Министерството на образованието започва кампания срещу насилието в училищата

Министерството на образованието започва кампания срещу насилието в училищата

© Юлия ЛазароваМинистерството на образованието и науката започва кампания срещу насилието в училищата, съобщиха от там. В тази връзка министърът на образованието и науката Тодор Танев е отправил предложение към министъра на правосъдието Христо Иванов да се потърси правна рамка за инкриминиране на словесни и физически актове на насилие над учители, свързани с учебния процес.


През декември миналата година министър Танев е провел среща и с министъра на вътрешните работи  Веселин Вучков за съвместни действие с МВР, свързани с ограничаване на насилието и употребата на наркотици сред учениците.


В петък Министерството на образованието и науката е изпратило писмо до регионалните инспекторати по образованието (РИО) в страната с искане до 13 март да изготвят обобщена информация  за проявите на насилие в училищата училища.
Статистика на МОН, предоставена на "Дневник" във връзка с Деня против тормоза в училището показва, че за учебната 2011/2012 година в училищата в България са регистрирани 1 628 инциденти, за 2012/2013 година те са  2 100, а за 213/2014 учебна година - 2 192. Общо регистрираните случаи на физически, прихически, вируален или вербален тормоз за миналата учебна година са 1 045.


Информацията, изискана от РИО, трябва да обхване периода от началото на настоящата учебна година до края на месец февруари 2015 година. Тя ще бъде разделена в три групи: насилие между ученици, насилие от страна на учители или родители над ученици, насилие от страна на ученици и/или родители над учители.


Още в началото на своя мандат министър Танев разпореди всеки възникнал инцидент да бъде докладван спешно в кабинета му.


Получената информация ще бъде анализирана от експертите на МОН и с помощта на училищни психолози и педагогически съветници ще бъдат приети спешни мерки срещу насилието в училищата.


МОН отваря и широк обществен дебат за причините и начините за преодоляване на насилието в българските училища. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK