Кошнички от кайма

Децата над 6 години, които имат опит в кухнята, биха се справили изцяло сами с рецептата

© Димитър Катерински

Децата над 6 години, които имат опит в кухнята, биха се справили изцяло сами с рецептата



Едно време баба ги приготвяше на фурна и ги наричаше "птичи гнезда", защото много приличат на такива – каймата, оформена в кръг, а в средата по едно чукнато яйце. Сигурно всеки от нас си ги спомня, макар и през последните години да не са "на мода" и да не се приготвят толкова често. Качествата им на незаменима и бърза вечеря обаче си остават.


За разнообразие, освен в класическата им форма, могат да се приготвят и във форми за мъфини или в керамични купички, превръщайки се в пълнени кошнички от кайма. Освен яйце може да се добави и плънка от сирене или зеленчук, въпрос на вкус. Децата над 6 години, които имат опит в кухнята, биха се справили изцяло сами с рецептата, а по-малките или онези, които тепърва навлизат в дебрите на кулинарията, могат да помагат на мама и татко за приготвянето й.


За направата на 4 порции: 350 г кайма, смес от телешко и свинско, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион, 1 глава лук; за плънката: 100 г сирене, 4 кисели краставички, 4 яйца.




Лукът се настъргва. Каймата се слага в купа, към нея се добавят подправките и лука и се омесва с ръце. Оставя се за 30 мин в хладилника. Фурната се включва да загрява на 180 градуса.


Вземат се форми за мъфини, керамични купички или се застила тава с хартия за печене за класическия вариант на гнездата. Каймата се се разделя на четири равни части и се разпределя равномерно по дъното и стените на формите или се оформят като гнезда в тавата. Пекат се 15 мин във фурната, след което се изваждат, във всяко се слага по малко сирене, по една нарязана кисела краставичка и отгоре се чуква по едно яйце.


Кошничките от кайма се връщат във фурната и се пекат още 10 мин. или докато белтъкът на яйцето побелее, а жълтъкът стане стабилен. Изваждат се и се сервират веднага в компанията на зелена салата. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  2. 2 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2113 Весело
  3. 3 Профил на biba_jaba
    biba_jaba
    Рейтинг: 627 Неутрално

    прекалено елементарна рецепта за да заслужава внимание

    Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
  4. 4 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Един съвет: Не си купувайте готова кайма! Дори и производителите не знаят какво точно има вътре

  5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3040 Весело

    Най-после нещо вкусно и балканско !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3040 Неутрално

    До коментар [#4] от "mahjongg":

    Подкрепям 100% ! ++

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  7. 7 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1381 Неутрално

    За едно семейство ще са необходими поне 7-8 кошнички.Доста трябва да се потруди готвачът

  8. 8 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2270 Неутрално

    Правил съм подобно и е много вкусно. Да допълня №4 и №5 - готовата кайма не е от месо.

  9. 9 Профил на vestonosec
    vestonosec
    Рейтинг: 601 Неутрално
  10. 10 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 477 Неутрално

    Птичите гнезда, които приготвяше майка ми бяха много вкусни и ми напомнят за детството! Оформяше каймата като гнездо и запичаше във фурната. После гарнираше с пържени на пръчици картофки, кашкавал на лентички и в средата едно варено яйце. Около "гнездото" подреждаше нарязани краставици и домати. Беше много вкусно и празнично!

  11. 11 Профил на Коле Гурлеф
    Коле Гурлеф
    Рейтинг: 289 Любопитно

    Наистина е много вкусно!
    Естетите и ценителите на азиатската кухня,дори могат да добавят по един грам сух птичи тор, на всеки сто грама кайма!Става страхотно-направо да си оближеш езика!!!

    Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
  12. 12 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1134 Весело

    Огладнях.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  13. 13 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7281 Неутрално

    Добре изглежда и прилича на птиче гнездо. Приятен вкус.

  14. 14 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3880 Неутрално

    Многократно изпробван вкусен и лесен вариант за обяд/ вечеря! С безброй възможности за импровизация, като най-важното е отбелязано от колеги - качеството на каймата.
    Аз добавям и мащерка или риган, пропускам червения пипер, 1 ч. л. кимион за 350 г. кайма ми се струва доста, но пък "разни хора, разни вкусове..."

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  15. 15 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 515 Неутрално

    До коментар [#14] от "Bramasole":

    Черен пипер, кимион, чубрица и сминдух. По малко от всичко. Сминдух може и повечко. И задължитерлно сместа да отлежи за съвършен вкус.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  16. 16 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 711 Неутрално

    До коментар [#4] от "mahjongg":
    Затова и е по-добре да се казва ""мляно месо"".

    „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK