"Поведенчески проблеми при аутизма" дава практически съвети на специалисти и родители

"Поведенчески проблеми при аутизма" дава практически съвети на специалисти и родители

© Издателство "Изток запад"Поведенчески проблеми при аутизма" е книга, базирана на повече от трийсетгодишния опит на британския клиничен психолог Джон Клемънтс. Тя вече е по книжарниците под марката на издателство "Изток - Запад" и може да е полезна както за професионалистите, така и за родителите на деца с подобен проблем.


В нея Клемънтс предлага ефективни и дългосрочни стратегии за подхождане към най-често срещаните поведенчески прояви при аутизма като физическата агресивност, самонараняването, нанасянето на материални щети. "Можем да помогнем на човека с аутизъм – бил той дете, юноша или възрастен, да престане да разрешава проблемите си по начини, които имат такава висока цена, а това ще донесе положителни последствия както за него, така и за останалите членове на семейството и за семейството като цяло", убеден е той.


В книгата си психологът привежда множество реални примери и дава практически идеи за интервенция. В помощ на читателите са въпросници, упражнения за изследване на всеки проблем и разработване на подходящ план за действие, както и дневник, в който да се следят изпробваните стратегии и наученото. Книгата не отрича, че промените в поведението на хората с аутизъм са бавен и мъчителен процес. Според Клемънтс обаче чрез постоянство и решителност стъпка по стъпка е възможно подобряването както на техния живот, така и на този на близките им.


Джон Клемънтс е британски клиничен психолог, заемал редица ръководни постове в здравната и университетската система на Великобритания. През 1996 г. заминава за САЩ, където десет години работи като консултант в Калифорния. През 2006 г. се завръща във Великобритания. Автор е на седем книги и над сто научни публикации.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK