, от англосаксонската кухня ...

  7. 7 Профил на Торбалан
    Торбалан
    Рейтинг: 716 Неутрално

    Топла пасирана супа в чаша винаги ми се отразява добре в моментите на захладняване на времето
    (в конкретния случай ще пропусна яйцето)

    Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
  8. 8 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1586 Весело

    И за мен без яйце...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  9. 9 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3761 Неутрално

    Без яйце, разбира се - все пак е време на пост; за мене - и без босилек, но с крутони.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  10. 10 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1552 Неутрално

    Нещо не се вдъхновявам от тази супа.
    Но докато не се опита, човек не трябва да казва не.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  11. 11 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Печена супа или варена баница – изберете сами!!!
    Шегувам се, но може и наистина да е вкусно! .... Може да опитам, но със сигурност без пърженото яйце.

  12. 12 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7451 Неутрално

    Сигурно е вкусна, и може и с пърленка, без яйце, но съм фен на по лесни ястия.

  13. 13 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1336 Неутрално

    В понеделник сутрин може една супа за закуска





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK