Емил Джасим: Един учител е половин родител

Учителят Емил Джасим на среща с родители в бар

© Дневник

Учителят Емил Джасим на среща с родители в барЕдин учител е половин родител. Така мисли Емил Джасим, учител и програмен директор на Центъра за образователни инициативи. Той е един от създателите на текстовете в наръчника за родители "Малки разговори на големи теми" - Как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим. Книжката съдържа техники и съвети как да проведете с деца между 10 и 12-годишна възраст този важен разговор.


Джасим е един от водещите срещите с родителите на деца от 4-ти и 5-ти клас в националната кампания "Училище за родители: родителски срещи в бар", насочена срещу употребата на алкохол от деца. Той разказва, че е важно да се създава здрава връзка не само между учители и ученици, а и между учители и родители. Тези родителски срещи на такова необичайно място създават такава общност. "Важно е да се създават общности, защото по този начин можем да се ангажират всички страни в този процес. Заинтересовани са родителите, учителите, ръководството, Агенцията за закрила на детето и когато има синхрон, симфония, съзвучие във всичко в тази среда, тогава нещата се получават", подчертава Джасим.


Той добави, че всъщност големият акцент на тази кампания е върху общуването между родителите и децата. "Ако общуването е пълноценно не само проблемът с алкохола ще се разреши, а и всички други проблеми, защото проблемът за решаване е един и същ: младите хора посягат към алкохол, към наркотици, оттам следва безразборен секс"... Причините за това обикновено са породени от средата, но Емил Джасим е убеден, че това не би се случило, ако децата имат отношения с родителите си, които са изградени на взаимно доверие.
Подрастващият, младият човек обикновено има нужда да общува с някой възрастен, който е извън семейството. Защото понякога родителят стои просто като родител, като друг тип авторитет. "Не всички теми, не винаги младият човек успява, има желанието да сподели с родителя си. Затова е важно винаги да има такива учители, които да проявяват разбиране към ежедневните проблеми на младите хора", каза Джасим и добави, че никъде по света, а само в България се казва "Да ти имам проблемите".


Проблемите си децата и младите хора преживяват много тежко. Те за възрастните изглеждат някак си маловажни, това са проблеми, които те отдавна са минали и вярват че са леснопреодолими и ще останат само в спомените. "Но това в крайна сметка са реални проблеми, трябва някой да даде подкрепа на младия човек. И не винаги тази роля изиграва средата. Понякога да - съученици или малко по-големи деца, но понякога е нужен един възрастен, който да не е от къщи. Понякога се случва родител на съученик да е спечелил това доверие", каза Джасим.Тази статия е част проекта "Родителски срещи в бар", насочен срещу употребата на алкохол от деца, който включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас. Кампанията е достъпна на уеб адресwww.predi18.org. Платформата помага с информационни материали, мрежа от партньорства, предложения за реални политики в посрещането на проблема, обмен на информация, съвети, мнения.

Паулина Стоева-Попчева, начален учител в 19-о СОУ в София и класен ръководител на 4-ти клас признава, че е подходила скептично към инициативата за родителски срещи в бар. Тя смята, че в тази възраст на децата (10-11 години) родители и учители се сблъскват по-често с проблеми от друго естество и проблемите, свързани с алкохола, стоят малко встрани. Все пак е решила да се включи, защото е нов класен ръководител на този клас и е сметнала, че една среща в неформална обстановка би помогнала да се опознае с родителите, а това в крайна сметка е полезно и за децата.


"Оказах се обаче приятно изненадана. Организаторите направиха така, че срещата да протече по интересен, приятен и полезен начин. Да, децата се сблъскват с различни проблеми, изкушенията пред днешните деца са повече, а с опита, който имат, им е трудно да се справят. И тъй като в тази възраст приятелите също не разполагат с опит, споделянето трябва да бъде с възрастните. С родителите и учителите", разказа госпожа Стоева-Попчева.


Според нея е много важно да се говори с децата, а разговорът е най-добрата превенция. "Споделянето и доверието предпазват от грешки. Смятам, че така организирани срещи - независимо дали касаят проблеми, свързани с алкохол, поведение, отношения и прочие - помагат на родители и учители да се възприемат като от партньори с обща цел, създават по-непосредствени човешки отношения", обясни тя.  


По думите й най-лесно можем да предпазим децата от алкохола може би като им покажем, че има наистина приятни и забавни начини за запълване на свободното време. "Като подкрепяме хобито им, като им покажем какво е игра на двора… и като намираме време да сме заедно с тях".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Бля- бля...

  Ше откриваме топлата вода...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А ти дори не си и половин учител.

  ZeroOne
 5. 5 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#2:"Je suis Недялко Недялков"]Бля- бля...
  [/quote]
  Колко струват тия срещи на сладки приказки и КОЙ плаща за тях?! Не може ли да ползват парите за по-ефективни неща?
  "като им покажем какво е игра на двора… и като намираме време.." - в този бар как се показва игра на двора и на кой двор - колко блокове имат дворове за игра?!! А за времето - трябва ли да си напуснат работата родителите и как ще ги издържат... Въпроси без отговор, не включени в парите на проекта.

 6. 6 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#5] от "liksen":

  Как кой плаща - спонсори, дарители, финансиращи програми - от САЩ, ЕС, оперативните програми в България, Отворено общество и много други. Вие защо си мислите, че има толкова НПО-та - защото има и пари там, стига да си кадърен и да пишеш проекти. А ако проектите са в една сфера - още по-добре - то половината им проект е копи- пейст.

 7. 7 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не че не е така, но точно този ислямист ....

 8. 8 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#4] от "ZeroOne":
  +
  Джасим започва да става вече вреден с крайните си съждения, повечето от които дори не почиват върху някакви сериозни изследвания, а са преводни материали на/предимно/ щатски психолози и медийни гурута.
  Повечето говорени от Джасим неща са широкопрактикувани от доста български учители, но друго си е да кряскаш на всякакви форуми как си открил тЕплата вода
  Нещата, повтаряни от този сметкаджиски шарен папагал, са за конкретни проблеми, за конкретна образователна система, и то обществена.
  А има и нещо друго-някак си ми е трудно да приемам съвети от човек, който не е отгледал собствено дете. Възможно е на някои от вас да се стори крайно, но не всичко е само думи. Стига с папагалщината и плагиатстването. Вероятно минава пред 25-28 годишни мами и татковци, но след 35 да слушаш Джасим в захлас: нелепо е Момчето е едно тарикатче, увоителче на грант, нищо повече.
  Дали да не направя и аз една сказка за Струнната Теория в някой бар? Чел съм по темата, и филмчета гледам

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 9. 9 Профил на Dani Tzoneva
  Dani Tzoneva
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Не е възможно "Днвник" да има такива "читатели", като написалите предните волен-сидеровските коментари Очевадно русия за България си е наела стадо безработни да следят вражеската преса)))))))

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Сигурно си говорят как Тервел е спасил Европа от арабите

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 12. 12 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Един учител половин родител. Двама учители един родител. Четирима учители двама родители! Ура ! Решихме демографската криза. Правим учители!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  ама голям хейт, голямо чудо.

  може да не сме съгласни с някой, но винаги критикуваме схващания, не хора.

  ислямист, грантополучател, пък не знам си какво.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#13] от "loqman":
  Да цитирам ваше мнение по подобна тема:
  "Не виждам какъв е спорът? Така или иначе умните деца в България са на богатите, а те така или иначе си намират начини да се образоват, а останалите са бедни и глупави , и те няма и смисъл много да учат."
  Ако това не е расистко, ксенофобско и дискриминационно...
  Вие сте самият Еми Джасим, нали?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 16. 16 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Този е проводник на радикален ислям .Да видим ,КОЙ нарича Левски лайно ....Гледайте клипа .Питайте и кой е баща му от Ирак.


  Емил Джасим: Баща ми е от Вавилон, а майка ми е от Северна България. Майка ми изповядва християнската религия, баща ми в един момент няма как да не се е обвързал със своя културен бекграунд, затова казвам че изповядвам християнски ислям.


  Търпението е ключ към разрешаването на проблемите.“
  Тази арабска калиграфия ми е любима и е окачена в кабинета на обичния ми баща, точно над главите на посетителите./Емил Джассим/

  Така се преподава история на децата ни….в джамия

  И така, този човек не само че преподава българска история на българските деца/по начин по който той си разбира историята/ но и се опитва да пренапише и самата история, прикривайки и замазвайки общоизвестни факти.


  Същият обаче, не се е посвенил да сложи като своя профилна снимка лика на Левски. Същият Левски за който той защити теза, изкарваща го не родолюбец и борец за свобода на народа си, а едва ли не престъпник справедливо осъден на смърт от ,,независим и демократичен “ турски съд .

  Това е човекът който учи децата ни на история.Гледайте клипа  http://www.youtube.com/watch?v=oFIyR7ntWZM

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Цензорирано !!!
  *
  Един учител е половин родител
  ___________
  Абсолютно е прав !!!
  За това не е правилно родителите да се доверяват на учители награждавани от задокеански НПО.
  Родителите рискуват децата им да бъдат обект на сондиране и придобиване на човешки ресурс в скромната ни България!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  [quote#8:"clutch"]Дали да не направя и аз една сказка за Струнната Теория в някой бар? Чел съм по темата, и филмчета гледам [/quote]
  Направи. Никой не ти пречи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#16:"diablo3"]християнски ислям[/quote]

  това е израз на човек, който не вярва в нищо, т.е. е напълно светски. не е израз на ислямизъм.

  дайте да не слагаме на хората повече грехове, отколкото те самите имат и носят.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  [quote#6:"alextan"]Вие защо си мислите, че има толкова НПО-та - защото има и пари там, стига да си кадърен и да пишеш проекти. А ако проектите са в една сфера - още по-добре - то половината им проект е копи- пейст. [/quote]
  Вместо да завиждате, направете копи-пейст на един проект и вземете парите. След като смятате, че така лесно изглеждат нещата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#2] от "Je suis Недялко Недялков":
  До коментар [#4] от "ZeroOne":
  До коментар [#12] от "barel":

  [quote#9:"danitz3"]Не е възможно "Днвник" да има такива "читатели",[/quote]

  Да прав/а/ си, такива коментари, могат да напишат същества, които нямат деца и се продават за жълти стотинки!

  Предполагам, че това са и лични врагове на Еми Джасим.


 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  [quote#8:"clutch"]Повечето говорени от Джасим неща са широкопрактикувани от доста български учители, но друго си е да кряскаш на всякакви форуми как си открил тЕплата вода [/quote]
  И слава богу, че има повече учители като Емил Джасим. Вие къде видяхте да претендира, че е открил нещо. Човека споделя това, което прави. И с това е два пъти полезен. За учениците и за учителите, които имат още един добър пример за преподаване така, че да е интересно на учениците.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "abdelhaqq":

  Този господин няма място в българско училище .Вместо да си доволен и приятелски настроен към народа,който е приел баща емигрант от Ирак .Ти гледаш да охулиш будителите на тази страна и да промениш историята и. Да ти кажа ли след нея ,на кое ще посегнат на вярата ти и земята .Днес ще е алкохола ,но утре ще е кръста ти.Направят ли те невярващ и атеист идва времето на да ти внесат радикален ислям.Точно това става в западна Европа .Един атеист е много по податлив към дресировка или промяна на убежденията ,вярвания ит..Затова и бият по БГ учулища ,език,вяра(невизирам само православната).

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 25. 25 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gopeто":
  Познавам го лично.
  Присъствието му е станало почти задължително в последно време на един куп конференции, повечето от които имат общо с него колкото и гъшето перо, с което е писал Гьоте да речем.
  Ако сте го слушали внимателно, няма как да не ви е направило впечатление постоянната употреба на "аз" "както съм се уверил/убедил/аз видях, аз открих/аз направих/написах" и обикновено следва цитат от някой друг
  Нито е енциклопедист , нито е събрал някакви що годе добри общокултурни познания, дори напротив-в лични разговори съм се убедил, че има сериозни празнини в знанията му, често дори за елементарни неща, което забавно контрастира с претенциозността му
  Забавен ми е, но започва да минава границата си на полезност и става носител на негативни асоциации.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#24] от "diablo3":

  абе явно му имате зъб на човека, какво да кажа. дето се вика, човек ако не е балкански националист за "род и родина", се оказва "радикален ислямист" паче разума.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#16:"diablo3"]Да видим ,КОЙ нарича Левски лайно ....Гледайте клипа [/quote]

  Ми то не е зле и ти да го гледаш, та да се опиташ да разбереш кое е цитат, и кое - негови думи. Говори за историята много по-вярно и по-разумно, отколкото масата бърборковци по медиите.

 28. 28 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "abdelhaqq":

  ислямист е

 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#28:"механозавър"]ислямист е[/quote]

  опасни сте. ислямист, дето пие ракия, ок, дето не вярва в Корана, ок.

  но защо мислиш така?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "abdelhaqq":

  Зъб не ,но е пълен лаик с това с което се занимава .Представи си аз да отида в арабска страна и да почна да им говоря за историята им и корана ... какво ,ще ми се случи .Разликата е в това ,че в белите християнски страни няма да те увесат на въже или разтрелят ,обезглавят ит.. И да пряко родът ми е засегнат от османското робство .Емил Джасим може и да незнае но може би 1 милион българи са били избити,боробени.Голяма част са помохамеданчени ит.. Това ни е ДНК на всеки от нас и така ще е винаги .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#30] от "diablo3":

  момент. въпросният човек, доколкото знам въобще нещо за него от нещата по нета и съм го гледал по ТВ, си е български възпитаник, светски, образован. какъв е проблемът да говори за българска история?

  защото иначе, излишно е да казвам, става "кой е тоя да ми говори, след като баща му е от ирак". това мяза на ясно какво. затова и казах, че дори и да не сме съгласни с нещо, което се говори, винаги говорим, без да правим заключения ад хоминем.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#16:"diablo3"]Емил Джасим: Баща ми е от Вавилон, а майка ми е от Северна България. Майка ми изповядва християнската религия, баща ми в един момент няма как да не се е обвързал със своя културен бекграунд, затова казвам че изповядвам християнски ислям. [/quote]

  Виж ти... не знам защо бях останала с впечатление, че е евреин... дали бях чела нещо в този смисъл или някой ми беше казал, не се сещам...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "abdelhaqq":

  Това ,че преиначава българската история и се опитва да налага неща нямащи нищо общо с реалните събития от предишни времена .Мислиш ли ,че някой българче ще каже ,че Левски е лайно ..Това са думи точно на този господин,но изречени уж от дете -
  tamada
  tamada
  tamada

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#31] от "abdelhaqq":

  Не може, само името му е достатъчно за да се развее конския куйрук на Аспарух и да се измъкне от килера земята на дедите ни!

  klimentm
 35. 35 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "abdelhaqq":

  Ракия пие ли?

 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#34] от "klimentm":

  ами после защо ме питат във форума "защо не казвам дали съм евреин или не". щото във форума явно има значение как се казваш и какъв си. и откъде са майка ти и баща ти.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "abdelhaqq":

  Проблеми има, за някои неща е прав, но правотата си облича в либерастичен контекст. А бащатко му е кюнец, както се вижда от поглед върху сурата му

 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#35] от "механозавър":

  не знам въпросът е, че ако пие, това ще го извади ли извън кръга на заподозрениете в ислямизъм?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "abdelhaqq":

  Няма значение освен ако има значение!

 40. 40 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "abdelhaqq":

  Я попрочети негови изказвания, пък тогава го брани

 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#37:"механозавър"]някои неща е прав, но правотата си облича в либерастичен контекст.[/quote]

  ако е така, обаче, няма как да е ислямист. две различни неща са.

  както и да е, аз съм аут, дискусията ми стана безинтересна, защото явно има неща като фон, които явно са се случили "около" този човек, пък не са ми известни.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#41:"abdelhaqq"]явно има неща като фон, които явно са се случили "около" този човек, пък не са ми известни[/quote]

  Има, да. Основно едно участие в TedEx, в което сам измисли няколко "мита от българската история" и сам си ги обори.

  Човекът е платен и налаган от конкретни медии като модерен пример за разкрепостен и ерудиран млад учител, разбиващ клишетата на закостенялото образвание.

  Оценка няма да слагам, но ако те вълнува защо реакцията е такава, намери му участието и мисля сам ще се убедиш дали са парви в заключенията си горните.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 43. 43 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  малко в страни от темата ,но за алкохола и пороците


  Алкохолизмът, наркоманиите и пристрастяването към тютюна зависят от възраст, етнически произход и раса, пише газета.ру. Американски учени са използвали анкети за вредните навици, проведени сред едни и същи хора през 1994, 1996, 2001 и 2008 г. Резултатите от изследването показали, че пристрастяването към опиатите, спиртните напитки и цигарите зависи от такива фактори като възраст, цвят на кожата и етническа принадлежност. При първото проучване, отпреди две десетилетия, когато анкетираните са били на 18 години, пушачите са били 44% от белите американци, 27 на сто от латиноамериканците и едва 18 процента от афроамериканците. Към 30-годишната си възраст представителите на европеидната раса са отказвали цигарите, докато хората с произход от Африка и Латинска Америка са поемали по пътя на порока. Подобна закономерност е била открита при зависимостта от алкохола и наркотиците. Учените са убедени, че тяхното проучване ще помогне на лекарите за профилактиката на зависимостите и че ще позволи на правителството да разработва целеви програми, които да информират хората за вредните навици.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 44. 44 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "abdelhaqq":

  Има, да.

 45. 45 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#43:"diablo3"]малко в страни от темата[/quote]

  не е встрани от темата, защото темата явно е расизмът и има ли той почва у нас.

  останете си със здраве.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 46. 46 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#45] от "abdelhaqq":

  Не, темата е какъв точно се явява Емил Джасим и следва ли да му се обръща толкова внимание.

  Ти как би реагирал на половин евреин, който ти изтупка от телевизора как Обетованата земя е някаква митология в някаква книга и Израел да се дуе много-много, ами да си налягат парцалите и да си понасят атентатите?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 47. 47 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#46] от "galio":

  Той не е евреин, а арабела

 48. 48 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#45] от "abdelhaqq":

  Апропо, този човек е роден от българка, не знам за аккъв расизъм може да става дума.

  Тъпо е да ползваш клишета, обикновено нивото ти е много по-високо.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 49. 49 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#47] от "механозавър":

  Знам, но г-н абделхак има симпатии към евреитеи еврейската кауза, затова давам такъв пример.

  И няма значение какъв е Джасим, а какво прави и защо има такава масивна медийна подкрепа.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 50. 50 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#49] от "galio":

  Аз знам защо има, но няма да кажа.
  Защото и ти знаеш

 51. 51 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#47:"механозавър"] Той не е евреин, а арабела [/quote]

  Галио има предвид, че Абделхак е евреин и се опита да го накара да се постави на нашето място.

 52. 52 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#50] от "механозавър":

  Само че ако го кажем, ще сме путинисти / атакисти / националисти / расисти според аудиторията.

  Нека сами проверят, нещата са каквито са.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 53. 53 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#51] от "sophia_gr":

  Не е евреин, или е евреин - християнин.
  Между другото, той сам може да си каже

 54. 54 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#52] от "galio":

  Да, има начин да се крещи с мълчание

 55. 55 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#51] от "sophia_gr":

  Не знам дали е евреин, той е казвал, че има "силни еврейски симпатии", каквото и да значи това.

  За мен няма значение какъв е, той има изключително разумни и смислени коментари, а всеки има право на национални, етнически, политически или социални пристрастия.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 56. 56 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#55] от "galio":

  Това значи християнин ба!
  Нали Исус е евреин, апостолите са евреи, евреите са Божи народ (потомци на Авраам). Това че са се заплеснали нанякъде не значи, че трябва да бъдат преследвани, избивани, клани, драни ...
  Особено ми е странно как средновековните християни са обвинявали евреите, че са разпънали Христос, след като римляни са го разпънали (римски войници, по заповед на римлянина Пилат). Евреите само са искали да бъде разпънат, но римляните (тоест всички езичници чрез тях) са го направили !!!

 57. 57 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#56] от "механозавър":

  Да коментираме Иисус в тема за Емил Джасим е малко ... дълбоко нередно

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 58. 58 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "clutch":

  В знанията му се убедих сама в многото дискусии във фб. Наблюдавах как той блокира ВСЕКИ, който има различно от неговото мнение и се опитва обори Джасим. Той въобще не участва в диускусии, когато някой предоставя доказателства. Направо ги блокира. Веднъж и аз се включих и мен блокира. Той не търпи друго мнение, защото сам знае, че приказва глупости и, както посочих по-горе, просто има дар слово. Да не говорим за безочието и наглостта му в публични дебати - той буквално не оставя опонента си да се изкаже. Прекъсва и напада. Това е неговата тактика. И когато говори със самочувствие пред родители, които дори не поглеждат какво учат децата им, но искат да са "модерни" и "разкрепостени", не е чудно, че вече от няколко мои познати чух да се цитират негови думи. Той е просто едно лице за т

 59. 59 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Той е просто едно лице за тълпата, която винаги се ръководи от гръмки фрази.

 60. 60 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#49:"galio"]И няма значение какъв е Джасим[/quote]

  ами точно това твърдя и аз. и затова аргументът по-горе "баща му е от ирак, затова е и ислямист", е расистки в чистия смисъл на думата "расист".

  аргумент би бил:

  "в тед тоокс емил джасим казва неверни неща за българската история, защото...". или "в тед тоокс емил джасим целево селектира болезнени за българското национално самочувствие теми, защото...". или "в тед тоокс си личи пристрастност от емил джасим, защото...". но не и - той е ислямист, защото говори против "националните митове", а в същото време е "либераст". не върви и двете, както казах.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 61. 61 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#46:"galio"]Ти как би реагирал на половин евреин, който ти изтупка от телевизора как Обетованата земя е някаква митология [/quote]

  бих реагирал както реагирам винаги. "не е така, защото имам маса причини да твърдя обратното и те са 1. 2. 3.". нормално.

  но не бих реагирал с аргумент "защото си половин евреин, ерго си неправ". не става.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#60:"abdelhaqq"]не върви и двете[/quote]
  Ръчичка за ръчичка вървят и в Европа, и в САЩ!!! Примери - Обама, ДПС и БСП, социалистите във Франция и алжирците, толерастите в скандинавските страни, които са и левичари (каквито бяха избити от Брейвик)

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз не оттеглям квалификацията си "ислямист" относно господина.

 66. 66 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#60] от "abdelhaqq":

  Да, ок.


  До коментар [#61] от "abdelhaqq":

  С Джасим не може да се коментира нищо, той се подиграва, иронизира и веднага след това блокира потребители. На теб това какво ти говори?

  Това съм го виждал и съм участвал в него, последно пусна личните си съобщения от един негов доскорошен почитетател, който му писал как се е отвратил от него наскоро. Част ос писаното беше задраскано и цензурирано, не стана ясно защо.

  Във всичките си постове опитва да се изкара жертва на тормоз и заплахи, дори когато му пишат в съсвем нормален тон. И прочие, и прочие.

  До коментар [#62] от "механозавър":

  Ние пишем, те трият. Всекиму своето, както беше писал някой някъде.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 67. 67 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#45] от "abdelhaqq":

  Ето ти една Англия днес

  Ще извърша промени в законите, гарантиращи равенството между расите, каза лидерът на Британската партия за независимост (ЮКИП) Найджъл Фараж, предаде Би Би Си. Известният с антиимигранската си реторика и своите антиевропейски възгледи в интервю заяви, че нормативната база, осигуряваща равноправието между хората от различен произход, е остаряла. "Тези закони бяха добри преди 40 години", коментира той. "Фактът, че работодател не може да избира дали да наеме британец или поляк е смехотворен", заяви политикът. Отговаряйки на въпрос дали във водената от него политическа формация има разделение по цвят на кожата, Фараж заяви: В това отношение ние сме далтонисти. Думите на водача на ЮКИП бяха посрещнати на нож от основната опозиционна сила на кабинета начело с Дейвид Камерън – Лейбъристката партия. Министърът на правосъдието в правителството в сянка Садик Хан коментира думите на Фараж по следния начин: Това е едно от скандалните изказвания, които съм чувал от политик.


  Ето и това

  Израел разреши на хотелите да слагат коледни елхи
  Досега нееврейските символи в заведенията се наказваха строго

  Израелското главно равинство вдигна дългогодишната забрана на хотели да слагат коледни елхи във фоайетата, съобщава БиБиСи.

  Досега от религиозната институция имаха право да отнемат лиценза за предлагана кашер храна на всяко заведение, което прави и показва някакви препратки към нееврейски празници.

  Забраната беше премахната след подадена петиция до прокуратурата на Израел и до Министерството на религиозните служби. Инициатори са неправителствена организация, бореща се за религиозна свобода.

  Всъщност тази либерализация е само част от промените, които обяви религиозният орган. Сред тях и падане на забраната за използване на видео, аудио и всякакво музикално оборудване в хотели по време на мероприятия в свещената за евреите събота. Забраната обаче остава по време на хранене.

  Въпреки че няма връзка с храната, старите разпоредби са насочени към създаването на “религиозна атмосфера“ в събота.  Как стоят нещатата в ксенофобска бг можеш сам да кажеш...

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 68. 68 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#61] от "abdelhaqq":

  Тезите му:

  България на три морета - мит.
  Османската империя била нетолерантна - мит.
  Левски бил герой - няма такова нещо.
  Паисий Хилендарски - мит

  Първата тема измества въпроса са етническия състав на населението на Македония, Западните покрайнини, Беломорска Тракия, Северена Добруджа. На никой не му пука за "България на три морета", но нека поговорим за етническите прочиствания на българи?

  Вторият въпрос има твърде много гледни точки, но в тази на Джасим отсъстват Батак и Стара Загора например, както и освободителните ни движения. Защо ли?

  Васил Левски в очите на децата бил супергерой. Това е твърде абсурно, за да се коментира.

  Идеите му за митовете за Паисий и Златния век той не желае да ги коментира с историци във Фейсбук, а на друга платформа самият не желае да участва. Апропо, той си следи всички дискусии, в които е спомянаван, но не участва в тях и това може лесно да бъде проверено.

  Та така.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#45] от "abdelhaqq":

  Не само има почва ами е и оазис на подобни настроения! Една ботаническа градина на ксенофобия и расизъм , уви в 21 век.

  klimentm
 70. 70 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gopeто":

  Ами ти пък защо си мислиш, че не го правя? Това си е интелектуален труд и си го ценя, не мисля, че е толкова лесно и просто между другото.

 71. 71 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#16:"diablo3"]Това е човекът който учи децата ни на история.Гледайте клипа [/quote]

  Не го догледах. Ако човекът се ръководи само "от зова на кръвта" и поради произхода си има този поглед върху българската история, няма лошо. Но мисля, че е силно материално стимулиран, а това е друг въпрос.
  От Америка за България с много, ама много любов. Цунки.

 72. 72 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#42:"galio"]Основно едно участие в TedEx, в което сам измисли няколко "мита от българската история" и сам си ги обори. [/quote]

  Ми да. Има ли мит, че България е била на 3 морета през цялата си история, че да тръгне да ни доказва, че е била само еди кога си? Верно учебниците не са цвете, но сме учили, че България има такъв излаз на море при цар Симеон Велики и при цар Иван Асен II. Кой твърди нещо друго? Едва сега, като му се зловидяха тези граници на Джасим, се обадиха хора, че и Кубратова България е на 3 морета, пък и по време на ВСВ, ако включим присъединените територии - пак. Което си е така.

 73. 73 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#67:"diablo3"]Как стоят нещатата в ксенофобска бг можеш сам да кажеш... [/quote]

  Как? - Каним всеки чужденец да ни седне на врата.
  "Ти го носиш на гърба си, то те шиба по ушите" - както казваше за подобни отношения даскалът ни по математика. Само защото става въпрос за уроци, де, нищо лично.

 74. 74 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Любопитно

  [quote#21:"sophia_gr"]Джасим непрекъснато обижда България, предава фашиво българската история и хора, които не се интересуват, веднага му се връзват, [/quote]
  София, защо не станете учителка в българско държавно училище и не учите децата на родолюбие и правилна българска история, щом ви притеснява "либерастията" в методите на Емил Джасим?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 75. 75 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Възхитена съм, че във форума има толкова родолюбци. Призовавам ви, ако родолюбието ви е истинско, да завършите история и да станете учители в държавните училища. Българските деца несъмнено имат нужда от квалифицирани и родолюбиви учители по история. Очаквам, че форумци като София, която е споделяла, че живее в чужбина, ако не бъркам, ще се върне и квалифицира да стане учителка по история в българско държавно училище. Христос казва "по плодовете им ще ги познаете," а вие сте християни, нали? Затова вярвам, че няма да си останете само с приказките.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 76. 76 Профил на Wellington
  Wellington
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#75] от "7777":

  Патриотизмът е чудесно нещо, за съжаление в БГ-то има твърде много патрИДИОТИЗЪМ.

 77. 77 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 534 Неутрално

  "Емил Джасим: Един учител е половин родител" Вярно е! Но родители и учители трябва да работят заедно за създаване на една достойна младеж. А не таткото да бие учителката щото е писала слаба оценка или се е скарала на сина кретен.

  Too much цензура Баце.
 78. 78 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#16:"diablo3"]Това е човекът който учи децата ни на история.Гледайте клипа [/quote]
  Погледнах клипа. Забавен и показателен за нивото на цитирания г-н Джасим. Инерпретацията му за "Мита Паисий" е, много меко казано, разсмиваща. Като оставим настрана това, че външният образ на един човек от такава епоха по дефиниция се митологизира / да не влизаме в спор как е изглеждал един 40-50 г. човек през 18 век и как - в края на 20/началото на 21-и/, в коментара на експерта се съдържа недвусмислен опит да се внуши на лековерната публика идеята, че "официалната историография" май се занимава с митологизиране на истинската истина, макар че клоунът набързо споменава, че въпросната ОИ / "между другото - правилно"/ е формулирала много преди прозренията на г-н Джасим идеите, които той днес представя като "митооборващи" и свои....
  Цирк!

 79. 79 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#74:"7777"] щом ви притеснява "либерастията" в методите на Емил Джасим?[/quote]
  Що, бе - не се ли притеснявате и Вие от изявите на този клоун?

 80. 80 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#16:"diablo3"]Това е човекът който учи децата ни на история.Гледайте клипа
  http://www.youtube.com/watch?v=oFIyR7ntWZM
  [/quote]

  Извадки от клипа:
  ""Вътрешни (домашни) извори: каменни надписи върху гранични пирамиди ..." - каквото и да значи последното.
  Вътрешните източници най-често са "... каменни надписи кой за колко ризници, шлемове отговаря. Това изобщо не е интересно, не е приказно."

  Направо втор Бешевлиев!


 81. 81 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Пак за клипа.

  Ами Емилчо, будилнико наш, като е била толкоз толерантна към църквите Османската империя, де ги старите църкви по земите ни? Що ни сочиш за пример 2 църкви от 19 век? През 19 век ли се е появило християнството по нашите земи? Много ли ти се зловидяха, че са 2 в Елена и са големи? Колко църкви от кой да е век са оцелели на хълмовете Царевец, Трапезица и Света гора в Търново, в сърцето на Второто българско царство? Оди ги преброй и ела да ни кажеш.

 82. 82 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Та понеже явлението Джасим не ми е много познато, реших да видя клипа с представянето му.
  Имам въпросче. (Не, не е кой плаща залата.)
  Защо залата е пълна и защо му ръкопляскат.

 83. 83 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#68:"galio"]
  Вторият въпрос има твърде много гледни точки, но в тази на Джасим отсъстват Батак и Стара Загора[/quote]

  Ма как? Османската империя е била толкова толерантна към църквите! Ся да споменаваме за зловещата съдба на баташката църква, не върви някак. А пък в църквате в Стара Загора е геройствала най-толерантна РЕДОВНА армия:
  "Само в църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. Изколват и събралите се в „Св. Богородица“ и „Св. Николай“. Храмовете са обстрелвани с артилерия и изгорени."

 84. 84 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  С тази сказка на Джасим "Америка за България" се е изгаврила с паметта на Джанюариъс Макгахан. От много акъл ще да е.

 85. 85 Профил на josefa
  josefa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да повярвам, че читателският форум на "Дневник" се превръща в хейтърска клоака, в която обидни и расистки епитети от вида "бащатко му е кюнец, както се вижда от поглед върху сурата му" и тем подобни вземат връх над дискусии по същество. Отврат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK