Изграждат се интегрирани в градска среда SOS детски селища

Дани Колева и Ела Янчур на пресконференцията

© SOS Детски селища България

Дани Колева и Ела Янчур на пресконференциятаЩе се изгради нов модел - интегрирано в градска среда - SOS детско селище. Това е залегнало в дългосрочната стратегия на сдружението "SOS Детски селища България", което вече е започнало прилагането му. 


Промяната се налага от променените тенденции в грижата за децата на световно ниво, нова е и международната SOS организация, чийто представител Ела Янчур сподели европейския пример на интегрирани в градската среда детски селища, където има повече възможности за социализация и здравни и образователни услуги.


На пресконференция днес тя обясни, че сред предимствата на интегрирания модел е възможността за по-ефективно разпределяне на ресурсите, като навсякъде се осъществява сътрудничество с местните власти и органи, за да бъдат най-ефективно подкрепени децата и приемните семейства.
Стратегията предвижда селищата в страната да се развият по начин, който да осигури пълноценно детско развитие в съзвучие с променящите се държавна политика и практики в международната SOS организация.


С подкрепата на международно ниво и съдействието на държавните институции традиционният модел на SOS детско селище, който бе изграден в с. Дрен преди 20 години, ще бъде заменен от нов – на интегрирано в градска среда в София и Перник SOS детско селище, обявиха от сдружението.


Организацията е подготвила и индивидуална програма за интеграция и подкрепа на всяко едно дете и приемно семейство. 


Национална мрежа за децата подкрепя новата стратегия от SOS, защото тя дава на шанс и възможност за по-добро образование, по-добра здравна грижа и шанс за по-добра професионална реализация, обяви директорът на неправителствената организация Дани Колева. "Въпросите за бъдещето на земята, сградите, работата на хората от село Дрен са важни и трябва да намерят своя отговор, но за нас на първо място трябва да са правата, нуждите и интересите на децата, за които семейството е най-добрата среда за развитие на детето, а социалното включване на децата е от първостепенно значение", добави тя.


Действията по преместването са съгласувани с международната SOS организация, като процесът се следи от опитни експерти с цел постигане на плавна адаптация. На вниманието на международната организация е и въпросът за бъдещото използване на изградената инфраструктура в Дрен и вземането на решение за бъдещото й използване съвместно с община Радомир, като съсобственици и страни със споделена отговорност, обявиха от сдружението и обявиха, че са готови да обсъдят всички възможности за разрешаването на настоящата ситуация. SOS детски селища ще продължи да поддържа имота, докато се постигне споразумение за бъдещото му предназначение. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK