Бързи американски палачинки

Всяка готова палачинка се намазва с масло и се сервират топли.

© Димитър Катерински

Всяка готова палачинка се намазва с масло и се сервират топли.



Тези палачинки се приготвят толкова бързо, че спокойно могат да бъдат включени в списъка с онези рецепти под надслов "лесни, като детска игра". Основният им плюс е, че съставките са много прости и децата съвсем самостоятелно могат да се справят с направата им, като не е нужно да ползват специални мерки и теглилки.


Особено в зимните неделни утрини, когато мама и татко искат да поспят до по-късно, а малчуганите са решили да ги изненадат с кулинарните си умения, тази рецепта идва идеално на помощ. Най-добре е поне веднъж да ги приготвите заедно с тях, за да им покажете точно как и след това да ги оставите да се забавляват сами с тигана, като внимават да не се изгорят.


От тези съставки се получават десет американски палачинки (панкейкс/pancakes), ако искате по-голямо количество, увеличете съставките двойно.




За направата им са нужни: 1 голямо яйце, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. кафява захар, 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. бакпулвер, масло за намазване.


Яйцето, прясното мляко и захарта се разбъркват добре заедно (с вилица, тел или миксер). Брашното и бакпулвера се добавят към течните съставки се разбъркват добре, докато се получи хомогенна смес.


Тиган се загрява на средна температура на котлона. За всяка палачинка се сипват по две супени лъжици от сместа, като се запича, докато се получат балончета по повърхността, след което се обръща от другата страна за още минута.


Всяка готова палачинка се намазва с масло и се сервират топли.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 925 Неутрално

    Като сложиш в пенкейка и по едно кебапче, става още по-вкусен.

  2. 2 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1762 Неутрално

    Е,маслото може да го замените и с течен шоколад,конфитюр или мед.Става да си оближеш пръстите.Палачинките и мекиците си ги харесвам много.

  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 829 Неутрално

    Защо пък американски? Приготвят се в италиански тиган с българско брашно, полско мляко, австрийска захар, немско масло и френски бакпулвер. Печката - кой каквато има.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  5. 5
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  6. 6 Профил на КОНПИ
    КОНПИ
    Рейтинг: 830 Весело

    До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    Палачинка - интернационал...

    Няма нищо хамериканско...

    Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
  7. 7 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4221 Неутрално

    До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
    До коментар [#6] от "Tigalta":
    Интересно, ако бяха наречени френски палачинки, дали щяхте да нададете такъв вой!?
    Нима ви е невъзможно поне един път да гледате на света неполитически?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 829 Неутрално

    [quote#7:"Храбър"]Нима ви е невъзможно поне един път да гледате на света неполитически? [/quote]
    Не мога да приема за американско нещо което правеше баба ми. Единствената разлика е, че не слагаше бакпулвер.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  9. 9 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2300 Весело

    До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    Ами защото общата сцена прилича на извадена от американски филм за цялото семейство. Младите са намислили нещо да искат и рано в неделя правят закуската.😊

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  10. 10 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 2945 Неутрално

    Аз ще съм на български мекички...със сиренце.

  11. 11 Профил на S.P.Q.R.
    S.P.Q.R.
    Рейтинг: 395 Неутрално

    [quote#3:"Tigalta"]Щом като Дневник се спонсорира от американска фондация, и палачинките непременно са американски...[/quote]

    [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Защо пък американски?[/quote]

    направете си руски блини, полейте ги обилно с водка и мирясайте

    zenrus.ru
  12. 12 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 506 Любопитно

    [quote#3:"Tigalta"]Та те така се правят по целия свят...защо трябва да са точно американски...

    Учим простолюдието на нови думички - ПАНКЕЙК...малей...[/quote]

    Не съвсем. Американските били по-дебели и са с бакпулвер. Класическите, или тези, с които сме свикнали повече, /френски, ще им викаме "креп", за да сме по-интересни/, са без бакпулвер и са по-тънки. Инак и на мен ми се струва много претенциозно това с "панкейкс".

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  13. 13 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 506 Неутрално

    [quote#8:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Единствената разлика е, че не слагаше бакпулвер.[/quote]

    Това не е малка разлика, от технологично-кулинарна гледна точка

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  14. 14 Профил на manu_chao
    manu_chao
    Рейтинг: 561 Неутрално

    Аз обичам катми, намазани с масло с мармалад от сини сливи, плюс бяло саламурено сирене "Дунавия"

  15. 15 Профил на Goblin
    Goblin
    Рейтинг: 561 Неутрално

    Прочетох "американски" и ми се отяде.

  16. 16 Профил на АмброзСП
    АмброзСП
    Рейтинг: 617 Весело

    Много писане за едни
    палачинки,пазете си нервите!
    Днес е неделя,дайте си
    почивка.

    Мисълта ражда действието.
  17. 17 Профил на manu_chao
    manu_chao
    Рейтинг: 561 Неутрално

    Традиционните американски панкейкс, такива каквито съм хапвал в Щатите, са доста по-дебели и се сервират традиционно с кленов сироп.

  18. 18 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2059 Неутрално

    До коментар [#3] от "Tigalta":


    До коментар [#12] от "doneva_a":


    До коментар [#8] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    Ами точно в това е разликата! Американските са дебели и пухкави и се наричат панкейкс, което значи кейк правен на тиган. Класическите които си ги знаем в България са Френски стил и по света се наричат крепс. Аз лично съм свикнал с БЪлгарските - Френски тънки палачинки без бакпулвер (българска дума дошла от немски). Така че рецептат си е много точна. На мене малко ми напомнят на реване като усещане. Дебели са около 1 см докъто Френските са 2, 3 милиметра.
    Не ми е ясно защо се разрази тази класова борба тука? Навсякъде по света така се наричат този вид палачинки но в България това явно плаши населението и го кара да търси Американска намеса в бабините свещенни рецепти.

    California Über Alles
  19. 19 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 672 Неутрално

    Направих ги. Добри са, само че добавете и щипка сол в бъркоча, по вкусно е. Бяло саламурено сирене и сладко от ягоди. Заповядайте на закуска.

  20. 20 Профил на sashobal
    sashobal
    Рейтинг: 752 Неутрално

    До коментар [#3] от "Tigalta":

    Защото са именно такива...!
    Тези,които знаем у нас са Френски и се казват "crapes"

    Сега можеш ли да ми обясниш нещо и за "Руската салата",защото тя е също френска и се казва "Оливие"?!
    Понимаеш...?

    Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
  21. 21 Профил на Grizacha ot Razgrad
    Grizacha ot Razgrad
    Рейтинг: 616 Неутрално

    Аз не искам американски.Предпочитам Българските.

  22. 22 Профил на КОНПИ
    КОНПИ
    Рейтинг: 830 Весело

    До коментар [#11] от "S.P.Q.R.":

    Правильно...

    Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
  23. 23 Профил на КОНПИ
    КОНПИ
    Рейтинг: 830 Неутрално

    До коментар [#20] от "sashobal":

    Не е възможно...

    Руската салата непременно е американска...

    Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
  24. 24 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#10] от "Добрин ВЕЛКОВ":

    Аз пък на пържени филии с шипков мармалад...

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  25. 25 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1289 Неутрално

    Планувах закуска с палачинки, но американските ми скършиха апетита.

  26. 26 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1373 Весело

    Като чета рецептата, хич не ми прилича на детска работа. Но може да са вкусни, ще кажа на жената. Ние закусихме с "лангидки" по рецепта на стара майка, както викахме на едната баба като деца. Жена ми ги научи и вече 30г. са в менюто, кеф ти сиренце, кеф ти със сладко. Хрупкави, мазнички, охаа.

  27. 27 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1158 Неутрално

    Мммм. Огладнях.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  28. 28 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 506 Любопитно

    [quote#24:"Кирето"]Аз пък на пържени филии [/quote]

    Това на английски му викат "френски тост"

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  29. 29 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 829 Неутрално

    [quote#23:"Tigalta"]Руската салата непременно е американска... [/quote]
    И водката. И тя е американска. Пиер Смирнов е квартерон. И въобще не е вярно, че заводът му за водка е бил в Москва.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  30. 30 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8872 Неутрално

    Това е рецепта за всички палачинки по света.И аз така ги правя,само че с бяло брашно.До сега не знаех,че правя американски палачинки.

  31. 31 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 506 Неутрално

    [quote#26:"man_un"]Като чета рецептата, хич не ми прилича на детска работа. [/quote]

    Естествено, че не е детска работа. Не бих оставила без надзор да се занимават с горещи тигани, пържене и включване на котлони.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  32. 32 Профил на boris
    boris
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Пак ще измисляме топлата вода. Американски са , понеже в цял свят така се наричат . На който не му харесва да играе на РУСКА рулетка.

    https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
  33. 33 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1573 Неутрално

    Тези на снимката не ми приличат на американските палачинки, които са доста дебели, не са изобщо хрупкави и не приличат на нашите. И задължително се поднасят с кленов сироп!
    Любими са ми, в Щатите има "панкейкови" заведения, сума ти пари оставих в тях

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  34. 34 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1573 Неутрално

    До коментар [#18] от "Pontif А":

    Ох, ти си обяснил вече добре разликата, нямаше да пиша, ако преди това те бях прочела

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  35. 35 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2644 Весело

    До коментар [#5] от "Tigalta":


    [quote#5:"Tigalta"]
    И аз обичам мекици, ама не такива [/quote]
    Баба и мама ги правеха със сиренце вътре и после опържени
    Сега и баб Диди се понаучи да ги прави и с внуците се наслаждаваме неделно време , вкл и днес

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  36. 36 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1573 Неутрално

    Само да вметна - австрийците също казват на палачинките палачинки (Palatschinken), явно от тях сме взели името, а немците пфанкухен, т.е. сладкиш на тиган

    Оригинална виенска рецепта:

    http://www.ichkoche.at/palatschinken-auf-wiener-art-rezept-3158

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  37. 37 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2644 Весело

    До коментар [#18] от "Pontif А":


    [quote#18:"Pontif А"]Не ми е ясно защо се разрази тази класова борба тука?[/quote]
    За това без да иска е малко виновна авторката и то без да иска го е направила , заигравайки малко с рецептата ::
    """ 1 голямо яйце, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. кафява захар, 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. бакпулвер, масло за намазване."""
    - ГОЛЯМО яйце
    - прясно мляко = изпуснала е колко % е маслеността му
    - КАФЯВА захар , чунким ако е бяла няма да станат
    - ПЪЛНОЗЪРНЕСТО брашно , пак добре , че не написала "типово" или брашно 500
    - бакпулвера си е бакпулве3р , макар че може и с ам.сода или обикновена или . . .
    - МАСЛО за намазване , а колко % е , а защо не и със св.мас

    В Е С Е Л О

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  38. 38 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2059 Неутрално

    До коментар [#26] от "man_un":

    Сподели рецептата де!

    California Über Alles
  39. 39 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1336 Неутрално

    До коментар [#23] от "Tigalta":

    Моме, всичко руско ако не, то повечето е американско, щото света отдавна би забравил за СССРОССИЯ, ако не бе американската военна и продоволствена конвойна помощ през северния океан до Архангелск по време на ВСВ.

    Просто Светът през края на първата половина на миналия век, заложи на СССРОССИЯ, като сметна, че е по-добрата страна, но изглежда недооцени ситуацията изцяло.

    Палачинките, блините или пенкейковете са ни най-малкият проблем, но тази държава изгуби доверието, което бе спечелила в приноса и за победата над хитлерофашизма, благодарение на особени претенции за псевдоикономика поставена на второ място пред популистки политически претенции и изяви на античовечност и анулиране на права и износа им в чужди страни, между които и България.

  40. 40 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1373 Неутрално

    До коментар [#38] от "Pontif А":

    1яйце, половин чаша брашно, вода, да стане смес по-гъста от палачинковата и се сипва с лъжица в гореща мазнина. Това е за двама души. Ако искаш повече, увеличаваш брашното и водата. До бър апетит.

  41. 41 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3952 Неутрално

    Рецептата за палачинки определено не е рецептата на нашето семейство, мъжете в къщи предпочитат традиционните по-тънички. Изяждат промишлени количества с мед или сладко и сирене; и тази сутрин беше така. ))

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  42. 42 Профил на valkodav
    valkodav
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#3] от "Tigalta":

    българските, немскиет, френските, афганистанските палачинки се правят без захар и бакпулвер. панкейк е вид палачинка, и то точно американска.

  43. 43 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1626 Неутрално

    не се заяждам, в никакъв случай, но ми прави впечатление, че авторката прекалено много набляга на кафявата захар. Не че нещо, като полза/вреда за здравето е същата като рафинираната, основната разлика е, че необяснимо защо е по-скъпа. Но има манджи, включително тази, при които по-несъществените разлики са всъщност съществени, както е в случая. Не правете палачинки с кафява захар - и вкусът се прецаква, а според специалисти може да се окаже и вредно.

  44. 44 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1626 Неутрално

    Това, което уж е полезно при кафявата захар, т.е. всякакви органични елементи, които при ражинирането изчезват, при обработка с висока температура, както е при печене и пържене, стават канцерогенни.

  45. 45 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2059 Неутрално

    До коментар [#40] от "man_un":

    Мерси за рецептата. Гледам отнесъл си един минус. Не че има значение но все се чудя кой слага минуси под на такива неща. Рецепта за ядене. Кой се обижда от това? Много луд народ има и затова се живее трудно.
    Ще я пробвам рецептата. За сажеление обичам такива пържени неща ... а не трябва.

    California Über Alles
  46. 46 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2059 Неутрално

    До коментар [#43] от "8th_ball":

    Не си прав за кафявата захар. Тя е нерафинирана и по-бавно се метаболизира. Също има някаква хранителна стойност. Чисто рафинираната бяла захар е само 100% калории от карбс без никакви витамини или минерали. Освен това кафявата захар има определен вкус който поне на мене ми харесва.

    California Über Alles
  47. 47 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1152 Неутрално

    До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
    май знам защо:
    ако беше просто рецепта за палачинки ,аз нямаше дя прочета тази лековата глупост,както мисля и доста народ от форума.
    Но триковета са за това за да ловят-рибки.

  48. 48 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1373 Неутрално

    До коментар [#45] от "Pontif А":

    Искам да допълня, че се пържи от две страни. Така се получава хрупкава коричка от двете страни. Хапват се топли, щото като изстинат, омекват, но пак са вкусни. Баба ни ги правеше преди 55г., после майка ми, сега жена ми за децата и внуците. Така сме ги запомнили-лангидки. А от минуси не ме е страх, все пак прочит на поста.

  49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2059 Неутрално

    [quote#48:"man_un"]лангидки[/quote]
    Ще я Гугълвам тази дума. от кой край е това?
    До коментар [#48] от "man_un":

    California Über Alles




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK