Весела Банова, психолог: Понякога психичното страдание се бърка с умствена изостаналост

Весела Банова, психолог: Понякога психичното страдание се бърка с умствена изостаналост

© Анелия НиколоваКак се работи с деца с увреждания? Как трябва да се отглеждат те в семейна среда? Кои са най-подходящите услуги за тях и техните родители и близки? На тези въпроси отговаря сборникът с текстове за работа с деца от специализирани институции и техните родители "Връзки, раздели, срещи". 


Целта книгата е да подпомогне реализацията на операция "Да не изоставяме нито едно дете". Тя е насочена към всички специалисти с помагащи професии, които участват в процеса на извеждане на деца с увреждания, проблеми в развитието и психични страдания от домовете и преместването им в нови малки социални услуги в общността.


Основните теми, които са засегнати в сборника, са: функциите на родителите и на детето, как трябва да бъде съобщавано на родителите за увреждането от страна на медицинските специалисти, как ще се постигне приемането на децата с увреждания от страна на обществото.
За темите, които засяга наръчникът, разказва съставителят му, психоаналитикът Весела Банова


"Да живее детето в семейна среда е негово право и идеал, който ориентира професионалистите с помагащи професии. Директната работа с деца и семейства, които за дълго време са били разделени е нещо различно от един идеал. За успешните решения в тази работа няма модели, няма рецепти. Има опит. Има също така и опорни точки", казва Весела Банова. Тя пояснява, че една от тези опорни точки е свързана с разбирането за функциите на родителите - на майката и бащата, които могат да се изпълняват от различни фигури в живота на детето при определени условия. Друга опорна точка е разбирането за значението на начина, по който слушаме и разговаряме с детето и хората от неговото обкръжение.


Весела Банова обяснява, че често възникват недоразумения и пример в това отношение е съобщаването на увреждането. "Когато на родителите се говори с медицински термини и дори загрижеността на лекарите и акушерките се изразява по такъв начин, те често чуват, че детето им е отхвърлено, че няма право на живот, даже че е умряло", казва психоаналитикът и отбелязва, че тази е една от основните причини за разделите между родното семейство и детето с увреждане.


"По същият начин думите, с които възрастните говорят в институцията, са от решаващо значение дали детето ще намери опорни точки, за да разбере, че има тяло и място сред останалите човешки същества или ще потъне в самота, която го разрушава. Предизвикателството, пред което се изправят всички професионалисти, работещи с деца в риск и участващи в реформата по деинституционализация на грижите за деца в България, е срещата с психичното страдание на децата от институциите и неговите прояви, които често са непоносими за околните", казва Банова.


Психологът казва, че работещите с деца в риск често назовават проявите на психичното страдание на децата в институциите с думите от речника на "умствената изостаналост". А всъщност става въпрос за едно непоносимо страдание, причинено понякога от раздялата с майката, с родителите и близките или причинено от анонимната грижа, в която


детето е сведено до уста, която трябва да бъде нахранена и тяло, което трябва да бъде къпано и преобличано


Въпросът, който вълнува всички е как да помогнем на хора, които са били разделени години наред, отново да се срещнат и тази среща да бъде щастлива. На детето и на родителите? Как да помагаме и да придружаваме професионалистите, които се грижат за децата, които работят с родителите, така че децата и родителите да се срещнат, да намерят опори един в друг?


В търсене на отговори на тези въпроси във втората глава на сборника са подбрани сполучливи практики от България и от Белгия. "Случаите са разказани с автентичния език на тези, които са работили по тях. Те са ценни защото показват, че работата в най-добрия интерес на детето не е клише, нито рецепта, а много внимателен процес, изискващ екипност", казва психологът.


Ето няколко от представените добри практики:


Родители, които по документи изглеждат безотговорни, защото са оставили увредената си дъщеричка в дом за медико-социални грижи и са подписали декларация с която дават съгласие тя да бъде осиновена, се втурват към дома и започват да се грижат за нея, щом разбират, че е жива.


Дете, което расте в институция успява да надрасне психичното си страдание и да покаже на всички, че иска да живее при баба си и дядо си и да работи на село.


Бедни семейства, които на пръв поглед като че ли нямат никакви ресурси - нито материални, нито интелектуални - намират пътя към болните си и увредени деца, доверявайки се на социалните работници.


Малко момиченце с хипотрофия и гастрална сонда, (сонда, през която храната се впръсква директно в стомаха на детето; практиката показва, че поставянето на такава сонда в много случаи е поради презастраховане или поради неразбиране на отказа на детето да се храни) решава да живее благодарение на внимателното отношение на една медицинска сестра и на една кинезитерпевтка, преодолява телесните си страдания, пораства и бива осиновено.


Някои деца, чието душевно страдание става непоносимо за семейството, имат нужда да бъдат отделени от от него, за да се запазят връзките дете - родители.Наръчникът е издаден по проект "Детство за всички", в изпълнение на една от основните цели на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в България", съобщава Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). (Можете да го изтеглите от прикачения файл.)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 819 Неутрално

  В повечето подобни "методични ръкопводства", издадени на български, са написано шеметни глупости. Дано този път са се справили по -добре и да са влоожили мисъл, вместо да пишат канони, ограничаващи мисленето на професионалистите.

 2. 2 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Сега ми стана ясно защо Болен изглежда като психически изстрадал човек.

 3. 3 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Той и Борисов май е съсипан от преждевременната раздяла с партията-майка. Сал една уста му остана да храни...

  https://goo.gl/8NG90J
 4. 4 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Сборникът за кого е предназначен?
  Как и къде ще се разпространява? Ще се купува ли или ще се раздава безплатно? Или е поредното замазване на очите на ЕК и симулиране на промени в социалната сфера?
  Питам, защото на чичковците и лелките които работят в Домовете за деца с увреждания, изобщо не им пука за децата...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 5. 5 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 450 Неутрално

  " Весела Банова, психолог: Понякога психичното страдание се бърка с умствена изостаналост"

  Аз затова все се питам за един вожд на една партия кое от двете е и не мога да реша.Все си мисля че и двете са при него а лекарката ме поставя отново в шах.Моля ВИ помогнете ми да направя правилното си заключение.

 6. 6 Профил на n_alex76
  n_alex76
  Рейтинг: 229 Разстроено

  "Някои деца, чието душевно страдание става непоносимо за семейството, имат нужда да бъдат отделени от него, за да се запазят връзките дете - родители."

  Пълни глупости!
  Детето ми е толкова зависимо от мен, че не мога да си позволя подобна волност, освен ако трябва да работя и да я поверя на друг човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK