Децата имат право да участват във вземането на решения, които ги засягат

Децата имат право да участват във вземането на решения, които ги засягат

© УНИЦЕФНа правото на детско участие е посветена новата информационна и социална кампания на УНИЦЕФ, която започна във вторник, информираха от там. Правото на участие е информирано и доброволно включване на децата на различна възраст, социален статус, етнически произход и с различни способности в процеса по взимане на решения относно всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено. 


В рамките на кампанията на Детския фонд на ООН в продължение на един месец – до 10 април, деца ще попълват онлайн анкета на сайта www.unicef.bg/glas. Ще бъде проведено и пряко допитване до групи от деца със затруднен достъп до интернет – от маргизализирани общности, деца бежанци, деца с увреждания. 


Целта на инициативата е всички заинтересовани страни като Държавната агенция за закрила на детето, Министерския съвет, Народното събрание, както и широката общественост да чуят мненията на децата по значими за тях теми от обществен характер: образование, здравеопазване, социална защита, свободно време и т.н. Детските позиции и препоръки ще бъдат взети предвид при актуализирането на Националната стратегия за детето (2008-2015).

Конвенцията за правата на детето е приета през 1989 година от Организацията на обединените нации (ООН) и описва ангажиментите на държавите за осигуряване и гарантиране на основното право на живот и свобода на всяко дете, равното му третиране, независимо от раса, пол и вероизповедание, осигуряването на достъп до образование, здравни грижи, защита при военни конфликти и т.н. 

Какво представлява детското участие?


Детското участие е право на всички деца. На индивидуално равнище децата имат право да бъдат изслушвани и мненията им да бъдат отчетени, когато възрастните (родители, роднини, учители, лекари, съдии и други специалисти) взимат решения, които ги засягат. Като група, децата имат правото да им се даде възможност да оказват влияние и да дават информация във връзка с решенията, които се вземат в обществото – например в училища, местни администрации, доставчици на услуги, граждански организации или правителството.


Защо участието е важно?


Правото на детето да бъде изслушвано е регламентирано в Конвенцията на ООН за правата на детето. Тя му дава уникален социален и правен статут, като признава, че макар и децата до 18-годишна възраст да нямат пълна автономност и решенията от тяхно име да бъдат взимани от възрастните, то те са носители на пълен набор от права. Това признаване възлага на възрастните да закрилят и насърчават най-добрия интерес на детето, но в същото време да му дадат пространство и възможност да изразява мнението си и то да бъде вземано под внимание при всички решения и действия, които го засягат.  


Този видеоклип е изготвен от Национална мрежа за децата във връзка с оценката, която сдружението дава всяка година на правителството за работата му при решаване на проблемите, свързани с децата. За минала година тя беше обобщена и аргументирана в доклад, озаглавен "Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата децата?"


Видеоклипът е един от петте, направени в рамките на кампанията и разказва за правата на децата и тяхното участие във вземането на решения:


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Весело

  Ха-хааааа...
  Че те,децата от праисторически времена са участвали винаги във вземането на решения по въпросите които ги засягат.
  И аз лично като дете съм участвувал.
  Друг е въпросът,че участието ми често е завършвало с рев при изслушване,в крайна сметка на взетото решение....
  Ха-хааааааааа......

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Весело

  Готиното е,че ''Министерския съвет, Народното събрание, както и широката общественост'' ще вземат предвит детските мнения !
  Министерския съвет и Народното събрание не взимат предвид мнението на възрастните....щели да се съобразят с това на децата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма права без задължения.
  Лица които пропагандират тесктове с права на децата пред деца без да пропагандират пред децата едновременно задълженията, които дават възможност да съществуват правата на децата, такива лица действат престъпно.

 4. 4 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Поредният път, когато разни институции инфектират семейството. Като, че ли са си поставили за цел да го съсипят съвсем и да останат само институции.

 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Весело

  "Мили деца, днес ще Ви попитаме дали можем да теглим 16 млрд. заеми за 3 години, които един ден и Вие ще имате щастието да изплащате. Моля? Не знаете какво е "милиард"? А, а Вие не знаете какво е "16"? Ами... момент да помисля..."

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Карането, викането и назидателният тон не винаги са най-удачните мерки за възпитание и общуване с децата. Преди време получавах най-лошите класове като класен ръководител. Това бяха предимно осми класове, откъдето бяха си заминали добрите по успех деца, приети след 7кл. Класове сбирщина. Шефът ме гъделичкаше, че само аз мога да се оправя. Направих реформа в часа на класния. Вместо да се изтъпаня пред тях, правехме кръгла маса, сядахме всички и обсъждахме различни теми. Дневникът беше всеобщо достояние, всеки можеше да види оценки и отсъствия. Това имаше ефект, защото едно е да му кажеш, че има 50 неизвинени, друго е да види как ги е натрупал. И така, дълга и широка, няколко години преди пенсия ми разказаха играта от експерименти, но се справихме-и аз, и те-успяха в живота криво, ляво, да за живи и здрави.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Те участват бе,ама гласа им не се брои или поне много често не се брои.

 8. 8 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Като цяло съм съгласен със статията се едно уточнение - това е добре да се случва след определена възраст на детето.
  Допитване, разговор и накрая да се обясни на детето защо се приема решението на родителя, а не неговото.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Като го записваш на детска малкия, правите едно съвещание, протокол и подпис, че иначе може да те съди.

 10. 10 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Разбира се, че трябва децата да участват във вземането на решения, но в България това може да стане само до ниво семейство и то при условие, че родителите са грамотни! Тези дето ни ги говорят за децата от малцинствата, за училището, за парламента и властта, като цяло са БАБИНИ ДЕВЕТИНИ! Докато не направим държава, свободна от управляващи на всички нива комуняги, ще тънем в разруха и престъпност, а децата нищо не могат да направят, освен да избягат в последствие...

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#6] от "man_un":

  ++++

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Децата трябва да се възприемат като личности и тяхното мнение трябва да се зачита.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK