Солени мъфини

Тази базова рецепта търпи множество добавки от различни пресни или сухи подправки като чубрица, мащерка или розмарин, а освен кашкавал, в сместа може да се добави някакъв колбас или пък сушени домати. Всичко е въпрос на въображение и настроение за нещо по-специално.

© Ирина Катеринска

Тази базова рецепта търпи множество добавки от различни пресни или сухи подправки като чубрица, мащерка или розмарин, а освен кашкавал, в сместа може да се добави някакъв колбас или пък сушени домати. Всичко е въпрос на въображение и настроение за нещо по-специално.



В студените и леко скучни февруарски недели човек някак естествено търси топлината на кухнята, ароматните ухания, които подобряват настроението и лесните, вкусни рецепти, не изискващи особено много усилия, но водещи до чудесен краен резултат. 


Обичайно това е някой бърз сладкиш, но за разнообразие можете да приготвите и солени мъфини заедно с децата.


Тази базова рецепта търпи множество добавки от различни пресни или сухи подправки като чубрица, мащерка или розмарин, а освен кашкавал, в сместа може да се добави някакъв колбас или пък сушени домати. Всичко е въпрос на въображение и настроение за нещо по-специално.




За приготвянето им са нужни: 4 яйца, 6 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. бял пипер, 17 с.л. брашно, 150-200 гр. настърган кашкавал.


Яйцата, олиото и киселото мляко се разбиват с миксер за няколко минути, докато се получи еднородна смес. В друга купа се смесват и разбъркват брашното, бакпулвера, солта и пипера. Към сухите съставки се добавят течните и се бърка с вилица. Накрая се добавя настъргания кашкавал и се разбърква добре.


Формички за мъфини се намазняват и набрашняват или в тях се слагат хартиени кошнички и сместа се разпределя, като гнездата се пълнят до 2/3 от обема им.


Мъфините се пекат на 200 градуса за около 20 мин. Или докато при проверка с клечка, тя излезе суха. Сервират се след като се охладят напълно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на sashobal
    sashobal
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Звучи добре

    Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
  2. 2 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 696 Весело

    Ако се добавят и червени мариновани чушки, ситно нарязани, ще стане още по- вкусно, пък и красиво.

  3. 3 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 4286 Неутрално

    Днеска някоя рецепта за домашна халва очаквах.

  4. 4 Профил на sashobal
    sashobal
    Рейтинг: 696 Весело

    До коментар [#3] от "chicago514":

    Или за варени яйца

    Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
  5. 5 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3303 Весело

    До коментар [#4] от "sashobal":

    За варени яйца е най-сложаната рецепта.

  6. 6 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 524 Весело

    До коментар [#5] от "hodounski":

    Няма майтап. Хич не е е лесно да свариш идеалното полурохко яйце. Преди време гледах как Пепен го прави. Време за варене, технология на охлаждане - направо ужас.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  7. 7 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3303 Весело

    До коментар [#6] от "doneva_a":

    Ако се „амкаш“ с полурохко яйце ,ще стане весело.

  8. 8 Профил на koftio_matrial
    koftio_matrial
    Рейтинг: 469 Неутрално

    До коментар [#3] от "chicago514":

    http://yoli-www.blogspot.com/2015/02/blog-post_17.html

    Баце. толкова ме дразниш, че вече се уморих да те плюя
  9. 9 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1154 Неутрално
  10. 10 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7193 Неутрално

    Хубаво изглеждат, но днес сме на баница и варени яйца , сирене и халва.

  11. 11 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Весело

    Добре че съм вечеряла.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK