България е на 43-о място в световна класация на училищните знания

България е на 43-о място в световна класация на училищните знания

© Мария Съботинова, Строителство ГрадътБългария заема 43-о място в световно изследване на училищните знания, съставено от аналитичния център на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Страните от Балканите заемат петте позиции от 40 и 44, като съответно подреждането е Гърция, Турция, Сърбия, България, Румъния. Черна гора се нарежда на 56-а позиция, следвана от Албания на 63-а и Македония на 65-а. 


На челните позиции в световен мащаб са страни от Азия (Сингапур, следван от Хонконг). Най-добре от европейските страни са се представили учениците от Финландия, Естония, Швейцария и Холандия, които заемат от 6-о до 9-о място. САЩ са на 28-а позиция заедно с Италия. В долната част на класацията са предимно страни от Африка.
Икономическия мозъчен тръст на ОИСР казва, че изследването въз основа на резултатите от тестовете в 76 страни показва връзката между образованието и икономическия растеж.


"Това е първият път, когато имаме един наистина глобален мащаб на качеството на образованието", каза директор по образованието към ОИСР Андреас Шлайхер.


"Идеята е да се даде на повече страни, богати и бедни, достъп до начин, по който сравняват себе си срещу световни лидери в образованието, да открият силните и слабите си страни, и да видим какви са дългосрочните икономически изгоди от подобреното качество в образование", каза той.


Лидерът в класацията Сингапур има високи нива на неграмотност през 60-те години на 20-и век, което показва какво може да се постигне с такъв напредък, смята Шлайхер.


Анализът въз основа на резултатите от тестовете по математика и точни науки е много по-широка глобална карта на образователните стандарти, отколкото тестовете PISA на ОИСР, които се фокусират върху по-заможните индустриализирани страни.


Безспорен фаворит в него е Азия, като под номер едно по училищни знания се нарежда Сингапур, следван от Хонконг на второ място, Южна Корея на трето и Япония и Тайван, които делят четвъртото. Челната десетка се допълва от Финландия, Естония, Швейцария, Холандия и Канада. На последно и предпоследно място се нареждат съответно Гана и Южна Африка, предхождани от Хондурас, Мароко и Оман.


Класацията включва повече от една трета от страните по света и показва как държави като Иран, Южна Африка, Перу, и Тайланд се представят в световен мащаб.


Още веднъж се показва слабото представяне на Съединените щати, които изостават от европейките страни и са задминати и от Виетнам. Изследването подчертава и упадъка на Швеция, която беше предупредена миналата седмица от ОИСР, че има сериозни проблеми в образователната си система.


Класацията се основава на сбор от международни оценки, включително тестовете PISA на ОИСР, тестовете TIMSS в САЩ и тестовете TERCE в Латинска Америка, разглеждайки развитите и развиващите се страни заедно.


Констатациите ще бъдат официално представени на Световния форум за образованието в Южна Корея през следващата седмица, когато ООН свиква конференция за поставяне на цели за повишаване на глобалното образование до 2030 г.


Докладът ще предостави доказателства пред форума за това как постигането на образователни цели може да осигури икономически печалби.


Освен общото класиране от ОИСР представят и икономическия потенциал за растеж на брутния вътрешен продукт на държавите, ако всички 15-годишни получат поне основни знания. По този показател БВП на България би могъл да нарасне с 496%.


Водещи по този показател са страни от Африка – на първо място е Гана, следвана от Южна Африка и Хондурас. В челната десетка освен Мароко, Оман, Ботсвана се нарежда и Македония с възможен растеж на БВП от 1137%.


Подобряването на образованието по света ще произведе "дългосрочни икономически ползи, които могат да бъдат феноменални", казва още Шлайхер.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Не е толкова зле.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  "Анализът, въз основа на резултатите от тестовете по математика и точни науки, е много по-широка глобална карта на образователните стандарти, отколкото тестовете Пиза на ОИСР, които се фокусират върху по-заможните индустриализирани страни.

  Безпорен фаворит в него е Азия като под номер едно по училищни знания се нарежда Сингапур, следван от Хонконг на второ място, Южна Корея на трето и Япония и Тайван, които делят четвъртото."

  И аз съм се убедил от личен опит, че източно азиатците са най-добри в точните науки, като математиката и в предмети като физиката и химията например....

  П.П.
  Иначе, България не изглежда толкова зле, ако сме на 43 място....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Прилични места за Балканския полуостров,което показва ,че все пак сме в Европа...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на soulripper
  soulripper
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Канада на топ позиция- това е вица на века. Имах нещастието да направя магистратурата си там и мога да кажа, че ако искате да се чувствате гении, трябва да учите в Канада. Нивото е портисащо посредствено.

 5. 5 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "Златната" среда.
  Бива...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 6. 6 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Това е първият път, когато имаме един наистина глобален мащаб на качеството на образованието", каза директор по образованието към ОИСР Андреас Шлайхер.
  +++

  като става дума за образование и/или мислене, някой да знае какво означава '"глобален мащаб на качеството на образованието"? или "каза директор по образованието Андреас Шлайхер'?

 7. 7 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Ако са участвали всички 194 международно признати държави, резултатът е повече от добър. Интересно ще бъде да се знае, на кое място сме били преди 25 години.

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":43-то място от 76 - т.е. под медианата /50-ти персентил/.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално
 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Разстроено

  До коментар [#3] от "sto67nes":


  До коментар [#5] от "Кирето":


  До коментар [#7] от "subaru":

  Каква златна среда, какво прилично място, "все пак в Европа", какъв повече от добър резултат - четете по-внимателно! Изследванията са проведени в 76 страни. Златната среда са 38 и 39 място. Целите Балкани, всъщност, сме в по-изостаналата половина!

 11. 11 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 229 Неутрално
 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#10] от "patsis":

  И аз така прочетох, да не говорим, че се срамувам Гърция и Турция да са по-добре от нас.

  % нарастване на БВП е впечатляващ.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Родителите в Азия изискват децата да се занимават от зори до полунощ. Класовете започват в 7-7:30 и следобяд имат нещо като интензивни занимални. Това е една от причините тези деца да започнат да изостават в университетите - преумора и липса на жестокия контрол.
  В САЩ проблемът е в средното училище (от 9-ти до 12 клас), където организацията на учебния процес е на изборния принцип университетски тип (катедри и т.н.). Оформят се два потока: масов на ниско ниво, който избира най-лекото, и елитен (напреднало равнище), където нивото е добро, често в допълнение към училищните предмети вземат и предмети от университетските програми - общообразователната част (така се спестяват и пари и се съкращава срока на обучение в бакалавърската степен). Децата от тези АП/НР програми са далеч над средното ниво, те обикновено отиват и в по-добрите университети, така че статистиката е правилна, но не дава истинската картина която отразява и обществената стратификация.

 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#12] от "Алф":Браво, Алф, един поне който да чете преди да пише!
  Наистина е впечатляващ процентът на възможното нарастване на БВП ако всички 15-годишни у нас придобият основни знания - с 496%, т.е. 6 пъти!
  А това, че Турция вече ни изпреварва е новост! Какво ли ще е, ако се разгледат отделно европейската и азиатската част на Турция?

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#4] от "soulripper":

  Е, не сте учила в МакГил, предполагам. Както казват "Получаваш това за което плащаш", не че дори елитните университети в Канада могат да се мерят с таксите в елитните на САЩ. Зависи и от специалността и контрола и от професионалните асоциации. Приятели-инженери завършили с отлични оценки в България трябваше доста да се озорят с допълнителни изпити за да станат членове на професионалната асоциация в Канада.

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#14] от "patsis":

  Още Струмилин през 20-те години писа за този ефект на "ликбеза" в Русия: простата грамотност увеличава икономическия ефект на труда над 3.6 пъти. Сега имаме не само изискване за "комютърна грамотност", но и масова "функционална неграмотност" на излизащите от масовите училища (неспособност да разберат и попълнят най-прости документи коет ое пречка при трудоустройството и т.н.).

 17. 17 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#10] от "patsis":

  Вземам си написаното назад. Не видях числото 76. Турция е на 41 място.
  До коментар [#11] от "dsx12":

  Благодаря!

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#16] от "daskal1": Леле, даскале, бягайте да не Ви обвинят, че цитирате класик на съветската икономическа мисъл!
  3,6 пъти в Русия 1920-те години, а у нас 5,96 пъти, в Македония 12,37 пъти! Ега ти функционална неграмотност се шири на Балканите!

 19. 19 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  добър анализ. когато се каже че сме по средата на класацията едва може да се води спор дали чашата е 1/2 пълна или 1/2 празна. от значение е не толкоз позицията като абсолютна стойност, а разликите в оценките. обикновено оценките се изменят експоненциално c класацията. или, образно казано, разликата между първите 5 финалиста на 800 м бягане е ~ 1 - 5 секунди, а втората половина бегачи идват след минута-две.

 20. 20 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  за мен огромен проблем е разликата между училищата. елитните гимназии и средните школа от село имат светлинни години разлика в качеството...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 21. 21 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 229 Неутрално
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#18] от "patsis":

  Ха-ха, да се отрича революцията на умове като Холмогоров, практически основоположник на иконометрията, на ученика му Леонтиев, създал инпут/аутпут метода на междубалансовите връзки и транспорните методи в САЩ (след като Сталин му забранява да се върне в Съветска Русия след защитата на доктората в Германия през 1927), на Марков и на много други е доста негативно като оценка на форума. Не вярвам тук да има толкова тесногръди хора

 23. 23 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":

  "И аз съм се убедил от личен опит, че източно азиатците са най-добри в точните науки, като математиката и в предмети като физиката и химията например.... "

  да, но са пълни дебили ще се отнася до всичко друго свързано със заобикалящия ги свят.

  аз лично предпочитам детето ми да не е най-големият корифей по математика, но да знае къде са намира Франция или кои са Лед Зепелин, например

 24. 24 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#14] от "patsis":

  Не мисля 4е има съ6тествена разлика.През последните години на университетските изпити изпъкват анадолците.

  ne mutlu türküm diyene.
 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#22] от "daskal1":Даскале, не съм аз който ще Ви подгоня!
  Пък за нивото на повечето съфорумци е доста показателно това, че не са Ви подгонили за цитирането на Струмилин - те просто не знаят кой е той!

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "grand funk railroad":

  И аз така си казах, но после видях, че е от 76 държави... което променя нещата. Наистина можеше и да е по-зле, но не е цветущо в никакъв случай

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "soulripper":

  '... ако искате да се чувствате гении, трябва да учите в Канада. Нивото е портисащо посредствено...'
  +++

  "портисащо"?

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#24] от "hasanço":Нямам нищо против - впрочем Анкара и Измир също са в Анадола.
  Само че тук става дума за знанията на 15-годишните - тези, които нямат достатъчно знания вероятно просто не стигат до университетски изпити.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#25] от "patsis":

  Е, благодаря, и правим колкото можем

 30. 30 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 586 Неутрално
 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#12] от "Алф":

  И аз, явно доста сме поизостанали и занемарили образованието - не толкова отдавна им водехме с нива.

 32. 32 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  Много са забавни! Как оценяват Щатите като средно ниво, а ЕС държава по държава? И какво означава да ставниш Сингапур с ненам си колко БВП на глава от населението и Мисури?

 33. 33 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#4] от "soulripper":

  По отношение на математика, системата на обучение в България е много над тази в западните страни. Те дори не знаят как да делят.
  Общото образование в България, също е на висота (поне бе така преди години). Разлика се получава при приложните дисциплини. Знаят много по-малко от българите, но по-добре.
  Когато става дума за научни категории и дисциплини, тогава също издишат. Един учен трябва да знае много повече от този дето е учил за да работи.

 34. 34 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#28] от "patsis":

  Естествено.Това важи и за Истанбул например.Коментирам от презумпцията 4е 6том пе4елят първенства зан4и имат и добра база.Аз не при4ислявам Анкара или Измир към Анадола въпреки географски да са. Спомням си Коня,Артвин,Ески6ехир,Мара6 и др.

  ne mutlu türküm diyene.
 35. 35 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#28] от "patsis":

  Естествено.Това важи и за Истанбул например.Коментирам от презумпцията, 4е 6том пе4елят първенства зан4и имат добра и ка4ествена база.Аз не при4ислявам Анкара или Измир към Анадола въпреки географски да са. Спомням си Коня,Артвин,Ески6ехир,Мара6 и др.

  ne mutlu türküm diyene.
 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#26] от "dogwoman":
  [quote#26:"dogwoman"] Наистина можеше и да е по-зле, но не е цветущо в никакъв случай[/quote]

  Така е. Но от друга страна тези класации са много относителни. Финландия не вади по-добри инженери, доктори или менаджери от Германия или Франция, например.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  ''Страните от Балканите заемат петте позиции от 40 и 44, като съответно подреждането е Гърция, Турция, Сърбия, България, Румъния. Черна гора се нарежда на 56-а позиция, следвана от Албания на 63-а и Македония на 65-а''.

  А иначе на Балканите сме горди,че всичко знаеме !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  [quote#14:"patsis"]А това, че Турция вече ни изпреварва е новост! [/quote]Не е. При последната класация на ПИЗА Турция ни бие във всяка една от категориите.

  Преди години Турция беше отличена от ОИСР като страна с най-голям напредък в областта на образованието. И си личи.

 39. 39 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дали един учител с 500 лв му се занимава с нашите деца?
  Дали един учител на 65 години е адекватен с новите тенденции и способен да обучава бъдещите поколения?

  Няма как да оставиш един сектор като най-нисък приоритет, без пари и перспективи и всички качествени хора да го напускат и после да не отчиташ понижения във всички класации.

  Това че България може да копа и може и да не копа не съм сигурен как го позиционира в 21век.

 40. 40 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#37:"EREBUS"]А иначе на Балканите сме горди,че всичко знаеме ! [/quote]

  Не е съвсем така! Забравил си да добавиш нещо важно - знаем всичко по история. Всеки си има собствена. Чърчил е казал: "Балканите произвеждат повече история отколкото могат да поемат".

  heruvim
 41. 41 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Цитат: "Още веднъж се показва слабото развитие на Съединените щати, които изостават от европейските страни и са задминати дори от Виетнам".

  Нещо подобно писах преди време в мой коментар за незадоволителното развитие на образованието в САЩ, което става достъпно само за елитите. Да не пиша как ме нападнаха разни там българо-американски милионери като клеветник на Америка. Ама те такива статии не четат.

  heruvim
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#23] от "oldschool":

  Сигурно имаш предвид общата им култура за света. Какво да ти кажа... може би тя не е толкова богата, както например на европейците. Но, има и изключения разбира се дори и в това отношение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Резултатът е зле. Ама в България сме така - средното ни ниво е малко под средното, високото ни ниво е наистина високо, а ниското ни ниво е наистина ниско. И понеже, разбира се, тези с високо ниво са по-малко от тези с ниско статистиката дърпа надолу. Важното е, че има българи, които слагат всички останали нации в малкия си джоб. А по математика направо ги убиваме, като сингапурци сме.

 44. 44 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#43] от "m_todorov":

  И даже знаем кой поддържа ниското ниво. Там вече има и съвсем неграмотни. Неотдавна един чичо на около 40 ме помоли в НОИ да му попълня молбата! Специално пиша за възрастта, за да няма спекулации, че преди било иначе.

  Колкото до инженерите и математиците, много отдавна напредъкът на икономиката и науката не е индивидуално постижение на един гений.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 45. 45 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#39:"rumenvl"]Дали един учител с 500 лв му се занимава с нашите деца?
  Дали един учител на 65 години е адекватен с новите тенденции и способен да обучава бъдещите поколения? [/quote]
  Разбира се ако си учител с 500 лв. заплата и разчиташ само на тях, за да оцеляваш си по зле и от просещите роми или тези, които са на социални помощи и тогава възпитанието и обучението на децата ти е последна грижа, но всичко е относително и зависи от човека. Даскали има много, но малко от тях са Учители и няма значение на колко години са!!!!

 46. 46 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Няма страшно, до година ще сме надпреварили Турция и Гърция.
  Щото в Турция, RTE задължавал всички директно от основното училище да се запишат във Imam Hatip' High School's/Религиозни Гимназии.
  Като надминем Турция, то на Гърция ще им мине мерака да се състезават с нас. Щото ще рекат евала на България.

  На здраве и успехи да ни следват надлъж и на шир.

 47. 47 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "ангел или едноклетъчен червен дявол" - това сравнение ми хареса...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 48. 48 Профил на Mihaela Dimitrova
  Mihaela Dimitrova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#6] от "dx12":

  Неточен превод, мащаб в това изречение да се чете като аршин
  Идва от немския език.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK