Домашни понички

За украса може да се направи шоколадова глазура или карамелена, да се поръсят с натрошени ядки или пудра захар

© Димитър Катерински

За украса може да се направи шоколадова глазура или карамелена, да се поръсят с натрошени ядки или пудра захар



Поничките, редом с палачинките и пържените филийки, са една от любимите детски закуски през почивните дни. Малки, големи, от тесто с мая или със сода, с пълнеж или без, с глазура, без глазура – няма значение. Тъй като те са калорична храна е добре да не се приготвят прекалено често, но от време на време са истинско удоволствие и радост за небцето.


Децата ще оценят подобаващо приготвянето им, а ако ги включите в декорирането, ще им осигурите поне два часа радостно забавление. За украса може да се направи шоколадова глазура или карамелена, да се поръсят с натрошени ядки или пудра захар. С помощта на шприц поничките могат да се напълнят със сладко, а ако имате желание и време и с домашно приготвен ванилов крем.


За направата им са нужни: 3 и ½ ч.ч. брашно, 2 и ½ ч.л. суха мая, 1 ч.ч. прясно мляко на стайна температура, 60 г меко масло, 3 жълтъка, щипка сол, щипка захар, олио за пържене




Брашното, маята, солта и захарта се разбъркват в купа. Жълтъците и прясното мляко се смесват и разбиват добре с вилица, след което се добавят към брашното заедно с маслото. Замесва се меко, еластично тесто. Ако лепне много, се добавя още малко брашно. Готовото тесто се оформя на топка и се слага в намазнена купа, покрива се с прозрачно фолио и кърпа и се оставя да втаса за час и половина.


Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 0,5 см и от него се изрязват поничките с помощта на водна чаша или кръгла формичка за сладки. Подреждат се върху тави, застлани с хартия за печене, покриват се с кърпа и се оставят да втасат за още 30 мин.


Олиото се загрява в дълбока тенджера. Поничките се пържат по две-три едновременно, в зависимост от големината на съда, като се обръщат от време на време. Отнема около две минути до готовност. Изваждат се и се слагат върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.


След като се охладят се украсяват по желание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 418 Любопитно

    Който пости-жалка му майка

  2. 2 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 5376 Неутрално

    Добре изглеждат и калорични.

  3. 3 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Обичам нездравословната храна!

  4. 4 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1291 Весело

    Супер. Сега да имаше и кой да направи ...
    Само се моля да не треснат и акциз на поничките, като ... вредна храна.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4635 Неутрално

    само не прекалявайте, защото такива храни разболяват !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  6. 6 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1127 Неутрално

    пърженото е вредно.

    има рецепта за страхотен чийзкейк без готвене - блат от натрошени бисквити и вкусен крем.

    става за 40 мин

  7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4635 Неутрално

    До коментар [#6] от "хм":

    сподели, моля

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  8. 8 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 816 Весело

    Стават много по-вкусни, ако сложите кисело мляко вместо пресно... Но пък ако направите малки топки - около 3 см в диаметър и след като изстинат ги натопите в гъст захарен сироп с малко мед, децата ще ви обожават! Ако искате пък нещо солено, раздърпаите малките топки до кръгче и сложете вътре малко сирене (натрошено и разбъркано с 1 яйце), завийте като луничка и залепете краищата... Ако не ви се прави тесто, идете до близката фурна и купете тестото за 1 хляб. Разточете го и го поръсете със сирене и 1 яйце, завийте го на руло и го нарежете на ролки. Изправете ги в тавата и си опечете вкусен тутманик (милинки!). Приятно ядене.

  9. 9 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1078 Неутрално

    Предавам се..... ☺

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK