Галет с аспержи и варени яйца

Вместо аспержи, може да се използва друг любим на децата зеленчук, но комбинацията с тях е примамливо вкусна

© Ирина Катеринска

Вместо аспержи, може да се използва друг любим на децата зеленчук, но комбинацията с тях е примамливо вкусна



Колкото и да се радваме на шарените великденски яйца, неизменно в седмицата след празника се озоваваме с доста голямо количество, което се чудим как да изядем. За закуска, на сандвичи, в зелена салата и все пак остават още и още в хладилника. Тъй като не е добре да се прекалява с количеството им всеки ден, за да не се получат обриви, особено при децата, дилемата си остава и често се налага да изхвърлим последните красиви яйца.


Има някои рецепти, обаче, в които могат да бъдат включени, като този галет, който ги съчетава със сезона на пресните аспержи. Вместо аспержи, може да се използва друг любим на децата зеленчук, но комбинацията с тях е примамливо вкусна.


Френският галет е лесно печиво, което се приготвя за 10 мин. и идеално за бърза неделна вечеря, заедно с голяма купа салата. Оставете децата да замесят тестото, докато апсержите се попарват в тенджерата и след това дружно се забавлявайте с оформянето му.




За направата му са нужни: 4 с.л. зехтин, 2 с.л. меко масло, 1/2 ч.ч. хладка вода, 1 жълтък, 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно, ½ ч.ч. бяло брашно, 1/2 ч.л. сода, 1/2 ч.л. сол, 2 с.л. сусам; за плънката: 10 зелени аспержи, 4 сварени яйца, 3 с.л. заквасена сметана, 60 г овче сирене, сокът на половин лимон, сол и черен пипер.


От зехтина, маслото, жълтъка, водата, брашното, содата, солта и сусама се омесва меко и еластично тесто – продуктите се добавят в изписаната последователност. Полученото тесто е с гладка консистенция, удобно за работа. Оставя се да отдъхне за половин час в хладилника.


През това време в тенджера се кипва вода, сипва се 1 с.л. сол и аспержите се попарват за 4 мин. След това се изваждат и се обливат със студена вода.


Яйцата се обелват и нарязват на кръгчета, сиренето се натрошава.


Охладеното тесто се разточва на кръг с диаметър 40 см и се намазва със заквасената сметана, като от края се оставят 2-3 см ненамазан участък. Отгоре се подреждат аспержите, заливат се с лимоновия сок, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Варените яйца се подреждат по края, поръсва се овчето сирене. Краищата на тестото се повдигат и прегъват, като застъпват малка част от плънката.


Галетът се пече на 180 градуса за около 30 мин или до готовност.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2068 Неутрално

    Просто не боядисвайте толкова много яйца.Манджата не я коментирам,щото такова нещо никога няма да ям.

  2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2400 Неутрално

    До коментар [#1] от "chicago514":

    Напълно съм съгласен !
    Показах снимката на децата и това което чух беше......Неее.....По никакъв начин.......Бляяяяц ! От 5 деца мнение.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  3. 3 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Защо пък не? Интересно и носи на импровизации.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  4. 4 Профил на Безименен
    Безименен
    Рейтинг: 1366 Разстроено

    изглежда смотано, аспержите могат да се нарежат на дребно, а яйцата да се настържат. освен това с готварска сметана ще има по-добър вкус. иначе, става за ядене.

    Времето е наркотик, много от него убива.
  5. 5 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1094 Неутрално

    Става и руло Стефани с повечко от шарените яйчица





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK