Алиса стана на 150 години

Издание от 1948 г.Една от най-обичаните детски книги от викторианската епоха стана на 150 години. Рожденият ден ще се празнува по различен начин в цял свят - от Япония до Бразилия.


Сред различните изложби, които се организират на много места за годишнината, е и тази в Остин, Тексас, която се открива днес. Любопитен е фокусът й: тя показва преди всичко как "Алиса в Страната на чудесата" веднага успява да се адаптира към това, което днес бихме нарекли мултимедия и маркетинг.


Книгата на Луис Карол е публикувана през 1865 г. и съвсем скоро след това тя е адаптирана за театрална постановка. След театъра започват да се продават играчки на тема Алиса, а след тях тя е сред първите героини, които влизат в киното на все още прохождащата филмова индустрия.
Ето откъс от първата филмова версия от 1903 г."Книгата не съдържа приетите конвенционални поуки и етика на времето. Карол ги разиграва така, че ги обръща с краката нагоре", казва за "Ройтерс" Даниел Брюн Сиглер, кураторът на изложбата на Тексаския университет в Остин. Изложбата е в Hary Ransom Center, където се пазят над 200 ръкописа и вещи на писателя - редки публикации, писма и фотографии.


В нея се показва как Чарлз Лудвиг Догсън – каквото е истинското име на писателя - математик в Оксфордския университет, който написва историята за дъщерите на декана си, и по-специално за Алис Лидъл, в един момент трябва да започне балансира между академичния си живот и този на автор на все по-популярна книга.


Догсън кани за художник на книгата си Джон Тениъл, един от най-известните илюстратори за времето си. Колкото по-голяма ставала славата им, толкова повече умора започнали да изпитват от нея. Догсън често изобщо и не отварял писма, адресирани до Луис Карол. Колкото до Тениъл: "Изтръпвам само при споменаването на "Алиса в Страната на чудесата", написал в писмо до приятел, което изложбата показва. Въпреки това Луис Карол започва да става част от "маркетинговата" кампания. Той активно помага при работата по театралната постановка.


Любопитно е как още през 19 век една книга поражда индустрия: картички и играчки на тема Алиса заливат пазара и са едни от най-обичаните – от най-обикновените кукли до специалните хартиени ивици, които се въртят през специален прожектор и показват вид анимация. През 1958 г. Алиса излиза като аудиокнига.


"Има много хора, които се срещат с Алиса чрез филмите, играчките, или адаптираните версии на книгата, но никога не са чели оригинала. Те били толкова популярни, че буквално измествали историята на Карол", казва Сиглер.Алиса е сред най-експлоатираните образи и до днес. Приключенията й са в над 25 филма, от Дисни до Тим Бъртън, в стотици театрални постановки, едва ли има език, на който да не е преведена и издадена, а пародиите на тема "Алиса" едва ли биха могли да бъдат изброени.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 418 Разстроено
 2. 2 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  Хмм, интересното е как страстта към снимането на малки и леко разголени момиченца, може да направи едно литературно произведение неостаряващо...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 3. 3 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кирето":

  още по-интересно е как всеки чук, прочел някоя пикантна статийка в някое жълто издание, но нямащ си и хал хабер от книгата, е готов да плюне, па да замаже след туй

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 4. 5 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#3] от "hhhuuunnnn":

  Бъркаш, приятелю, бъркаш...
  Чел съм, чел съм и то много и не само приказки.
  И не плюя, книгата ми харесва и с удоволствие съм я чел и на децата ми.
  П.П. Ти на строеж ли работиш?
  Пази си краката...... да не ти падне чука на палеца....

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 5. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кирето":

  Какво прави любовта независимо към какво или кого?!

 6. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Луис Карол и Алиса - любими книги,които и сега са актуални.Харесвам Алиса в огледалния свят - напомня ми за България.

  Tony
 7. 8 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Една от книгите, които обичам и сега да чета.

 8. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Весело

  А всичко започва от един Голям бял заек с розови очи.

 9. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Много хора погрешно смятат, че "Алиса в страната на чудесата" е детска книга. Много бъркат и че "Пътешествията на Гъливер" е детска книга. Да не говорим за още по-ранната "Гаргантюа и Пантагрюел".
  Всички тези книги са политически пародии. През 19 век не съществува професия "журналист". Издавали се много вестници и списания, но те били дело на писатели. Всички известни днес класици на литературата от 19 век са били всъщност и журналисти.
  Всички тези хора са отразявали проблемите на тогавашното общество. Нека да не си мислим, че само днес имаме обществени недъзи... И тогава са били много. Затова такива будни хора пишели романи, с които осмивали политическите партии, политиците, обществените лица. По онова време нямало телевизия, нямало кино. Радиото било още в ембрионална фаза. Тогава книгите и литературните поредици в списанията били съвременните кино филми и сериали за хората.
  Точно в този период например е написан "Гъливер" - символизиращ обикновения човек в света на политическите партии. Джуджетата и великаните от романа всъщност са водещите британски партии.
  "Алиса" е също политическа пародия. Всички герои вътре са вдъхновени от тогавашни водещи британски политици, благородници и обществени лица.
  Любопитно е как една политическа книга се чете по един начин от осведомения възрастен човек и по коренно различен от едно дете без придобити предразсъдъци.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 11 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":

  "Малкият принц" също не е детска книга. Просто децата и възрастните четат едно и също нещо, но го възприемат по различен начин. Това може да се каже и за "Мечо Пух".

 11. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Мисля, че сред най-интересните илюстрации към "Алиса..." са и тези на Ясен Гюзелев.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 12. 13 Профил на Vesela Gavrailova
  Vesela Gavrailova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Детска книга, която задължително трябва да четат и възрастните

 13. 14 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  Някои книги-"Под игото","Малкия принц",и"Алис Купър в Страната на чудесата" съм опитвал да прочета и като малък,и като голям,но никога не издържам повече от 5-6 страници.Завиждам на успелите,да прочетат цяло произведение от изброените.Хора със здрави нерви!

 14. 15 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Весело

  И аз съм пробвала пейоте , много забавно става , точно като в Алиса.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 15. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Чудна книга, много я харесвам.

  klimentm
 16. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Догсън – каквото е истинското име на писателя - математик
  .........
  Най-сетне да му разбера истинското име.Все си мислех,че е Доджсън, ама човек се учи докато е жив.

 17. 18 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  още си я пазим в къщи, със старите илюстрации

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  [quote#10:"Lou"]"Алиса" е също политическа пародия. Всички герои вътре са вдъхновени от тогавашни водещи британски политици, благородници и обществени лица. [/quote]Това не знаех..Има издание на книгата,съпроводено с подробно послесловие от известния популяризатор на математиката Мартин Гарднър.Той дава доста по различно тълкуване на много неща от книгата.Иначе, за.. обществените лица,виждам един с цилиндър на картинката:
  “Mad Hatter: "Have I gone mad?"
  Alice: "I'm afraid so. You're entirely bonkers. But I'll tell you a secret. All the best people are.”
  .Неговия житейски прототип е знаменития Бъртран Ръсел(математик,логик, истински британски ексцентрик, пацифист)

 19. 20 Профил на ves_d
  ves_d
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Като дете четях много книги. Но за разлика от всички приказки, както и приключенски истории, които прочетох, не можах да разбера и харесам "Алиса". Наистина не е книга за деца.

 20. 21 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Чела съм я и когато бях дете и после на дъщеря ми. Посланията на книгата се възприемат по различен начин!
  Политически послания има и в любимите ми от детството книги "Приключенията на Лукчо" и "Тримата шишковци".

 21. 22 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Весело

  на толкова ли е станала?- приказките никога не остаряват.

 22. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Весело

  До коментар [#1] от "mahjongg":
  .....................Ама хич не и личи................-!

 23. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  Аз съм един от милионите хора ,които съм израсъл с Алиса!Много обичах като дете да слушам тази приказка на плоча/както и "Гъливер" и "Котаракът в чизми"/!Минало незабравимо-

 24. 25 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  [quote#10:"Lou"]През 19 век не съществува професия "журналист". Издавали се много вестници и списания, но те били дело на писатели[/quote]
  Съществува и още как. И то от 18 век още. И не само сериозна журналистика, а и жълта преса и дори порнографска преса. И безкрайно много журналисти и журналистки, които никога не са били писатели.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 26 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#19:"тулса"]Има издание на книгата,съпроводено с подробно послесловие от известния популяризатор на математиката Мартин Гарднър.[/quote]

  И аз попаднах на едно антирано издание, в което се обясняват много неща - от чувствата на Карол до какво е искал да каже с много от героите/ситуациите. Наистина има голяма доза социално-политическа пародия (Хъмпти-дъмпти е отличен пример), както и чисто математически закачки. Въобще пластове много, което е и една от причините книгата да е толкова известна.

 26. 27 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#7:"Free person"]Луис Карол и Алиса - любими книги,които и сега са актуални.Харесвам Алиса в огледалния свят - напомня ми за България.[/quote]

  само ти -.............
  "си познал точните килограми на предмета" ++++

  като се замисли човек , във всяка приказка има кодиран житейски опит...

  алюзията ти с БГ е безупречна

  аз винаги припомням "новите дрехи на краля"...

  и ще са актуални до 3015 год.....поне

 27. 28 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Сто и петдесет години стигат!
  Сега ислямистите ще я направят на кайма с калашници.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 28. 29 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#7:"Free person"]Луис Карол и Алиса - любими книги[/quote]
  "Алиса" съм я чел. Къде да намеря "Луис Карол" - да й метна един поглед, че явно имам пропуски в прочетеното?

 29. 30 Профил на mladevroatlantik
  mladevroatlantik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прекалено откачена книга. То бива въображение но има некакви граници зад които вече требва да се намесват медицински лица.

 30. 31 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "— Би ли ми казал кой път да хвана оттук?

  — Зависи накъде отиваш — отвърна Котака.

  — Все едно накъде… — каза Алиса.

  — Тогаз е все едно кой път ще вземеш — рече Котака."

  Накратко казано, нещата които се случват на България през последните 25 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK