Защо учителите във Финландия не гонят оценки, а променят образователната система

Защо учителите във Финландия не гонят оценки, а променят образователната система

© Мария СъботиноваФинландия предприема основна реформа на средното и началното образование и се отказва от традиционните учебни предмети като математика и география. Новината, че страната, чиито ученици са на върха на повечето международни изследвания за качеството на образованието, започва подобна революция, предизвика много истории в медиите. Британският "Индипендънт" например обяви, че Финландия "бракува основните дисциплини и ги заменя с теми". 


Историите се оказват преувеличени според финландския педагог и учен Паси Салберг, който обяснява в своя статия в The Conversation Web какво точно се случва във финландската образователна система.


Салберг, един от водещите световни експерти по образователна реформа и практики, е гостуващ професор във Факултета по образование на Харвардския университет. Той е бивш директор на финландския Център за международна мобилност и сътрудничество и е автор на редица важни текстове за прилагането на финландските практики по света.
"Плановете на Финландия да замени преподаването на класически учебни предмети като история или английски език с по-широки междусекторни "теми" като част от основната реформа в образованието привлякоха световното внимание благодарение на една статия в "The Independent". Запазете спокойствие: въпреки реформите, финландските ученици ще продължат да учат математика, история, изкуство, музика и други предмети в бъдеще", пише Салберг.


"Но с новата реформа всички деца ще учат и по периоди и ще разглеждат широки теми, като например Европейския съюз, промените в обществото и изменението на климата, или 100 години от независимостта на Финландия, коeто ще внесе мултидисциплинарни модули на обучението по езици, география, науки и икономика.


Важно е да се подчертаят двете основни особености на финландската образователна система, за да се види реалната картина. Първо, управлението на образованието е силно децентрализирано, давайки на всичките 320 общини значителна свобода в организирането на учебния процес. Правителството само издава законодателството, допълва общинското финансиране на училищата от централния бюджет и предлага ориентировъчна рамка за това как училищата трябва да преподават.


Второ, Националната образователна рамка (NCF) e общ стандарт, който направлява планирането на учебните програми на равнището на общините и техните училища. Тя дава свобода на преподавателите да намерят най-добрите начини да предлагат добро образование и знания на всички деца. Затова практиките варират от училище на училище и често са персонализирани съгласно местните нужди и ситуации.


Образование по теми, а не предмети


Следващата голяма реформа в образованието във Финландия е въвеждането на новата национална рамка, която трябва да влезе в сила през август 2016 г.


Това ще е задължителен документ, който определя общите цели на образованието, описва принципите на преподаване и учене и поставя насоките за специално образование, благосъстоянието, услугите за подкрепа и оценяване на учениците в училищата. Концепцията за "тематично" преподаване - преминаването от "традиционни дисциплини"  към интердисциплинарни теми - ще заеме централно място в новата рамка, обяснява Салберг.


Интеграцията на отделни предмети и цялостен подход към преподаването и ученето не е новост във Финландия. От 1980 г. насам финландски училища са експериментирали с този подход и това е част от културата на образование на много места. Тази нова реформа ще доведе до повече промени в начина на работа на учители от средното образование, които традиционно са се съсредоточавали повече върху собствените си теми, отколкото на съвместната работа с техните колеги.


Училищата сами ще определят програмата


Основната промяна, която ще настъпи през 2016 г., е, че всички основни училища за ученици от 7 до 16 години ще трябва да въведат поне един "тематичен" мултидисциплинарен курс. Продължителността на курса ще се определя от самите училища. В Хелзинки, най-голямата общинска образователна система, вече е решено да има два такива курса на година, които трябва да включват всички предмети и всички студенти във всяко училище в града.


Едно училище в Хелзинки вече е започнало да преподава по подобен начин; други училища ще имат два или повече курса от по няколко седмици.


В повечето основни училища в други части на Финландия учениците вероятно ще има един по един "проект", където ще изучават някой традиционен предмет по новите методи. Образователен специалист коментира в Туитър: "Крайният резултат от тази реформа ще бъде 320 местни вариации на националната образователна рамка от 2016 г."


Може би се чудите защо образователните органи настояват, че всички училища трябва да въведат подобно "тематично" преподаване, когато резултатите на финландските студенти на международните тестове се влошават, пита Салберг.


Отговорът е, че учителите съвсем правилно смятат, че училищата трябва да научат младите хора на неща, от които те ще имат нужда в живота си, вместо да се опитват да подобряват оценките и да ги върнат на предишните нива.


Според мнозина финландските ученици имат нужда сега повече отпреди от по-интегрирани знания и умения за справяне с проблемите на реалния свят. Един интегриран подход, основан на практиките на някои училища с опит във въвеждането на подобни подходи, ще подобри сътрудничество между учителите в училищата и ще направи образованието по-смислено за учениците.


Учениците ще участват в проектирането на уроците


Повечето новинарски истории за финландското образование не обръщат внимание на най-изненадващия аспект от предложените реформи, смята Салберг. Новата рамка посочва, че учениците трябва да бъдат включени в планирането на мултидисциплинарните курсове и че те трябва да имат глас при оценката на наученото от тях.


Някои учители в Финландия виждат тази реформа като заплаха и грешен начин за подобряване на образователната система. Други учители смятат, че така ще се прекрати доминацията на традиционните предмети и е възможност за по-фундаментална промяна в училищата.

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Да чете и прилага проф. дпн Тодор Танев.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  ...... че учителите съвсем правилно смятат, че училищата трябва да научат младите хора на неща, от които те ще имат нужда в живота си, вместо да се опитват да подобряват оценките и да ги върнат на предишните нива."Правилно.

 3. 3 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Вие били ли сте във Финландия? Това е свръхтиха страна. Ако в една стая е тъмно, и 20 души да има в нея, може да я помислиш за празна - на мене ми се е случвало в стая с компютри, половин час работих на компютър, преди не шукване, а усещането за присъствие ме накара да се вгледам, че има и други хора. Там в час муха да бръмне, ще се чуе. Един унгарец преподавател беше си признал на шефа на колежа, че не може да намери подход към учениците, цял месец той преподава, те не гъкват. Директорът го успокоил, че те са си такива и след някой и друг месец ще им чуе гласа.
  Та нашите преди да се втурнат да доразвалят българската образователна система с нещо, което дочули, че се прави другаде, да се позамислят.

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#3] от "gogaroga":

  прав си, не е за нас цялата система!
  това, което можем да "краднем" е да научим децата на възпитание и уважение към личното пространство на околните. ама надали...

 5. 5 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  ДИВОТИЯТА, която се преподаваше и преподава в българо-съветската образователна подготовка са основните виновници за създаденото днес аморфно социално общество на България напомпано с фалшиви нагласи за строителство на междуличностни и обществени отговорности и отношения, които отравят ежедневието на нацията ни с девиантна анормалност, тъпота и безперспективност.

  Работата е стигнала до критични състояния, довели до невъзможност да се формира и национален управленски елит, което води до тотално затъване на релативните връзки между поколенията и тяхната ценностна система за градивност, толерантност и взаимноразбиране.

  Това ни нарежда на едно от последните места по интелект на планетата и руши основните ни жизнени фундаменти.

 6. 6 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Просто неприложимо у нас.
  След като сме били 70 години под комунистическо.
  И след като министерството ни е пълно със закостеняли тъмно-червени лелки.

 7. 7 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Хората живеят в 21 век, мислят, работят. Нашите застарели учители по скоро броят годините до пенсия и гледат да изкарат някой лев с частни уроци от това което пропускат в училище. В повечето случаи децата са по информирани от преподавателите си. За голямо съжаление.

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#6] от "ppopov_67":

  За съжаление съм съгласен с вас че (засега) тези практика са неприложими в България. И то по простата причина че нивото на общественото развитие е тотално различно. Сравнение с финландия ние сме на първобитно-общински строй и съответно мерките които са ни нужни са много по-примитивни. Например имаме нужда от тотална чиста на дърти червени бюрократи из управленските структури. Имаме нужда от чистка на тотално некомпетентни учители ( учителката по български на сина ми, в 'елитно' столично училище допускаше елементарни правописни грешки), имаме нужда от дразтично срягане на дисциплината а именно изхвърляне на всички ученици-изроди и т.н. и т.н.

 9. 9 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#7] от "baxter":

  ОСНОВНОТО в каквато и да е реформа не е да си само информиран, а да бъдеш мотивиран, за бъдещето развитие на базисни критерии, които ще те накарат да продължиш.

  Всичко друго е загуба на време и национален капитал.

 10. 10 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ем браво на Финландците, за нашето няма какво да кажа, всичко е описано доста добре от колегите отгоре.

 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "convince":

  Мотовиран, без да си информиран, без да можеш да мислиш като човек на 21 век, как можеш да изградиш базисни критерии. Иска се ново поколение, наистина мотивирано и добре информирано иначе всичко останало е загуба на време.

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  НАМА ученици-изроди, а неадекватни учители, способни да създават атмосфера на мотив за учене.
  Това е обучаване на подрастващите като взаимно разбиране на бъдещо развитие в основните области на познанието, което да доведе до прогресивно развитие на потребности, като съвместно движение напред, чрез родителско и учителско усилие, разбирано като процес на триединна заедност.

 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#11] от "baxter":

  Информираноста е следствие на мотивацията да бъдеш информиран, защото информацията днес я има, като източник, на много повече места, но нейното качествено селектиране и полезност е последствие и свързана взаимно с мотивацията да я намериш и използваш.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  [quote#5:"convince"]ДИВОТИЯТА, която се преподаваше и преподава в българо-съветската образователна подготовка са основните виновници за създаденото днес аморфно социално общество [/quote]

  Имам дете в трети клас. Както вече съм свикнал, в началото на учебната година прелистих учебниците му. Останах ужасен от т.нар. "Човек и общество" - отвратителни, втръснали на възрастните и неразбираеми за децата клишета, неприятен привкус на идеологическа обработка на детския мозък + баластна "информация", която се назубря за бележка и се забравя веднага след като бележката е вписана в бележника.

  Същевременно класната-комунистка особено много държи на този предмет и ако програмата е натоварена с извънкласни форми на обучение, е готова да им прости ненаписано домашно по МАТЕМАТИКА, но не и неназубрен урок по "човек и общество".

  Докога учебниците ще се пишат от хора, писали речите на Людмила Живкова?! Докога учебното съдържание ще стимулира механично наизустяване, зубрачество и бележкарство?! Докога разни червени троглодити ще промиват мозъците на децата ни?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Деян
  Деян
  Рейтинг: 369 Неутрално

  "учителите съвсем правилно смятат, че училищата трябва да научат младите хора на неща, от които те ще имат нужда в живота си, вместо да се опитват да подобряват оценките"

  В България детето ви ще научи кой въглеводород се получава при синтез на Вюрц от 1-бромопропан (изходно ниво химия за 10-ти клас), но няма да научи как да загаси запалена мазнина в кухнята, няма да научи какво се прави при измръзване и изгаряне, да не говорим че дори няма да научи как се прави личен дори бюджет и грам от основните закони в страната.

 16. 16 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Още много вода има да изтече преди в България някой с топки да направи каквото и да било смислено. Още не сме дорасли. В момента сме на ниво анцузи, нов внос и чалга до дупка.

 17. 17 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Да им внесен малко ромчета....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 18. 18 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#12:"convince"]НАМА ученици-изроди, а неадекватни учители, способни да създават атмосфера на мотив за учене.
  Това е обучаване на подрастващите като взаимно разбиране на бъдещо развитие в основните области на познанието, което да доведе до прогресивно развитие на потребности, като съвместно движение напред, чрез родителско и учителско усилие, разбирано като процес на триединна заедност. [/quote]

  Много добре звучи, само дето не е вярно. Има ученици, които не може да мотивираш, независимо какво правиш или такива, за чиято мотивация се изискват толкова усилия и време, че не остават достатъчно за препоаването на съдържанието на материала.

  Ако образованието не е ценност и няма дисциплина, нещата стават много трудни, да не кажа невъзможни.

 19. 19 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Професор Танев предложи на тези финландски учители и други финландски пълнолетни граждани (сега деца) ние да им организираме унивреситет (щото там е тъмно) и те да дойдат зимата след като се пенсионират да си говорят с нашите професори на английски, щото ние можем да ги научим на нещата от живота. След 30 години.
  А Янка Такева го "подкрепи".

  Нямам какво повече да кажа. Ние от "реформи" много разбираме.

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#18] от "Slex":

  Верно, но това е следствие от натрупвания от липси , създадени нарочно от една деградирала система на внушения и дисциплиниране години, десетки години наред на неадекватни разбирания и отделяне на родителския мотив, за сътрудничество и участие, като внушаване на система за мущровка и възприемане на училището като институт за подклаждане на разединеие на процеса.
  Разбиране за създаване на предани на Партийни изкривености и настройки, нови противопоставяния на подрастващите и отхвърляне на старите поколения, чрез завързване на чавдарски и пионерски връзки срещу традициони единни форми на образованост и фалшива и изкивена исторически обременена информация.

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Грънчев, Грънчев, нерде човек и общество за трети клас, нерде комунизъм, ако посоките на света и границите на България за тебе са баластна информация, не знам кое е важно, ах да таблицата за умножение, или задачата с колко са гласували за ГЕРБ!

 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  ФИНЛАНДЦИТЕ са разбрали истината, докато ние не, а и може би никога няма да можем.
  Затова имаме днешната ситуация на анормалност.
  И не ново поколение, а много нови поколения, трудно биха поправили стореното от една анормална античовешка комуноидна разрушителност на целия механизъм на социализация на индивидуалностите на обучавани и обучители, възпитатели и възпитавани, деца и родители.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 648 Гневно

  До коментар [#20] от "convince":
  Айде дрън, дрън, всички тези които учиха по старата система, уважаеми отдавна са в чужбина и повечето от тях работят по специалноста си, а на сега завършващите им казват че са нужни овчари и картофовъди, та и те заминават, и все пак намират нещо по-добре платено! С ниски заплати, и толериране на услуги и туризъм, след още десет години в БГ няма да има човек дето може да забие гвоздей, а камо ли да го направи!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#21] от "ban":

  ДРУГАРИТЕ от ГЕРБ, защото пак става дума за политика, са плод на един неадекватен мисловен ураган, който ги носи по гребена на посткомуноидната вълна и в крайна сметка ще ги разбие в твърдите, скалисти брегове на една бъдеща катастрофична невъзможност да се справят с каквито и да било реформи.

  Защото те и не ги желаят истински такива и карат по коловозите на посткомунонаследието за да им е по-конфортно пътуването.
  А нещата започват точно тук, както винаги и навсякъде са започвали, където социалните и лични отговорности нямат нужното място или са разбрани криво.

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#24] от "ban":

  БАНЧО, нещата са изглежда твърде сериозни за теб, за да бъдат разбрани като процес.
  Какво ше кажеш?

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#12] от "convince":

  Вие имате ли поне едно дете в училище ?!?. Очевидно е че нямате ни най-малко понятие от реалността в обществото ни и конкретно в училище. ИМА деца-изроди ( средно 1-2 на клас в т.н. ЕЛИТНО софийско училище), станали такива заради родители-изроди и единственото ( освен брутален бой ) което може да се направи с тях е моментално изхвърляне за да не пречат на всички други. Говоря ви от личен опит като родител на две деца в училищна възраст и съм убеден че ще се съгласите с мен когато ( не ако защото то си сигурност ще стане) едно тако изродче напъха чантата на дъщеря ви в толетната, ей тъй за кеф. Или излее кофата за миене на дъската върху главата и. Или издраска якето и забие химикалката в дланта и. Напомням ви че говоря от личен опит.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  [quote#3:"gogaroga"]Та нашите преди да се втурнат да доразвалят българската образователна система с нещо, което дочули, че се прави другаде, да се позамислят.[/quote]
  Такава класна стая е невъзможна в България. Още първата нощ след като се разчуе, че има толкова компютри, училището ще бъде разбито и компютрите откраднати.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#27:"convince"]нещата са изглежда твърде сериозни [/quote]
  Ами сериозни са, когато на един завършил инженер, учил 5-6 години му дават заплата колкото на кифла в мола, продаваща бижута, трудно ще има мотивация за учене и успешни реформи! Иначе подкрепям финландците, въпреки че и те вече почти нищо не произвеждат, но съм сигурен че учителите там са по добре платени от нашите, и съответно най-добрите стават учители!

 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  А стига бе, почти всички деца са с таблети и смартфони, да не говорим че един компютър вече не струва нищо, не е въпроса в техниката, а в това че никой не знае за какво да я използва, а и няма кой да учи децата на компютри за 500 лева, те тия дето събират бутилки изкарват толкова!

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  ИЗГЛЕЖДА коментар #24 се отнася и за вас...
  Нещата са много развалени, защото баба му и дядо му на т. нар. "дете-изрод" са социализирани В СИСТЕМА СЪЗДАДЕНА ЗА ОБУЧЕНИЕ от изроди.

  Комуно-изроди, доведени марионетно на власт от съветското оръжие, както е показано на върха на един паметник близо до Орлов мост в София

  "Изродът-дете" се създава, освен ако не е биологично генно мозъчно и телесно увреден, чрез и точно от системата за която е и статията.

 33. 33 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#3] от "gogaroga":

  т.е.?
  какво следва от това, че са тихи?

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#31] от "ban":

  ЗАПЛАТИ и ПРАВА се извоюват, а не се дават.
  Тези пари трябва да са доказани, конкурсно, а не чрез назначения на неадекватни.

 35. 35 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  """ Тази нова реформа ще доведе до повече промени в начина на работа на учители от средното образование, които традиционно са се съсредоточавали повече върху собствените си теми, отколкото на съвместната работа с техните колеги. """
  --------------------------------
  """ . . . които традиционно са се съсредоточавали повече върху собствените си теми, отколкото на съвместната работа с техните колеги. """
  ====================

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  Е, що не си зададеш въпроса, защо това е възможно въобще или?...

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#33] от "owen":

  Там в коментара пише какво означава, ама нали четем през ред...

 39. 39 Профил на kojev
  kojev
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Феноменът "Финландия" е обяснен подробно още преди сто години в книгата на Григорий Петров "В страната на белите лилии (Суоми - Финландия)". Във философски контекст е обяснен просперитетът на тази страна, който се базира на две основни понятия: морал и образование - без значение кое е на първо или второ място. Книгата трябва да стане настолно четиво на всеки от нас, но едва ли! Иначе при нас е "същото, но другояче"!

 40. 40 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  а според мен има голям проблем в обществото, ако росител смята, че може да определя цъученици на децата си като изроди, при това в множествено число. това отношение е фундаментален проблем.

 41. 41 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#34] от "convince":
  Пак говориш глупости, първо в един мол има към петстотин кифли, аз фирма с петстотин инженери в БГ не знам, второ има толкова охранители, общо 1000 човека, аз фирма с толкова персонал не знам, трето инженера работи с техника, работи с информация, трябва му време при добри условия на работа да покаже какво умее!
  Та .. ако ти сега си на 20 години към какво би се ориентирал, да вземаш сега 500-1000, или да учиш 6 години, докато сложиш очила и да се явяваш на интервюта докато не станеш на 30, и да трябва най-после да докажеш че ги заслужаваш тези 1000 лева!

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Вчера гледах един цигански квартал в Сливен,пълен с деца.Майката на едното дете каза,че трябва да се закрие училището в квртала,защото всички деца имали дипломи за завършен осми клас,а не можели нито да четат,нито да пишат.В много училища е така.На кого е необходимо такова образование,кого всъщност лъжем.

 43. 43 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#42] от "rosiraycheva50._":
  Райчева, Райчева, ами ако ще ставаме бананова република, можем спокойно да закрием всичко, образование - о да, здравеопазване - о да, и без това има много пенсионери и цигани! Имаме си вече и кандидат за пожизнен президент! Само че в повечето бананови републики е лошо, глад, мизерия, ебола, имат си богатства, които се изнасят от някоя близка до президента фирма и толкова, обаче имаме един голям проблем, България е в Европа, и ако стане бананова република, тук ще остане само президента, даже и циганите ще изчезнат!

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Разстроено

  До коментар [#40] от "owen":

  А вие как ще наречете дете първи клас което за собствено удоволствие систематично тормози вашата дъщеря ?. Като набутва чантата и в тоалетната - в дупката на клекалото !!! ?

 45. 45 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#41] от "ban":

  Ами нали гласуваш доверие на човекободигард и ушемасажист, а не учител, тъй и заплатите той ще определи колко да са.

  Другия път да си наясно с кого си имаш работа, та да се поправиш или да натикаш с гласа си държавата още по-надолу, нейде из комуночервените миязми в подвалите на "Позитано" 20.

 46. 46 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#44] от "m17":

  Според Вас изглежда скоро и училища ще горят в пожари, предизвикани от възпитаници на систематична анормалност, наследници на анормално обучение и възпитание. Продължило 50 години и още 25 други, през които някои не се и замислят, защо е така.

 47. 47 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 316 Неутрално

  За училищата трябва да има само следобедна смяна или да има класове едновременно и в двете смени и всеки да има право да избира коя да бъде.

  Животът на човека като вид трябва да е устроен така, че никога да не се налага да се ползва аларма, или да е само в много краен случай.

  Трябва да се промени и работното време на институциите като се измести с 2 - 3 часа по-късно. Така вместо от 9 часа (а болници и др. започват работа от 7-8 ч) те ще започват работа от 11-11:30 ч. Това е правилно, защото нормалният ритъм и биологичен часовник на хората е в противоречие с ранното ставане и буденето с аларма. А когато човек се е наспал, той е и по-производителен - така че има и икономически мотиви освен здравословни!
  Така ако се изместят часовниците 3 часа назад, когато е 11:30 часовникът ще показва 8:30 и ранобудниците ще започват работа по времето, когато и нормалните хора се събуждат.

 48. 48 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#40:"owen"]че може да определя цъученици на децата си като изроди[/quote]
  Изроди е твърде меко казано. Моята дъщеря си я беше харесало едно момченце да я бие. Нея и приятелките и. При това да не казвам как. Говорихме с класната, с родителите му, с директора, с кой ли не. Нищо, ама нищо.Накрая братовчеда на дъщеря ми го наби, аз я научих да удря и рита и тя също го наби и се оправиха нещата. Кажете ми нормално ли е?

 49. 49 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  1. Логика - да научиш учениците да мислят и решават проблеми - включва решаване на задачи, логически видео игри, пъзели, сглобявание, внимание към детайлите, памет, бързи рефлекси, намиране на отговори в текст, литературни есета и....
  2. Обща култура - основни факти от историята, географията, биологията, химията, литературата, философията, физиката

  тук трябва да се изхвърлят всякаквите безсмислени тъпотии за зубрене, които се забравят след 2 седмици и да останат само съществените помнещи се и интересни неща за света

  3. Език - основен + водещ чужд език
  4. Спорт - всеки ден
  5. Свободно избираеми предмети - изобразително изкуство, танци, музика.....

  twitter.com/voxybg
 50. 50 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Как да се промени нещо в тзи държава катоо само вижте кой е начело на синдиката на учителиге?,!а Министерството е бъкано с креатури от соца.ами нивото на управляващите ни,всички до един цървулковци-бозайници.А какво да кажем за"борците за права и свободи" на турското и циганските малцинства.
  Всички те искат да управляват неграмотна рая и послушници.никой не залага темелите на бъдещото на нацията,а гледа да осигурява настящето си битие.плача и вия за моята България,защото е късче от рая,но раята и е много покорна и търпелива,а плячкостващите я-много алчни и абсолютни безродници.Дано има ВИДОВДЕН!

 51. 51 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Какви са резултатите на финландските ученици и студенти на математическите олимпиади?

 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#48] от "hunt":

  Разбира се, че е ненормално, но за да бъде, трябва да се започне от някъде.
  И това начало ще е дадено, когато семейството на продажници водено от съветски червеноармеец с вдигнато оръжие бъде свалено от пиедестала на паметно насилие изобразено на една гранитна грамада на изобразяване близо до Орлов мост в София, защото там насилието е изобразено с предимство и служи за поставяне на управленски позиции продажници, нямащи нищо общо с образованост и възпитание.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  [quote#34:"convince"]ЗАПЛАТИ и ПРАВА се извоюват, а не се дават. [/quote]

  Аа, в БАН баш се дават.

  При това пожизнено.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#45] от "convince":
  Няма как да гласувам за някой, според който прогнозата за времето я дава Деси Банова или Гергана Малкоданска, а не от БАН!

 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#50] от "matera":

  ВИДОВ ден може и да има, но когато той идва твърде късно, губи от своето значение, смисъл и възпитателно предназначение.
  Който гласува за отявлени неокомуноиди, нещата не му предвещават добро бъдеще, защото той обрича бъдещите поколения на безвремие.
  А престъпноста, ражда престъпници и престъпления ежедневно.

 57. 57 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  но това не може да е останало безнаказано?
  говорихте ли с директора, те какво направиха с детето? в нормалните страни за такива неща следва най-малко изключване за определен период, а след това и окончателно изключване.
  независимо, че детето не е виновно - очевидно става въпрос за големи проблеми вкъщи, агресия, и т.н. трудно ми е да повярвам, че това е масова ситуация. ако е така, ситуацията наистина е безнадеждна.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#43] от "ban":

  I got news for you - здравеопазването вече е закрито. а може би и образованието също.

 60. 60 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#59] от "owen":

  Ами той баце затова сложи там реформатори, след това ще вика не бях аз, не бях аз!

 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#58] от "ban":

  Не е това тъпото, а че има хора да доразвиват тъпизмите на основното и средно полуобразование и възпитание на неандерталско равнище с преподаване във висшата му форма.

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  [quote#8:"m17"]имаме нужда от дразтично срягане на дисциплината [/quote]


  Строй се! МИРНООО!

  Пич, верно ли, каква дисциплина, това да не е казарма.. Дисциплината е може би най-вредното нещо за едно дете.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#62:"Darth Plagueis"]Дисциплината е може би най-вредното нещо за едно дете.[/quote]
  Не й верно! Ас бех ноо "дразтично и емоционалистично настроен", кога гледах под полата на даскалката, докато не изядох ена гора бой от върлото комуне - баща ми..

 64. 64 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#58] от "ban":

  Тъп е високопарният, непривичен начин, по който се представя информацията на деца на тази възраст. Тъпо е набиването на клиширана информация.
  Не знам кому е нужно всяко изречение да съдържа " нашата Родина" и "нашата столица". Не е този начинът, по който се възпитава родолюбие. Досадно е , тегаво е, скучно е.

  Наистина ли Ви умиляват архивните изрази : "Описва способи за изобразяване на повърхнина (планини, равнини) и води
  (реки, езера, морета) върху карта. "?????

  Не може ли някой да пита децата кое море/река са виждали? Да каже, че така биха изглеждали, ако се гледат от самолет?

  Наистина ли толкова е тежко затъпяването? Наистина ли имате сърце и мозък да дитирамбите едно повтаряне без разбиране?

  И каква е ползата от фрази, които са въздух под налягане, и в тях ( или чрез тях) не се изразява мнение?

  Отне ми много време да спра да говоря все едно имам сливи в устата си.....

 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#58] от "ban":

  Тъпото е, че на север граничим със София, а на изток с ТИМ.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#57] от "owen":

  Ами ще повярвате щом детето ви тръгне на училище. Това е абсолютно типична ситуация. Има и по-зле, може би има и класове където е малко по-добре.

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#62] от "Darth Plagueis":

  М да, интересно какво ще мислите ако моето дете-дангалак смачка от бой вашето дете просто ей тъй, щото го гледа накриво.

 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#67] от "m17":

  Това дали едно дете ще налита на бой не е въпрос на дисциплина, а на възпитание и мироглед.

  Когато е въпрос на дисциплина означава единствено, че няма да го направи в час, където ще го хванат, а някъде навън, нищо друго.

  Когато обаче детето е научено, че боят отдавна не е средство за решаване на проблеми, то няма да прибегне към него, независимо дали е пред възрастни или без тях.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Финландците са голяма работа по принцип, но ние сме си държавка която е доста назад, пет века турско робство и 45 години комунизъм не помагат. Ама си има и добри учители, има си и добри училища и тук, макар да са малцина.

  До коментар [#65] от "mitko11":

  А? Нещо по темата да беше написал поне. Съвсем се отнесохте.

 70. 70 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#67] от "m17":

  добре де, така и не казахте дали сте говорили с управата на училището и те как са реагирали.

 71. 71 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#70] от "owen":

  Пропуснах го защото се подразбира. Класната казваше - "ама то има семейни проблем, дрън-дрън ...." а директорката разправяше как психоложката ще говори с него. И така 6 години докато въпросното изродче извади лош късмет - замерило директорката с ябълки от закуската. Е тогава се размърда и го изхвърли. Момиченцето с чантата го преместиха още първи клас, моето дете е онова с якето и химилаката в дланта. Аз си реших проблема като отидох в класа и като последния простак го заплаших пред класната че ще го прочукам ако продължи да тормози моето дете. Е върза се и си пренесе агресията към други деца.

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#71] от "m17":

  Е страшно решение, нема що...
  Така е то с дисциплината.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  [quote#8:"m17"] имаме нужда от дразтично срягане на дисциплината а именно изхвърляне на всички ученици-изроди и т.н. и т.н.[/quote]
  Във Финландия с "изхвърляне на всички ученици-изроди" ли им се получиха нещата или по друг начин? Я помисли малко. Този като го изхвърлиш, остава на самотек и ще получиш "още от същото", ама мнооого от "същото" дето не ти харесва. На тези деца, трябва да им се обръща внимание повече, щото вниманието на околните им пречи да продължават както си знаят, а и като те подпират от всяка страна, трудно ще си караш по стария начин. Просто трябва да стане по-масово и да се загуби усещането за безнаказаност, а и изпъкването с глупости да не е толкова интересно... Класика.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 74. 74 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Защо? Ние имаме два лафа, които напълно пасват като отговори: "Всичката Мара втасала"/тоя път в добър смисъл, щото се отнася до финландците/ и" Надвили си на масрафа."Сега са на такова ниво, че могат да си позволят някои промени. Мои приятели са учители в Ел Кувейт. Там се влиза в 8.00 и се излиза 17.00. Школото е оградено, вратите се заключват. Има всичко-стаи за отдих, игротеки, басейн, стол, лафки, зали за това онова, башка ученето. Докато даскалувах, поне 5 пъти на съвет съм предлагал да се направят стикери" забранени телефони", така и не стана. Е? Колкото до Финландия, те направиха най-важната реформа като се отделиха от руснаците.

 75. 75 Профил на Susan Essex
  Susan Essex
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "naydenman":

  Това значи рязко да влезе в 21 век, като сега дълбоко е заседнал в миналото хилядолетие. Има да чакаме.

 76. 76 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#71] от "m17":

  т.е. вашето дете не може да бъде тормозено, но другите могат? олекна ли ви, като си ппренасочи агресията към други деца?
  за мен вашето отношение е част от проблема. детето/децата не са 'изродчета', макар очевидно да имат огромни проблеми. очевидно училището не си е свършило работата. ако бях на ваше място щях да си преместя детето, а не да заплашвам едно дете, че ще го пречукам.

 77. 77 Профил на Galina Melamed
  Galina Melamed
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Казва се ДРАСТИЧНО, а ученици изроди няма.

 78. 78 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Това, което е заложено във финландското образование е от всеки ученик да изградят човек, който да е добър в нещо. С други думи училището насочва подрастващите към някой занаят или професия, където да са кадърни и полезни на обществото.

  Подобно нещо трябва да се наложи и тук. Излишно е да обяснявам защо...

 79. 79 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#14:"Norman Granz"]Имам дете в трети клас. Както вече съм свикнал, в началото на учебната година прелистих учебниците му. Останах ужасен от т.нар. "Човек и общество"[/quote]
  Ела при мен в пети клас и гледай учебници.... На мен ми идва да се самоубия, за децата не знам.
  Историята (наследника на Човек и общество) е едно назубряне на дати и години и едни схематични и отвлечени неща.... Как да имат интерес да учат децата, като за тях това е някаква абстрактна материя и факти, които са поднесени по най-неразбираемия начин?

  Колкото повече чета за напреднали и осъвременени образователни системи, толкова повече се чувствам виновна, че децата ми са принудени да учат и живеят тук. Честно!

 80. 80 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#33:"owen"]
  т.е.?
  какво следва от това, че са тихи?[/quote]

  Следва сравнение с българските ученици.

 81. 81 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#7:"baxter"]В повечето случаи децата са по информирани от преподавателите си. За голямо съжаление.
  [/quote]

  "Бръм, бръм, бръм, пчелице златна,
  дириш ли цветя?"

  Да-ам. И аз нещо такова си представям. Например, както показа наскоро PISA, учениците върло не могат да решават задачи за път, време и скорост. Ей тъй, ако им дадеш колко километра и с каква скорост са изминати, не могат да изчислят за колко часа е станало това. А учителите, като по-неинформирани, въобще не знаят и колко минути има в един час.
  Аз отдавна и твърдо настоявам всички тия даскали да се изволнят, а школата да се закрият.

 82. 82 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#68:"Darth Plagueis"]Когато е въпрос на дисциплина означава единствено, че няма да го направи в час, където ще го хванат, а някъде навън, нищо друго.[/quote]

  Към ден днешен ще го направи, защото и да го хванат, нищо не могат да му направят.

 83. 83 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#69:"SunnyD_494"]Финландците са голяма работа по принцип, но ние сме си държавка която е доста назад, пет века турско робство и 45 години комунизъм не помагат. [/quote]

  Финландия по принцип е държавка, създадена преди стотина години от лошавия товаришч Ленин. Преди да станат голямата работа, са били не само малка, ами и направо плачевна. Теглили са такава масова, крайна и безпросветна бедност, каквато в България никога не е била, дори само поради простата причина, че климатът не я предполага, гладни гробища у нас няма. Мизерията е описана от един провинциален лекар, техен народен будител, в потресна реалистична книга, почерпана от неговата практика. Счита се, че тя дава началния подтик към освестяване и борба за подобряване положението на народа със собствените му сили.

 84. 84 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#70:"owen"]
  добре де, така и не казахте дали сте говорили с управата на училището и те как са реагирали.[/quote]

  Управата, скъпа Оуен, няма кой знае какви възможности да реагира. Предполага се, че трябва да изключи ученика, но понеже до 16 години той има правото и задължението да ходи на училище, то трябва да му намери друго училище, което да го приеме. А другото училище не е очаровано и поставя за условие, първото школо пък да вземе техен изключен ученик. И така просто си разменят побойниците. И ако се изгуби ученик, се губи и от парите за издръжка на училището, та няма начин.
  Остава училището да се опита да превъзпита ученика, което изначална е добра идея. Но права имат ученика и родителите му, учителите права нямат никакви. Щом родителят по един или друг начин навива детето да бие другите, той ще вземе превес в тая педагогическа поема.

 85. 85 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1274 Весело

  "Отговорът е, че учителите съвсем правилно смятат, че училищата трябва да научат младите хора на неща, от които те ще имат нужда в живота си, вместо да се опитват да подобряват оценките и да ги върнат на предишните нива..."

  Англичаните разполагат с един от най-добрите учители по въпроса - Беър Грилс!

  I Want To Believe
 86. 86 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#72] от "Darth Plagueis":

  Като изпаднете в моето положение и детето ви реве с дупка от химикалка в ръката ще очаквам да споделите разумните си препоръки. Както отбелязах, не съм особенно горд от изстъплението си и сега бих постъпил по-различно. Бих подлудил директорката с оплаквания до инспектората, министерството и телевизиите докато разкара изрода.

 87. 87 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#76] от "owen":

  Не, не ми олекна. От друга страна на всяка родителска среща аз бях един от малкото който настояваше да изхвърлим изродите а другите родители гледаха с телешки погледи и си траеха с надеждата изроди да не се прехвърли на техните деца.

 88. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#73] от "gost22":

  Като вашата дъщеря се върне с чанта минала през тоалетната ще ви очаквам да ми обясните какво трабва да се направи.

 89. 89 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#77] от "g.melamed":

  А вие как бихте нарекли дете което забива химикалка в дланта на друго за кеф ? Ама настина забита на поне 5мм навътре в плътта, добре че е няма сила да я забие да се покаже от другата страна.

 90. 90 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#86] от "m17":

  Ами виждам, че сам си стигнал до извода. Какво да споделям повече?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Любопитно

  До коментар [#88] от "m17":

  Всъщност пуснах няколко писмени оплаквания (с входящи номера) по подобни поводи... и нещата се оправиха. Всеки се простира, до където му се позволяват. Опитайте с повечко писмени (официално заведени оплаквания) едновременно на две нива. Просто Ви е бедна фантазията, колко бързо администрацията с нарушено спокойствие (и под заплаха че някой на по-горно ниво също бе разбутан и ще търси на кого да си го изкара) ще ви влезе в положението. И не се опитвайте да търсите подкрепа на родителски срещи, все пак сме българи — не ни е в манталитета да сме задружни. Само "читала на врата" ни оправя.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 92. 92 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В МОН е пълно с безхаберници на яка държавна издръжка,които по партиина повеля тихо и полека съсипват от години родното образование !За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK