Постни сладки със захаросан джинджифил

Постни сладки със захаросан джинджифил

© Димитър Катерински



За много хора постен десерт е почти винаги еквивалент на нещо безвкусно. С малко повече въображение, обаче, сладкишите без животински продукти, могат да блеснат в изцяло нова светлина и вкус.


В експериментите в кухнята може да се включи цялото семейство, децата да научат за нови продукти и всички единодушно да изберат любимия си постен десерт. Вместо краве масло използвайте кокосово, зехтин, от гроздови семки или олио. Яйцата почти винаги се заменят успешно с пюре от ябълки или тиква. Прясното и кисело мляко също могат да бъдат заменени в повечето рецепти с вода, плодов сок или кокосово мляко – вариантите са безброй.


Като за начало в тази декемврийска неделя опитайте с децата да направите вкусни, загряващи сладки със захаросан джинджифил. Приготвят се лесно и бързо и никой не би познал, че в тях няма животински продукти.




За направата им са нужни: 1/2 ч.ч. кокосово масло (или друго растително олио по избор), 2 с.л. кокосови стърготини , 3 с.л. смлени орехи, 1/2 ч.ч. кафява захар, 3 с.л. мед, 2 с.л. нарязан на дребно захаросан джинджифил, 2 с.л. захаросани портокалови корички, 1/2 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер, 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно


Всички съставки се смесват в голяма купа, по реда, в който са описани и се разбъркват хубаво – с вилица в началото и с ръка към края. Получава се доста лепкава смес, от която с навлажнени ръце се оформят топчета с големината на орех и се нареждат в тава, застлана с хартия за печене.


Пекат се на 180 градуса около 15 мин или докато придобият приятен златист цвят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK