Гуакамоле

Гуакамолето е чудесна компания на неделната киновечер за цялото семейство у дома, като гарнитура към пилешко месо или пък като част от сандвичите на децата за училище.

© Димитър Катерински

Гуакамолето е чудесна компания на неделната киновечер за цялото семейство у дома, като гарнитура към пилешко месо или пък като част от сандвичите на децата за училище.



Гуакамоле е мексиканска разядка, която през последните години стана доста популярна и в Европа, благодарение на свежия си, леко пикантен вкус, който подхожда изключително много на различни крекери, царевични питки и сандвичи.


Приготвяла се е от ацтеките още през 16-ти век и името буквално означава "сос от авокадо". Освен авокадо, рецептата включва домати, лимонов сок, люта чушка, червен лук и кориандър. Когато става въпрос за деца, обаче, лютото и кориандърът не са техни първи приятели, но дори и без тези съставки гуакамолето си остава чудно вкусна и полезна разядка, която малчуганите могат да приготвят изцяло сами.


Откриването на добре узряло и вкусно авокадо е малко по-сложна задача. Обичайно плодовете, които се предлагат в магазините, са все още зелени или пък са вече презрели, което превръща приятната му сърцевина в тъмна и не особено вкусна маса. Изберете авокадо, което при натиск съвсем леко поддава и няма петна по кората. Или изцяло твърд плод, който оставен за ден-два в близост до банан, ще узрее и стане много бързо готово за консумация.




Гуакамолето е чудесна компания на неделната киновечер за цялото семейство у дома, като гарнитура към пилешко месо или пък като част от сандвичите на децата за училище.


За направата му са нужни: 2 броя авокадо, 1 голям домат, 1 глава червен лук, 1 ч.л. зехтин, прясно изцеден лимонов сок, черен пипер и сол на вкус, по желание нарязан пресен кориандър или босилек


Двата броя авокадо се разрязват внимателно през средата, като половинките се разделят и големите костилки се отстраняват. С помощта на лъжица се издълбава месестата част на плодовете и се слага в купа, след което се намачква с вилица, докато се получи хомогенна смес. Доматът и лукът се нарязват на дребни парченца и се добавят към авокадото, разбърква се добре.


Разядката се подправя със зехтина, солта, лимоновия сок и черния пипер на вкус. По желание се добавя нарязан пресен кориандър или босилек. Гуакамолето може да се съхранява до два дни в хладилник, в добре затворен съд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1771 Неутрално

    Някой ял е такова нещо?

  2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
    Grizacha ot Razgrad
    Рейтинг: 605 Весело

    До коментар [#1] от "chicago514":

    На повръщано ми прилича.

  3. 3 Профил на gallno
    gallno
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#1] от "chicago514":

    Да, много е вкусно, но доста калорично. Авокадото е "мазен" плод, можеш да си го мажеш на филия вместо масло,


  4. 4 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3454 Неутрално

    До коментар [#1] от "chicago514":
    До коментар [#2] от "mentra65":
    Най-големите производители на авокадо са Индия и Бразилия а у нас няма нито една лаборатория която може да даже дали гените са му изродени!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  5. 5 Профил на Imaginary Friend
    Imaginary Friend
    Рейтинг: 642 Неутрално

    Не е точно гуакамоле, но сходен е резултата от авокадо, сирене, малко чесън и черен пипер (при мерак и малко зехтин, но авокадото си е достатъчно мазно) направени на паста с пасатора.

    Не цъкам плюсове и минуси.
  6. 6 Профил на Десен екстремист
    Десен екстремист
    Рейтинг: 1604 Неутрално

    Много е вкусно и се чудя как няма почитатнели сред читателите на Дневник... ?

    "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
  7. 7 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2063 Неутрално

    В Калифорния му викат Гуак (съкратено) Много е популярно. Авокадо расте по дворовете. Има голямо производство на Авокадо.
    Гуакамоле се прави с лайм (зелените лимончета) не с лимон ... но това са подробности. Доста е калорично. Дори само авокадо на сандвич да ядете е много вкусно, много полезно - пълно е с витамин Е и Омега 3 но ... е много калорично. Найдобре е да се ползва като заместител на маслото в сандвичи. Например сандвич с шунка в класическия си вариант изисква масло. Може да се сложи Авокадо. В Калифорния цената на едно голямо авокадо е около $1 до $1.50. В България вероятно е по-скъпо.

    California Über Alles
  8. 8 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#1] от "chicago514":
    Вкусно е, и аз потвърждавам. Яде се с тортила чипс, примерно.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  9. 9 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 2528 Неутрално

    Мноо вкусно...с ракиика е трепач.

  10. 10 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2063 Неутрално

    А ето и как се реже авокадо.
    https://www.youtube.com/watch?v=PAAMx_R523o
    и как се прави гуакамоле
    https://www.youtube.com/watch?v=tHVzFLtvbGQ

    California Über Alles
  11. 11 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1657 Неутрално

    Най-добрата комбинация с авокадо, според мене, е 'Трицветната салата'/Insalata Tricolore, която включва домати, моцарела и авокадо. Залива се със сос от зехтин, балсамичен оцет, пълнозърнеста горчица, чесън, сол, черен пипер и се поръсва с босилек. Най-добре е моцарелата да е от бивол и да е купена в Неапол.

  12. 13 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1657 Неутрално

    Не намерих в интернет снимка на салатата, в която да са включени всички споменати от мене съставки, а те са изключително важни за завършения вкус. На снимката от горния линк липсва горчица и чесън.

  13. 14 Профил на nikoia
    nikoia
    Рейтинг: 614 Неутрално

    До коментар [#1] от "chicago514":
    Да , мирише на пролет. Аз му викам разтителна пържола / заради авокадото /.

    nikoia
  14. 15 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 1843 Неутрално

    Отлично е с тортила чипс.
    Използвам почти същите съставки, само вместо лимон предпочитам лайм, а вместо червен лук нарязвам пресен зелен лук.
    Босилек не съм слагал, но кориандърът е отлично допълнение.

  15. 16 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1413 Неутрално

    Авокадото го "открихме" една пролет по Великден, когато започнахме със зелената салата, пресен лук и репички. Оказа се вкусно и не пропускаме да си правим салата с него. Тая Нова година си сервирахме същото, плюс някои добавки: зелена салата, пресен лук, авокадо, риба тон, пушена скумрия или сьомга и обезкостени маслини. Леко меню на корем, мезе за милион и никакво наптъпкунване освен пиенето.

  16. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  17. 18 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1926 Неутрално

    Досега не съм видяля накой, който да не харесва гуакамоле. Освен че е вкусно и полезно има и предимството, че бързо се приготвя. В Калифорния го ядяхме като сос за джипс.

  18. 19 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 947 Неутрално

    Като се добави и малко люто, гуакамолето е много добро с тортиля и бира. Не купувайте авокадо с тъмни петна. Не го дръжте дълго на хладно, първо ще изгние и после ще омекне. Сложете го в плик заедно с банани, ябълки.

  19. 20 Профил на proventuss
    proventuss
    Рейтинг: 417 Неутрално

    Аз си правя в къщи, понякога ме домързява и си го пасирам авокадото с чесън, черен пипер и сол. Исках да направя на мама в България, но след безрезултатно обикаляне открих мижави зелени в Пикадили и се отказах. В Германия са по евро бройката и са от Чили или Перу, на промоция по 50 цента.

    "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
  20. 21 Профил на alg57373608
    alg57373608
    Рейтинг: 449 Неутрално

    А къде се намира пресният кориандър?

  21. 22 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1771 Весело

    ОК-ще пробвам.Убедихте ме.

  22. 23 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 743 Весело

    chicago514 "ОК-ще пробвам.Убедихте ме"


    Няма да съжаляваш. Наздраве!

  23. 24 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Аз правя следната комбинация:
    1) Два броя авокадо, нарязани на кубчета
    2) 4-5 пръчици рибени опашки - също на кубчета
    3) 3-4 супени лъжици майонеза.
    Смесват се. Добавя се черен пипер.

    The best way out is always through Robert Frost
  24. 25 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2466 Неутрално

    До коментар [#2] от "mentra65":

    Трябва да се съглася с Вас - няма как да се абстрахираме от външния вид на едно ястие!
    Поотделно продуктите са ОК, интересно е каква комбинация ще се получи?
    Смятам да опитам рецептата.

    I Want To Believe
  25. 26 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1771 Весело

    До коментар [#23] от "nonsens2":
    Ми,наздраве.Живи и здрави да сме.

  26. 27 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1545 Любопитно

    До коментар [#1] от "chicago514":

    Мда. На мен ми харесва.
    За пръв път го пробвах в Щатите като сос за тортия чипс, но и тук съм си правила. Макар че малко трудно се намира читаво авокадо.
    Впрочем, вярно ли е това, че ако сложиш зеленото авокадо в кафяв хартиен плик, щяло да узрее по-бързо?

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  27. 28 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 714 Неутрално

    Много е вкусно гуакамоле-то.Заслужава си да го опитате.Ако не може да си го приготвите,продава се в готов вид в Лидл.

    Tony
  28. 29 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3860 Неутрално

    До коментар [#15] от "virgin":

    Това е и моята рецепта. Ако нямам кориандър, добавям магданоз. Вкусно и засищащо с препечена филийка, особено по време на пости.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  29. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2116 Неутрално

    До коментар [#29] от "Bramasole":

    Кориандър на зърна смлян също върши работа.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  30. 31 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3454 Неутрално

    [quote#17:"Walter_White"]Ако разкрият такава лаборатория у нас - препоръчвам ти да минеш един преглед.
    Почти съм сигурен, че гените ти ще се окажат по-увредени от тези, на бразилското авокадо...
    [/quote]
    Генетично съм си ок , благодаря за загрижеността !
    Набавям си екологична храна произведена в България която не е генно изродена и не е расла в изкуствена тор ,инсектициди и пестициди ,и съответно я няма в немските бакалии.Младите либерал-ентусиасти(либерасти) въпреки ,че са от село пак не ядат чиста храна а четат подобни статии и ходят да си търсят гнилото авокадо останало от декемврийските примоции !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  31. 32 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 947 Неутрално

    [quote#27:"Хриси"] ако сложиш зеленото авокадо в кафяв хартиен плик, щяло да узрее по-бързо? [/quote]

    Вярно е, при зреенето се отделя етилен и пликът помага за задържането му. По-бързо става обаче, ако се добавят домати, ябълки или банан. Узрялото авокадо си променя цвета, потъмнява и почва да бие на вилетово-кафяво. Трябва да се проверя веднъж на ден дали е готово, защото ако презрее почва да загнива. Веднъж узряло, авокадото може да се държи някой друг ден в хладилник.

  32. 33 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3454 Неутрално

    [quote#28:"Free person"]ко не може да си го приготвите,продава се в готов вид в Лидл. [/quote]
    +++
    Няма какво да добавя за неделната агитка на немски евтини бакалии !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  33. 34 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1569 Неутрално



    [quote#1:"chicago514"]Някой ял е такова нещо?[/quote]

    Аз .

    Обаче не съм му фен. Авокадото по принцип не е моят вкус и каквото и да го правя, все ми седи блудкаво.
    Предпочитам дип пт патладжани, чушки и подобни, с български вкус.
    А иначе обичам да пробвам всякакви екзотики.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  34. 35 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 947 Неутрално

    До коментар [#31] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

    Авокадото засега не е генно модифицирано и не се замърсява лесно с пестициди. Друг въпрос е, че в България авокадото е скъпо и наистина се разваля по щандовете.

  35. 36 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 920 Неутрално

    До коментар [#11] от "princess_x":

    Най-добрата комбинация с авокадо ( според мен ) е дижонска горчица и бяло вино!

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  36. 37 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 1843 Неутрално

    [quote#34:"Jessika"]Обаче не съм му фен. Авокадото по принцип не е моят вкус и каквото и да го правя, все ми седи блудкаво. [/quote]
    По принцип авокадото лесно приема всякакви добавени вкусове и подправки.
    Всеки си има свой метод, не е задължително да се придържаме към готварските книги. Както някои читатели споделиха по-горе, може да се добави и магданоз, може и скилидка чесън. Става много приятно след няколко часа в хладилника.
    А, и чили естествено. Или пък малко сос "Табаско".
    Майка ми прави леко кощунство - когато направя гуакамоле, тя си смесва част от него с извара и за закуска го намазва върху препечени филийки.

  37. 38 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    До коментар [#27] от "Хриси":

    Вярно е!
    Но трябва да са две авокада и един банан, заедно в плика!

  38. 39 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Авокадо от години слагам на зимни салати със зеле, моркови, ряпа, айсберг и пр., вместо майонеза. Лично аз винаги го подправям с чесън, иначе не ми е по вкуса. Много се връзва като гарнитура към морски дарове.

    От своя приятелка, която много е пътувала, в това число в Латинска Америка, научих, че за да не потъмнява гуакамолето, в него се слага костилката на авокадото.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  39. 40 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#21] от "alg57373608":

    В по-големите магазини от типа на пикадилита, били и пр. Един път пробвах пресен коирандър и никога няма да повторя - на мен не ми допадна вкусът му, но много хора го харесват.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  40. 41 Профил на S.P.Q.R.
    S.P.Q.R.
    Рейтинг: 388 Неутрално

    [quote#39:"doneva_a"]научих, че за да не потъмнява гуакамолето, в него се слага костилката на авокадото[/quote]
    това няма да помогне.
    трябва авокадото, моментално след като се намачка, да се залее със сок от лайм или лимон, който е антиоксидант и предотвратява много бързото гниене на авокадото.

    zenrus.ru
  41. 42 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2063 Неутрално

    До коментар [#37] от "virgin":

    Не обвинявай майка ти. Всъщност това е типична комбинация в Мексиканската кухня. На всичко слагат Гуак и Извара, която не е точно като Българската а малко по-мазна. Разбира се добавят и Салца - вариация на ситно нарязани домати, лук, люти чушки и селантро (май колендро се наричаше на Български) + сок от лайм.

    California Über Alles
  42. 43 Профил на S.P.Q.R.
    S.P.Q.R.
    Рейтинг: 388 Неутрално

    [quote#42:"Pontif А"]селантро (май колендро се наричаше на Български) [/quote]
    кориандър

    zenrus.ru
  43. 44 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1079 Любопитно

    За гуакамоле има различни рецепти. Моят добър мексикански приятел Мигел го прави без лук и кориандър, но с чесън. Жена ми не си пада по пикантни подправки и затова сега правим гуакамоле просто с авокадо, лимонов сок и сол и става супер поне за нашия вкус. Но, не се учудвам на странните реакции във форума. В България авокадото просто не е популярно. Всъщност до 2002 г. когато напуснах България аз не знаех дори какво е това авокадо. Бях чел за този плод само в книги.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  44. 45 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    АВОКАДОТО е само една много полезна основа за приготвяне на една съствка на растителна диетична част от здравословното хранене и избягване на употреба на животински мазнини.

  45. 46 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2629 Весело

    До коментар [#11] от "princess_x":


    [quote#11:"princess_x"]. Най-добре е моцарелата да е от бивол[/quote]
    Има ли някой да е успял да издои бивол ?
    Бивол е мъжко животно и ако го хванеш за тестисите да го доиш, резултата за теб няма да е благополучен !
    Биволицата е женското животно и дава най-масленото мляко !
    Баба ми Гроздана като сквасеше биволско , киселото мляко имаше почти сантиметър каймак !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  46. 47 Профил на dame
    dame
    Рейтинг: 412 Неутрално

    Вместо лимон - лайм. Разликата е осезателна. Иначе, обелен домат и зелена чушка, както и халапеньо за пикантерия.

    dame
  47. 48 Профил на kutlovchanin
    kutlovchanin
    Рейтинг: 405 Неутрално

    Много е вкусно с царевичен чипс!

  48. 49 Профил на InmoInvestments
    InmoInvestments
    Рейтинг: 823 Неутрално

    Любимото ми Гуакамоле, не е от скоро любимо на европейците, а отдавна ! С прясно изпечени Начос и бутилка Корона или Модело, върви, та се къса ! Мексико ми е едно от любимите места за прекарване на добро време и ядене !

    You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
  49. 50 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2116 Весело

    До коментар [#46] от "Чардо":

    Правих кисело мляко от биволско прясно мляко.
    Правех го в компотени буркани омния.
    Коронният ми номер като се поохакаме на маса с приятели беше да покажа буркан с кисело мляко, но без капачка отгоре и да го обърна рязко надолу. Всеки присвива очи, смятайки че всичко ще се олее в кисело мляко, ама не. Капка не пада.
    А един приятел каза, че се чудил на реклама "панирано кисело мляко" и се чудел как ще панираш кисело мляко. Като видя моя номер каза, че вече му е ясно как .
    Масленост около 12%.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  50. 51 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2629 Весело

    До коментар [#50] от "Росен (путлер капут)":

    Мисля че съм го казвал , че преди да дойда тук се опитах да живея в Острец (Априлци) . Та там от един комшия , който гледаше поне 10 крави си купувах току що издоено краве мляко и като го сквасех, също като теб в буркани и в мазето.
    Седеше и по 6 месеца ,долу температурата бе постоянна, мазето бе вкопано в ската .
    Но и то като го обърнех за демонстрация си оставаше в буркана
    НАТУРАЛНО мляко от крави пасли под Ботев връх и Мара гидик
    Между другото , балканджийте го припознават за едно от добрите мезета за сливовата !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  51. 52 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2629 Любопитно

    До коментар [#50] от "Росен (путлер капут)":
    Кой па ти прасна минус ! ?

    https://maps.google.bg/maps?q=%D0%90%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%86%D0%B8&ie=UTF8&ll=42.82213,24.948385&spn=0.013173,0.027874&cid=490963544208704844&hnear=%D0%90%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%86%D0%B8,+%D0%9B%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87&t=m&z=16&iwloc=A
    На уличката , която свършва на буквата "Х" от надписа Хотел Панорама на ул. Отдих № 51 се намира вилата . Те там всички улички в този район са все под едно име : ул.Отдих
    https://maps.google.bg/maps?q=%D0%90%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%86%D0%B8&ie=UTF8&ll=42.820256,24.952003&spn=0.001647,0.003484&cid=490963544208704844&hnear=%D0%90%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%86%D0%B8,+%D0%9B%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87&t=h&z=19&iwloc=A

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  52. 53 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2629 Любопитно

    https://www.google.bg/maps/place/%D0%90%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%86%D0%B8/@42.820431,24.953771,3a,75y,90t/data=!3m5!1e2!3m3!1s55613088!2e1!3e10!4m2!3m1!1s0x0:0x6d040be023a054c
    Това е снимка от терасата на х-л Панорама към Мара гидик в ляво и Ботев връх в дясно
    В основата на снимката се виждат едни кабели и това е главната улица Отдих
    Малко в дясно е пресечката на която е вилата , а доста по в ляво бе краварника

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  53. 54 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2116 Весело

    До коментар [#52] от "Чардо":


    [quote#52:"Чардо"]Кой па ти прасна минус ! ? [/quote]
    "Обичан" съм аз, много .

    Кравите (млякото им) очевидно са били на горната граница на възможната граница на масленост.
    И да, учудих се навремето на трайността на киселото мляко.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  54. 55 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2116 Неутрално

    До коментар [#53] от "Чардо":

    Райско място за всички сезони.
    По-рано си мислех, че като стигна 50 годишна възраст ще мога да живея на такова място, защото ще имам дотатъчно пари.
    Илюзии .

    На Коледа възстанових традицията си да си правя и домашно сирене. Забравен вкус. Стана невероятно. Сега с помощта на един приятел си правя калъп за поне 2 кила сирене. Няма да е от дърво. Ще ползвам стоманена мрежа. Отваряща се за да вадя лесно тензуха после. Нещо като отворен отгоре капан за плъхове. Плочка ще притиска сиренето в тензуха и така няма да има значение дали правя определеното макс. количество или по-малко. Килограм сирене ще ми излиза 7 лева, но струва заради вкуса.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  55. 56 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2629 Любопитно

    До коментар [#55] от "Росен (путлер капут)":


    [quote#55:"Росен (путлер капут)"] Килограм сирене ще ми излиза 7 лева, но струва заради вкуса[/quote]
    Заслужава си и ще хапваш сирене , а не някакъв "продукт" !
    Тука си купувам сирене само на на мандрата в Кортен И се продава само в местната верига (7 или 8 магазина) Мерканто .Няма ни в Кауфланд , ни в Била , ни в Лидл , ни в Пени !
    Дебна когато има седмично намаление на товасирене и обикновено си купувам 2 или 3 буци.Оставям го за няколко дена да се отцеди хубаво от саламурата , после го нарязвам , нареждам го в кутии в които го "заразявам" с благородната синя плесен и си хапвам синьо сиренце
    Пиша ти за Кортен, защото и тяхното сирене е в метални калъпи и даже на самите буци е изписано с вдлъбнати букви "КОртен" !
    А за Острец хем съжалявам , хем не !
    Едното е емоции, че мястото го купих още като войник 1967-ма и то по пощата Проекта на вилата бе по мои скици , минала ми е през ръцете от първа копка до последна керемидка, обзавеждане и т.н.. .
    Но ако бях останал там в едно от най-прекрасните , но и скъпо място -=- то щях да мизерствам! Знам от личен опит , че по един начин се поддържа апартамент в блок и по-съвсем друг ,по-скъп и по-труден начин къща !
    А и там сега е коренно различно - едно време вилите бяха пълни с хората им от цяла България , а за близо 2 години до като бях там идваха единици и то за кратко.
    САМ си !
    Иначе са идвали жени там, даже и от Малмьо , харесва им , но веднага питат колко ми е пенсията . И само тази от Малмьо предложи да заминавам при нея и че там веднага ще получа и социална пенсия и доста пари за да науча езика, но аз никоига не можех да си представя , че мога да живея извън Българуия, а за поръв път можех да остана в Канада още като бях на 19 !
    Тук сме си гот с баб Диди Тя не пита , а даже и децата и внуците ни са единни !(без моя големия!)

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  56. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2116 Неутрално

    До коментар [#56] от "Чардо":

    В каменната ера се връщаме, но съм прокълнат с вкус. Като опитам нещо хубаво не мога да го забравя или заменя с нещо.
    Затова и произвеждам всичко, което мога.
    И всичко това като наближих 40-те. Просто преди това можех да си купя с пари нужното, но от тогава спря да е възможно намирането на истински неща.

    п.с. Лека вечер приятелю. Отиваме на гости с Гърлето.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  57. 58 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2629 Неутрално

    До коментар [#57] от "Росен (путлер капут)":


    [quote#57:"Росен (путлер капут)"]Отиваме на гости с Гърлето. [/quote]
    Поздрави я !
    Ние сме си с баб, малката й дъщеря и Алето

    В Е СЕ Л О !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  58. 59 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    [quote#1:"chicago514"]Някой ял е такова нещо?[/quote]

    Доста български домакини съм чувала да го приготвят. Аз не бих го опитала, защото авокадото е едно от малкото неща, които са ми крайно противни на вкус.

    'Let light surround you' Dream Theater
  59. 60 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1657 Неутрално

    До коментар [#36] от "Без соц":

    Да, пропуснах да пиша, че се използва пълнозърнеста дижонска горчица. Може да се добави и малко чили - някой спомена, че авокадото му идвало блудкаво - с горчица, чесън, босилек и чили няма начин да не му/и' хареса.

  60. 61 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1657 Неутрално

    До коментар [#59] от "ariel28":

    Би трябвало да го опиташ в трицветната салата, за която писах, защото е вкусна, а авокадото е много полезно.

  61. 62 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#61] от "princess_x":

    Може да дам още един шанс на авокадото, благодаря

    'Let light surround you' Dream Theater
  62. 63 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1657 Неутрално

    До коментар [#46] от "Чардо":



    Прав си, но просто се обърках с италианския, на който се казва mozzarella di bufala, и пропуснах 'подробността' с пола. Използвах 'бивол' генерично, но трябваше да е 'биволица'.

    http://www.mozzarelladop.it/

  63. 64 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1657 Неутрално

    До коментар [#62] от "ariel28":

    Да ти е сладко.

  64. 65 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    [quote#64:"princess_x"]Да ти е сладко. [/quote]
    Благодаря, почитателите на гуакамолето сте много сладкодумни, ще ме изкушите

    'Let light surround you' Dream Theater
  65. 66 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 570 Неутрално

    До коментар [#3] от "gallno":
    [quote#3:"gallno"]Да, много е вкусно, но доста калорично.[/quote]
    До коментар [#7] от "Pontif А":
    [quote#7:"Pontif А"]Доста е калорично. Дори само авокадо на сандвич да ядете е много вкусно, много полезно - пълно е с витамин Е и Омега 3 но ... е много калорично[/quote]
    Калорично е, но се препоръчва за отслабване.

  66. 67 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2629 Любопитно

    До коментар [#59] от "ariel28":


    [quote#59:"ariel28"] защото авокадото е едно от малкото неща, които са ми крайно противни на вкус.[/quote]
    ++++++++++++
    И на мен !
    Преди доста години го опитах ,
    НО надали ще повторя !
    Ем тогава го приготви майстор . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  67. 68 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2629 Весело

    До коментар [#63] от "princess_x":


    [quote#63:"princess_x"]Използвах 'бивол' генерично, но трябваше да е 'биволица'.[/quote]
    Между другото имам едн спомен от казармата от лятото на 1967-ма . . .
    Полегнали сме на една поляна в Родопите на околою 20 км над с.Елешница Разложко с най-добрия ми приятел теди . И той софиянец , като мен , НО никога не излизал от София и много далеко от селските истории. Някъде около нас в дрямаката си чуваме че пасе стадо и му хлопат чановете .Теди ни в кклин ни в ръкав ми казва че му се пие мляко.
    Аз се понадигнах на лакът и видях , че стадото е смесено - овце и кози , а овчар се не вижда и му казвам на Теди :
    -Виждаш ли козитЕ ? Уди хвани една коза , вкарай я в помещението и дои във войнишкото канче !
    - Що па коза , а не овца ?
    - Защото овцата е смалки вимета и бозките са им дребни , а козата е с големи бозки и лесно се дои ! - и му показвам с ръце как се дои и пак съм задрямал под една шарена сянка .
    По едно време чувам шум от борба и Теди псува с всички глаголи от майчино врем !
    Ставам да видя какво става и гледката и до ден днешен предизвиква смях , като се срещнем с Теди !
    Нашия хванал коча и иска да му издои мъдете , а коча рипа и му налита с рогите . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  68. 69 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    [quote#67:"Чардо"]И на мен !
    Преди доста години го опитах ,
    НО надали ще повторя ! [/quote]
    Само едно друго нещо ми е било толкова неприятно - текила

    'Let light surround you' Dream Theater
  69. 70 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1123 Любопитно

    [quote#59:"ariel28"]Аз не бих го опитала, защото авокадото е едно от малкото неща, които са ми крайно противни на вкус.[/quote]
    Първите няколко пъти, когато го ядох на кубчета в зелена смесена салата, не можах да разбера защо изобщо се използва, струваше ми се блудкаво. Обаче след като свикнах и се научих да го изчаквам да узрее точно колкото трябва, сега си го мажа на филия и посолявам вместо масло и много го обичам. Гуакамолето е много вкусна салата! Мазничка е, но мазнината на авокадото е полезна за кожата и е лека растителна мазнина.

  70. 71 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1657 Неутрално

    До коментар [#68] от "Чардо":

  71. 72 Профил на entwickler
    entwickler
    Рейтинг: 446 Неутрално

    Моята рецепта:
    Авокадо, яйца (варени), сирене, кисело мляко, магданоз, изцеден лимонов сок

    Общо взето го хапваме с царевичен чипс...

  72. 73 Профил на Denitsa Mircheva
    Denitsa Mircheva
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Подправя се със зелен лимон (лайм), доматът също не е задължителен, може да се добави лют пипер и/или чили сос - всичко е въпрос на вкус.
    Авокадото иначе е мазно, да, но от така наречените полезни мазнини.
    П.П. Става и с бира, и с мастика, и с чипс, и с репички / нарязани моркови.

  73. 74 Профил на Arya Stark
    Arya Stark
    Рейтинг: 660 Весело

    Има неща, които харесвам да хапвам на място, но не приготвям в България. Авокадо и кориандър определено не бих сервирала у дома, не познавам и много български деца, които ще го обикнат, отделно, че комбинацията с чипс, дори царевичен, не е препоръчителна.
    Но съм сред почитателите на Ирина Катеринска и с удоволствие прочетох статията!

    "Winter is Coming"
  74. 75 Профил на Zhelyo Tonev
    Zhelyo Tonev
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Аз пък от повече от година яко го предлагам на моите приятели по разни партита и рождени дни и трябва да ви кажа, че народа яко го хапва. Винаги моето хоули-моули гуакамоули свършва първо. Става с тортиля чипс, с препечени филийки, а аз наскоро открих и вариант с стръкове целина. Дава много енергия, кожата, косата и ноктите изглеждат супер и бягам по 5-10 км на ден като машина. А пък колко бира изпива, не е истина. Бе в общи линии е по-доброто кьопоолу, а и е по-здравословното. 2 авокадо, 1 домат, попарва се, за да му се махне ципата, 2 скилидки чесън, 1 с.л. зехтин, сока от 1 лимон, не правя разлика м/у лимон и лайм, яко мачкане с мачкало за картофено пюре и е готово. Не повече от 10 мин. Има евтино авокадо в ЛИДЛ. Децата също го обичат.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK