Домашен ръжен хляб

Домашен ръжен хляб

© Димитър Катерински



Прогнозите за дъжд и облаци и днес не предполагат много забавления навън. Затова "Дневник" припомня една от най-симпатичните и харесвани рецепти на Ирина Катеринска, като идея за приятно и полезно изкарване на неделния ден вкъщи. 


Приготвянето на домашен хляб е занимание, което носи със себе си безброй много удоволствия. От насладата по замесването на тестото, през невероятния аромат, който се носи от фурната, докато се пече, до вкуса на първата хапка, намазана с масло. Правенето на хляб учи на търпение и удивлява с чуден резултат, постигнат от простичкото смесване на мая, брашно и вода.


Това е и занимание, което изисква повече време, така че не всеки родител би се захванал с месене, особено в компанията на малчугани. Но ако нямате нищо против да прекарате  една неделя в кухнята, покрити от глава до пети в брашно и сред много веселба, то приготвянето на хляб е точно за вас.




Въпреки привидно простите си съставки той може да бъде обогатен с много различни добавки и брашна. Освен стандартния бял, който е много по-вкусен от този в магазина, можете да направите пълнозърнест или ръжен, с ядки и семена, картофен, със сушени домати и маслини и да експериментирате с подправки, които допадат на цялото семейство. 


От всички тях се получават чудесно вкусни сандвичи за учениците, идеални препечени филийки за закуската сутрин или пък просто намазани с лютеница за следобедно похапване. 


Ръженият хляб има специфичен, леко сладникав вкус, много плътен, земен аромат и засища доста повече от белия. Втасва бавно, не се надува много, средата му е съвсем леко влажна и сам по-себе си е достоен да бъде основно ястие, а не гарнитура към обедната супа например. Ако вкъщи очаквате точно така да изглежда и ухае един наистина хубав хляб, то тази рецепта със сигурност ще ви хареса. А на децата безспорно ще им допадне да участват във всички стъпки от приготвянето му.


За направата на едно малко ръжено хлебче са нужни: 300 г ръжено брашно, 200 г пълнозърнесто брашно, 250 мл хладка вода, 1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. сол, 1 с. л. мед.


Двата вида брашно се смесват в дълбока купа, към тях се добавят сухата мая и солта, обърква се хубаво с лъжица. Добавят се медът и зехтинът и постепенно хладката вода, като се обърква внимателно и се замесва сравнително твърдо, жилаво тесто, което не трябва да лепне.


Върху набрашнен плот тестото се премесва за 5-10 мин. и след това се оставя да втаса за около два часа. Готовото тесто се формя във вид на малко хлебче и се слага в голяма, застлана с хартия за печене, тава (не трябва да допира стените и да има достатъчно място за бухване във фурната). Оставя се да отдъхне за още около 30 мин.


Преди печене се намазва с малко зехтин отгоре и по желание може да се поръси с фини овесени ядки. 


Хлябът се пече на 170 градуса около час или до готовност, като периодично се проверява с клечка за зъби в средата. След като е готов, се изважда от формата, напръсква се с малко вода и се покрива с кърпа. Оставя се да се охлади напълно и едва тогава е готов за рязане. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK