В 21 детски градини в София таксите вече може да се плащат с карта

В 21 детски градини в София таксите вече може да се плащат с карта

© Георги КожухаровСтоличната община е оборудвала 21 детски градини и ясли с ПОС терминали. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов на пресконференция в общината.


Така родителите на над 7 хил. деца ще могат да плащат месечните такси за детските градини чрез електронните устройства.


"Ако има интерес, имаме готовност да започнем разработката за приложение за заплащане онлайн към детските градини", заяви Барбалов, цитиран от БТА.
Той припомни, че от днес на сайта на Националната агенция за приходите могат да се извършват справки за задълженията към повечето общини в страната, включително и към столичната. В момента тече процедура по избор на фирма, която да изготви електронен регистър на обществените поръчки на Столичната община.


Към 30 април са разплатени 123 млн. лв. към бизнеса по капиталовата програма на Столичната община, която е 725,9 млн. лева, съобщи Барбалов. Извършената дейност по програмата е почти 17 на сто. Собствените приходи на общината са 228,4 млн.лв., което е 43% от годишния план и с 13,8 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Само на 30 април приходът от платени местни данъци и такси е над 11 млн. лв., отбеляза зам.-кметът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  Космически технологии...вече и у нас! Браво на комунетата....

 2. 2 Профил на Боб Яхния
  Боб Яхния
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Дали имало интерес за заплащане онлайн към детските градини? Това ми е несбъднат сън, ако и не мокър... Сега са едни "инкасо"-схеми като в 19-ти век - мъкнеш пендарите в брой и в точно определен ден (ако нямаш подръка свободни баба или дядо), взимаш едни бележки, архаична работа.

  "...от сутрин до вечер шкембенце яж,/ за всичко дава кураж..." (братя Кулинови)
 3. 3 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Много добре знаят, че трябва да има онлайн заплащане на таксите. Да не се чудят, ами да вземат да го направят най-сетне!
  Няма всеки месец да се редим на опашка за плащане и да закъсняваме за работа .....

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма що, голям подвиг.
  Добре дошли в 21-ви век...

 5. 5 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#1] от "Коки":

  Значи за плащане по електронен път, сигурност има а за електронно гласуване, няма.
  Комунистическа логика.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 6. 6 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В Бургас системата за on-line плащане работи от няколко месеца . Страхотно удобство , няма какво да мислят , да въвеждат и не само в София , ами навсякъде в България .

 7. 7 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Сега остава и лелите да ги научат, как се ръгат картите....

 8. 8 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Браво, след 20-30 години може и да се сетят, че тези пари отиват в съответната община, при това положение плащането по детските градини, в брой или с карта, е леко излишно и води само до допълнителни разходи за персонал.

 9. 9 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Повече плащания с карти, по-малко пари под масата.
  Не че ще изчезнат тези под-масата, но и намалението им е добра посока.

 10. 10 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Какво ми се хвали, то за всичко държавно и общинско трябва да може да се плаща с карта и банков превод. В КАТ още ли си държат ПОС терминалите в шкафа и те пращат да дадеш 4 лева на СИБАНК?

 11. 11 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хайде честито!
  Дано скоро въведат електронно плащане навсякъде и накарат хората да минат на интернет банкиране (със съответните апп-ове за смартфони, за да не се търси банкомат всеки път, когато искаш да си провериш баланса на сметката), че с тия разходки напред-назад и опашки по гишета е ужас. Толкова по-удобно и сигурно е да имаш няколко карти в портфейла и да не се занимаваш с банкноти.

 12. 12 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fazer":

  Стане ли масово онлайн банкиране.............масово ще почват да стават и опитите за хакване на чужд телефон,както и вирусите с цел да се откраднат данните за банковата сметка.

 13. 13 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 427 Неутрално

  в повечето (централни) детски градини освен таксата се плащат и куп други работи (танци, езици и тн). тези "други" работи няма как да са онлайн, с карта, по банка - тези пари са безотчетни за общината и с тях се финансират част от дейностите в детската градина (поне така предполагам, но мисля, че съм прав). та общинската такса може и да стане онлайн (въпреки, че в "нашата" има специално обяснение на 1 стр а4, че дг е треторазреден разпоредител с бюджетни ср-ва и тн и не може да се плаща по банка), но тези "другите" - може би за внуците ми ще се плаща онлайн.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#12] от "kapitalcho":

  ами като има луди да използват mTan. Хората са измислили генератори, хардуерни, в които се въвеждат последните 8 цифри от ИБАНа и така се генерира ТАН, който е валиден само за превод на този ИБАН. Освен да те излъжат на коя сметка да пратиш...ама тия постоянните могат да се направят веднъж като шаблон и банката да ги изпълнява автоматично всеки месец. А пък ако се и сетят за директен дебит от държавата...

 15. 15 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#14] от "alabalko":

  Можеш ли да ми дадеш примери за хардуерните генератори и те ли са най добрата защита при онлайн банкирането ?
  Или ли други начини ?

 16. 16 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#15] от "kapitalcho":

  използвам хардуерен генератор за онлайн банкиране с немска банка (използвам вече втори, първият издържа към 8 години и му свърши батерията). Отделно немците си имат стандартен протокол, независим от банката, който обаче друга държава не го е възприела, където се използват още по-сигурни методи, с няколко нива на сигурност. Като най-високото е четец за дебитната карта, който се включва към компютъра и със специален протокол програмата за банкиране си говори с банката и се автенфицира с дебитната карта.
  Използвам и друга немска онлайн банка, които използват просто индексирани танове, което е ниска степен на защита. Но ако стане беля банката ще ми върне парите и ще покрие случая. Защо? Защото така ще им излезе по-евтино откокото да въведат тан генератори за всеки.

  http://de.wikipedia.org/wiki/Homebanking_Computer_Interface

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  https://www.vasco.com/products/client_products/esignature_digipass/digipass_250.aspx

  това използвам, банката ми го предоставя безплатно

 18. 18 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#16] от "alabalko":

  Благодатя ти много за разяснението.

 19. 19 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В 21 век в 21 детски градини в София таксите вече може да се плащат с карта !?

 20. 20 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "kapitalcho":

  Ако банката е хлабава, може, но в повечето случаи се минава през няколко нива на сигурност, които предотвратяват такива случки. ( както спомена До коментар [#16] от "alabalko": )

  Във Финландия няма друг начин, освен чрез онлайн банкиране (което впрочем е безплатно до 27 години и за възрастни хора с Nordea), да си платиш сметките - било наем, ток, зъболекар или нещо купено онлайн. Всичко пристига или директно в кутията на онлайн сметката ти, или на хартия по пощата с IBAN и reference номер за плащане онлайн. Да си платиш сметките месечно отнема точно 5 минути, докато си пиеш кафето по закуска или дори докато чакаш на светофар.
  Процедурата е:
  1. отваряш си сметка в дадената банка
  2. дават ти стандартния IBAN и отделен номер за онлайн банкирането (ползва се като логин номер)
  3. Дават ти карта с 4-цифрени пароли, които ползваш за парола при логин и такива с буквен индикатор за потвърждение на плащания.
  4. Когато минеш 2/3 на използваните пароли, от банката ти пращат нова карта с нови кодове.
  5. Може да ползваш съответният апп към банката, в който само ползваш логин номера и собствена парола, но за нещо повече от това да си видиш баланса по сметката се изискват горепосочените кодове.

 21. 21 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "kapitalcho":

  Като добавка, дори да си поръчаш пица с доставка до вратата, може да платиш с карта. Всичките такива доставчици имат безжични терминали със себе си.

 22. 22 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fazer":

  Благодаря за разеснението.
  Наистина всичко това спестява доста време.
  Има ли някакви ограничения какви суми можеш да плащаш през телефона и колко други суми можеш да прехвърлиш на други сметки ?

 23. 23 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#22] от "kapitalcho":

  Адски удобно е. Никога не ти се налага да броиш пари или да е зор, ако си изгубиш портфейла. Повечето хора, дори, ползват само тези калъфи за смартфони с няколко слота за карти.

  За лимитите, няма, доколкото знам. Същото важи и за сметки - от онлайн страницата можеш да създаваш множество сметки към главната (примерно касичка, за ваканция, за кола, и тн.) и не съм видяла да има лимит на какви суми можеш да въртиш между тях или за плащания, дори може да се нагласят автоматично да дърпат от основната сметка фиксирани суми - примерно за кола на кредит или наем, или за ваканция. Всичките работят с една и съща карта с кодове, които споменах преди. Единствените ограничения са, ако теглиш пари от банкомат, но то е с причина.

 24. 24 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fazer":

  Да адски удобно е.
  Но какво става ако банкомата се прецака и глътне картата ти ?
  Да ти можеш да прехвърляш суми по различни сметки и да плащаш...............но ако ти се наложи да изтеглиш сума и да платиш в брой.

 25. 25 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "kapitalcho":

  Тук банкоматите не гълтат картата, само се вкарва, колкото да прочете чипа. Но дори да е повредена машината, не се сещам за случай, в който да ти трябват пари само в кеш (освен при дилъри, те едва ли носят терминали за карта из джобовете). Дори на пазара повечето сергии приемат карти. Единствено в автобуса не може да се плати с карта (засега), но пък ако нямаш 3 евро за билет или картата за транспорт не е заредена, може винаги да платиш чрез смс (24-часов билет е 7,50 евро).
  Дори за пари по повод като подарък (Коледа, рожден ден), в повечето случаи се превеждат директно по сметката (само от на приятеля бабата сме получавали в брой, но това са намаляващи случаи).

 26. 26 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fazer":

  Звучи супер улеснено и почти кешавото плащане се избягва.
  ако те разбирам правилно,поне 80 % от плащанията за електронни.............което ти спестява бая време и усилие.

 27. 27 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#26] от "kapitalcho":

  Ммм по-скоро 95%. Всичките сметки се плащат онлайн (просто няма къде физически да платиш), а навсякъде другаде се плаща с карта. Изключение са тези няколко сергии на пазара, както и някои стари хора (повечето от които ползват онлайн банкиране и карти за плащане, а за непонятните има специална услуга за автоматично прехвърляне на парите за сметки по предназначение, та е много малък процент от тях).

 28. 28 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fazer":

  Мерси за разяснението-дано по бързо с еналожи навсякаде,че спестява бая време и усилие.

 29. 29 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#28] от "kapitalcho":

  Абсолютно. Аз все врънкам родителите да си вземат онлайн банкиране и да ползват повече карти, вместо да търсят банкомати всеки път, когато им потрябват пари (и то правилните банкомати, че конкуренцията дърпа левчета за "трансфер". За българите е малко като, ако не видят парите с очи, не вярват, че са там.

 30. 30 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fazer":

  А ако си загубиш телефона или някой ти го открадне-има ли опасност тази информация да попадне в чужди ръце или да се опитатда използват твоето онлайн банкиране ?(ако си запеметил повечето плащания да стават автоматично) ?

 31. 31 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#30] от "kapitalcho":

  Мне, защото без кодовете нищо повече от баланса и дигитализирана версия на дебитната ти карта към сметката не може да се види. За логин ползваш номера на сметката за онлайн банкиране и собствена парола и няма опция за запазване на което и да е от полетата. Повече инфо може да се изкара от нечий фейсбук, отколкото от този апп.

 32. 32 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fazer":

  За Фейсбока си аболютно прав-толкова инфомация си пускат че даже един аматьор може да разбере абсолтно всичко за тях(При положение че си проверяват фейсбука по 5-ти на ден и всеки ден си качват снимка.......................).

 33. 33 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "kapitalcho":

  Аз така и не съм си направила фейсбук, нямам и намерение. Тук се ползва, но аз поддържам контакт през скайп или телефон с който ми трябва. На телефона имам само няколко апп-а и са все полезни (Nordea, Strava, Spotify, Whatsapp, Onedrive, Google Translate), но много хора цъкат игрички и фейсбук нон стоп.

 34. 34 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#33] от "Fazer":

  Скайп и Жайбър нямаш ли ?
  Както е трръгнало,скоро телефоните раговори и съобщенията ще бъде почти безплати заради:
  -Скайпи
  -Вайбър
  -Whatsapp

 35. 35 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "kapitalcho":

  Скайп на телефона няма смисъл да ползвам, тъй като Whatsapp има разговори от скоро, а апп-а на Скайп е изключително тромав (ползвам Samsung S5). Вайбър ми е доста детски на вид и тук не е популярен изобщо. Вече има разговори между трите компании за телекомуникации тук (Sonera, DNA, Elisa) за таксуване според интернет трафик (в момента, при сключване на договор автоматично се включва интернет, често без лимити).

 36. 36 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fazer":

  Едно нещо в което България е по добра от Европа е скростта на интернета-въпреки че и в Европа почва да се дига..............но е далече от 100-200 мегабита скорост като тук.

 37. 37 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#36] от "kapitalcho":

  Като теория да - в България интернета е бърз и се хваща навсякъде, щото никой не си заключва рутера, но на практика е супер нестабилен и кабелите са в абсолютен хаос. В Западна Европа като цяло интернета е доста зле, няма безплатни точки дори по летища и гари, пълно е с реклами преди/по време/след видеота в ютуб и тн.
  При нас, обаче всичко е с оптични кабели под земята, в блоковете е централизиран към една голяма кутия с всички останали връзки и само си вкарваш кабел от рутера до контакта за телефон и си готов с 100мб интернет на секундата. За 4 години и половина, нито един път не е угасвал ток или да има загуба на интернет връзка (а сме живяли на различни места). На места дори, същите гореизброени телекомуникационни компании имат договори за интернет доставка към комплекси, които са собственост на дадена фирма за апартаменти под наем (тук е почти невъзможно да си намериш апартамент под наем, който не е даван от компания, а и нямаш същата сигурност) и получаваш някакъв основен интернет безплатно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK