Агресията в училищата се е увеличила драстично

Агресията в училищата се е увеличила драстично

© Мария Съботинова, Строителство ГрадътНад 4 000 са регистрираните случаи на агресивно поведение с участието на ученици през последната половин година, съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева на пресконференция на тема "Насилието в училище" в Министерството на образованието и науката (МОН), предаде БНР.


Над 80% от училищата в България са подавали сигнали за насилие, а 45%от преподавателите са били обект на психически тормоз от страна на ученици и родители. От страна на родители и деца над учители случаите на агресия са 310, а от учители над ученици 92.


Само през последната половин година регистрираните случаи на агресия между ученици са над четири хиляди, в близо 1 700 става дума за физическа агресия, 1 600 за вербална, в около 500 за психически тормоз.
За учебната 2013/2014 г. случаите на физическа агресия са били общо 606. Увеличението е със 174% и вероятно ще нарастне още до края на учебната година, прогнозират от министерството.


Общо случаите на физическото насилие, вербална агресия, вандализъм, автоагресия, психологически тормоз, виртуален тормоз и противообществени прояви са 4 117.


Най-много са случаите на насилие в Софийска област, а най-малко в Смолян, каза Кастрева. Увеличават се е и случаите на насилие на по--малките население места.


От МОН ще заложат на превантивните мерки и информационна кампания, за да се борят с разпространението на агресивното поведение в образователната система. Кастрева очерта някои от възможните мерки


"Активно присъствие на представители на МВР в училище като хора на реда и пример на модел на отношение към насилие, не като изпълнение на служебните им задължения, а като институция, която запознава децата с последиците от нарушването на закона, запознаване на учениците със самите норми на закона, с техните права и задължения, защото децата трябва да припознаят в служителите на реда хора, към които те могат да се обърнат с доверие.


Най-важното нещо е превенцията и преобръщането на обществените нагласи. В крайна сметка отговорността е на възрастните за това какво се случва с малките. Така че за мен наказанието е последната стъпка. Първата стъпка е превенцията на агресията и създаването на добри обществени модели."


Предвиждат се и законови промени, като въвеждането на по-строги наказания за агресивни действия спрямо учители и персонал в училищата, както и увеличаване на броя на психолозите в образователните заведения.


По време на пресконференцията министър Танев съобщи и новината, че МОН ще разполага със своя официална страница във "Фейсбук".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK