Българският буквар, или историята на илюстрацията през годините

Корицата на книгата "Българският буквар. 200 години в първи клас"

© Георги Кожухаров

Корицата на книгата "Българският буквар. 200 години в първи клас""А" като агънце, "Т" като танк"


"Не му е лошо на Хрусан" 


"Ти ще станеш добра къщовница. Напиши "тенджера
Тези и други подобни изрази ще внесат носталгия в сърцата на не малко българи, които ги помнят от първата си ученическа години и часовете по четене. Именно това е една от мисиите на новото издание  "Българският буквар. 200 години в първи клас", която вече е на книжния пазар. 


Художниците по професия Антон Стайков и Свобода Цекова, следвайки афинитета си към илюстрацията и старите печатни издания, си поставят нелеката задача да съберат на едно място първите книжки за първолаци от 1824 г. до наши дни. За целта описват посланията на 130 буквара и включват над 500 картини на 55 български художници. Започвайки от "Буквар с различни поучения" на Петър Берон от 1824 г. авторите показват на публиката редки издания като буквари, писани специално за деца с увредено зрение и слух, буквар за възрастни и дори буквар за войници на фронта. 


"Буквар и първа читанка" от 1920 г. с илюстрации на Иван Василев

© Издателство

"Буквар и първа читанка" от 1920 г. с илюстрации на Иван Василев


В процеса на работа се оказва, че голяма част от букварите в по-големите библиотеки липсват или са архивирани в картотеките с етикет "пълна недостъпност". Авторите на енциклопедичното издание се обръщат към свои близки и познати, които в личните си библиотеки пазят стари издания на свои роднини, пътуват из различни градове и откриват ценни архиви, сред които различни издания на Драган Манчов и Димитър Благоев, букварът на Иван Славейков, войнишкият буквар на братя Юрукови, както и тези на Александър Божинов, Илия Бешков, Владимир Коновалов и Любен Зидаров.


Букварът за възрастни има 7 издания, а илюстраторът му е сценографът Асен Попов. Идеята за ценната книга е била през свободното си време, трудещите се да се образоват. Първите страници съдържат графични композиции, по модел на букварите за първокласниците. Героите в илюстрациите са работникът, селяните, а засяганите теми са еманципацията на жената, която вече може да работи наравно с мъжа. В съдържанието са включени и лозунгите "Смърт на фашизма, свобода на народа" и "Да живее народната демокрация", които са се разглеждали като новото изкуство.


Илюстрации от турския буквар, илюстриран от Любен Зидаров

© издателство "Просвета"

Илюстрации от турския буквар, илюстриран от Любен Зидаров


Букварът от 1969 г., предназначен за деца със слабо зрение, е изработен по поръчка на Министерството на образованието, излиза само в едно издание и е изрисуван от художника Владимир Коновалов. "Дебелите контури и успоредни щрихи, които изграждат формите в най-характерните им обеми, са особено подходящи за децата със слабо зрение", пишат авторите на енциклопедичното издание на издателство "Просвета". Темите включени в учебника не са се различавали от учениците за децата с нормално зрение, но са представени чрез кратки текстове с едри букви на големи бели полета.


Букварът на турски език излиза в годината, в която ЦК на БКП приема решението турските имена да се заменят с български. Илюстрациите са дело на Любен Зидаров. Стайков и Цекова смятат, че букварът на Зидаров е първата книга от този жанр, която е хармонично оформена и илюстрирана с единна концепция.


Освен ценните книги, подредени в хронологичен ред, авторите правят преглед на историята на българската илюстрация за деца, която е създала първите спомени за училището на поколения българи.


Антон Стайков и Свобода Цекова са събрали достатъчно материал и за продължение на книгата, но с тази задача имат намерение да се заемат в близко бъдеще, за да преценят дали интересът към подобна ретроспекция вълнува читателите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK