За децата и книжките на Софийския литературен фестивал

Скандинавско издание на Ендре Люн Ериксен

© Организаторите

Скандинавско издание на Ендре Люн ЕриксенВторото издание на Софийския международен литературен фестивал "Литературата на скандинавския север" започна вчера, а детската програма е един от тазгодишните акценти. Курсове по готварство с "Вкусна география" на издателство "Точица", непозната приказка на Андерсен, специални чествания на създателката на муминтролите Туве Янсон, игри и звезди от галактиката на детската литература са сред изненадите, които ще срещнат книжките и децата между този уикенд и 14 декември.


Всичко започва още този уикенд с Деня на детската книга в столичното място за събития "+Това". Авторката Мила Попнеделева-Генова (носител на наградата "Христо Г. Данов" за оформлението на своите книжки) ще разходи децата из чудния си свят с кукления театър на Ива Кала от 11 ч.


Книжките на издателство "Рибка"

© Организаторите

Книжките на издателство "Рибка"


В ранния следобед издателство "Рибка" - създателите на чудната торбичка-игра "Как си, мечо?", ще покажат своите книжки. А другото известно детско издателство - "Точица" на Зорница Христова, ще представи една необичайна книжка, написана от възрастни и деца за деца. "Вкусна география" е една необичайна разходка из българската кухня, чрез детска готварска работилница от 17 ч. 
Вече в основната програма на фестивала в НДК, на 12 и 13 декември, специални гости са световноизвестният детски автор Улф Старк ("Нека белите мечки да танцуват" и "Сикстен, или търси се жена за татко", изд. "Свеа") и младият му норвежки колега Ендре Люн Ериксон ("Питбул-териер в Атака", издателска къща "Емас"). В специални срещи те ще почетат и поговорят с малките си читатели, а разговорите ще водят Марин Бодаков и Валентина Стоева.


Книжките на издателство "Рибка"

© Организаторите

Книжките на издателство "Рибка"


На 11 септември пък центърът "Андерсен" към Софийския университет ще направи своята творческа работилница с неговата любима техника на рязане на покривки и изображения от сгъната хартия и ще представи "Лоената свещ" - една от първите приказки на големия датски разказвач, която беше намерена преди няколко години и тепърва ще излезе на български през декември.


100 години Туве Янсон


Фестивалът се включва в честванията на един от най-любимите скандинавски автори за деца и възрастни с изложба с нейните илюстрации, документален филм и игри с муминтроли за най-малките. Тази програма започва в 10.30 ч. на 10 декември, а след филма любопитната биография на Янсон ще оживее и в разговор, воден от Зорница Христова. На 14 декември пък Румен Гаванозов ще представи своя куклен спектакъл "В края на ноември" по текстове на финландската писателка.


Съпътстващата програма на "Софийския международен литературен фестивал" започва от 25 ноември, а основната – на 9 декември. Подробности около тях може да проследите на страницата на фестивала и във фейсбук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK