Домашен течен шоколад

Домашен течен шоколад

© Димитър Катерински



Лятото вече се задава, а  с него и очакването за безметежни дни на почивка и хубави преживявания. За да допълни усещането за щастие, "Детски Дневник" публикува отново рецептата на Ирина Катеринска за домашен течен шоколад. 


Домашният течен шоколад ухае на детство. На онези следобеди, в които мама или баба забъркват няколко простички съставки, докато се получи гъсто и невероятно удоволствие. След час в хладилника се превръща в нежен, стегнат мус, който гали небцето, а децата обикалят около него в очакване да разчупят коричката му с лъжица и да вкусят първата хапка.


Домашният течен шоколад има вкус на спомени, а за днешните малчугани е не по-малко привлекателно лакомство. Кой би отказал всъщност купичка от него независимо от възрастта си? В магазините вече се предлагат много и различни видове, кои от кои по-вкусни, но пък в домашното му приготвяне има сладостна магия, която заслужава да се случва поне от време на време.




А най-голямото му очарование е, че децата не се нуждаят от специални умения, за да го забъркат сами. Родителите могат да подберат хубави продукти – качествено масло, натурално какао с плътен аромат, светла кафява захар вместо бяла и пълномаслено прясно мляко вместо вода (както се правеше едно време), и всички заедно да приготвят домашен течен шоколад в неделния летен следобед.


За онези, на които им допадат различни аромати, ванилията или ромовата есенция се съчетават чудесно с пухкавия крем, а сервиран със запечени ядки или пресни плодове, се превръща в изискан десерт. Ядките може да се карамелизират, плодовете могат да се "задушат", докато се получи гъст и ароматен сос.


На децата би им било най-забавно, ако участват активно във всяка стъпка от забъркването, щастливи от възможността, че могат да облизват бъркалките и да оставят шоколадови отпечатъци от любопитни пръстчета. А след време, защо не, и да изненадват родителите с изцяло самостоятелно приготвен шоколадов крем.


За направата на четири порции са нужни: 250 мл. прясно мляко, 150 г светла кафява захар, 130 г масло, 270 г сухо мляко, 4 – 5 с.л. какао, есенция по избор – ванилия, ромова, портокалова и т.н.


Маслото се нарязва на парченца. Млякото се изсипва в дълбока тенджера и се загрява на котлона. Добавят се захарта и маслото и се бърка непрекъснато, докато се получи хомогенна смес, която не трябва да завира.


След като захарта се разтвори, млякото се сваля от котлона. В него се изсипва какаото и се разбива с миксер, а сухото мляко се добавя на няколко части, като не спира да се бърка с миксера – може да се направи и на ръка, но има опасност да се получат бучки и топченца. Тук е моментът да се добави и есенция на вкус.


Разбива се, докато се получи гладък, гъст и пухкав течен шоколад, който се разсипва в купички и се оставя да се охлади на стайна температура. Може да се консумира директно така или да се прибере за час в хладилника.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на znayko84
    znayko84
    Рейтинг: 495 Весело
  2. 2 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 4988 Неутрално

    Правила съм го преди около 30 г. на децата, и м. г. дъщерята-вече на 38 г. поиска да го направим отново. Много хубаво и много калорично .

  3. 3 Профил на Valeria
    Valeria
    Рейтинг: 745 Весело

    Бе то хубаво, ама едвам изгорихме великденските козунаци, а лято идва

    https://goo.gl/8NG90J
  4. 4 Профил на Amot
    Amot
    Рейтинг: 477 Весело

    Домашен шоколад със сухо мляко и изкуствени есенции - дрън, дрън, ярина!

    Цацата трябва да бъде изпържена!
  5. 5 Профил на pavtaf
    pavtaf
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Слабо!
    Вземете си хубав натурален шоколад - 200гр.
    Кипнете около 100 мл. прясно мляко (ако искате да е по- рядка сместа - 150). Може да го овкусите по желание с :
    листа мента, джинджифил, мащерка (първата ми собствена рецепта за бонбони е с мащерка).
    Залейте натрошения шоколад с млякото и бъркайте докато се разтопи.
    Може да се съхранява около 2 седмици в хладилник (ако не го унищожите веднага). Може да добавите и малко мед.

    Бон апети!

  6. 6 Профил на didikot
    didikot
    Рейтинг: 8 Неутрално

    В детството ми го правихме точно така - страхотно вкусно беше и страхотно се качваха килограми!

  7. 7 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1034 Неутрално

    Това си е лесно и хубаво, разбира се рецепти могат да се дават много, но не омаловажавайте тази.Не пречи да се пробва, хапвайте и без мрънкане

  8. 8 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1089 Неутрално

    До коментар [#5] от "pavtaf":

    И аз така го правя.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK