
© Димитър Катерински
Децата над 6 години, които имат опит в кухнята, биха се справили изцяло сами с рецептата
Едно време баба ги приготвяше на фурна и ги наричаше "птичи гнезда", защото много приличат на такива – каймата, оформена в кръг, а в средата по едно чукнато яйце. Сигурно всеки от нас си ги спомня, макар и през последните години да не са "на мода" и да не се приготвят толкова често. Качествата им на незаменима и бърза вечеря обаче си остават.
За разнообразие, освен в класическата им форма, могат да се приготвят и във форми за мъфини или в керамични купички, превръщайки се в пълнени кошнички от кайма. Освен яйце може да се добави и плънка от сирене или зеленчук, въпрос на вкус. Децата над 6 години, които имат опит в кухнята, биха се справили изцяло сами с рецептата, а по-малките или онези, които тепърва навлизат в дебрите на кулинарията, могат да помагат на мама и татко за приготвянето й.
За направата на 4 порции: 350 г кайма, смес от телешко и свинско, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион, 1 глава лук; за плънката: 100 г сирене, 4 кисели краставички, 4 яйца.
Лукът се настъргва. Каймата се слага в купа, към нея се добавят подправките и лука и се омесва с ръце. Оставя се за 30 мин в хладилника. Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Вземат се форми за мъфини, керамични купички или се застила тава с хартия за печене за класическия вариант на гнездата. Каймата се се разделя на четири равни части и се разпределя равномерно по дъното и стените на формите или се оформят като гнезда в тавата. Пекат се 15 мин във фурната, след което се изваждат, във всяко се слага по малко сирене, по една нарязана кисела краставичка и отгоре се чуква по едно яйце.
Кошничките от кайма се връщат във фурната и се пекат още 10 мин. или докато белтъкът на яйцето побелее, а жълтъкът стане стабилен. Изваждат се и се сервират веднага в компанията на зелена салата.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
chicago514
Рейтинг: 2113 ВеселоЕеее,нещо с кайма.
biba_jaba
Рейтинг: 627 Неутралнопрекалено елементарна рецепта за да заслужава внимание
Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.mahjongg
Рейтинг: 458 НеутралноЕдин съвет: Не си купувайте готова кайма! Дори и производителите не знаят какво точно има вътре
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 3040 ВеселоНай-после нещо вкусно и балканско !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 3040 НеутралноДо коментар [#4] от "mahjongg":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Подкрепям 100% ! ++
izabell
Рейтинг: 1381 НеутралноЗа едно семейство ще са необходими поне 7-8 кошнички.Доста трябва да се потруди готвачът
stedim
Рейтинг: 2270 НеутралноПравил съм подобно и е много вкусно. Да допълня №4 и №5 - готовата кайма не е от месо.
vestonosec
Рейтинг: 601 НеутралноОгладнях
SStan
Рейтинг: 477 НеутралноПтичите гнезда, които приготвяше майка ми бяха много вкусни и ми напомнят за детството! Оформяше каймата като гнездо и запичаше във фурната. После гарнираше с пържени на пръчици картофки, кашкавал на лентички и в средата едно варено яйце. Около "гнездото" подреждаше нарязани краставици и домати. Беше много вкусно и празнично!
Коле Гурлеф
Рейтинг: 289 ЛюбопитноНаистина е много вкусно!
Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.Естетите и ценителите на азиатската кухня,дори могат да добавят по един грам сух птичи тор, на всеки сто грама кайма!Става страхотно-направо да си оближеш езика!!!
grand funk railroad
Рейтинг: 1134 ВеселоОгладнях.
Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. ColuchePeni Nikol
Рейтинг: 7281 НеутралноДобре изглежда и прилича на птиче гнездо. Приятен вкус.
bramasole
Рейтинг: 3880 НеутралноМногократно изпробван вкусен и лесен вариант за обяд/ вечеря!
С безброй възможности за импровизация, като най-важното е отбелязано от колеги - качеството на каймата.
"На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-рАз добавям и мащерка или риган, пропускам червения пипер, 1 ч. л. кимион за 350 г. кайма ми се струва доста, но пък "разни хора, разни вкусове..."
doneva_a
Рейтинг: 515 НеутралноДо коментар [#14] от "Bramasole":
"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"Черен пипер, кимион, чубрица и сминдух. По малко от всичко. Сминдух може и повечко. И задължитерлно сместа да отлежи за съвършен вкус.
Daniboy
Рейтинг: 711 НеутралноДо коментар [#4] от "mahjongg":
„Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”Затова и е по-добре да се казва ""мляно месо"".