Видео: Няма да хвърля Мечо, била съм негова, когато съм била малка

Среден (2.61). Това е оценката, която Национална мрежа за децата дава на държавата за изпълнението на ангажиментите й към деца в в област Семейство и алтернативни грижи. Това е и най-ниската оценка в доклада, озаглавен "Бележник 2015: Какъв е средният успех на държавата в грижата децата?".


Докладът се изготвя всяка година от сдружението заедно с четири кратки видеоклипа по основните области на влияние върху децата - здраве, семейство, образование и правосъдие. Филмчетата задават въпросите:


- Подкрепя ли държавата достатъчно родителите в България?
- Можеш ли да живееш нормално само на социални помощи?
- Как ще живеем заедно, ако не учим заедно?
- Кои са децата в конфликт със закона?
и разказват за предизвикателствата, с които се сблъскват българските деца и семейства.


Днес "Детски Дневник" представя филмчето, посветено на семейството.
 


"Бележник 2015" препоръчва да не се подхожда формално към обучението на медицински специалисти от болниците, детските заведения и училищни здравните кабинети по теми, свързани с децата и семействата в риск, разпознаване на насилието върху деца, последиците от институционализацията на деца в периода на ранно детство и процеса на деинституционализация.


Все пак от сдружението отчитат повишаване на знанията и уменията на медиците за адекватна и своевременна подкрепа на деца в риск. Препоръката е обученията да обхванат специалистите, които пряко работят с деца и семейства и здравното министерство да осъществява мониторинг върху работата на обучените специалисти.

 
Деца в институции и деинституционализация


Препоръките, които Национална мрежа за децата дава в тази област, се отнасят до въвеждането на механизъм за пренасочване на средствата, така че да се осигури не само устойчивост на създадените с европейски средства социални услуги, но и да се оказва индивидуализирана финансова подкрепа на семействата за отглеждане на децата в семейна среда. Препоръчва се също да се включи в дневния ред на работната група към министерството на финансите разработването на подход "парите следват детето" с участието на неправителствени организации, независими експерти и изследване на международен опит. Трябва и да се осигури повече прозрачност за начина, по който се правят изчисления и се вземат решения за използване на спестените от институционалнатасистема средства.


В процеса на деиституционализация трябва да се създаде независим мониторинг за спазване на правата на децата за всеки отделен случай, за да се гарантира най-добрият интерес на всяко дете.
 

"Да се управляват домовете за деца така, че всеки да може да се увери, че отглеждането на децата става по най-добрия възможен начин" - това е обобщената препоръка, която дават попитаните деца.


Осиновяване и приемна грижа


Ето част от препоръките в тази област:
- Необходимо е да има държавна политика за подкрепа на процеса на осиновяване, повишаване на информираността на обществото и формиране обществена нагласа за толерантно, хуманно и цивилизовано отношение към осиновяването.

- Да се събират, обобщават и анализират подробни статистически данни за процеса на осиновяване, адаптиране на осиновените деца в семейството и обществото, както и информация за ефекта на осиновяването върху децата.

- Да се регламентира задължителен пакет услуги за подкрепа на осиновителите. Включително да се изработят
регламент и финансов стандарт на услуги за подкрепа и съпровождане на детето и осиновителите както в периода на напасване, така и в следосиновителния период.

- Да се подпомагат родителите да информират детето, че е осиновено, в подходяща възраст и по подходящ начин, така че то да се чувства част от семейството и рода, а не излъгано или предадено.

- Да се събира и съхранява както достатъчно важна за произхода на детето информация, така и информацията, свързана с медицинските обстоятелства и генетичната предразположеност.

- Да се облекчат режимът и процедурата за упражняване правото на информация за биологичния произход при зачитане правата и интересите на всички засегнати страни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Всичко това - много добре. Но и да не се превръщат социалните служби в такива, които наемат откровени бюрократи, от които зависят цели животи.
  Имам предвид това, което гледам по американските филми - често се случва безпричинно отнемане на родителските права. Мисля, че на техните социални служби са дадени преголеми права, с които те понякога злоупотребяват.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Среден (2.61).
  ...
  Няма такава оценка! Среден става на 3.00.
  Закръгленето нагоре е само на позитивните оценки.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 3. 3 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "- Можеш ли да живееш нормално само на социални помощи?"

  А нужно ли е?А морално ли е?
  Социалните помощи се дават за да си стъпи човек на краката, не за да му се плаща няква сума за да си живее до гроб!
  Социалните помощи са само допълнение, не основен стълб! Човек един лук може да посее на лозето и пак да има с какво да се изхранва.Нещо трябва да е предприел за да се изхранва.Не да чака на държавата и тя да му е длъжна и виновна, щото не му осигурява хубав живот до гроб без работа!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Властите ни разделени,имаме си демократична конституция,политиците имат имунитет,имаме си демократични избори,ама държава си нямаме.

 5. 5 Профил на myrmel4e83
  myrmel4e83
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Мисля, че са нужни и усилия за усвояване на съвременни родителски умения за голяма част от обществото. Все повече бъдещи родители за записват на училища за родители, когато очакват дете, но тематиката на лекциите е насочена предимно към подготовка за самото раждане и основно физическа грижа за бебето през първата година. До сега знам за 2 курса, които обхващат психическото развитие на децата и предлагат на родителите информация за съвременни подходи и алтернативни варианти на реакции в трудни ситуации при отглеждането на децата като равностойни членове на семейството и обществото.

 6. 6 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  то своеволията на бюрократите са вече факт - да не ти се налага да имаш вземане-даване с ДАЗД и териториалните й поделения! Да видиш с "малко признателност" в брой как започват да защитават интересите на "правилната" страна, но не и интересите на детето. Изобщо двулични, подкупни, некомпетентни, неморални и пр. бюрократични трътки с власт!

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 7. 7 Профил на stanka6066
  stanka6066
  Рейтинг: 233 Неутрално

  На вниманието на оценяващите!В българската образователна система 2,61 е Слаб 2,61, а не Среден....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK