Яйце в чушка

Плънката може да бъде разнообразна и според вкуса на мама и татко (и на децата, разбира се) – гъбки, салам, кашкавал, маслини – всичко, което има в хладилника и се съчетава добре.

© Димитър Катерински

Плънката може да бъде разнообразна и според вкуса на мама и татко (и на децата, разбира се) – гъбки, салам, кашкавал, маслини – всичко, което има в хладилника и се съчетава добре.



Има много рецепти, с които по-големите деца биха могли да се справят сами, дори и да не са боравили често с фурната или котлона. Спагети, печени картофки, пържола на грил-тигана и салата, дори и пица – за напредналите и интересуващите се от месенето на тесто.


Тази рецепта е точно толкова лесна и неизискваща специални умения, че дори и по-малките, които знаят как да работят с уредите, могат да се справят с нея. Прилича на гювече, само че ролята на глинената паничка се играе от сочна чушка.


Плънката може да бъде разнообразна и според вкуса на мама и татко (и на децата, разбира се) – гъбки, салам, кашкавал, маслини – всичко, което има в хладилника и се съчетава добре. Още един плюс е, че може да се приготви както във фурната, така и в тиган на котлона, на тих огън и под похлупак, за да се "забулят яйцата".




За 2 порци са нужни: 2 големи чушки, 4 филийки мек хляб, 1 нарязан на кубчета голям домат, 4 с.л. натрошено сирене, 4 с.л. нарязана на кубчета шунка, 4 с.л. настърган кашкавал, 4 яйца, чубрица.


От всяка чушка се изрязват по два "пръстена" с дебелина 1 с.м. От филийките хляб с помощта на водна чаша се изрязват кръгчета, които долу-горе да пасват на размера на чушките.


В тиган се загрява малко мазнина, слагат се кръгчетата хляб и отгоре се поставят пръстените от чушка. Във всеки от тях се разпределят домата, сиренето, шунката и кашкавала (по 1 с.л. от различна плънка), поръсват се с чубрица. Отгоре се чуква внимателно по едно яйце. Пекат се до готовност и се сервират топли.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ь
    ь
    Рейтинг: 1446 Весело

    Първо мисля, че описаните продукти не са за две ... а за половин порция Второ ... тиганченцето истинско ли е или играчка?

    простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
  2. 2 Профил на Meister Eckhart
    Meister Eckhart
    Рейтинг: 1016 Неутрално


    трябва Камби

    the devil is in the data
  3. 3 Профил на ytrewq
    ytrewq
    Рейтинг: 729 Весело

    Поръсете отгоре малко червен пипер и Бон -Апетит!

  4. 4 Профил на ytrewq
    ytrewq
    Рейтинг: 729 Весело

    [quote#1:"ь"]тиганченцето истинско ли е или играчка?[/quote]

    Без съмнение ,от същото "тиганченце" и аз има !


    До коментар [#1] от "ь":

  5. 5 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1999 Весело

    Тук само лук и наденичка липсват за да стане кулинарен шедьовър.

  6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 858 Неутрално

    [quote#1:"ь"]Второ ... тиганченцето истинско ли е или играчка? [/quote]
    Това на снимката е макет в мащаб 3:1 бе.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  7. 7 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Много объркана рецепта. Снимката няма общо с описаната технология. А пък самата тя /технологията/ е меко казано странна.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  8. 8 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1681 Весело

    Днес сме на зелеви сърмички. Жена ми ги прави с полутлъсто месце, кълцано, стават сочни и пият много вино. Не знам точно технологията, в момента им бае, но преди да ги сервира ги запича, пускат сосче и отгоре ги ръси допълнително с подправки. Манджа и половина.

  9. 9 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1441 Весело

    Когато децата бяха по - малки, пържено яйце във филийки ( същата рецепта, но бе чушка и домат) беше любима и лесна вечеря. Наричаме произведението "кладенче".
    И сега бих я правила с удоволствие, но няма как да ги нахраня с едно кладенче.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  10. 10 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Весело

    Изглежда интересно. Това след второто прочитане. Може да се направи и на фурна, за да се избегне пърженето.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  11. 11 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 466 Весело

    Аз правя нещо подобно:
    Две препечени филийки, а между тях пържено яйце с разтопен кащшкавал. Може и други неща да се слагат - кой квото му се иска.
    Синът ми ги нарича "яйцата на татко"

  12. 12 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1430 Неутрално

    малко странна рецепта, наистина.Но пък за яйцето му трябва само по-силна температура, запечено във фурна на горен реотан.

  13. 13 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1231 Неутрално

    Изглежда вкусно и елегантно. Ще го опитаме задължително.

  14. 14 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4029 Весело

    До коментар [#9] от "Lady Zeppelin":

    И аз отдавна не съм правила тази вкусотия.
    А думите "всичко, което има в хладилника и се съчетава добре" ми напомниха как ни помагаше черния хумор през зимата 1996/97 г. - често коментирахме Какво ли само няма в хладилника ни - сирене няма, кашкавал също няма и салам липсва...

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  15. 15 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    До коментар [#11] от "mahjongg":

    Сексуалното изглежда наделява, дори и при една елементарна закуска подсъзнателно ли?

  16. 16 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    До коментар [#8] от "man_un":

    Умалителните названия на готварските рецепти, предизвикват допълнително по количество и химичен състав слюноотделяне, което подготвя стомаха за допълнителни и извънмерни поглъщания, затова не е препоръчително при рецептурни библиографски кулинарни прояви и изяви.

  17. 17 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    Последните изследвания на химическия състав на слюнотделянето е свързано с психологията на възприемане на хранителния процес, а от там и с вдигането на така вредните наднормени килограми, дори без да се употребява някаква храна.
    Само самата мисъл за хранене, което предстои, може да се отрази на натрупване на излишъци.

  18. 18 Профил на drinchev
    drinchev
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Яйце в пиперка!

    Ivan Drinchev
  19. 19 Профил на BiGman1
    BiGman1
    Рейтинг: 3058 Весело

    Като си пържа яйца на очи използвам тиган с поне 50см РАДИУС...

  20. 20 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#19] от "BGman1":

    Интересно ще е да се види котлона, на който се извършва процесът на пържене.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  21. 21 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 968 Неутрално

    До коментар [#1] от "ь":

    Продават малки тигани за едно яйце.виждал съм много интересни форми. Например.....череп,сърце,...облак,форма на яйце....... друго не се сещам.

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  22. 22 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 968 Весело

    До коментар [#19] от "BGman1":

    А,ако е яйца "на око на циклоп" достатъчно е радиус 5 см

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  23. 23 Профил на BiGman1
    BiGman1
    Рейтинг: 3058 Весело

    До коментар [#20] от "ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA":


    [quote#20:"ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA"]Интересно ще е да се види котлона,[/quote]
    Кво е това котлон?...аз си ги пържа на оджака на двора...

  24. 24 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1334 Неутрално

    До коментар [#1] от "ь": Второ ... тиганченцето истинско ли е или играчка?

    -А чушката ГМО?!

  25. 25 Профил на Втора цетка
    Втора цетка
    Рейтинг: 982 Любопитно

    Ето как правя "сърдечни яйца":

    Четири кренвирша разрязвам по дължина, почти до края.
    Обръщам двете ленти във формата на сърце и прихващам краищата с клечка.
    Подреждам ги в подходяща по размер тава във формата на четирилистна детелина.
    Във вътрешността на всяко "сърчице" счупвам по едно яйце и пека на фурна.

    Да ви е сладко !!!

    Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
  26. 26 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#23] от "BGman1":

    Е, в такъв случай ... ако реша да пека вол някога, ще знам към чий оджак да се обърна.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  27. 27 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#25] от "LocoMondo":

    Ако под яйцето сложиш подложка от настърган кашкавал, става по-добре и яйцето не излиза извън борда.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  28. 28 Профил на BiGman1
    BiGman1
    Рейтинг: 3058 Весело

    До коментар [#26] от "ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA":


    [quote#26:"ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA"]ако реша да пека вол [/quote]
    То бива, бива, ама цял вол за мезе не бива...

  29. 29 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#28] от "BGman1":
    [quote#28:"BGman1"]ама цял вол за мезе не бива.[/quote]
    Бива, бива. Зависи от количеството верни другари наоколо.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  30. 30 Профил на pixela
    pixela
    Рейтинг: 581 Любопитно

    До коментар [#2] от "Meister Eckhart":

    Ти на това камба ли му викаш? Тия перфектно еднакви и различни на цвят "чушки" израстват за една вечер на конвейра и нямат нищо общо с нито една камба Освен това, яйцето е от нещастна кокошка

    freedom is another word for nothing else to lose
  31. 31 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    До коментар [#8] от "man_un":

    Покапах се

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  32. 32 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9253 Неутрално

    Обичам и поснотии, но днес съм на пържолки с гъби, едро нарязан ч. лук и два моркова, чаша вино, подправки и соев сос. Ядене та дрънка с чаша вино , ха на здраве.

  33. 33 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9253 Неутрално

    До коментар [#19] от "BGman1":

    На какъв огън слагаш този тиган и въобще има ли тиган 1 метър в диаметър ?!?

  34. 34 Профил на Калибър
    Калибър
    Рейтинг: 1262 Весело

    Това ще ми е закуската днес.

    Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
  35. 35 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1191 Весело

    Хубаво е, ама днес по ми пасна джоланче с картофи в гърненце и червено винце, да се у будалата





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK