За Константин Карчев Вселената има край и Господ е формула

Константин Карчев

© Велко Ангелов, Капитал

Константин КарчевКосмосът е голям. Накъдето и да погледнем, все ще видим Големия взрив. Идеята е, че светлината, понеже пътува с крайна скорост, е тръгнала някога и когато стигне до очите ни, това е светлината, която е тръгнала в точно определен момент. И е лесно да се намери точно в кой момент: S = v.t, където v е равна на скоростта на светлината. Което означава, че всичко, което виждаме, го виждаме малко по-рано. По-късно от когато е станало, но малко по-рано от сега.


Ако Слънцето изгасне, ние ще разберем след 8 минути. Всъщност обаче това не е по-рано или по-късно, това е този момент. За нас Слънцето изгасна сега. Това че за Слънцето Слънцето е изгаснало преди 8 минути, нас не ни касае, защото сме отделни от него и


няма как да разберем какво си мисли Слънцето, освен ако не почакаме 8 минути
Този закон означава, че ние гледаме в миналото. Колкото по-надалече гледаме, толкова по в миналото гледаме, защото на светлината повече време й е отнело да стигне до нас."


Това ми разказа 18-годишният Константин Карчев, който отчита като свое най-голямо постижение фактът, че отскоро живее сам, отделно от родителите си.


Иначе той има 8 медала от международни и национални състезания по астрофизика


Дванайсетокласникът в Американския колеж вече е приет в два университета във Великобритания, но все още не е решил къде ще продължи образованието си. Казва, че за нещата, с които смята да се занимава, са му необходими една тетрадка и една химикалка, не толкова база, затова и факултета по физика в Софийския университет му се струва добро място.


Константин Карчев

© Велко Ангелов, Капитал

Константин Карчев


Преди три години Косьо без особено желание и интерес е попаднал на състезание по физика. Оттогава в свободното си време не спира да поглъща физика, астрофизика и астрономия. Първоначално се подготвя сам по астрономия, защото в училище се учат по един-два урока в прогимназиалните класове и то повърхностно. Косьо смята, че без талант и интерес успехи не се печелят и голям астрофизик не се става. Учителят е много важен, но човекът сам се прави добър, казва той. За него авторите в Уикипедия са му едни от най-добрите учители.


Другите са Никола Каравасилев от Софийския университет, Ева Божурова и Захари Дончев от Варненската обсерватория и Алексей Стоев от Института по космически изследвания към БАН. Те са и хората, които са се заели година след организирането на първата международна олимпиада по астрономия, да направят националната в България.


Преди четвъртия селективен кръг за международната олимпиада, се организира лагер-школа на Бузлуджа, която е за класиралите се от националния кръг – първите осем души от двете възрастова групи прекарват там десет дни плътно в лекции. Подготвят се и учениците от 11 и 12 клас за олимпиадата по астрофизика. "Когато отидох за пръв път там, в хотел "Бузлуджа", научих всичко, което знам", каза Косьо.


"Ако успеем да видим толкова надалече – на 13.8 млрд. светлинни години назад във времето, ще видим Големия взрив. Една точка ще видим тогава, тоест какво значение има накъде поглеждаме, от всяка точка той ще е на едно и също разстояние от нас.


Големият взрив е навсякъде и зад него няма нищо


Космосът всъщност не е безкрайно голям", продължава да разказва Косьо и ме оставя със зяпнали уста.


Питам го дали вярва в Господ. Той ми отговаря с формулата E = mc², нарича я формулата за природата и устройството й, за начина, по който е създадена, и за Господ и науката. "Пък законите – те предполагат Господ... аз не вярвам в него, но наистина е удивително, че има някъв ред в тая Вселена и лично мен това ме успокоява. Не вярвам в Господ, но вярвам в това, което философията разбира под Господ, което е подредбата. Не бих го нарекъл разум, който е сътворил нещо, но е разумност, която със сигурност съществува", казва той.


Косьо обича да снима. Снима сгради, пейзажи, в момента прави снимки на випуска на колежа, снима представленията в училище. Обича да пътува и го прави често със семейството си. И да чете книги, когато му остане време. Научната фантастика "Одисея в Космоса" му е любима, но най-любимата за него си остава "Пътеводителя на галактическия стопаджия". "Смахната, луда книга, която няма абсолютно никакъв смисъл. Но всяко нещо поотделно в нея има абсолютно дълбок смисъл", казва Косьо.


Константин Карчев

© Велко Ангелов, Капитал

Константин Карчев


Той обича още да отрича астрологията, но признава, че всъщност тя е помогнала да се предскажат затъмненията. Навремето астрологията е била силно обвързана с астрономията, защото за да се направи хороскоп, трябва да се каже какво се случва с небесните тела.


Нютон възхищава и вдъхновява младия астрофизик, защото е измислил един цял нов дял на математиката за собствените си цели (за да обясни закона за гравитацията), но с него буквално е дал началото на физиката, каквато я познаваме сега.


Константин Карчев се възхищава и на Ленард Ойлер, който бил сляп, но това не му попречило да има огромен списък със свои закони във физиката. За себе си Косьо казва, че все е на една крачка от перфектността и въобще не се смята за успял. И би бил предоволен,


ако даде нещо във физиката, което ще помогне на друг да постигне неговото си нещо 


Защото от един закон следва друг закон.


Вярва, че не е важно на кое място си в живота, а да гледаш към нови неща. Няма намерение да се грижи за бъдещето, не иска да има никакви очаквания и планове, за да може да се зарадва на всяко нещо, което му се случи.
 


* Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е създадено през 2010 г. по инициатива на фондация "Америка за България" с цел да подпомага организационно и финансово развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България. Сдружението организира обучения, лабораторни занимания, специализирана подготовка по съответните научни дисциплини - осигуряване на лектори, разработване на задачи и едновременно с това поддържа диалога между българските образователни институции, националните отбори и частния бизнес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Път на младежта! Браво, млади момко!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Поздрави за Косьо!

  Очевидно е черногледо да обявяваме , че младите за нищо не стават само защото собствените ни деца не правят каквото ние сме правили на техните години.

  Успех на момчето и на ентусиастите, които организират олимпиадите!


  А които иска да забележи какви фондации спонсорират такива проекти и после да не се чуди къде заминават младите.

  Самият аз съм навън в резултат от подобна програма.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Косьо, Косьоооооо........... По-добре си от средното ниво на интелект, но е добре да впрегнеш ума си в правилната посока! Тази, която си поел няма да те доведе далече.

 4. 4 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Колко е приятно да се чете за млади хора насочени към познанието. Малко са възпитаните неконсуматори в българските семейства, а по света. Пожелавам му открития, които да му донесат морално и предизвикателно удовлетворение. Успех млади човече и не забравяй откъде си тръгнал.

 5. 5 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Браво на момчето, със сигурност не би гласувал за ББ и Цв. Цв. за жалост задълбочени хора в БГ липсват трайно... и доказателствата се виждат навсякъде и във всяка сфера

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#5:"Stavrogin"]Браво на момчето, със сигурност не би гласувал за ББ и Цв. Цв[/quote]
  Ей го де е лирическия герой Ставрогин скъпи съфорумци.....нали никой не написа " Момчето никога няма да гласува за Станишев, Пеевски и Сидеров", само агитпроп-а бачка и по празниците. Професионалистите са си професионалисти - ще боднат внушение и под каквато и да е тема...

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "...Има някакъв ред в тая Вселена и това ме успокоява." Това всеки трябва да знае, че съществуването е подчинено на закономерности и те ръководят реалното ни съществуване, а не са само сухи формули и уроци в учебниците по физика и химия, за които се получават камара двойки.

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Младо е момчето- нека стане на поне на 25 години, вече да е завършил и чак тогава поискайте второ интервю от него...За сега считам, че му липсва основната база на висшето образование- интердисциплинарното обучение на фундаментални за физиката науки. Тъй като е млад ум, тогава сам ще избере накъде да насочи енергията си. Ще ми е много интересно да прочета негов научен труд за гравитацията - тъй като имам у дома домашен любимец, който е писал на същата тема

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stavrogin":

  Едно време Велислава Дърева като се правеше на еколожка един правилно отбеляза първо да свикне да си мие косата ..
  ..та и ти..

 10. 10 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2347 Весело

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  ,,....А които иска да забележи какви фондации спонсорират такива проекти и после да не се чуди къде заминават младите. ,,

  Ми те соросоидни фондации и фондации на колониалисти капиталисти от чужди страни спонсорират. Да си чул Руска някаква фондация да е спонсор.

 11. 11 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 434 Неутрално

  у нас умните считат за луди

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  Хора като този момък са гордост за всяка държава.

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#8] от "logika":

  Много добре казано ! ++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 993 Весело

  До коментар [#3] от "Митев":

  Е, по-важното е че ти си стигнал далече, Митев

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#12:"chicago514"]Хора като този момък са гордост за всяка държава.[/quote]
  За голямо съжаление, явно и в това сме изключение, виж по-горе, "човека" се гордее кой за кого е гласувал, а не кой какво знае, какво може и т.н.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2347 Любопитно

  ,,За Константин Карчев Вселената има край и Господ е формула,,
  ........................................................................................

  "Космосът е голям. Накъдето и да погледнем, все ще видим Големия взрив. Идеята е, че светлината, понеже пътува с крайна скорост, е тръгнала някога и когато стигне до очите ни, това е светлината, която е тръгнала в точно определен момент. И е лесно да се намери точно в кой момент: S = v.t,
  ........................................................................

  Косе браво, желая ти успех по нататък. Но тъй като и аз съм любопитко. Помисли си върху тази формула S = v.t, скоростта на светлината, разпространението на галактиките и сингулярността. Как може виждайки една галактика отдалечена на 13млрд светлинни години от нас, тази и нашата галактика да са се пръкнали от една сингулярна точка и за 13 мрд. св.г да са се отдалечили една от друга на това разстояние. Като по закона за запазване масите, при скорости доближаващи се до скоростта на светлината масата става безкрайна величина. И може ли едно материално тяло като галактиката например да развие скорост равна на светлината, защото пак от астрономическите наблюдения най високата скорост на галактика е около 2000 км.сек. Как така галактиките са се разбягали на такива разстояния една от друга, пръквайки се от една сингулярна точка, те би трябвало да развият скорост в пъти по гголяма от светлината за да се разбягат една от друга да предположим за първият милион години от пръкването си от тази точка

 18. 18 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  .."....но разумност, която със сигурност съществева"
  Ей затова вярвам във вас младите приветствам и подкрепям !
  Разумността която усещате и искате да въдворите както е на небето, Така да е и на Земята!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#14] от "vankata1":

  Ткаква простотия като "Господ е формула" може да произнесе всеки хлапак, който е решил да се прави на интересен, още повче като знае от какви глупендери е заобиколен, за да търси и намира възхищението им.

 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Млад мъдрец, без претенции и очаквания от света и бъдещето. Стопли ми душата и си като балсам за интелекта на всеки разумен човек. Само така млади човече, на прав път си!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Така е, състезателите по олимпиади по физика някак винаги са били незаслужено засенчвани от състезателите по математика, където сякаш златните медали не стигат за да наградят всички заслужили бг ученици математици и се налага учители и училища да правят пресявка по пол, комуно произход на родителите и разбира се кеш, който често влиза в играта заради стипендиите после от британски колежи. Искрено се надявам не така популярните ни бг ученици физици наистина да блеснат само със собствен гений, а не с положението на родителите си и техните смели лавира бия в българската учебна система, както и разбира се хакването и подправянето на наши документи при заминаване там, момчето прието в айви лигата чи дава надежда в това, както и разбира се този физик, който смята че бог е изчислим във формула тоест онтологично присъщ на сетивния и иманентния свят. Стискам му палци да изчисли в най-скоро време тази формула за да може да ни смае с нещо много по-значимо от новелите на Хокинг.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За кого щяло или нямало да гласува момчето...Може би ще гласува за хора като мъжа на 2014, номиниран и за европейски гражданин на годината, но най вече - ковач на таланти като героя на статията: Теодосий Теодосиев.
  Но Тео надали ще се оцапа с политиката...той е на светлинни години от иконите на форумните политически далтонисти...

 25. 25 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "Митев":

  Уот дъ фък?

 26. 26 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 741 Весело

  Пич

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 27. 27 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 879 Любопитно

  Господ не е формула, а безброй формули

  the devil is in the data
 28. 28 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#22:"Stavrogin"]от отбора на Радан съм[/quote]
  Хи хии...от отбора на Радан бил?! Нещо....разбивач на дясното се явяваш. Аз пък съм от отбора на Велизар Енчев а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 29. 29 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ....Господ... аз не вярвам в него.....


  Мухахахахха... закономерност между набожност и интелект.

  If you are going through hell... Keep going!
 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2347 Весело

  До коментар [#28] от "oporna_to4ka":

  ,,...Хи хии...от отбора на Радан бил?! ....,,

  Не ти ли прави впечатление, че много комбинативно играят заедно с БСП и АТАКА. Само те от ДСБ, са най чистите и най принципните, като тези от БСП и АТАКА

 31. 31 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#23] от "Missyng Mai Kittie":

  Просто съвременната физика е, своего рода, компонента на математиката. Така всеки гениален математик, всъщност е и гениален физик. Нещата са толкова комплексни, че на практика не емпиричните наблюдения, а теоритичната математическа обосновка са в основата на физичните хипотези(пр. Питър Хигз решава една система от уравнения преди 50 години, самия той не вярва, че за някое от решенията може да има реален физичен аналог. Все пак, решава да пофантазира малко и предполага съществуването на хигз бозона. Десетилетия по-късно се доказва, че бозона наистина съществува).

  Успех на момчето!

 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2347 Любопитно

  До коментар [#22] от "Stavrogin":

  ,,Браво на момчето, със сигурност не би гласувал за ББ и Цв. Цв. за жалост ,,

  Това твое ли е, от твой #5# съм го извлякъл. Само трол като тебе може да политизира нещо човешко, като успеха на това момче.
  Браво на момчето и веднага рецептата, че няма да гласува. Та това си е чиста проба тролуване

 33. 33 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Добре, че се появяват понякога и такива статии в нашите медии. Като лъч светлина в мрака са! Браво на момчето и много успехи занапред!

 34. 34 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#30:"сидер"]Не ти ли прави впечатление, че много комбинативно играят заедно с БСП и АТАКА. [/quote]
  Комбинации правят майсторите в баламосването много, но в крайна сметка са все в полза на крадците внушенията.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 35. 35 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Не е вярно, че няяякъде далеч може видим едва ли не САМИЯ Голям взрив или нещо мноого старо и близко до началото. Нали и НИЕ сме част от последствията от Големия взрив.... и НЕГОВИТЕ частици са стигнали и до нас! Вселената е еднакво стара. А дали не може да се изчисли мястото на Големия взрив, като се има предвид посоката на раздалечаване на Галактиките? Хм, защото ако те ВСИЧИ се отдалечават от нас, то Големия взрив е станал някъде Тук.

 36. 36 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Това трябва да е новина на деня.
  Пука й на вселената какво празнуват християните, комунистите и други навлеци.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 37. 37 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrdS":
  Едно време Велислава Дърева като се правеше на еколожка един правилно отбеляза първо да свикне да си мие косата ..
  ..та и ти..

 38. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stavrogin":
  Колега, човек като се изложи е най-добре да замълчи.

 39. 39 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#36] от "Thoth":

  Я, и аз да се съглася с тебе - хич не и дреме на вселената какво и кога празнуватЕ вие, комунетата - всепризнат и неоспорим авангард на вселенския атеизъм!

 40. 40 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#35] от "gimi":
  А дали не може да се изчисли мястото на Големия взрив, като се има предвид посоката на раздалечаване на Галактиките? Хм, защото ако те ВСИЧИ се отдалечават от нас, то Големия взрив е станал някъде Тук.

  Вселената преди големия взрив е била с размерите на точка, тоест от където и да гледаш, галактиките ще се раздалечават от мястото на наблюдението.

 41. 41 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#23] от "Missyng Mai Kittie":

  Интересното е, че много от златните медалисти на международните олимпиади по математика стават големи математици. Доста спечелили Филдсови медали са се изявили като добри олимпийци. За физиката не може да се каже същото: например нито един спечелил физическа олимпиада не е Нобелов лауреат. Част от обяснението може би е, че олимпиадите по физика имат по-кратка история и са по-непопулярни от математическите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  В текста младият учен обяснява, че за него космосът не е безкраен. Но пък Доплеровият ефект говори за обратното. Далечните звезди и галактики бавно, но сигурно се отдалечават от нашата планета. Теоретично, ако приемем Вселената за един балон, който постоянно се надува от вътрешни сили, то тя е безкрайна, защото дори в момента тя се разширява с милиметри. Оттук идва и фундаменталният въпрос - а дали няма да дойде време балонът да стигне своя капацитет и... да се спука?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 43. 43 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Детски дневник...
  Абе, ако някой иска вниманието на медиите ползва най-често две опции:
  или се изаква на тема Бог, като Дан Браун и сие
  или при слизане от лимузината случайно си показва на папараите онази си работа.
  Кант различава ум от разум. Разликата е като между мъдрост и хитрост. Това че някакво лапе си има фетиш - да решава формулки и да смята, не означава че е мъдро, просто му бачка калкулатора. Може би няма достатъчно тестостерон, може би няма успех в реалният живот и компенсира с формули, кой го знае що за проблем има, но това не го прави авторитет по теми, които не са свързани непосредствено с неговата си област - смятане и изчисляване.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#43:"СДС"]Може би няма достатъчно тестостерон, може би няма успех в реалният живот и компенсира с формули, кой го знае що за проблем има, но това не го прави авторитет по теми, които не са свързани непосредствено с неговата си област - смятане и изчисляване.[/quote]
  Май ти си зле с тестостерона! Пишеш като завистлив неудачник! ...Може и да си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Коцето Карчев, Вселената и Господ .

  Тоя се извъди голем мислител - по голем от Стивън Хопкинс !

  Коце, когато срещнеш Бог, ми се обади !

  А до тогава смятам да вярвам на дипломата си.

 46. 46 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#43] от "СДС":

  това е наистина най-тъпия коментар, който съм чел в дневник. А те са много с оглед на герпови и бесепарски тролове, хора, които коментират неща, от които не разбират и обикновени идиоти. Но този коментар бие всичко.

 47. 47 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Митев":


  [quote#3:"Митев"]
  Косьо, Косьоооооо........... По-добре си от средното ниво на интелект, но е добре да впрегнеш ума си в правилната посока! Тази, която си поел няма да те доведе далече.[/quote]

  Форумният отчаяник Бутиков Митя пак неистово търси хората да го псуват. Разбрал е, че с нещо положително няма да блесне, затова гледа да ръси колкото си може повече негативизъм, с което да го забележат. Бутиков Митю - фурумния Лубиц

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 48. 48 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 427 Неутрално


  До коментар [#46] от "m_todorov":

  Верно е братле !

  Коментар [#43]"кърти мивки" - направо !

  ))

 49. 49 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#43] от "СДС":


  Абсолютно се съгласявам, прав си! Минусите в случая също следва да се приемат за положителна оценка, предвид нивото на форума.

 50. 50 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#49] от "Митев":

  Браво! Вие с №43 сте на върха на всички нива! Е, като изключим минуса отпред! Горе -долу Марианската падина. Там сте!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 51. 51 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#50] от "lz2":


  Бутиков Митю веднъж нарече писанията си тук "творчество", окачестви го като "бутиково" и обвини всички останали, че не са на ниво, за да го разберат.

  Човекът страда от остра липса на връзка с реалността. А минусите във форума го възбуждат

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 52. 52 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Младежа има още какво да научи, но ако мине през школата на СУ със сигурност ще разбере къде е краят на Вселената!

 53. 53 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Вселената е черна дупка, самозатворено пространство поради огромната налична маса. Не е безкрайна, но няма край, защото няма хоризонт. Накъдето и да тръгнеш, ако се движиш достатъчно дълго, ще се завърнеш на същото място. Нещо като околосветско пътуване, но във вътрешността на сфера. Заблуда е, че галактиките се отдалечават ускорително една от друга. Те всъщност падат към една сингулярна точка, в каквато ще се превърне Черната дупка преди отново да избухне със следващият Биг Бенг..

 54. 54 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Що се отнася до редът във Вселената, четете Лао Дзъ. Не може да има "нищо" без "нещо", нищото и нещото взаимно се пораждат и не могат едно без друго.. от там нататък всичко е двоична математика..

 55. 55 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Ох.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  Боже!
  Аз първо помислих, че това е жена!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3651 Весело

  [quote#54:"Ivan Stoev"]Не може да има "нищо" без "нещо"[/quote]
  Точно така!
  Ако го има, значи е нещо - ако го няма, значи е нищо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#40] от "foxa5":
  Това е така, но в такъв случай мястото на Големия взрив и в един радиус от много светлинни години трябва да няма нищо, защото всичката материя се е отдалечила от там....

 59. 59 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#31] от "klecho":
  [quote#31:"klecho"]Просто съвременната физика е, своего рода, компонента на математиката. Така всеки гениален математик, всъщност е и гениален физик.[/quote]
  ахахаха, изключително забавно умозаключение, отдавна не ми се беше случвало да прочета подобна глупост!

  http://postclamores.blogspot.com
 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много приятно представяне на млад, умен и разумен човек. Напълно споделям това му мнение:
  "Не вярвам в Господ, но вярвам в това, което философията разбира под Господ, което е подредбата. Не бих го нарекъл разум, който е сътворил нещо, но е разумност, която със сигурност съществува", казва той."

  Е, всъщност разумността аз наричам Господ и тя (разумността) е в основата на Нещото, на Съществуващото.

  Харесва ми и интересът към новото, неочакваното, интересното.

  Чудесно момче! Желая му успех не само във физиката, астрофизиката, но и човешко и житейско благополучие и радости.

  Все пак, като възпитаник на СУ, му препоръчвам да учи във Великобритания. Е, може да изкара една година в СУ, но задължително трябва да учи в GB.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 61. 61 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А, и благодаря на Дневник за статиите за българина и нигериеца, приети във всичките университети от Бръшляновата лига, както и за тази статия. Това са истински добри и зареждащи новини.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 62. 62 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#40] от "foxa5":

  [quote#40:"foxa5"]А дали не може да се изчисли мястото на Големия взрив, като се има предвид посоката на раздалечаване на Галактиките[/quote]

  Големият взрив е произтекъл едновременно навсякъде. Вселената се разраства във всички посоки и затова няма конкретен център. Винаги се дава за пример раздуването на козунак със стафидки. Всички стафидки се разбягват една от друга и колкото по-далече една от друга са сложени в козунака толкова по-бързо се разбягват. Всяка една стафидка сама по себе си е център на вселената козунак. Сега си представи че козунакът е безкраен и затворен по някаква крива която е извън известните ни измерения. Така както една топка е крайна, но повърхността и е безкрайна.


  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#62:"emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)"]Така както една топка е крайна, но повърхността и е безкрайна. [/quote]

  Топката е "ограничена", но граничната повърхност е безкрайна, т.е. няма точка от нея, която да е различна от останалите (няма край, какъвто има щафета салам ).

  Сравнението с козунака и стафидките е много подходящо, особено днес .

  Според мен "раздуването на балона" може да е безгранично. Не мисля, че ще има момент, в който "балонът да се пукне" или да колабира обратно в Нищо. Този "цикличен" сценарий го обсъждахме в моите ученически години, което е много отдавна. Още Стивън Хокинс беше напълно неизвестен, поне в бг. Повече ми харесва сценарият, описан в една детска книжка "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" на естонеца Ено Рауд (в момента не си виждам книжката, явно е архивирана в най-горните етажи на библиотеката ми, или затапена от втори ред). Моята идея е, че ако преди Биг Бенд е имало Нищо (или Хаос=всичко съществува, но без Правила и Закони и във всеки един момент може да стане нещо друго), то с възникването на Правилата и Законите се оформя зоната на Нещата, променяща Нищото в Нещо. Тъй като Нищото е безкрайно и вечно (просто защото чисто формално няма с какво да се "маркира" място или време), то означава, че развитието на Нещото също може да бъде също безкрайно и вечно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  на края на вселената се възправя великия бог ленин и брат му маркс и вдават ли вдават по една голяма молекула във гъза на всеки правоверен комунист

  veni vidi fugi
 65. 65 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  "Казва, че за нещата, с които смята да се занимава, са му необходими една тетрадка и една химикалка, не толкова база, затова и факултета по физика в Софийския университет му се струва добро място."

  Доста наивен възглед. Всъщност за нещаата с които(ако разбирам правилно), смята да се занимава не е зле да има достъп до онова много скъпо чудо в Швейцария. Теоретичната наука си е скъпо занимание за богати страни...

  I Want To Believe
 66. 66 Профил на F.O. Fairfax
  F.O. Fairfax
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#63] от "Музар - Аз съм Капитал, Дневник, Икономедия!":
  За хаоса съм съгласен, че може да е всякакъв, включително безкраен и вечен, тъкмо защото там никакви класификации нямат смисъл, но как може същото да важи и за Нещото със закони и ред? Напротив, на мен ми се струва, че редът е временен бъг в безпорядъка. Ако приемем, че вселената ни е затворена система, значи когато енергията ни се изчерпи, ще се върнем обратно в термодинамичного равновесие на хаоса : ).
  А Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада е страхотна.
  Успех на момчето от статията, на прав път е!

  - What are they saying, Fairfax? - I've no idea - it's all in French.
 67. 67 Профил на F.O. Fairfax
  F.O. Fairfax
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#63] от "Музар - Аз съм Капитал, Дневник, Икономедия!":
  А "биг бенд" е голяма находка, вече само тъй ще му викам.

  - What are they saying, Fairfax? - I've no idea - it's all in French.
 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#49] от "Митев":
  Наистина объркахте повечето от форума, но прав ли съм да разбирам че съветът ви към младежа е не да разчита на статия в този вестник, а на упорит труд за да израстне пропорционално на несъмнените си интелектуални дадености? Изследванията показват че именно това което американците наричат "грит" , т.е упоритото преследване на целта е единствената гаранция за успех. Имал съм в практиката си много талантливи деца на които математиката се отдаваше леко, с удоволствие работеха, но нямаха издържливостт а и диациплината за необходимото постоянство и труд. Успех на момчето и дано попадне на добър ментор който да му помогне да се реализира.

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#67] от "F.O. Fairfax":
  Бит бенд на военноморските сили? Не е лошо, може и Глен Милър.

 70. 70 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#40:"foxa5"]Хм, защото ако те ВСИЧИ се отдалечават от нас, то Големия взрив е станал някъде Тук. [/quote]
  Не е точно така. Представи си Вселената като повърхност на балон. Ако нарисуваш върху повърхността някакви фигурки и започнеш да надуваш ще ти направи впечатление, че всички се отдалечават от всички.

 71. 71 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#68] от "daskal1":

  Разбора се, че с поп изяви не се стига далеч. Това момче малко ми напомни на едно друго, което медиите лансираха като "гений", а неговата гениалност се изразяваше в изброяване на столиците на различните държави и нищо повече. Този приятел ни разказва за светлината и разстоянията във вселената, нещо което всеки седмокласник знае, разказва за Господ като за формула и "мъдрости" от рода "големия взрив е навсякъде"... И всичко това буди възхищението на мнозинството, което е просто смешно!

 72. 72 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Хората,като едни червеи виждащи не повече от 5% от космоса,щото е доказано,че другото не го виждаме и мислещи съществата,които са създали този свят за богове е хубаво да има и такива,които да ни измиват очите от време на време...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 73. 73 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#72] от "sto67nes":

  Кога е доказано, че виждаме не повече от 5%, кой го доказа, как го доказа!?!?!?...

 74. 74 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "Митев":

  С поп изяви не се стига далеч? що не го кажеш това на Мичио Каку, примерно, т.нар. физик-популяризатор. Пак се захващаш с неща, от които нямаш ни грам хабер и изказваш "правила", които не съществуват. Пак дрънкаш глупости, които биват оборвани с един простичък факт. Цял форум разбра, че се пръскаш от завист, бе бутиков Митьо, явно държиш да не оставяш съмнение

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 75. 75 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#73] от "Митев":

  Ами чети повече и ще разбереш!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 76. 76 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#75] от "sto67nes":

  Къде да го прочета, кой му е автора, ти ли!?

 77. 77 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#73] от "Митев":

  Митьо, пак ти казах, не се захващай с неща, от които нямаш хабер. Преди няколко седмици и за Сорос реши да се правиш на спец, но като заваляха неудобните въпроси и никой повече не те видя под темата. Ами НАСА го казва, Мите, ама ти сигур знаеш повече, форумни шуте:
  More is unknown than is known. We know how much dark energy there is because we know how it affects the Universe's expansion. Other than that, it is a complete mystery. But it is an important mystery. It turns out that roughly 68% of the Universe is dark energy. Dark matter makes up about 27%. The rest - everything on Earth, everything ever observed with all of our instruments, all normal matter - adds up to less than 5% of the Universe. Come to think of it, maybe it shouldn't be called "normal" matter at all, since it is such a small fraction of the Universe.
  http://science.nasa.gov/astrophysics/focus-areas/what-is-dark-energy/

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 78. 78 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#67:"F.O. Fairfax"]А "биг бенд" е голяма находка, вече само тъй ще му викам. [/quote]

  Ооо, така е, когато пръстите играят туист , получават се и интересни думички.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 79. 79 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#76] от "Митев":
  По принцип след това, цитирано по долу в статията, изречение няма какво повече да се коментира. Плодът , макар и многообещаващ, е все още неузрял, ние му стискаме усилено палци и го подкрепяме.
  "За него авторите в Уикипедия са му едни от най-добрите учители."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 80. 80 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#71] от "Митев":

  Др. Митев,
  Нямам представа колко далеч сте стигнали вие.
  Ще ви припомня две имена:
  1. Айзък Азимов - освен писател на художествена литература (Фондацията, Аз, роботът и много много други), той е доктор по биохимия и е автор на много научно-популярни книги, които вярвам са запали искрата за любопитството и страстта към познание на множество млади умове. По негова книга (Фантастично пътешествие) е направено образователното шоу в Epcot, което показва човешкия организъм отвътре.
  2. Мичио Каку - професор по теоретична физика, автор на три (толкова са ми известни) великолоепни книги - "Физика на невъзможното", "Физика на бъдещето" и "Бъдещето на ума".
  И още много други!
  Спомняте си, ако не вие, поне някои от колегите във форума, великолепното списание "Космос" с хубавите статии на различна тематика.
  А на младия човек искрено желая успех, къртовски труд, упоритост и дисциплина. И дано чуем за него още добри новини и поводи за гордост!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 81. 81 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#71] от "Митев":

  Пропуснах Карл Сейгън и неговият достоен ученик Нийл Деграс Тайсън ...
  Така, че моля не говорете за поп-изяви

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 82. 82 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#71] от "Митев":

  Напълно подкрепям всяка казана дума! Да не говорим за възхищението на интервюиращата, която изпада във възторг все едно е получила просветление от разговора си с младежа. А псевдонаучните коментари по темата от тип научно-популярна литература за тинейджъри просто къртят мивки. Всички се опитват да разяснят по един или друг начин собственото си разбиране за стандартния модел, без самите те да са разбрали какво представлява той.

 83. 83 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Простено му е хлапашкото прозрение за "формулата и Господ". За всяко нещо си има време. Дано вниманието, което му оказват да не го подхлъзне в неправилна посока.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 84. 84 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Браво на хлапето. ФзФ е добро място, но за съжаление базата не е на ниво а съвременната наука вкл. и теоретична иска много ресурс.

  В България дори няма нормален достъп до научна литература, да не говорим за средата с много малки изключения. Успех!

 85. 85 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#82] от "svetlyobg":

  Благодаря за подкрепата!... Просто такова е нивото на средностатистическия псевдоинтелектуалец и псевдородолюбец...

 86. 86 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#83] от "Митко":

  Не се занимавам с момчето, дори е добре, че си вярва. Не е добре обаче да бъде представено като някакъв изключително надарен младеж, защото, поне по мое време, всеки прогимназист ги знаеше тези работи без никой, нито ние самите, нито семействата ни, да не говорим за даскалите и медиите, не ни смятаха за нещо изключително. Днес, ако не други, поне дечурлигата на казанлъшкия учител по физика, са наясно с всичко това, пък и с много повече! Просто това са обикновени деца от скромни семейства, а не самонадуваеми балони от софийския т.нар. елит.

 87. 87 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#85] от "Митев":

  За мен интересен феномен е, че почти всички коментирали говорят толкова убедително все едно всичко им е ясно, като перфектно се вписват в определението "jack of all trades, master of none". Стандартния космологичен модел (подкрепен от доста факти) все пак има и толкова много проблеми, че дори известни учени избягват категорично становище по темата. Очевидно обаче, за коментиращите във форума няма проблем да разясняват на другите материя от която разбират много малко или въобще не разбират.

 88. 88 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#86] от "Митев":


  [quote#86:"Митев"]поне по мое време, всеки прогимназист ги знаеше тези работи без никой, нито ние самите, нито семействата ни, да не говорим за даскалите и медиите, не ни смятаха за нещо изключително. [/quote]

  А ха ха ха. Бутиков Митьо, ние отдавна разбрахме, че цялата ти тирада е от завист, но е хубаво, че и ти, покрай жалкия си опит да се оправдаеш, се издаде, че е точно така. Никой не го хвалел, като бил ученик, милия. Ни родители, ни учители. Нищо, Мите, затва пък днес бутиковото ти творчество е на голяма почит тук...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 89. 89 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1253 Неутрално
 90. 90 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#15:"сидер"]Поне си умий зъбите тази сутрин, вониш много лошо. От отбора на Кутев, йотова или Радан си. Защото само такива тролове вече са подвизават тука [/quote]

  Много си прав , бе - вонят , наистина вонят . Нали така им викат - Кутев Мършата , Йотова Мършата , Радан Мършата ... По един друг еталон , истински - Миро Мършата . Дето умириса цялата държава . И само сопол..., пардон- хремавите , не усетиха усмърдяването . Но се тая - подвизават си се и хремави по форумите ...

 91. 91 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 534 Неутрално

  аз пък го разбирам, явно се труди, осъзнава неща и това води до особено вълнение едно такова. все пак, има още много формулки за откриване и всяка ще носи подобни усещания. номерът е да продължи, да не спира.

 92. 92 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#59] от "nye":

  като ти кажат, че всичко било изградено от вибриращи струни от чиста енергия, това какво ти казава? за каква физика говорим? рано или късно ще се стигне до първични понятия и физиката (науката за движението на материята, пространството, времето, енергията) ще стане чиста математика.

 93. 93 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "сидер":

  Очевидно в първите моменти след големия взрив не са важали същите закони.. всичко е било нещо като лъчение и първоначалното раздуване е станало много по-бързо от скоростта на светлината.. (не е имало още фотони и пр.).. материята е "кондензирала" от първончалната "супа" след това първоначално раздуване..

 94. 94 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Такива деца са изключение! И трябва да им се радваме и да ги подкрепяме!
  Успех на това талантливо и любознателно момче!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK