Стойте си у дома, щом имате деца

Стойте си у дома, щом имате деца

© Associated Press"Дневник" препечатва текста на Таня Русева от блога й с нейното съгласие. Акцентите са на автора, заглавието е на редакцията.


От два дена интернет жужи, бръмчи и избухва все по-силно покрай прецедент за България: майка заведе дело за дискриминация срещу нея, защото охрана в столичен МОЛ я е накарала да напусне сградата, когато се опитала да накърми бебето си.


Това се превърна в новина номер едно за нула време. Обикаля ежедневниците, националните телевизии, форуми, Фейсбук страници. Мненията са изключително разнопосочни, но като цяло има три основни модела: кърменето е нещо нормално и майката е в правото си; че кърменето е хубава работа, ама ако може, да не го виждаме, чуваме и разбираме; и накрая, абсурд, с право са я изгонили, какво ми се е разкърмила на обществено място. В медиите се експлоатира тая благодатна тема основно откъм гледната точка на скандала: има ли дискриминация? "Прилично" ли е да се кърми на обществено място? Не е там проблемът обаче.
Проблемът не е и в това, че майка е кърмила на обществено място – това е отдавна прието в обществото ни и всъщност имаме достатъчно стабилни и хилядолетни традиции в това отношение. Обществото ни не може да се оплаче, с история в кърменето която е била жива и активна допреди някакви си 60-70 години и в последните 11 години се съживява и възражда все по-успешно. Едно от най-нормалните неща е било и остава това, да се нахрани едно бебе, когато е гладно. Проблемът не е дори в това, че охраната е изгонила майката, при това с извинения, че "правилата са такива". Самата Деница Панайотова казва, че не обвинява охранителя за действията му, защото той е изпълнявал нареждания.


Ще ви кажа къде ни е проблемът.


Хората не искат да приемат и да смелят идеята за майки с деца на обществени места. Изобщо.
Детското поведение се разглежда като отклонение от нормата, ако не копира едно към едно поведението на възрастния. Ние не искаме девианти. Извинете. Приберете си децата.


Ще прозвучи стряскащо, но е прост факт: голяма част от обществото ни е много анти-детски настроена. Да, звучи изненадващо, на фона на традиционния образ на българина, който обича деца, който имаме в главата си. Обича ги – своите. Другите ги приема, ако няма как. Когато не са шумни и досадни, особено на обществени места. Обществото ни е с много закостенели престави за поведението на децата, които ако изобщо се водят "сред хора", трябва да са тихи, прилични, възпитани, да не говорят, да не досаждат, да не тичат, да не викат, да не пречат на възрастните. Децата могат да се появят като придатък към родителите си, ако е неизбежно, но придатък, който да не прави впечатление и да не привлича внимание. Ако отидете в ресторант, детето не трябва по никакъв начин да "пречи" на околните (т.е. да не демонстрира никакво детско поведение, а да се държи като вертикално ощетен възрастен). В момента в интернет шестват яростни мнения, че майка с дете нямала работа в МОЛа изобщо. И това е казано със сериозен тон.


Ако в магазина, МОЛа или на улицата детето ви се тръшне и "прави сцена", обирате изключително укорителни и строги погледи, в които без проблем ще прочетете какъв некадърен родител сте, щом
1) не успявате да контролирате детето си и да го накарате да се държи прилично така, както се очаква от него на публично място (т.е. както смята за "правилно" всеки случаен човек, който се смята за длъжен да ви даде акъл как се гледат "правилно" деца)
2) изобщо сте решили да го изведете сред хора, вместо да го водите само на подходящи за деца места – т.е. на детската площадка и у дома
3) не се съобразявате с околните, техните чувства и мнение, а им натрапвате вашето дете


В конкретния случай проблемът не е в кърменето. В болшинството случаи майките кърмят по начин, който им е удобен на тях и бебето. Това по правило значи, че не се събличат до кръста, не "развяват" гърдите си, а съвършено нормално хранят бебето си така, че преминаващ човек трудно би разбрал, че то яде и по всяка вероятност изобщо няма да обърне внимание.


За да види някой детайлна гледка на гърдата на кърмещата жена… значи се е заврял твърде близо.
Протестиращите срещу действията на майката не се замислят, че 100% от хората са раждани от майки и минимум 91% от тях са кърмени поне някакво време, отново – от майки. Тоест получава се протест срещу самата човешка същност.


Интересно е да се отбележи, че болшинството мъже, без значение дали имат деца, приемат съвършено нормално кърменето, включително на обществено място, нямат никакъв проблем с това, ако бебето е гладно, майката да го накърми, нито възприемат кърменето като сексуален акт или като демонстрация. Мъжете мислят практично: бебето е гладно; бебето е кърмаче; майката го кърми. Точка по въпроса.


Изобщо не изпадат в разсъждения и полемики дали тая майка не кърми нарочно, за да "демонстрира" факта, че кърми, или пък го прави може би за да привлече вниманието на околните, или… [въведете изсмукан от пръстите сценарий защо една майка би накърмила бебето си]


Проблемът е това:

Стойте си у дома, щом имате деца

Стойте си у дома, щом имате деца. Никой не е длъжен да ги вижда! Ние сме в МОЛа, за да се забавляваме, да се разхождаме, да се покажем на хората и да видим тях. Някакви майки и деца не се вписват в нашите разбирания за "готини хора", отивайте си у дома.
Стойте си у дома, щом имате деца

Отново. Стойте си у дома! Какво, като сте майки? Нямате работа сред хората, че и децата помъкнали. Гадна работа е това, да помислим за гърдите не като за средство за съблазняване и достойни за показване на околните, а изпълняващи първичната си цел, да изхранват бебето. Потресаващо е…  бременните, които са тръгнали сред хора с тоя корем, хич да не ги и почваме.


Проблемът е в изкривеното възприемане на образът на жените в нашето общество. Окей е да си наточена мацоранка, още по-добре такава, която е облечена предизвикателно. Окей е да си готина мадама, привличаща окото. Окей е и да си не-толкова-готина-мацка, например колежка или жена на средна възраст. В смисъл, няма как иначе, но реално бихме предпочели да си поддържана и да ловиш окото. Нямаме време за обикновени жени.


Не е окей да си майка и да навираш майчинството си в очите на обществото. Това е една от причините на интервюта за работа в България масово да питат за семейно положение и деца – нещо недопустимо в ‘белите’ страни. В тях ако имаш деца, това е твоя отговорност и се предполага, че си преценила как можеш да се грижиш за тях, щом кандидатстваш за работното място. Не и у нас. В България е съвсем в реда на нещата да не наемеш някоя жена, защото е млада и сигурно скоро ще иска да роди деца, съответно ще излезе в майчинство. Или да не я наемеш, защото вече има деца, защото може да иска болничен, ако някое дете се разболее.


Бременността и последващото го майчинство са просто етап от живота на повечето жени. Хилядолетия наред жените в България са били бременни, раждали са и това е част от техния и на обществото жизнен цикъл; факт, който съпровожда появата на новите хора и толкоз. Някак неусетно бременността и майчинството се покриха с було на мистичност, на нещо адски специално, нещо свято, съкровено. Станаха идеал. А идеалът, както знаем, обичайно е недостижима цел.


Това е причината много хора да се умиляват от идеята за бременна жена, но в реалността да й отказват работа. Да се радват на идеята за бебета, но в реалността да не ги приемат като част от ежедневието на обществото.
Това е причината да говорят за кърменето, което е просто нормалният начин, по който се хранят човешките бебета, като за нещо "съкровено", "интимно", "специално", "свещено" – тоест, да го идеализират и извисяват, да го отдалечават и откъсват от ежедневния ни живот и от нормалната част от живота на майки и бебета.


Реалността е друга и е далеч от идилията и идеализирания образ на Мадоната и на майката с дете. В истинския живот майките, децата не са добре приети, не са добре дошли на твърде много места от обществения живот. Те биват изключени и ограничени до рамките на дома, на детската площадка, после детската ясла и градина. Те не са част от обществото и ежедневието му.


Вместо идеализиране, майките имат нужда от приемане. Това е просто начинът, по който се появяват на бял свят хора – от майките си. Това включва износването, раждането, отглеждането им, като част от обществения живот. Имането на дете не е само лична отговорност и работа на семейството, ако от това дете се очаква да е част от същото това общество само няколко години по-късно. Децата са групова, колективна, обществена дейност. От тях очакваме да се включат в същото това общество, да бъдат активни граждани, едни от нас. Единственото логично нещо ще е това да започне от най-ранна детска възраст.


Част от подкрепата за майката е и подкрепата за кърмещата жена. Кърменето не е свят, интимен акт, който трябва да бъде споделен единствено от майката и бебето зад затворени врати. Той е просто нормалният начин за хранене на малките човеци. Важността му е безспорна, а ползите са освен лични, и за цялото общество (на което, както вече обсъдихме, бебето някой ден ще стане активен член).


Ако видите кърмеща жена, усмихнете й се насърчително. Ако се смущавате, погледнете на другата страна. Дръжте се естествено :) Ако децата ви са с вас и ви попитат нещо в тая връзка, обяснявайте нормално, придържайки се към фактите. Като виждат кърмещи жени, децата се учат по най-лесен и естествен начин за бебетата, храненето им, телата на хората и постепенно може би идеята за кърменето като част от живота на хората, майките и бебетата ще започне отново да бъде това, което е: нещо нормално.

Стойте си у дома, щом имате деца


Таня Русева е IBCLC (консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд на консултантите по кърмене) и лидер консултант на "Ла Лече Лига България" - национална доброволческа организация, осигуряваща информация, подкрепа и помощ за кърмене от майки за майки. Тя е и автор на статии и брошури за статии за кърмене, захранване, родителство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (297)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 909 Весело

  "Ако видите кърмеща жена, усмихнете й се насърчително."

  Ъхъ, само дето най-често получаваш отговор "К'во зяпаш ве?"

 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  Самолети падат, хора загиват, а ние се занимаваме с глупости!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Проблема с бг-мамите е, че където и да се появят всички и всичко трябва да се съобразява с тях на всяка цена. Те са началото и края, ада и рая. Всички трябва да склоняваме глава пред техните искания, въжделения и мечти.

 4. 4 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 402 Неутрално
 5. 5 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 562 Неутрално

  За съжаление доста общества все още са свикнали да приемат всичко, свързано с женското тяло за "нечестиво" и мръсно. Този рефлекс се корени в институционалните религии и няма никакво рационално обяснение в 21 век.

 6. 6 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Тия коментари говорят за синдром за нещо много болно в това общество! Има нещо също доста опасно. Кучетарите дето си разхождат кучетата в парковете, не един и два пъти са ми казвали да не си разхождам детето там където те си разжхождат кучета, със злостния коментар "Като се плаши от кучета, не го разхождай в парка"!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1222 Любопитно

  Има една много хубава картина от Христо Станчев:
  https://www.flickr.com/photos/mihalorel/sets/72157600106724879/comments/
  Казва се "На нивата"...

 9. 9 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  толкова измислен проблем, който сега освен всичко друго ще се изроди с една камара абсурдни тъкувания като въпросния текст...
  Поне дневник ще има с какво да пълнят страниците и да изпълнят нормата за отразяване на БХК

 10. 10 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  В цивилизована Европа е срамно да си майка.

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Ако отидете в ресторант, детето не трябва по никакъв начин да "пречи" на околните..." Децата нямат място постоянно в един ресторант! Не и постоянно и периодично да се хранят само там на обяд и вечеря! Който иска, да отвори ресторант САМО за майки с деца от 0 до 18 години - няма да съм негов посетител! Как самите родители осигуряват спазване на дневен режим на децата си,как им осигуряват здравословна храна- чрез ресторантската храна ли? Няма да мисля вместо родителите за техните деца, но някакви егоистични родители, мислещи само за своите нужди, няма да ме принудят заради техният мързел и егоизъм да приема , че е нормално в един ресторант постоянно да се гонят деца между масите, да си играят на жмичка в него и постоянно да консумират ресторантска храна, вместо храна, подходяща специално за възрастта им!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  "Ако отидете в ресторант, детето не трябва по никакъв начин да "пречи" на околните (т.е. да не демонстрира никакво детско поведение, а да се държи като вертикално ощетен възрастен). "

  Препоръчвам на авторката да смени обстановката, местата, които посещава и приятелите. А може би и собственото си поведение.

  Навсякъде, където отида с децата си виждам как околните им се радват, подаряват им разни неща, заговарят ги, закачат ги. Независимо дали е ресторант, футболен мач, магазин или по случайност си взел детето в офиса си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Темата се преекспонира до гротеска.
  Наистина не виждам какво прави едно бебе 3 часа в МОЛ!

 15. 15 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#6] от "buiko"
  Доколкото си спомням , за разхождане на кучета трябва да има строго определени места които кмета на града е определил с заповед. Но кучкарите са много и кметовете ги е страх да спазват закона , защото им трябват гласове .Ето това е кауза за която си заслужава да се борят майките.

 16. 16 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Вярно е, че у нас има генерално много по-ниска култура на търпимост към деца на обществени места. Вярно е обаче и това, че нагласите се променят, поради простия факт, че много хора пътуват и/или живеят в други страни и по този начин стават носители на по-толерантни нагласи.

  Проблемът обаче е, че случката се преекспонира и експлоатира, най-вече от войнстващи кърмачки и пр. Така не се води до положителна промяна, а напротив.

  На потърпевшата не трябва ли да се обяснява постоянно, че никой никъде нито де юре, нито де факто, не забранява правото да се кърми на обществено място? Намерението да се води борба за това право е (правен) нонсенс за мен, тъй като то априори съществува и дори не е ограничено.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 17. 17 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#14:"xmm"]Наистина не виждам какво прави едно бебе 3 часа в МОЛ! [/quote]

  Забранено ли е?

 18. 18 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Това е разликата между бг и цивилизованият свят. Всеки ден виждам жени, които кърмят на улицата, търговски центрове, на обществени места и е напълно нормално и прието. В арабско-балканските държави е различно. Май османската империя още не си е отишла от главите на някои хора....

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 19. 19 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 474 Неутрално

  нещата са ясни - една кърмачка е чакала да й се направи бележка , за да започне дело - звестност. куаза, сектантнство.

  особено гнусно е, че едно дете се ползва като идеологическа бомба , детето е сведено до повод. грозно , по кърмачески.

 20. 20 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ако някой се чуди от демографския проблем на българите, то тук е описана страхотно една опасна тенденция, която може би чак сега забелязвам, понеже наскоро станах родител. Наистина на българите им тежи да са около деца. Хората гледат злобно на моменти, когато детето се разплаче или разпищи(често от радост). Това създава голяма преграда за родителите да гледат повече деца. Почва да се насажда, че ако искаш деца трябва да си стоиш у дома. Кой иска деца тогава? Майките да не кърмят на публични места, децата да не се разхождат около кучета, както е споменатор в конетар 6. Едва ли не сме виновни, че имаме деца?!

  Докато децата не станат приоритет ще намаляваме и ще се вциганяваме, защото на циганите им е през ... знатете ... за това какво мислите вие. Или ще поддържаме българските деца и ще възприемаме родителите като важни и заслужаващи всичкото търпение и внимание или нема да имаме деца. Избора е на нацията, последствията пак за нея. Простичко, а?

  Леко обезчовечен...
 21. 22 Профил на query
  query
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Неприемливо оригиналничене е този текст.

 22. 23 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#14:"xmm"]Наистина не виждам какво прави едно бебе 3 часа в МОЛ![/quote]

  Тази реакция обаче също е гротеска и напълно неуместна. Проява е на осъдителност и на опит за намеса в личните свободни решения на хората. Един мол не е токсична среда.

  Всъщност, тази реакция прекрасно илюстрира основната идея на авторката на настоящата статия!

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 23. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Нямам думи, къде го чукаш, къде се пука.
  Веднага заявявам, че по никакъв начин не съм съгласен да се ограничават майките да си кърмят децата, където и когато са решили.
  Но от общо взето просташката и много глупава постъпка на някакъв, все пак охранител, а не доктор в областта на хуманитарните науки, автора е стигнал до обобщението, че видите ли, обществото е настроено анти-детски.
  Очевидно в страната има ужасно много хора без работа, не казва безработни, а такива, които нито имат конкретна работа, нито конкретни отговорности, за да се вдигне такъв истински нагледен пример за "буря в чаша вода".
  Лично аз, бих задал един много по-прост и според мен уместен въпрос, не дали трябва или не в МОЛ-а жената да си кърми детето, а дали МОЛ-овете са най-подходящото място, като климат, въздух, чистота, липса/наличие на риска от заразяване с всякакви вируси и дори и как пространството на МОЛ-а се отразява на крехката детска психика.
  Ако децата са малко по-големи, т.е. не за кърмене, а като за детска градина и/или училище, какви поезни неща ще научат и усвоят и не е ли една идея по-подходящо родителите им да ги изведат някъде на чист въздух, най-малкото в кварталната градинка, да не говорим че до повечето градове в страната, слава Богу и все още има зимни, летни, СПА и какви ли не още курорти?
  Та такива въпроси биха ме развълнували малко повече, вместо невероятния и съвсем безсмислен шум, дали и къде някой ще си кърми детето.

 24. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Освен това- когато отида на ресторант и ползвам лятната му градина, нямам абсолютно никакво желание да се съобразявам, че наоколо имало деца и за това не мога да си запаля една цигара. За майките с деца си има парк- питам- какво правят постоянно във времето от 21:00ч.-23:00ч. /през лятото/, майките с деца на възраст от 2 до 10 години в откритите летни градини на ресторантите?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#17:"persifedron1"]Забранено ли е? [/quote]
  Разбира се,че не е забранено.
  Но добър родител ли е този,който ще държи детето си толкова време на такова място?
  Имам чувството,че случката е по сценарий.

 26. 27 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "Хората не искат да приемат и да смелят идеята за майки с деца на обществени места."

  Няма такова нещо, това пък как го измислихте?! Напротив, според мен, хората се радват, щом видят бяла майка с деца. Всичко останало надолу са съчинения по невярна теза. (Да знам, че коментарът е расистки, но това е истината).

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 27. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Таня Русева е IBCLC (консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд на консултантите по кърмене) и лидер на пловдивския клон на "Ла Лече Лига България"
  **********************

  Баси, колко безполезни организации и "професии" се пръкнаха напоследък. Интересно, кой ли им плаща? Щото, силно се съмнявам, да е на доброволни начала.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 29 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 562 Весело

  [quote#26:"xmm"]Но добър родител ли е този,който ще държи детето си толкова време на такова място? [/quote]

  Доколкото ми е известно, моловете не са радиоактивни.

 29. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  И следващия път като видите двойка да прави деца в подземния паркинг или тоалетната на мола, усмихнете се - все пак те помагат за решаване на демографския проблем.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 30. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#20] от "Безуспешно чакащ промяна":


  [quote#20:"Безуспешно чакащ промяна"]то тук е описана страхотно една опасна тенденция, която може би чак сега забелязвам, понеже наскоро станах родител. [/quote]

  Предполагам не случайно казвате, че тук е "описана", а не казвате доказана...въпросната опасна тенденция.
  Това е едно допускане, т.е. теза на автора, която за да се докаже, трябва доста повече като количество и качество материал на наблюдения, проучвания, при това от колектив от психолози, социолози и Господ знае какви други "лози".
  Що се отнася до обобщението за целокупния "народ" съвсем не мога да се съглася. Дори бедните баби по нашите села, телефонните мошеници ги "хващат' по точно обратния начин, като слабото им място е че "детето е загазило" все едно здравословно или административно.
  Аз поне никога не съм бил свидетел, на проява на нетърпимост, освен ако например не заведете детето си на опера, театър, въобще някъде, където тишината е необходима за да могат хората да чуят това за което са си платили.
  Напротив и това според мен е добре, че нашите деца, все още растат в една доста по-отворена и дружелюбна среда в сравнение със средата в по-старите западни държави, където за съжаление отчуждението е почти норма.
  Така че, да не бързаме да преповтаряме доста свободните разсъждения на автора.

 31. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Иначе, не знам откъде авторката е останала с впечатление, че българите се дразнят от малки деца. Ми не, не е вярно и ако срещаш основно такива хора, значи проблемът е теб и обкръжението ти.
  Мен лично реващи бебета, тръшкащи се или прекалено шумни деца не ми пречат, дори напротив, радвам им се, даже понякога се опитвам да ги заговоря, усмихвам им се, даже ги погалвам, ако са близо до мен.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dantos":


  [quote#1:"Dantos"]"Ако видите кърмеща жена, усмихнете й се насърчително."

  Ъхъ, само дето най-често получаваш отговор "К'во зяпаш ве?"[/quote]

  В кръга на майтапа, може да отговориш, че си отговорен за качеството на детските храни и трябва да се вземе проба.

 33. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Plagueis":

  Много е радостно, ако е тъй.
  Кажи къде са тия ресторанти за да ги посоча на кумата ми, която беше на два пъти гонена заради синовете си.
  Всъюност, те между другото междувременно пораснаха.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#10:"log_on"]В цивилизована Европа е срамно да си майка. [/quote]

  Що за глупост е това? Че има кресливи феминацита, дето отричат бременността и раждането на деца, като "насилие, упражнявано от мъжете върху жените - е така, ама те са един нищожен процент, колкото и да кряскат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 36 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#15] от "lout66":

  Така си го пише по закон, кучето трябва да се води на каишка, а ако е агресивно и особено опасно, трябва да е с намордник. Но пишман кучетарите ги пускат да бягат на воля из парка. Щото няма кой да им каже копче!
  Все пак държа да подчертая че проблема далеч не е в кучетата, а в тези които ги стопансиват.

 36. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#11:"logika"]Децата нямат място постоянно в един ресторант! Не и постоянно и периодично да се хранят само там на обяд и вечеря![/quote]

  И защо не? Ако родителите имат навик всеки ден да вечерят в ресторант с децата си, коя си ти, че да им казва, че не е правилно? Все пак те са тези, дето си решават и тези, дето плащат сметката, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 38 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Ако видите кърмеща жена, усмихнете й се насърчително. "

  Аз и като видя дивеещо отроче в болшинството случаи се усмихвам, преосто защото децата и когато нямат спирачки са изключително сладки в 90% от случаите.
  В болшинството си обаче родителите се изчервяват до ушите, защото си мислят че им се подигравам.
  Не е истина, доколко тия средновековни стереотипи са се вкоренили в умовете на всички ни.
  Върховната добродетел на едно дете за българина е да е "послушно".
  Т.е да седи като стомна в ъгъла и да не подава никакви признаци за живот.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 38. 39 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Всички искаме деца, но най-добре да не ни се мотаят в краката нито те, нито родителите им. А майките да се откажат от всичко и да не ислизат от къщите, зашото нещо щяло да стане на детето, ако веднаж яде пържени картофки вместо детска храна, или си легне в 11 вместо в осем.

  Хора, осъзнайте се. Една майка ако не получава уважение и одобрение от общестото, ако е третирана като придатък към н.в. семейството си, два пъти ще помисли какво да прави по-нанатък.

  Тези, които най-много защитават този модел, нека не забравят, че имаме нови времена - няма толкова градини и ясли като някога, няма баби и дядовци, които да се занимават с децата, докато майките работят или седнат за 30 мин на едно кафе.

  Моделът "жената с дете само в къщи" май силно е идеализиран и не е съществувал никога.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 39. 40 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Весело

  Децата трябва да са закърмени в МОЛ-а! А ако и пъпа им е хвърлен там, още по-добре

 40. 41 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#31] от "tsvetko_51":

  Нека ви кажа нещо, което смея да твърдя, че вече познавам. От известно време работя по проект в Турция. Да, тази Турция, която толкова плюем, която дори и аз доста време отхвърлях като дестинация дори за почивка. Озовах се тук с голяма резервация към почти всичко и ако трябва да съм честен, ако трябва да изброявам нещата, които не ми допадат, мога да не спра скоро. Не едно нещо не мога да не им призная. Отношението им към децата. Ще дам малко примери.

  - НИКОГА никой не е направил забележка, че детето ми пищи или плаче в МОЛ(защото в Истанбул парковете са малко и наистина далеч).
  - Никога не съм видял навъсен човек, който едвам заобикаля втурващото се в краката му дете, понеже аз не съм успял да я хвана на време. Широка усмивка вместо изнервен коментар е реакцията.
  - Охраната на комплекса, в който живея научиха "довиждане" за да могат да и го казват, понеже тя маха за довиждане като чуе думата.
  - Жена ми не се притеснява да отиде където и да е с детето, понеже никой никога не й е правил забележка за каквото и да е.

  Тук разбира се ако жена почне да кърми и й се види гърдата ще настане катаклизъм, но те го обясняват с религия. По мое мнение и културата е доста срещу жената, особенно ако се поотдалечите от лъскавите места. Как го обясняваме ние? Дали искам да сме по-добри от тях и да съм горд с това, че сме по културни, отворени и прогресивно мислещи? Искам го да. И ще продължавам да го пропагандирам, защото смятам, че нямаме причина да изоставаме от тях по какъвто и да е начин. Казвам го като човек, който е работил с турци и ви казвам, че НЯМАМЕ право да изоставаме от тях.

  Леко обезчовечен...
 41. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#32] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  "Иначе, не знам откъде авторката е останала с впечатление, че българите се дразнят от малки деца."

  Веднага ти отговарям от лични наблюдения.
  Приморско. Заможан община има пари.
  В края на градчето има някокло панелни блокчета. Обядвайки в съседно ресторантче в дъждовен ден, виждаме как децата ритат топка, цапайки из калта.
  Естествено всички в един глас започваме да се възмущаваме, как не е балгоустроено и т.н.
  Сопбственикът на ресторантчето, наш приятел ни изгледа почит със съжаление и ни разказа, как кметът предложил на живущите да и оборудва детска площадка с пари на общината.
  Почти без размисъл всики му отказали с мотива ..... ЧЕ ДЕЦАТА ЩЕ ИМ ВДИГАТ ШУМ!!!
  По същата причина не ми дават да оправя със собствено сили и средства градинката пред блока, която се ползва за кучешка тоалетна, но това лято имам твърдото намерение вън и независимо от всичко да сложа край на тая свинщина.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#37:"Barcelina #Je suis la libertad"]Ако родителите имат навик всеки ден да вечерят в ресторант с децата си, коя си ти, че да им казва, че не е правилно? [/quote] Посетител в същият ресторант, който няма да го посети повече и който собствениците на фирмата, притежаваща ресторанта, ще изгубят като клиент. Това е и начин да се огледа човек за други, не толкова "родителски" ресторанти с добра кухня. Освен това съм посочила и моята причина - [quote#25:"logika"]когато отида на ресторант и ползвам лятната му градина, нямам абсолютно никакво желание да се съобразявам, че наоколо имало деца и за това не мога да си запаля една цигара. [/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "buiko":

  "Така си го пише по закон, кучето трябва да се води на каишка, а ако е агресивно и особено опасно, трябва да е с намордник. Но пишман кучетарите ги пускат да бягат на воля из парка. Щото няма кой да им каже копче!
  Все пак държа да подчертая че проблема далеч не е в кучетата, а в тези които ги стопансиват."

  Вчера щях да ошамаря една такава агресивна овца за същото нещо. Като ис поменах за полиция обаче, скоропостижно си върза догото и се разкара. След което по права линия се озовах в общината.
  Между другото, който се интересува, в средата на април може да се кандидатства в съотвтената община по програмата Зелена София за облагородяване на зелените площи прилежащи към блоковете.
  Изисква се само да се представи протокол за легално избран домоуправител със съответните подписи.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 45 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 791 Весело

  Аз излизам и водя сина си навсякъде още от най-ранна бебешка възраст. Не го държа в някакъв изолатор вкъщи, а напротив - навсякъде е с мен. И ако бях жена, а той - гладен, то щях да го накърмя там, където сметна за добре. И всеки, който би си позволил да иска бебето ми да бъде гладно, плачещо и нещастно щеше да получи един хубав среден пръст пред лицето!!!

 45. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#42] от "rapidfire":

  Това все пак е частен случай и не може по него да се прави генерално заключение за хората изобщо.
  Вярно, аз се прибирам в България веднъж в годината за по няколко дена, но не съм забелязала такова отношение спрямо децата на публично място. Не съм видяла мръщещи се хора при вида на шумни или плачещи деца, без значение дали на улицата или в някое заведение. По молове избягвам да ходя, та как е там - не знам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#43:"logika"]Посетител в същият ресторант, който няма да го посети повече и който собствениците на фирмата, притежаваща ресторанта, ще изгубят като клиент. [/quote]

  Е, ако трябва да избират дали да изгубят като клиент теб - един човек, или цяло 3 или 4-членно семейство, не мисля, че ще се колебаят дълго.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 48 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#45] от "Sioux":

  Ако някой ми попречи да го кърмя освен средн пръст, може да получи и нещо друго, ритник например!

 48. 49 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "logika":

  В градинката никой няма да ти направи забележка че пушиш.

  Слава богу, че клиентите като теб, които ще загубят ресторантите няма да са толкова много.
  В крайна сметка, твое право е да посещаваш или не, даден ресторант/МОЛ/заведение.
  Но няма защо да го съобщаваш токова агресивно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 49. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Неутрално

  Безспорно има верни неща в написаното.
  Нивото на раздразнение в България е много ниско изобщо за всички видове дразнители.

  klimentm
 50. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Относно кърменето на публично място, мнението ми е непроменено - не го приемам. Нищо няма да му стане на детето, ако го нахранят с биберон, майката, ако знае, че ще се бави дълго някъде, да си изцеди кърма и да си носи шишето с нея, много по-културно и възпитано е така, отколкото да заголи гръд, колкото и дискретно да го прави.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#46] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  "Това все пак е частен случай и не може по него да се прави генерално заключение за хората изобщо."

  Въобще не е частен случай, масово е.
  На не едан спортна площадка в междублокоите пространства, умишлено се повреждат съоръженията, за да не могат децата да ги ползват и съответно да пречат на възрастните "да почиват", каквото и да значи това.

  "Вярно, аз се прибирам в България веднъж в годината за по няколко дена"

  Е това обяснява нещата. Прибери се за по-дълго и ще го видиш.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 52. 53 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#34:"rapidfire"]кумата ми, която беше на два пъти гонена заради синовете си[/quote]
  вижте, има деца и деца. Виждал съм как 2 дечица вдигат на главата си (ама буквално някои неща на главата си вдигнаха) цял ресторант. Извинете ако изисквам като клиент, който си плаща И за обстановката (щото ако искам просто да се нахраня мога и в някоя скара-бира да си я взема) не само за храната то тази обстановка да отговаря както на претенциите на заведение наричащо себе си ресторант така и на моите очаквания като клиент. И да - в такива ситуации, когато родителят очевидно не може или не желае да озапти малко двете симпатични, но бушуващи дечица (представете си тас от луни туунс .. тасманийското дяволче) е редно да се направи първо забележка от служителите на ресторанта, за да се опита родителят да укроти поне малко децата и ако не успее не виждам проблем да бъдат помолени да напуснат по-бързичко заведението. Разбирам ги хората - и те вероятно имат нужда да излизат, но конкретния пример с ресторанта не е правилен, за да се докаже нетърпимо поведение на българина към децата генерално.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 53. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#25] от "logika":

  Е, ти явно си решил да покажеш, че не съм прав в горния си коментар.

  Какво правят родители с деца в ресторантите ли? Ми каквото и ти. И какъв е проблема да стоят там до 11? Нещо нередно ли има?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#49:"rapidfire"]В градинката никой няма да ти направи забележка че пушиш. [/quote] Обичайно ресторантът "идва" в къщи именно поради факта, че ми ПИСНА да се съобразявам с претенциозни майки, който в 21:00ч.-23:00ч. ми правят забележка в ЛЯТНАТА ГРАДИНА на ресторант ПРЕЗ лятото, че съм запалила цигара, а тяхната маса е съседна на нашата и те обичайно са на кафе и кола, докато ние СЕ ХРАНИМ /вечеряме/...Щом е така- никакъв реверанс към тях! Деца на възраст от 0 до 16 години нямат място в ресторант, в който се консумира алкохол и СЕ ПУШАТ ЦИГАРИ В ЛЯТНАТА МУ ГРАДИНА! Като не искат да се съобразяват с мен- отивам моментално в друг, по-скъп ресторант с лятна градина, в който обичайната практика не е като в 1вото заведение.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 56 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Е, аз от майка на вече пораснало дете съм чувала, че бременните изглеждат "гадно".
  Май ще спра да се впечатлявам от каквото и да е!
  Вчера постнах откъс от "Сиромашка радост" на Елин Пелин. И той си получи минусите!
  Нрави и идеали, какво да се прави! Например една с прякора "отварачката" не знам дали още не развява силикона си отвсякъде, но това е приемливо и никой не се гневи!
  Мъка, мъка!...

 56. 57 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Проблемът е в майките. Разбирам абсолютно, че когато една жена се занимава с отглеждането на децата си в голяма степен е изолирана от обществото.
  До преди това е имала самочувствието на работеща жена (ако е била). След като е родила тя си е сменила ролята, но това е проблем за нея тъй като вече не се чувства значима. Вече само готви, пере, смена памперси и т.н.

  В този момент тя решава да покаже на околният свят колко страхотна майка е
  като започва да кърми навирайки цици и деца в очите на преминаващите околло нея.

  Единственото, което я интересува е целият свят да види как тя кърми.

  Скъпи майки и бъдещи такива,
  Наслаждавайте се на интимните моменти с малките си деца, обичайте ги и ги кърмете, но много Ви моля не ги използвайте за да оправдавате собствената си суета и липса на самочувствие докато те са малки и Вашата единствена грижа са те.

  РазбираМ, че Ви е скучно, трудно и не можете да ходите на кафе с приятелки,
  но не ми навирайте циците си в очите.

  Кои цици да харесвам си е мой личен извор и Ви гарантирам, че повечето от показаните не са моите.

  Ако държите да го правите си купете някакво Армани, Версаче и т.н. подходящо и скъпо покривало за вашата гърда и дете. Гарантирам така ще впечатлите доста повече поне с дизайн и марка.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 57. 58 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#54] от "Darth Plagueis":

  Не е нормално. Децата трябва да са по леглата преди 11 вечерта. В Австралия например не пускат деца до 12 г. в ресторант след 9, дори да са чужденци.

  "Winter is Coming"
 58. 59 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Откога не искаме да гледаме цици? Кое не е нормалното? Не преживяхте ли сексуалната революция през 90-те?
  Молът бил за кифли? Моля? Молът е обществено място, както и парковете. Там да забранят ли достъпа за кифли?
  Наистина ли има толкова ограничено мислене? Като коне с капаци? Иде реч за хранене на деца! Подозирам, че повечето от вас дори нямат деца, но пък са пълни с теории и са 'чували, че..."

  ЗА кърмене на обществено място! Да си майка не значи да си инвалид. Да си дете е прекрасно. Защо трябва да пречим на децата да се развиват нормално?

  П.С. Мъж съм и не посещавам БГ Мама.

 59. 60 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 818 Весело

  Още колко дни ще предъвкваме темата Тити райът?

  https://goo.gl/8NG90J
 60. 61 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  Абе я да извъртят един флашмоб с кърмещи майки)))

 61. 62 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Майката няма право да се оплаква че е дискриминирана след като в Мола е имало място отделено точно за тази цел. След като не е желала да отиде там са си в правото да я накарат да напусне. В края на краищата трябва да има някакви морални норми. Ами те някои утре ще искат и да се из..кат пред всички.

 62. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Оляла си се мила!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#58] от "Arya Stark":
  Точно това имам предвид. В България проблемът е още по-голям-демонстративно провокативно поведение на майки с присъстващи деца на възраст 3-4 години, които са на кола, кафе + 1!!!! сладкиш, когато някой от посетителите, които правят 10 пъти по- скъпа сметка от майките с деца, запали една цигара в лятната градина на ресторанта. Тези родители трябва да знаят, че не могат да дискриминират останалите клиенти на заведението и НЕ ПРИТЕЖАВАТ повече права от останалите, само защото са майки с деца.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 65 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И пак стигам до извода, че проблемът е в липсата на образование и информация. Познавам една самотна майка, която освен да се грижи за детето си, се занимава и с пазаруване, висене по опашки пред институции и всичко, което ежедневно вършим, тя го извършва с кърмаче. Когато то е гладно, си търси местенце дискретно да го накърми, но невинаги намира. Тази жена е баща и майка, без да се оплаква или търси съчувствие. А какво ли остава някой охранител да я смъмри, че не е прилично и да си стои у тях.

 65. 66 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "lout66":

  Ако не мога да имам деца, а имам куче трябва ли да се боря против майките с деца да си разхождат на определени места?

  Вече свикнах да ме трият без причина
 66. 67 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#65:"Bluesky"]търси местенце дискретно да го накърми[/quote]
  Ами това е разковничето - дискретност,а не демонстративност.

 67. 68 Профил на Миркони
  Миркони
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Незнам доколко само ние като нация не долюбваме малки деца, но докато съм разглеждал хотели в Booking съм забелязвал коментари, че еди си кой хотел не е подходящ ако не искате да се заобградени от семейства с деца...

 68. 69 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#23] от "doneva_a":

  личното ми мнение е, че е странно едно дете да се мъкне 3 часа в Мол-а. За разлика от моралистите горе не претендирам, че не трябва да се прави, просто смятам, че би трябвало да се избягва - от гледна точка на детето.

  Иначе и тази статия е малоумна, защото не казва очевидно най-важното - МОЛ-ът си има МОЛ (лице), което решава какво се случва в този мол. Ако е мол, ориентиран към шериат клиенти - да го забрани. Ако е мол, ориентиран към модерни майки, дето чуят за нещо и бързат да се покажат като еко, био и на ти с природата - да го насърчават. Ако са нещо по-средата, те си преценяват.

  Аман от това едни идиоти да искат да налагат на всички техните си разбирания за живота.

 69. 70 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#17] от "persifedron1":

  а правилно ли е според вас? То не е забранено и да разхождаш детето си и 12 часа, но дали е добре за него, ако обстоятелствата не налагат?

 70. 71 Профил на Bulletproof
  Bulletproof
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Тая пък. Изключително грозно написана статия, лъха агресия отвсякъде. Аман от генерализации. Както не съм съгласна да гонят жена, защото кърми, така и не съм съгласна с твърдението, че е нормално да си водиш бебето, където ти кефне. И тия, дето висят с децата си по моловете и кафенетата, са там, защото грааам не им се занимава с децата, изградили са вече имунитет срещу детския плач и се правят, че не чува. Към ей такива майки обществото няма толеранс. Да, бебета плачат, но не плачат без причина и ако не си способна да се справиш със собственото си дете, не замесвай и околните в това. Няма да забравя как лятото в един плажен ресторант, в 9-10 вечерта, едно дете провали вечерята на всички присъстващи, просто защото искаше да седи до майка си на съседната маса (бяха решили да отделят децата и възрастните). Майката се правеше, че не го чува, лигавеше се с бащата и от време на време контролно скастряше детето. Мина час, докато и на нея й писне и супер недоволна отиде при детето. Знаете ли какво се случи? Детето се успокои и млъкна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  най-обикновена шматка съм
 71. 72 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#55] от "logika":

  Виж сега, по принцип, ако отидеш на ресторант в бяла държава и запалиш цигара, ще те прогонят оттам с проклятия.

  На мен също няма да ми е приятно да седна в заведение и някой да ме опушва.
  А пък лятото да се завирам вътре в ресторанта заради някой като тебе...
  Ами sorry съм. И аз съм хора.
  Не си ли даваш сметка колко егоистично звучиш? Децата не вредят на здравето на останалите, за разлика от тютюневия дим.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 72. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#71] от "Забравила съм си червената шапчица":

  "ако не си способна да се справиш със собственото си дете, не замесвай и околните в това."

  Чудесно потвърждение колко е права авторката, колкото и да не ви се иска това.
  0 толеранс към децата.
  Затова ще се затрием като нация.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 73. 74 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Парадоксите не свършват в тази държава.значи всички можеме да гледаме безучастно ЗАДНИКА на Азис от билбордовете,но не можем да понесем гледката на една кърмеща майка.

 74. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  [quote#55:"logika"]Деца на възраст от 0 до 16 години нямат място в ресторант, в който се консумира алкохол и СЕ ПУШАТ ЦИГАРИ В ЛЯТНАТА МУ ГРАДИНА![/quote]

  Бухахахаха, що не помислиш за емиграция на югоизток? Там ще ти приемат идеологията с отворени обятия...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  [quote#69:"ungeheuer"] МОЛ-ът си има МОЛ (лице), което решава какво се случва в този мол. [/quote]

  Това не е вярно. Молът е длъжен да спазва нормативната рамка на страната. Т.е., каквито и правила да има в него, те трябва да са в синхрон със законодателството у нас и не могат да ограничават човешки права.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 77 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Няма да забравя как лятото в един плажен ресторант, в 9-10 вечерта, едно дете провали вечерята на всички присъстващи, просто защото искаше да седи до майка си на съседната маса (бяха решили да отделят децата и възрастните). Майката се правеше, че не го чува, лигавеше се с бащата и от време на време контролно скастряше детето. Мина час, докато и на нея й писне и супер недоволна отиде при детето. Знаете ли какво се случи? Детето се успокои и млъкна. "

  И с какво по-точно е провалило вечерята?
  Най-естетсвеното нещо е да иска да е с майка си инай-естветвеното нещо е да се успокои щом е при нея.
  Да отделите децата от възрастните...

  ЗАЩО БЕ?

  В името на всички богове....

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 77. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#72:"rapidfire"]Виж сега, по принцип, ако отидеш на ресторант в бяла държава и запалиш цигара, ще те прогонят оттам с проклятия. [/quote] Виж сега:
  1. Тютюнопушенето НЕ Е възведено в престъпление в нито една държава от ЕС
  2. Става въпрос за лятната градина на ресторант- място, в което съобразно законите на Р. България НЕ Е ЗАБРАНЕНО ТЮТЮНОПУШЕНЕТО.
  3. Същите тези майки, които умишлено се завират точно сред пушачите, после реват как пушачите сме им опушвали децата и сме ги тровили.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#75] от "Darth Plagueis":
  Не говори глупости!
  Казаното от него/нея няма нищо общо с идеологията. То е свързано най-вече с отглеждането на здраво и жизнеспособно поколение, което съвсем не е за пренебрегване в този толкова замърсен свят...
  Изобщо! Кога най-стене ще ви светне, че свободата не е слободия и ако искаме да живеем в един не варварски свят трябва да се съобразяваме с някои здравословни (не само в тесния смисъл) правила, запазили се не случайно толкова време?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 80 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 758 Весело

  Какъв е проблемът? Това, че се виждат гърди, или това, че кърмят децата си на обществено място.

  Ако е първото, да влизаме като в църква в моловете - с прилично покрити рамене. (Друг е въпросът, че на някои некърмещи гърдите им се виждат повече от някои кърмещи в моловете.)

  Ако е второто да забранят също и заведенията за бързо хранене из моловете.

 80. 81 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Любопитно

  Тази статия вчера още видях из фейсбук. Така и не можах да я прочета до края.
  Чудя се, как нямат работа някои хора, та като се разпишат и се изливат да пишат глупости. Или поне някои от нещата в статията са несъществени, неверни и силно преувеличени.
  Както и силно пристрастни.
  А да не говорим пък, че самия проблем се преекспонира прекалено, заради невежеството на някакви тъпи бодигардове.
  Не разбирам и обществената нагласа повечето жени и млади момичета да ходят по улиците (и в МОЛА) като проститутки и това да не предизвиква скандал, но храненето на бебе на обществено място да вдига такава патардия.

 81. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#79] от "Храбър":

  И какво нездравословно има да изляза с децата си на кръчма?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 83 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Между другото ако майките с бебета са толкова наежени покрай това кърмене да проявят малко фантазия и всяка една да отиде да изхвърли пълен памперс пред Народното Събрание в знак на протест)
  Ще мирише и ще е протест и няма да е изтъркан флашмоб

  Вече свикнах да ме трият без причина
 83. 84 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#33] от "tsvetko_51":

  Като го спомена това се сетих за една новина от Австралия, където 26-годишна по някакви причини е започнала да пръска полицайка с кърмата си ...

 84. 85 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#83] от "zethron":

  Бебешкият памперс не мирише, а и е просташко. Не става.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 86 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 562 Весело

  [quote#70:"ungeheuer"]а правилно ли е според вас? То не е забранено и да разхождаш детето си и 12 часа, но дали е добре за него, ако обстоятелствата не налагат?
  [/quote]

  Не виждам какви заплахи за здравето и развитието на едно бебе може да има в един мол.
  Нали не мислите, че е обречено да стане материалист, понеже е прекарало три часа в търговски център като кърмаче?

 86. 87 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#85] от "Darth Plagueis":

  Ясен знак ще бъде

  Вече свикнах да ме трият без причина
 87. 88 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Щом имате деца, водете ги да си играят по детските площадки с други деца, а не на МОЛ, където те няма какво да правят и освен да се заразят от въздуха с поредния грип. Аре у лево, писна ми от интелегини. Не сме били свиканали да виждаме майки с деца на публично място?!? Авторката тотално е изчаткала.

 88. 89 Профил на Миркони
  Миркони
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Хубава дискусия се заформи, но за съжаление са малко хората поддържащи тезата, че родителите трябва да се грижат за децата си. Това, че са били много социални пеперуди преди да се роди детето е хубаво, но след това явно не са разбрали, че приоритета в живота им става детето. Така, че ако не можете да осъвместите двете правилното гледане на детето и вашия социален живот, ще се получават такива грозни ситуации

  [quote#71:"Забравила съм си червената шапчица"]Майката се правеше, че не го чува, лигавеше се с бащата и от време на време контролно скастряше детето. Мина час, докато и на нея й писне и супер недоволна отиде при детето.[/quote]

  Съжалявам, но не смятам че това родителско безхаберие, трябва да помрачава живота и настроението на околните. И това, че се топим като нация също не е оправдание на преглъщаме същото безхаберие. Да имаш дете е осъзнат избор, който идва с много отговорност, затова се наживейте хубаво и тогава си гледайде кротко наследник.

  Преди да попитате - нямам деца и се дразня не толкова на децата (все пак те са си деца и в голямата си част не го правят умишлено), а именно на безхаберни родители.

 89. 90 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Когато не нарушавам закона, а се грижа за детето си, не виждам къде е проблема. И на мен не ми харесват много неща, но си казвам, има всякакви хора, на които не е помогнато навреме, лишени от любов и грижа, затова са такива странни. Не бих внушавала на една майка- която се грижи за детето си- чувство за срам.

 90. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#82:"Darth Plagueis"]И какво нездравословно има да изляза с децата си на кръчма?[/quote] В лятната градина на кръчмата се консумира алкохол и се пушат тютюневи цигари, а понякога някои хора са по-шумни... Защо искате умишлено да подлагате децата си на тези неблагоприятни условия и то във времето от 21:00ч. до 23:00ч. ПОСТОЯННО през лятото, а после крещите като заклани- не искам пушачи покрай мен и децата ми да ме тровят? Да сте чували нещо за дневен режим на хранене и спане на едно дете в различните възрастови граници? Ако искате да правите детето си алкохолик и тютюнопушещ от малко- това е друг въпрос- Ваша воля- детето си е Ваше....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 92 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  нямам абсолютно нищо против кърменето на обществени места, но с една препоръка. мисля,че трябва да става по-дискретен начин. например просто да се прикирят с един шал,така че да не се вижда гърдата. аз не бих изложила гърдата си на публично място,дори и да кърмя. ако бебето ми огладнее и съм в подобна ситуация,ще избера варианта да го нахраня,но ще сложа шал,така че да не притеснявам нито себе си,нито тези на които не им е приятно.

 92. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#89:"Миркони"]Това, че са били много социални пеперуди преди да се роди детето е хубаво, но след това явно не са разбрали, че приоритета в живота им става детето. [/quote]
  Напълно съм съгласна с това мнение. Остава и провокативните, "загрижени" родители да го разберат и осъзнаят ,но....надай се, Надо....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#91] от "logika":

  Дали детето ще стане алкохолик зависи от възпитанието му, а не от местата, които посещава. И никъде не съм писал постоянно - ако ти стоиш постоянно в кръчмата, това обяснява и притесненията ти някой да стане алкохолик. Но това е по-скоро за форума на Лична Драма, а не на Дневник.

  Сега конкретно - в лятната градина се консумира алкохол, който се сервира на над 18 годишни лица. Т.е., децата нямат нищо общо с това. Факт е, и че се пуши, като се надявам това да е едно временно явление - пушенето трябва да бъде забранено на обществени места, независимо открити или не, и цялата тази нечистоплътна сган да се превъзпита малко.

  Времето от 9 до 11 е перфектно и само човек, не гледал дете може да има нещо против това.
  Като малки сме играли гоненица и до един през нощта с децата от цялата махала.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 95 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#15] от "lout66":

  Абсолютно подкрепям, без да омаловажавам проблема с кърменето!
  Градинките около блоковете са се превърнали в кучешки зони. Никой трезвомислещ родител не би си пуснал детето да се рахожда там поради факта, че повечето кучета са пуснати отвързани, а полянките са "минирани".
  Казвам го като бивш собственик на няколко кучета и настоящ баща.

 95. 96 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#76] от "Darth Plagueis":

  Аз не оспорвам какво би решил съда, а по-скоро как ми се иска да бъде. Нарушено ли е човешко право тук? Според мен става дума за недодялано изпълнение от 2-те страни. Колкото по-малко неща се уреждат с обща нормативна рамка, още повече когато не нарушават ничия свобода, а със двустранни отношения клиент-услуга, толкоз по-добре според мен.

 96. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#94:"Darth Plagueis"]И никъде не съм писал постоянно - [/quote] А в моите коментари става въпрос за едни и същи майки с деца на възраст 3-4 години, които всяка вечер посещават лятната градина на въпросният ресторант, на практика там отглеждат децата си и са с провокативно и нагло поведение спрямо останалите посетители. Не случайно съм посочила и точно определени часове- от 21:00ч до 23 :00ч. Никъде в коментарите ми не става въпрос за спорадично посещение на ресторант на семейство с деца в часовете извън 21:00ч- 23:00ч.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 98 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#96] от "ungeheuer":

  Да, нарушено е човешко право, наистина. За останалото си прав, напълно. Това, че някаква е решила да прави демонстрации е факт, но администрацията в мола е взела възможно най-грешното решение.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 98. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#94:"Darth Plagueis"]и цялата тази нечистоплътна сган да се превъзпита малко.[/quote] Аз се числя към тази "нечистоплътна сган", а съм човек с две висши образования- медицина и право и съм практикуващ адвокат в София от 16 години. Благодаря ви за "рамката" , в която ме квалифицирате - очаквайте реципрочно отношение от мен към Вас, ако случайно посетите кантората ми в качеството си на човек, търсещ правна консултация или юридическа услуга.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 100 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#86] от "persifedron1":

  не знам как си представяте живота на 1 бебе (докато кърми, което е обикновено до 1-годишна възраст макс), но мол-ът със сигурност не е идеалната среда. Освен ако родителите не се занимават с модерни неща като кърмене до 5-годишна възраст а и както казах, това е личното ми мнение. Не съм тръгнал да забранявам, както БХК явно иска да забрани на някой моладжия/ресторантьор/бакалин да определя правилата в собственото място.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK