Върху майчинството и ранното детско развитие са фокусирани дните на Долто в София

Върху майчинството и ранното детско развитие са фокусирани дните на Долто в София

© Издателство "Колибри"Темите, свързани с майчинството и ранното детско развитие ще са фокус на събитието "Дни на Франсоаз Долто", което се провежда за четвърта поредна година в София. 


Лектори са видни френски психоаналитици и български експерти - Мириам Сежер, Мари Кристин Лазник, Георги Кацаров, доц. дпн Моника Богданова, д-р Велимир Симов, д-р Анета Попиванова, Емилия Казълова. 


На 15 май от 18 часа в аудитория 65 на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъде изнесена открита лекция с вход свободен. Ще бъде представена книгата "В зората на сетивността" и ще бъде прожектиран филм за идеите на легендарната Франсоаз Долто. 
На 16 май специалистите ще изнесат експозета, а работните ателиета предвиждат дикскутиране на конкретни практики и актуални въпроси в полето на майчинството и ранното детско развитие: аутизма и анорексията при бебетата, ранните взаимоотношения и първия контакт майка - бебе след раждането, първата грижа с акушерка вкъщи, грижата за преждевременно родените бебета, както и въпросът за психоанализата в организацията. 


Необходимо е да се регистрирате за събитието на 16 май.
 


Франсоаз Долто (1908–1988) е светило в областта на френската и световната психоаналитична наука. Последовател на Фройд и съмишленик на Жак Лакан, трудовете на Долто отдавна са се превърнали в класика.


Мириам Сежер e педопсихиатър, психоаналитик, който вече не се нуждае от особено представяне. Тя е позната на специалисти в различни полета и родители както с участието си три поредни години в Дни на Ф. Долто в България "Детето и психоанализата", така и с това в Академия по церебрална парализа. Факт са и книгите "Думи, за да се родиш. Психоанализа в родилно отделение" , "Малкото училище – голямото начало. Детето и детската градина", "Изкуството да храним бебетата".


Благодарение на нейната подкрепа и ангажираност с каузата на бебетата, поредна година работим по различни идеи: популяризиране наследството на Франсоаз Долто в България и на психоанализата с бебета (и преждевременно родени). Усилията ни са насочени към издаване на книги (този път "В зората на сетивността") и супервизия на специалисти от различини полета (учители, акушерки, лекари, социални работници, психолози, психотерапевти, логопеди, педагози, юристи и др.), които имат желание да се развиват професионално през опита на психоанализата.


Мари-Кристин Лазник е психоаналитик, член на ILA (Международна Лаканианска асоциация), съосновател на PREAUT (Асоциация, обединяваща практикуващи специалисти в полето на аутизма). Работи с бебета и техните родители в център Алфред Бине, консултирайки ранен аутизъм. Обучител на психоаналитици, работещи с бебета и родители. Член на УС на ICAPP (Международна организация на психоаналитици и психотерапевти, които се занимават с аутизма).


Георги Кацаров е психоаналитик, ангажиран с развитието на психоанализата в България и благодарение на чийто усилия идеята за Дни на Ф. Долто в България e факт от 2012 г. Участието му и тази година ще бъде възможност за споделяне на опит и практики, свързани с психоанализата на малки деца, въпросите на родителите и ранните отношения майка-бебе.
 

Моника Богданова е доцент в СУ "Св. Климент Охридски", с докторат в полето на приемната грижа. Доктор на педагогическите науки с разработен синергичен модел за професионално ориентиране и консултиране на деца и младежи със специфични потребности. Психоаналитик, супервизор, обучител.

Работи както с деца със специфични потребности, така и с (преждевременно родени) бебета, техните семейства. Създател на Зелената къща в България. Автор на 7 монографии, 6 студии, 40 статии в специализирани списания, 12 наръчници и ръководства.


д-р Велимир Симов е неонатолог и педиатър, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ гр. София. Специалист с дългогодишен опит в особеностите на развитие и отглеждане на деца с висок медико-социален риск.


Анета Попиванова е педиатър-неонатолог, председател на Националната асоциация "Подкрепа за кърмене", зам. председател на Националния комитет по кърмене и координатор на програмата на УНИЦЕФ за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето в България. Ръководител на консултативния кабинет по кърмене към СБАЛАГ Майчин дом, София.


Емилия Казълова e акушерка с над 36 години стаж, Председател на Алианс на българските акушерки. Ръководител на първото Училище за бъдещи родители "АЗ ТИ ТО", открито преди 15 години. Сертифициран консултант по кърмене. Основен приоритет в дейността й е възраждането на акушерските грижи в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK