Как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим

Как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим

© ReutersТази статия е част проекта "Родителски срещи в бар", насочен срещу употребата на алкохол от деца, който включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас.


Да отгледаш и да възпиташ дете е една от най-трудните задачи в съвременния свят. Статистиките показват, че все повече деца посягат към спиртните напитки, притиснати от различни обстоятелства - лоша семейна среда, съревнование с връстници, ниска самооценка, достъп до информация... Това неминуемо води до сериозни проблеми в развитието им. И това са неща, които децата трудно ще разберат, а родителите невинаги знаят как да обяснят.


"Училище за родители: родителски срещи в бар" е национална кампания срещу употребата на алкохол от деца, която започна преди повече от три месеца с неформални срещи в бар между родители, учители и психолози. Родителите харесват идеята за родителски срещи извън училището. Това е един от изводите, които кампанията очерта в края на миналата година. Тя е достъпна на уеб адрес www.predi18.org. Платформата помага с информационни материали, мрежа от партньорства, предложения за реални политики в посрещането на проблема, обмен на информация, съвети, мнения.
Там можете да прочетете и наръчник на родителя "Малки разговори на големи теми" - Как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим. В книжката ще намерите техники и съвети как да проведете с деца между 10 и 12-годишна възраст този важен разговор на голяма тема.


Ето някои от тях:


1. Говорете с децата си навреме.
Това време е сега. Доказано е, че когато малките деца искат да разберат нещо, първо се обръщат към родителите си за информация. Станат ли обаче тийнейджъри, предпочитат да споделят и да научават неща от приятелите си, медиите и други източници извън семейството. Като родител имате невероятната възможност да говорите първи с детето си по темата и да го подготвите за света на големите, преди някой друг да е повлиял с чуждо мнение, грешни факти и истории без добавената стойност на вашия морал и принципи. Сега е моментът да се възползвате и да говорите с малките ученици за всички теми, които вълнуват Вас или тях.


2. Как да започнете разговор за алкохола?
Обикновено си представяме, че когато децата се почувстват комфортно, сами ще дойдат при нас и ще ни дадат възможност да отговорим на въпросите им. Това, обаче, не винаги се получава. Затова е абсолютно нормално, дори наложително, сами да започнете дискусия. Използвайте семейно събиране, гости при приятели, филм, репортаж или новина, снимка в списание, за да заговорите с детето си за алкохола. Коментирайте сцени, герои и техните действия, доброто и лошото. Задавайте въпроси на детето си "Съгласен ли си с това?", "Какво мислиш за това". Превърнете филма, списанието или шегата в посредник, от който двете страни се възползват, без да има неловки моменти.


Когато говорите с детето си, старайте се да използвате думи и език, който е достъпен за тях. Опитвайки се да обясните какво става, когато човек се напие, с думи като "алкохолизира", "хоспитализира", "делириум", "превенция" и подобни, по-скоро ще останете неразбрани. Най-добрата техника си остава: прости, ясни и къси думи, с които откровено и директно казвате това, което мислите.


3. Как да осигурите подходяща атмосфера?
Децата са готови да чуят отговорите ни само ако почувстват, че ние самите сме отворени за техните въпроси. Затова е важно да създадете такава атмосфера, в която детето да почувства свободата да зададе какъвто и да е въпрос на различни теми, без да се притеснява или срамува.


Как става това? Естествено, когато сте позитивно настроени и заредени с чувство за хумор. Докато пускате шеги и оставяте детето "да Ви се качи на главата", то започва да се чувства все по-смело и свободно. Така децата се отпускат и стават откровени, защото нямат поставени ограничения.


Когато дете Ви зададе сложен въпрос, например "Какво е пияница?", "Защо този чичко е заспал на бордюра", "Татко, пиян ли е?", никога не казвайте "Не знам" или "Не ми се говори сега, изяж си супата". Без значение колко сте заети или в затруднено положение, винаги отговаряйте на Вашите деца. Дори да не може да реагирате на момента, пробвайте с "Не знам точно, нека да проверим заедно" или "Ммм, това е интересен въпрос, ще трябва малко да си помисля, за да отговоря".


Не се притеснявайте да си признавате, когато не знаете нещо или нямате отговор. Децата приемат тези неща естествено, важно е да чувстват желанието Ви за съдействие.


4. Разкажете на децата си не само факти, но и лична история.
Първите уроци в живота на детето идват от неговите родители. Ето защо не трябва да изпускате тази възможност и да го оставите да разбере от някъде другаде нещата, които Вие първи може да му разкажете. Фактите не са достатъчни. Към всяка история, добавяйте и собствените си разбирания за живота, които смятате за ценност, както и Ваши преживявания и спомени.


За да е по-склонно детето Ви към разговор по темата, провокирайте го да зададе въпрос. Например: "С баща ти като бяхме студенти, на един купон той прекали с алкохола... Опс!" - прекъсвате изречението с усмивка, сякаш сте се изпуснали. Детето ще Ви помоли да довършите историята и през смях ще му разкажете за истинските факти, които често са силно преувеличени в приятелските надлъгвания за алкохола.


Бъдете добър модел за подражание. Не посягайте към алкохолол пред децата си, когато сте ядосани или изнервени, за да не останат с впечатлението, че той е решение на житейски проблеми. Ако пиете алкохол, дръжте се естествено: не се крийте, консумирайте умерено. Децата Ви трябва да разберат, че алкохолът е част живота на зрелите хора - празник, вечеря, разпускане и други. Ако пък не пиете, обяснете на детето си защо не го правите, като изложите своето мнение и пътя, който сте извървели до този извод.


5. Бъдете естествени и спокойни.
Когато говорите с детето си за алкохола, направете го спокойно, без да предавате негативни емоции с настойническо изражение или подозрение с внезапно приятелски тон. Децата усещат всичко. Ако се колебаете в подхода, по-добре бъдете максимално откровени: "Знаеш ли, учителката ти посъветва всички родители да поговорим с вас за алкохола. Помогни ми, защото не знам какво точно да кажа. Ти какво знаеш за алкохола? Искаш ли да ме попиташ нещо?"


6. Обръщайте повече внимание на детето си.
Колко често се разсейваме да слушаме децата си, докато се оправяме за работа сутрин и си мислим за нещата, които имаме да отметнем през деня? Вечер пък бързаме да сготвим, да се приготвим за сън и обикновено нямаме сили за игри. Истината е, че това е проблем на повечето родители. Изключително важно е да намираме време да общуваме с децата си, на всяка цена! Времето, прекарано заедно е най-голямата инвестиция, която един родител може да направи за бъдещето на детето си.


Когато изслушвате детето си внимателно, ще добиете много по-добра представа какво вече знае и докъде може да стигне разговорът Ви. Например, ако детето Ви зададе някакъв неудобен въпрос като "Какво са шотове", върнете му контравъпрос: "А ти какво мислиш, че е?". От отговора му много по-добре ще се ориентирате колко знае и какво може да му разкажете на този етап. Ако загуби интерес да Ви слуша и поиска да си играе, спрете да говорите и продължете темата в друг ден.


Интересувайте се повече от Вашите малчугани, изслушвайте проблемите им или обикновените случки, които ги вълнуват, колкото и наивни или незначителни да Ви се струват. Поставяйте се на тяхно място и макар понякога да предвиждате какъв е краят на историите им, бъдете изненадани. Така Вашите деца се чувстват значими и специални.


7. Бъдете наистина честни.
Независимо на каква възраст е детето Ви, най-доброто, което може да направите за него, е да бъдете честни. Ако не отговаряме директно на въпросите на децата, може тяхното въображение да се погрижи за това и да останат с грешни впечатления. Не е нужно да влизате в много детайли, но не е добре и да оставяте големи дупки в диалога Ви, които детето само да запълни с различни асоциации и това да доведе до по-голямо объркване.


8. Бъдете много търпеливи.
В разговор, възрастните имат лошия навик да довършват изреченията на децата, да коригират или запълват думи в историите им. Постарайте се да потискате този импулс и да оставите малките да кажат това, което наистина мислят. Така, те сами ще достигнат до различни изводи и ще се чувстват комфортно, защото усещат, че разполагат с цялото време на родителите си.


9. Говорете отново и отново.
След като сте отворили темата за алкохола веднъж, добре е често, дори всеки ден, да добавяте още нещо към нея. Малките деца поемат информацията по-добре, когато е поднесена на малки порции през равен интервал от време. Може да питате детето си, какво си спомня от предишния разговор и така ще разберете дали има нещо, което не е успяло да осмисли добре или пък е останало с грешно впечатление.


За алкохола може да говорите навсякъде, не е нужно да сте на спокойствие вкъщи и да започвате разговора с тромавото "Ела за малко да си поговорим". Дори рекламен билборд на бира е повод за малък разговор: "Гледай ги пък тези реклами, все по четирима мъже пият бири! Според теб бирата какво е? Знаеш ли, че..." Така децата са много по-склонни да запомнят и да слушат, защото не е формален разговор или поредната лекция от мама и татко.


10. Търсете обратна връзка с учителите на децата си.
Ако понякога срещате съпротива или не знаете как да постъпите с вашето дете, обърнете се към учителите, те са фигури, които на този етап вдъхват респект на децата и имат обективен страничен поглед. В определни ситуации учителите могат да говорят с децата Ви вместо Вас или заедно да намерите решение на даден проблем. Не спирайте да търсите обратна връзка с тях.


Предложете на децата разнообразни активности, с които да запълват свободното с време. Предложете на детето си занимания, адекватни за неговата възраст. Помогнете му да постига успехи в тях, за да получи признание и да изгради здравословно самочувствие. Обяснете му, че алкохолът е за друга възраст, че "ако искаш, ще имаш време и за него. Но не сега. Сега е времето за толкова други вълшебни моменти, които си заслужава да запомниш".


За да не се почувстват несигурно малки, а и за да не потърсят бърза еманципация, покажете на своите деца, че вече ги приемате като големи, че ги уважавате и им позволявате да поемат отговорност за собствените си действия.Националната кампания срещу употребата на алкохол от деца "Училище за родители: родителски срещи в бар" се провежда в партньорство с Агенцията за закрила на детето, с принципната подкрепа на Министерство на образованието и науката и с разрешението на Столичния регионален инспекторат. Текстът на наръчника за родители е създаден от екипа на "Перно Рикар България", Яна Алексиева - майка и психолог в асоциация "Родители",Драгомир Симеонов - баща и журналист и Емил Джасим - учител и програмен директор на Центъра за образователни инициативи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3786 Весело

  А не може ли ето така:
  "— Яжте, татовата, да порастете! Пено, налей паницата пак!
  Слугинята отиваше при чучурчето, дето изстиваше руйното вино, наливаше и донасяше дълбока фарфорова паница. Бай Марко я поднасяше на децата, като казваше благоразположено:
  — Пийте бре, маскари!
  И паницата изреждаше всичкия народ. Очите на народа светваха, бузите се зачервяваха и той си облизваше с наслаждение устните. Тогава Марко се обърна към жена си, която се понавъси неодобрително, и каза строго:
  — Нека да пият при мене — да не са жедни за вино. Аз не ги ща да станат пияници, като пораснат.
  Марко имаше свой практически възглед за възпитанието. Човек малообразован, от прежното време, той със своя естествен здрав смисъл разбираше добре човешката природа и знаеше, че онова, което се запрещава, по-силно се желае. По тая причина, за да ги заварди от наклонност към кражба, той поверяваше на децата си ключа от ковчега с парите."

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  Как да говорим с децата си за алкохола?

  В началото на романа си "Под игото" Иван Вазов описва как хаджи Минчо (прототип на баща му) въдпитавал многолюдната си челяд.
  Той например, пращал едно от децата си да вземе изстудената бъклица с вино от барата под бухлатия чемшир, и наливал на всички с думите: "Пийте бре маскари".
  Друг път пращал едного от синовете си да бръкне във везаната кесия и да му донесе 5 гроша. И винаги слагал децата си на софрата, редом с гостите, за да свикват с "общектвото" и да не се спряпат като Анко Разпопчето, когато видят чужди хора.
  Очевидно бащата на Иван Вазов знаел, че когато едно нещо се забранява или крие, то предизвиква любопитство и съдържа опасност от престрастяване.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Извинявай, но по едно и също време, мислим едно и също!!!!

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3786 Весело

  До коментар [#3] от "Дедо Либен": Не е ли много интересно, че една книга, написана преди 150 години, може да звучи толкова актуално?
  Между другото, спазвам чорбаджимарковия принцип неотклонно, и в двете направления (ключа за парите и виното) и дотук имам, да не чува дявол, доста добра успеваемост.
  Не са били никак глупави някогашните българи.
  И виж как давал на децата да сядат на софрата (това е било революционно по онова време, инак децата ядели отделно).

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 667 Неутрално

  - Тате, тате, защо моите другарчета са вече в 5-ти клас, а аз съм още във 2-ри клас?
  - Не ми задавай тъпи въпроси, а налей по още едно!...

  Моето почти-7-годишно-дете е много нещастно дете - от цяла рода пиячи да се натресе на баш трезвеника и АлкоМефистофел! Понеже примерно много обича шоколадови бонбони с бренди, му разказах сардонично ухилен, че пиячката в тях прецаква черния дроб и му описах картинно ква пачанга е цирозата! Виноват - детето поразреди бренди-бонбоните, такива работи...

 6. 6 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1431 Разстроено

  За каквото и да говорим с децата си трябва да е искрено, да се повтаря много кратно, но не натрапчиво, да се дава личн пример (по възможност положителен, но понякога и отрицателния върши работа), да се следи за обратната връзка, поне 2/3 от думите и изразите да са от речника на детето и да се търсят нестандартни подходи , като шеги, сценки с играчки, приказки .....

  Лесно го казах само дето моето дете все повече вярва на съученицте си от колкото на мен. Значи и средата в училище е важна.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3344 Неутрално

  Това е казус, за който, както и други за доброто възпитание, трудно важат житейски правила. На книга, да-не прави така, не е полезно, срамота от хората и т.н. Факторите, които влияят + или - са много. Доброто семейно възпитание за нула време отива на кино, ако се събереш с "лоша" компания. В "Под игото" чорбаджи Марко прилага собствена педагогика като подканя челядта си: пийте, бре маскари...нека пият сега, да не са жадни за вино като порастнат...Като всяко нещо в живота, алкохолът като прекаленост е проблем. Лично смятам, че цигарите са по-голям. Скоро гледах един уестърн с Бърт Ланкъстър и ми хареса лафа му:Бог е дал на света две хубави неща-жените и уискито.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Иванчо и вредата от алкохола
  Учителката решила да покаже на децата вредата от алкохола.
  Tя изважда един червей и пред очите на всички го потапя в чаша с водка. Червеят се сгърчва и умира. Тя пита:
  - Каква е поуката, деца?
  - Който пие водка няма глисти – казва Иванчо.

 9. 9 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дебил от Льонеберя":

  И са кой яде бонбоните?
  Да прецакаш така детето, за да може да ги излапаш ти, не честно...
  Сега сериозно :
  Темата с пиенето на подрастващите е много сериозна. Свидетел съм на това как осмокласници жулат бира от ПВЦ бутилка, а батковците им в по-горните класове направо и твърд алкохол. И това в средата на деня!
  Всичко опира до семейната среда - родителите са длъжни да обяснят всичко ясно и точно. Говорене, говорене и пак говорене с децата!

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 10. 10 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#9] от "Кирето":
  [quote#9:"Кирето"]И са кой яде бонбоните? [/quote]
  Е, как кой - майка му... тя от такива работи не се впечатлява!

  [quote#9:"Кирето"]Говорене, говорене и пак говорене с децата![/quote]
  Понякога само говорене не стига... Пример - детето упорито отказваше да вникне в словесните убеждения за потребността от слагане на колан в колата (само дето не ми каза - е, ти сега за 50 лева ще ме обесиш), обаче след две-три краш-тест-компилации от Тубата си промени мнението! ПедагУгически пУдход, разбирЪш ли, значи...

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Разговаряйте си, но примера е по-важен.

 12. 12 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 746 Любопитно

  - "Води ме в някоя квартална кръчма, и поръчвай, пий за мене
  и се сбий заради мене. Всичко живо да ни псува,... карай на червено"
  Вижте колко уроци има в чалгата. Заведете ги в някоя кръчма, където хората пият, докато започнат да се питат кой кого уважава, после се бият и не могат да се уцелят, после пълзят по пода, някой е заврял глава в кенефа и повръща и заспива така...

  След това изкарайте книга по психология и обяснете, че алкохолът е депресант и от него не се чувстваш по-добре, а по-зле. Че ако първо ти стане весело, после ти става в пъти по-невесело и за по-дълго време. Алкохолът е незабранен наркотик. Към него пристрастяването и абстиненцията са толкова тежки, колкото и от тежки наркотици. Пусни му филмче на NG риалити за алкохолици... Във филма главният герой се подлага накрая на терапия и умира за 1 месец. На края на филма му пръскат праха.

  Покажете му няколко трупа. Може да започнете от автомобилни катастрофи, където някой е "пил малко", "само 2 бири", после му покажете някой който умира от цироза на черния дроб.

  Ако това не помага - нега да се напие веднъж до несвяст. Да повръщя цяла вечер в тоалетната, на другия ден да го боли глава и да не знае къде е ... Прекарайте една вечер в изтрезвителя да помагате на пристигащите...

  И му втълпете, че "това не се отнася за мен" не важи.

  Мотото ми на трезвеник, който не е близвал алкохол 2 години е "Имаме нужда от въздух, вода, храна, топлина... защо да се пристрастяваме към други неща и да си създаваме зависимости, които някой да използва срещу нас?"

  Така ще му дадете опцията да се присмива на пушачи със жълти зъби, смърдящи дрехи и автомобили, ставащи изключително нервни и получаващи тремори и конвулсии ако не загубят 10 мин от живота си всеки 2 часа, за да си натъпчат организма с отрова.

  Ако първия и втория път алкохолът и цигарите успокойвят нещо в живота, то след това успокояват напрежението породено от липсата и недостига им в организма, а не нещо от живота.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 13. 13 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дебил от Льонеберя":

  За мен хората, които правят дивотии по пътя, карат с превишена скорост, отнемат предимство и т.н. трябва да се наказват да стоят с вързани глави и да гледат руски краш компилации 5 дни по 8 часа След това ще карат внимателно и ще спират и там, където няма стоп, за да проверят дали някой няма да им излезе Това и трябва да се прави за всички бъдещи шофьори вместо БЧК. И то да се води от някой от бърза помощ, който им обяснява за изпаднали мозъци по пътя, разрязани на две хора, но и много кървави снимки.

  След като видях филм с човек карал мотопед, забил се в мантинела, която му разрязва каската и главата... След това полицията и медиците му събират мозъка и черепа, за да го окомплектоват. Вече имам 100 на ум какво ще правя, след като си купя мотор

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 14. 14 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 502 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"]Не са били никак глупави някогашните българи. [/quote]
  Ранното запознаване с алкохола е доказан рисков фактор за развиване на пристрастяване в по-късна възраст. Затова, ако искаме детето ни да бъде част от онези 90% от хората, които нямат проблем с алкохола, трябва да внимаваме с възпитателните методи на бай Марко. Не че съм напълно против, но трябва да се държи сметка, че мозъкът на тийнейджъра е деликатно нещо...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8763 Неутрално

  "Бъдете добър модел за подражание. "
  Мисля,че все по-малко родители са този добър модел.И това си личи по поколението.

 16. 16 Профил на Ivan K. Batchvarov
  Ivan K. Batchvarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с първите 2 коментара, цитиращи Под Игото. От малък ме канят да пия ракия на масата. Все не исках, може би заради младежки бунт. Дори сега не си позволявам повече от една-две малки ракии, с което завинаги съм разочаровал баща ми и дядо ми, старите троянци. Апропо, дядо ми е на 90-се и пие ракия откак се помни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK