Германия - музикална приказка

Германия - музикална приказка

© Associated Press



Като част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за историята на музиката, на която е посветена поредната среща на децата с музиката.


Днес Венета Нейнска (музикант и организатор на проекта, който беше първият с подобна насоченост и продължителност у нас) разказва как Германия се е превърнала в емблематична за класическата музика страна. На немската музика са посветени днешните "Концерти на възглавници". Все още имате шанс да посетите концерта в 17 ч. 


Какви са условията за раждането и изграждането на велики композитори в дадена държава? Как една нация става "музикална"? Защо Бах, Бетовен, Менделсон, Шуман, Вебер, Брамс и куп други бележити композитори са именно германци?




Музика в манастирите


Както в повечето римокатолически държави, така и на територията на Германия, в началото на Средновековието основното поле за развитие на музиката са били манастирите, където обаче тя е била поставена изцяло в служба на религията.


Музиката като част от образованието на свободния човек


През Средновековието в Германия са основани едни от най-забележителните университети на своето време, където музиката, заедно с аритметиката, астрономията и геометрията, е била част от Квадривиума. Тези дисциплини са били изучавани след преминаване през Тривиума (граматика, логика и риторика) и преди въвеждането на учащия във висшите истини на философията.


Квадривиумът и тривиумът съставляват седемте либерални изкуства, изучаването на които се е считало за задължително за всеки свободен човек.


Въпреки това и независимо от факта, че Германската империя е била безспорно по-могъща сила от Франция, в този период французите са тези, които преживяват апогей на иновациите в звука като изкуство.
 


Симбиоза между поезия и музика


Постепенно университетите изместват манастирите като основни образователни центрове, а замъците и благородническите домове се превръщат във важни места за създаване на музика. В тази атмосфера се развиват минезингерите и майстерзингерите – поети-певци, вдъхновени от френските трубадури, които възхваляват любовта в творбите си. Тяхното развитие е сравнително бавно, но става ясно, че германците имат


изключително добър вкус


От това време датират редица сборници с произведения на чужди автори. Германците все още не могат да пишат музика от най-високо ниво, но истински ценят чуждите постижения.
 


Икономически подем


Паралелно с развитието на международната търговия и инвестициите в нови технология, музиката в Германия преминава през изключителен подем. Полифонията най-накрая заема дължимото ѝ постоянно място, немските производители на музикални инструменти стават популярни извън родината си, а печатниците на ноти правят бизнес, сравним с този на италианските и френските им колеги.


Това, което отличава германските печатари, обаче, са международно значимите композитори, които те избират да представят, както и ясно изразеното им предпочитание към педагогическа музикална литература.


Реформацията


С идването на Реформацията цялостният културен пейзаж в Германия драстично се променя.


Мартин Лутер смята музиката и теологията за неразривно свързани. Той превежда редица химни от латински на немски език, като те се изпълняват с лесни и напевни мелодии. Реформаторът има огромно влияние върху същността и организацията на музикалното образование, включително и модерното обучение.


Начините, по които той променя хоралите, изпълнявани с паството, са изведени до съвършенство в хоралите на Йохан Себастиан Бах.
 


Уважение към чуждия опит


Откриването на Новия Свят и стремежът към неговите скъпоценни стоки измества търговските центрове на Европа към крайокеанските държави, а икономическото значение на Германия намалява.


Музикалната култура, обаче, процъфтява. Традицията за обръщане към чуждите култури е все така актуална, редица изтъкнати чуждестранни музиканти се установяват в Германия и работят за нейното културно обогатяване. Влияние оказват холандци, французи, англичани и най-вече италианци, които внасят такова
разнообразие в немската класическа музика, каквото не се наблюдава в нито една друга европейска държава.
 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK