Аз и моят път - курс за професионално ориентиране на младежи

Аз и моят път - курс за професионално ориентиране на младежи

© WishBOXВ рамките на два месеца учениците от 8 - 12 клас имат възможност да посетят курса по професионално ориентиране "Аз и моят път", организиран от WishBOX. Курсът цели да помогне на младежите да направят информиран, мотивиран и осъзнат избор за своето лично, академично и професионално развитие, съобщават от фондация "Мечти в действие".


С помощта на опитни обучители младежите ще преминат през три модула: себепознание, светът на професите и личен маркетинг.  


Ще имат пространство да изследват, наблюдават и опознават себе си, своята уникалност, силни страни, таланти, умения и интереси.
Ще разберат връзката "Кой съм аз?" и "Каква да бъде моята професия?"


Ще научат кои са актуалните професии и какви са бъдещите тенденции.


Ще се срещнат с вдъхновяващи ментори от различни професионални области.


Ще преживеят различни професии, докато работят върху практически казуси и проекти.


Ще посетят работни места и университети.


Ще се научат да се представят уверено и целенасочено чрез различни инструменти (CV, мотивационно писмо, интервю, презентация).


Ще умеят да си поставят цели и да правят план за осъществяването им.


Ще развият умения и нагласи, важни за успеха във всяка една сфера.


Курсът продължава от 18 април до 13 юни. Цената му е 95 лева като до 10 април учениците имат възможност да спечелят стипендии, които напълно или частично ще покрият таксата им за курса. За повече информация и за записване могат да посетят страницата на WishBOX.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Гневно

  Не са нужни платени "курсове", а безплатни експота за работа, където младите се срещат с бъдещите си потенциални работодатели.
  "Ще развият умения и нагласи, важни за успеха във всяка една сфера." - полезен чужд език ли ще ги научат за един месец?Или как да ползват интернет за повече от фейсбук и българската Уикипедия?
  Нагласите на голяма част от учениците са изключително нереалистични, особено когато се заговори за намиране на работа и заплащане. Точно това се изяснява на подобни експота - къде има работа, какви кадри се търсят, колко се плаща. Не някаква група "специалисти" да напудрят допълнително в полза на компании с платена реклама.

 2. 2 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#1:"Fazer"]Точно това се изяснява на подобни експота - къде има работа, какви кадри се търсят, колко се плаща. [/quote]
  Това е грешният подход - парите да са ти единственият ориентир. По-важното е какъв човек си ти и в какво би бил най-добър. Затова има професионалисти, които могат да ти отворят очите за твоята личност, тип интелигентност и силни страни, така че наистина да направиш информиран избор.

 3. 3 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "fatoumata":

  Къде пише, че парите са единственият ориентир? Били ли сте на подобно експо всъщност? Това е голям събор на компании, които целят да привлекат бъдещи работници. Бонусът за посетителите е, че виждат в кои сектори има шанс да се проявят и така по-лесно да се избере насока за работа, според възможностите и интересите им. На Запад се правят такива още преди да се избере гимназия, защото там е първата стъпка на започване на работа.
  В момента из гимназиите в България е абсолютен фарс при избор на специалност в университета - масово се тикат в туризъм, филологии и право, не защото искат или могат, а защото всеки друг там отива. Получава се пренасищане на пазара и неправилна конкуренция от немотивирани, неможещи, незнаещи хора. Който е наясно с
  [quote#2:"fatoumata"]твоята личност, тип интелигентност и силни страни[/quote]
  вече знае, къде ще ходи и какво ще учи. Тези, които не са го измислили дотогава, няма да го разберат след подобен платен курс (просто защото фейсбук и диско не са особено валидни интереси за намиране на работа). На него най-много да им кажат, как се ползва Linked in и как да се прави CV (което е безумно, колко хора не знаят, че има готови за попълване чрез Google Docs), +- някоя друга идея за нереалистично трудово възнаграждение, нямащо нищо общо с нормите в бранша.

 4. 4 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fazer":

  Имах предвид, че експото и индивидуалната консултация са различни неща и имат различни цели. Ако например ти внушават от малък, че математиката и точните науки са трудни, а езиците - много важни, не знам как посещението на експо ще освежи представите на младежа. Може би рекламираната среща с "вдъхновяващи ментори от различни професионални области" може да го направи, в съчетание с професионална оценка на личността на ученика.

 5. 5 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "fatoumata":

  Внушение има и е ужасно, когато хората го налагат на децата си, но в крайна сметка, докато стане време за гимназия и университет, повечето ученици са разбрали предметите, които им се отдават и им харесват, независимо от родителските мераци. От там вече се гледа на какви са изборите в средата, към която се ориентират. Изключително много хора има, които завършват университет, без да знаят какви са съответните браншове към специалността им. Дори от една психология има повече от 100 различни специализации, но масово се знае училищен психолог, за да получаваш държавна заплата за нищото. Пренасища се една част, а останалите ниши са празни, поради незнание.
  Колкото до език, само един е важен - английският, останалите са бонуси. Пак има хора, дето го учат от детската градина и до университет не го проговарят, а е важно за собственото съществуване и за потенциалното работно израстване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK