Спаначена супа

Готовата супа се сервира гореща, в компанията на препечен хляб и гарнирана с няколко парченца любим колбас.

© Димитър Катерински

Готовата супа се сервира гореща, в компанията на препечен хляб и гарнирана с няколко парченца любим колбас.



Спаначената супа е нещо като еквивалент на блатното чудовище за много пораснали и не толкова пораснали деца. Зелена е и обичайно застава на пътя на всички любими лакомства, които иначе биха зарадвали прегладнелите стомаси с аромата си. Обаче пък е полезна, казват майките и бабите и държат на своето.


Има няколко варианта да се превърне в по-привлекателно ястие за децата и да ги убедите да оценят достойнствата й. На първо място, като я приготвите заедно с тях и те се запознаят подробно с всички съставки. След това идва обогатяването на вкуса й, като в случая това става с помощта на сирене, хубава застройка, препечен хляб и за разкош – някой ароматен колбас, като испанското чоризо например. Или домашната луканка - всичко, с което разполагате, би свършило добра работа.


Така обикновената спаначена супа се превръща в по-специално изживяване, а ако дори и тогава не успеете да убедите децата да хапнат от нея, най-вероятно окончателно трябва да се откажете от тази мисия и да включите спанака в други рецепти. Например в палачинки, защо не?




За направата на супата са нужни: 2 с.л. зехтин, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 500 г замразен спанак, 1 голям морков, 1 литър зеленчуков бульон, 100 г сирене, 1 жълтък, 200 г кисело мляко, сол и пипер на вкус; препечен хляб и колбас за сервиране


Лукът, морковът и чесънът се нарязват, след което се задушават в зехтина, докато омекнат. Добавя се замразеният спанак, разбърква се за кратко и се залива с горещия зеленчуков бульон. Супата се вари около 20 мин, подправя се със сол и пипер на вкус и се добавя натрошеното сирене. Сваля се от котлона.


Жълтъкът и киселото мляко се разбъркват добре заедно и супата се застройва с тях. Връща се за още пет минути на котлона.


Готовата супа се сервира гореща, в компанията на препечен хляб и гарнирана с няколко парченца любим колбас. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3307 Неутрално

    О,не! Спанакът трябва да е пресен,а не замразен. И в никакъв случай НЕ слагайте (зеленчуков) бульон! От онзи на кубчета. Ползвайте пресни зеленчуци.

    И ще станете като морякът Попай!

  2. 2 Профил на Чат Пат
    Чат Пат
    Рейтинг: 672 Неутрално

    Спанакът е една от личните ми забодени с карфица пеперудки в хербария на детството ми със заглавие "Невежеството е блаженство"! Така хубаво си го нагъвах като супа и не само (май само направо от лехата не съм го консумирал) благодарение на филмчетата за моряка Попай! А после дойде Просвещението (по отношение съдържанието на желязо и т.н.) и позагубих вяра в спанака подобно на Дядо Коледа... Но пък не е храна за изхвърляне, все пак!

  3. 3 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 3402 Неутрално

    Кой е този престъпник който ще похаби чоризо-то в комбинация със спанак.

  4. 4 Профил на bkstoja
    bkstoja
    Рейтинг: 407 Неутрално

    само не разбрах откъде идва горещия зеленчуков бульон...

  5. 5 Профил на eyf30306659
    eyf30306659
    Рейтинг: 233 Весело

    Аз повече харесвам лапад и всичко с него...особено агнешкото.

  6. 6 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3307 Неутрално

    Спанакът става и на фурна със извара или сирене,и застройка с яйца. Да ви открехна!

  7. 7 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1965 Неутрално

    [quote#3:"chicago514"]Кой е този престъпник който ще похаби чоризо-то в комбинация със спанак. [/quote]

    Не само със спанак, а и със сирене и яйце!

  8. 8 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1965 Неутрално

    До коментар [#6] от "deaf":

    Може да се направи солена торта като плънката е от задушен спанак, извара, яйце, лук, чесън, лют и черен пипер, индийско орехче. Отгоре се поръсва с пармезан.
    Може да се направи и лазаня с подобна плънка, без яйцата + моцарела и сос бешамел.

  9. 9 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1965 Неутрално

    Аз готвя спаначена супа с моркови, домати и ориз или елда. Понякога прибавям куркума, а ако не я използвам, накрая поръсвам с пармезан или грана падано. Винаги при приключване на варенето добавям още малко зехтин и нарязан на ситно чесън. Супите не ги застройвам, защото се разстройват.

  10. 10 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2518 Неутрално

    [quote#1:"deaf"]О,не! Спанакът трябва да е пресен,а не замразен. [/quote]
    А също така трябва и да е спанак а не зелено нещо отгледано не в земя а в разтвори по методите на хидропонтиката!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  11. 11 Профил на blaueaugen
    blaueaugen
    Рейтинг: 506 Неутрално

    За мен спанакът е деликатес - с ориз, в баница, на фурна, на салата с козе сирене...
    Яжте зелени листа, много са важни за здравето.

  12. 12 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Насила ме караха да го ям, затова продължавам да изпитвам отвращение.

  13. 13 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1478 Весело

    Спанак с ориз на фурна и сос ог чесън и кисело мляко - размечтах се

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  14. 14 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 904 Весело

    До коментар [#13] от "qvb21311044":

    И аз

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  15. 15 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3761 Неутрално

    До коментар [#9] от "princess_x":

    Домати в спаначена супа не съм слагала досега, ще пробвам. Не пропускам, обаче, настърган пащърнак, добавя вкус и аромат.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  16. 16 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 1957 Неутрално

    До №5 eyf30306659 - аз предпочитам агнешко със спанак, а не с лапад. И естествено кисело мляко отгоре.

  17. 17 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1552 Неутрално

    Отвращението на децата към спанака и въобще към някоя храна обикновено идва не заради вкуса и, а от храненето насила, "защото е полезно". Моите деца никога не са били насилвани, когато се цупеха на някое ястие, просто им се разрешаваше да не го ядат и да си стоят гладни до следващото хранене, защото знаеха, че друго няма да им се даде за ядене.
    Та спанак си обичат и до днес. Супата я правя съвсем проста, без колбаси, с лук и малко сиренце и ориз за плътност, подправена с кисело мляко по желание. А на спаначеното пюре слагам счукани орехи, става фантастично.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  18. 18 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1509 Неутрално
  19. 19 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#15] от "Bramasole":

    Внуците като се запролети , все подпитват :
    -Дядо, кога ще направиш зелена супа ?
    Първо баб Диди е изчистила и измила ПРЕСНИЯ спанак.
    През това време аз съм си изчистил до втора здрава кора глава кромит лук и съм го нарязал на много ситно. Също на много ситно морков или пащърнак ( в Сливен изключително рядко го има на пазара? ! ) , а може и корен от магданоз !
    В тенджерата на котлона сипвам вода ( никога НЕ запържвам ! )
    и като кипне добавям малко сол и тогава добавям лука и моркова да поврат до като омекнат и след това слагам и нарязания ПРЕСЕН спанак. Едва на края добавям малко натрошено фиде за сгъстяване, малко пипер за цвят и малко олио.
    При сервирането най-напред в купичката натрошавам сирене и го разбърквам с Мисело Клеко , счукана скилидка чесън и заливам с горещата супа .
    Наздраве !
    А иначе тук в Дома за стари хора често ни готвят със ЗАМРАЗЕНО спаначено пюре , но изобщо е изключително далеко от вкуса ма пресния спанак и резултата е че се пълни кофата за боклука !
    По същия начин правя и супа от коприва , лапад или лобода
    А домат се слага ако нямаш кисело мляко
    Горе долу са същите продукти и за спанак с ориз на фурна , като разликата е вместо фиде - ориз. Но не забравяйте че се казва спанак с ориз , а не ориз със спанак
    Също както и мляко с ориз , а не ориз с мляко

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  20. 20 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1391 Любопитно

    До коментар [#17] от "Jessika":


    [quote#17:"Jessika"]храненето насила[/quote]
    И не само храненето насила , децата трябва да израстват свободни , за да имат свободолюбив дух ! Намесвал съм само като усетя , че вършат нещо опасно за здравето иначе - свобода!
    Ето ви тази стена в къщи и на не рисувайте 1
    Да тичат, да играят, да пеят !
    А и няма дете , което като огладнее да не яде
    Но човек(дете) е така устроен ,
    че а се опиташ да го накараш нещо за което сам не е готов да го извърши -
    веднага се задейства стопиране (ината)

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  21. 21 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1280 Неутрално

    Много харесвам спанак, приготвен по всякакъв начин.
    А пък вие -непростимо ме изкушихте.

  22. 22 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    СПАНАКА, действително е нещо зелено съдържащо полезни съставки минерали и витамини, но само ако е бързо запарен, а не варен, когато губи всичко полезно.
    Затова Г-жа Катеринска и нейните почитатели добавят какво ли не само и само да направят този зеленчук ядим, щото децата са прави да не се докосват до всетаки безвкусната зелена кашавост, убиваща всеки апетит, не само детски, старчески, но и съвсем нормалния обоснован възрастово.
    Салата от пресен с зехтин, балсам оцет, може например и така мразения чесън, както и нещо друго подходящо, без варене е най-добре...

  23. 23 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1114 Неутрално

    Хубаво е в студеното да изкусаш една топла спаначена супа, може и две

  24. 24 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 450 Неутрално

    До коментар [#19] от "Чардо":

    И аз точно така правя супата със спанак – с варене, не със запръжка. Обожавам зеленчуковите супи – с коприва, с лапад.

  25. 25 Профил на Втора цетка
    Втора цетка
    Рейтинг: 948 Любопитно

    Ето моята рецепта за Спанак по хайдушки.

    200 гр. спанак,
    150 мл зехтин,
    1 глава лук,
    150 гр. ориз,
    сол, черен пипер, джоджен, лют червен пипер/по желание/

    Нарязаният на ситно лук го задушавам леко с ориза и подправките, прибавям нарязаният на ситно спанак, изсипвам в тава, покривам с вода и пека около 30-40 минути във фурна на около 200 градуса.
    Ястието го гарнирам с печена агнешка плешка...
    Да ви е сладко !!!

    Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
  26. 26 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1114 Весело

    До коментар [#25] от "LocoMondo":
    Отивам за хляб или ще месиш ?

  27. 27 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1339 Разстроено

    [quote#25:"LocoMondo"] рецепта за Спанак по хайдушки.[/quote]

    Къде е агнешкото?
    Всеки знае, че във всяка рецепта, в която присъства "хайдушки" си трябва агнешко...
    Не се опитвай да ни пробутваш менте рецепти...

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  28. 28 Профил на Втора цетка
    Втора цетка
    Рейтинг: 948 Любопитно

    [quote#27:"Кирето"]Къде е агнешкото? [/quote]

    То за гарнитура, бе Кире...не четеш ли???

    Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
  29. 29 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1339 Весело

    До коментар [#28] от "LocoMondo":

    Цъ, дочетох само рецептата и такава мъка ме налегна, че не дочетох останалото.
    За мен само гарнитурата, без кокали.... и бирата, естествено!

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  30. 30 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1114 Весело

    До коментар [#29] от "Кирето":
    Кире , да не ти се напукат петичките ?

  31. 31 Профил на Кирето
    Кирето
    Рейтинг: 1339 Весело

    До коментар [#30] от "shileto":

    Има нещо противоестествено в това да мааш некакви зелени работи...
    Тавата с мръвье ми дай на мен...

    Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
  32. 32 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1114 Весело

    До коментар [#31] от "Кирето":
    В тавата с мръвките е истината , ама си требва и по нещо зеленичко за разнообразие

  33. 33 Профил на blaueaugen
    blaueaugen
    Рейтинг: 506 Неутрално

    [quote#25:"LocoMondo"]200 гр. спанак,
    150 мл зехтин, [/quote]

    Много зейтин туряш. Понамали малко, да стане по-здравословно

  34. 34 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Ще пробвам този вариант на спаначена супа още довечера.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  35. 35 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1391 Любопитно

    До коментар [#24] от "SStan":


    [quote#24:"SStan"] с варене, не със запръжка[/quote]
    Само две ястия готвя с пържене :
    - рибица на тиган
    - друсан кебап по шопски
    всичко останало правя само с варене !
    Пърженото и чубрицата са основни врагове на стомаха
    Кебапа е само свинска крехчинка от плешка или бут. Малко мазнина и се запържва до зачервяване и изсушаване на месото , за да може да поеме след това сока на кромидия лук , който е в доста количество. Ако се прави с праз , по-малко се запържва , на свинското му стига само да си промени цвета в светло ! ! !
    Сол, чер пипер , лютив пипер -=- по вкус !
    И ако не те мързи , мръвката може да оставиш в хладилника за 24 ч накисната в бира Но малко, не много . Количеството бира или вино не оказват влияние, може и да си поиграешю и да го понадупчиш с вилица, за да влезе навътре. . .
    Алкохола разгражда между клетъчните връзки и месото става къде къде по-крехко !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  36. 36 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7451 Неутрално

    Харесвам всичко, което не е расло на кокал, но домашния любимец е диабетик и е точно обратното . Да ви е сладка спаначената супа.

  37. 37 Профил на franklin
    franklin
    Рейтинг: 1535 Весело

    "ароматен колбас, като испанското чоризо например. Или домашната луканка - всичко, с което разполагате, би свършило добра работа."

    Не бих развалила спаначената супа с колбаси, а и киселото мляко ми се вижда множко...На зелената супа и върви джоджен, тарос и розмарин. Става прекрасно!

    "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
  38. 38 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8066 Неутрално

    За спаначена сума има много варианти.Аз не слагам морков а връзка пресен лук ,джоджен, връзка магданоз,с пресен спанак и застройка с яйца и кисело мляко.

  39. 39 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1965 Неутрално

    До коментар [#15] от "Bramasole":

    А аз ще опитам с пащърнака.

  40. 40 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1965 Неутрално

    [quote#22:"convince"]Салата от пресен с зехтин, балсам оцет, може например и така мразения чесън, както и нещо друго подходящо, без варене е най-добре... [/quote]

    Вкусен е суров спанак на салата, но трябва да е наистина пресен и млад. Така се сетих за рецепта с паста - пеперудки/farfalle, към която се прибавя суров бейби-спанак, кедрови ядки, зехтин, лют и черен пипер, чесън и обилно се поръсва с пармезан.

  41. 41 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1478 Весело

    До коментар [#19] от "Чардо":

    Голям готвач сте, майка го прави по подобен начин. 😊

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  42. 42 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#41] от "qvb21311044":


    [quote#41:"qvb21311044"]Голям готвач сте,[/quote]
    Благодаря ! :=_

    [quote#41:"qvb21311044"] майка го прави по подобен начин[/quote]
    За съжаление мама не умееше да готви , но и аз се учих от нейната майка баба Гроздана .
    Обичам да готвя , бях на 10 г в 3 клас (1956-та) когато ми се наложи за пръв път да готвя - мама бе болна и трябваше да я отменя.
    Бяха едни пържени кюфтета и до ден днешен ги помня , (бях ги по сбъркал малко ), както и това , че е абсолютно важно да се спазва пропорцията за да е вкусно, но и това - кой продукт се слага най-напред и кой на края последен
    И има една народна наша шопска за постните манджи ,
    че е добре да се оставят една нощ в тенджерата за да се венчеят миризмите от продуктите
    А в Сев.България - баба Гроздана и мама , казват че на другия ден постната манджа е по - вкусна !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  43. 43 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1178 Неутрално

    [quote#17:"Jessika"]Супата я правя съвсем проста, без колбаси, с лук и малко сиренце и ориз за плътност, подправена с кисело мляко по желание.[/quote]
    Джеси, виждам че и ти си на моя принцип, аз също имам една доста опростена рецепта за спаначена супа, която и до днес се прави в къщи. По принцип обичам и спанак и лапад, както с месо / особено агнешко /, така и на супичка. А за храненето на децата съм абсолютно съгласна с теб. Насилването да се яде задължително едно или друго води до отвращение в един момент.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  44. 44 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    Спанака го консумирам само в сурово състояние - на салатка. Иначе ... предпочитам среща с Блатното чудовище.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  45. 45 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    ПАК прочетох, предпочитаните рецепти и разбрах, че българинът предпочита, дори и от постният спанак да създаде калорийна бомба, а после, що така с наднорменото.
    И що приличаме на някои "американци" в тази деликатна област на понятието.
    Остава ни успокоението, че сме по-руснаци в друг отношения поне, като компенсация...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK