Днес се провеждат изпитът по математика за 7 клас и матурата по избор за 12 клас

Днес се провеждат изпитът по математика за 7 клас и матурата по избор за 12 клас

© Красимир ЮскеселиевДнес, 22 май, е втората дата от задължителните изпити за учениците, завършващи 7 и 12 клас. Децата в прогимназия държат задължително изпит по математика, а абитуриентите - матура по избор между 13 учебни предмета.


В 7 ч., в сградата на Министерството на образованието и науката, ще бъде изтеглен изпитният вариант за държавния зрелостен изпит. Истегленият номер ще важи за всички 13 предмета. Изпитът започва в 8 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.


Най-много зрелостници тази година – 17 671 - са избрали като втори задължителен изпит биология и здравно образование. Други 14 638 ще се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти.

Изпитният вариан за националното външно оценяване по математика за 7 клас ще бъде изтеглен в 9 ч., а изпитът ще започне в 10 ч. и се състои от първи модул от 60 минути и втори (допълнителен) - от 90 минути. 


Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки, т.е. максималният резултат от двата модула е 100 точки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK