Лековити приказки

Лековити приказки

© Институт по позитивна психотерапияДобре дошли в Голямата гора, където ще срещнете всякакви животинки. Също като нас, хората, и те понякога имат грижи - борят се със своите страхове, учат се как да се справят със своите чувства и какво да предприемат в различни трудни ситуации.


Животните в гората са героите от книжката "Защо все аз?". Тя съдържа 14 терапевтични приказки, предназначени за деца от предучилищна и начална училищна възраст. Част от темите, които засяга сборникът, са гняв и агресия, развод, лъжа и кражба, раждане на друго дете в семейството, страхове, смърт и загуба, самооценка, навици.


Тези приказки не са предназначени за последователно четене, нито са приказки за лека нощ. Те представят често срещани конфликти, на които не винаги знаем как да отговорим. Някои от тях са с отворен край, като варианта за довършване избира детето.
Авторът на приказките е детският психолог Цвета Мишева, а илюстрациите и графичното оформление са от Анелия Костова-Бозгунова.


За книжката говорим с автора на идеята, под чието сътрудничество е изготвена, детския психолог и психотерапевт Милена Манова. Тя обяснява, че сборникът е роден от практиката, от нуждата за по-ефикасна комуникация с децата. "Емоциите на децата са интензивни, но бързопреходни и те не биха могли лесно да ги облекат с думи, заради дефицитния си емоционален опит. Затова играта, рисунката, приказките опосредстват контакта. Приказките са рисунките в думи, които дават възможност на децата да се идентифицират с героите и да разберат, че не са уникални в преживяванията си. Терапевтичната стойност на приказките е в споделената история", казва Милена Манова.Приказката позволява на въображението да изгради образи, да репетира житейски моменти и отношения. Чрез нея можем да наблюдаваме дистанцирано, но съпричастно героите. Чрез нея режисираме в главата си спасителни перспективи и резервни планове. Приказката като терапия дава план за действие, изход и индиректен съвет как да се случат и преживеят жизнените обстоятелства, без да пострадаме. В нея има проблеми, страдание, неудобство, незнание, но и неочаквани разрешения и вълшебни намеси.

Целта на книгата е да подпомогне родителите и специалистите, работещи с деца в опита им да се справят с неизбежните проблеми в детството, като видят друга перспектива. Така се мобилизират естествените креативни способности на детето.


"Родителите, които търсят помощ, обикновено са изправени пред трудности с варираща честота. В ранна детска възраст това са проблеми, свързани с противопоставяне и опозиционно или хиперактивно поведение, страхове и тревожност. В училищната възраст обичайно преобладават проблемите с мотивацията и взаимоотношенията на децата с учителите и връстниците, самооценката, социалните страхове", обяснява психологът.


Терапевтичните приказки не са универсално решение. Тяхната функция е да дадат друга гледна точка. Те са достъпните картини от думи, които разширяват емоционалните способности на детето. Прочитът на всяко дете е различен. Терапевтът (или родителят) не дава решения, не натрапва възгледи и поуки. Детето е способно само да извлече всичко, което му е нужно в конкретния момент.


Терапевтичните приказки са предназначени за децата в предучилищна и начална училищна възраст, за които приказката е въздействащо и вълнуващо преживяване. Милена Манова казва, че при по-големите деца за предпочитане е вербалният контакт.


Тя обяви, че в момента тече подготовката на други приказки с фокус върху общуването. "Това, което особено ме вълнува е полезното и окуражаващо говорене във взаимодействието родител – дете и възпитател – дете. Съществува сериозно разминаване между желателни и действителни послания, които се отправят към детето и които формират представите и личността му", споделя Милена Манова.Приказката позволява на въображението да изгради образи, да репетира житейски моменти и отношения. Чрез нея можем да наблюдаваме дистанцирано, но съпричастно героите. Чрез нея режисираме в главата си спасителни перспективи и резервни планове. Приказката като терапия дава план за действие, изход и индиректен съвет как да се случат и преживеят жизнените обстоятелства, без да пострадаме. В нея има проблеми, страдание, неудобство, незнание, но и неочаквани разрешения и вълшебни намеси.

Очаквайте откъс от книгата "Защо все аз?" в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ecolomix
  Ecolomix
  Рейтинг: 617 Неутрално
 2. 2 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ecolomix":

  Зависи за кого

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 509 Неутрално

  От детските ми години до сега най-добрите приказки са на Ангел Каралийчев, Ран Босилек и Николай Райнов. Не знам дали се издават, но са истинско съкровище.

 4. 4 Профил на marinini
  marinini
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От къде ще може да се закупи книгата след представянето й, ако може да се намери по книжарниците - в кои и откога? Предварително благодаря!

 5. 5 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Звучи чудесно. Ще я ползваме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK