Босилеково песто - сос за спагети

Домашно приготвеното песто се съхранява до седем дни в добре затворен съд в хладилник.

© Ирина Катеринска

Домашно приготвеното песто се съхранява до седем дни в добре затворен съд в хладилник.



Всяко дете обича спагети – с доматен сос, с кайма, със сметана и шунка, вариациите са безброй. Битката с дългите макарони е забавна като игра и едва ли някой малчуган би отказал подобен весел обяд. Спагетите са и добра възможност в менюто да се включат някои зеленчуци, които не са особено любими.


Зеленият сос песто е един от най-лесните за приготвяне. С приготвянето му по-големите деца с опит в кухнята могат да се справят изцяло сами.


Сосът придава чудесен и плътен вкус на всяка паста. Традиционната рецепта включва кедрови ядки, които не на всеки допадат като вкус, но идеално се заместват с лешници, бадеми или орехи. Босилекът също може да бъде заменен от магданоз например, но това е цяла една друга история.




Ако децата не искат да усещат хрупкав вкус в соса, смелете ядките предварително на ситно в кафемелачка или кухненски робот. Домашно приготвеното песто се съхранява до седем дни в добре затворен съд в хладилник. Идеално е също за намазване на препечени филийки или като дип за сурови зеленчуци.


За направата на соса са нужни: 2 чаени чаши пресен босилек (само листата, добре измити и подсушени), ½ ч.ч. настърган пармезан, ½ ч.ч. студено пресован зехтин, 1/3 ч.ч. ядки, предварително смлени или не (кедрови ядки, орехи, лешници или бадеми), 2 счукани скилидки чесън, сол и пипер на вкус


Всички продукти, без солта и пипера, се слагат в кухненски робот (ако ядките са предварително смлени, можете да използвате и пасатор) и се смилат на висока скорост, докато се получи еднородна смес. Ако сосът е прекалено гъст за вкуса ви, добавете още малко зехтин.


Подправете със сол и пипер и прехвърлете готовия сос в добре затварящ се контейнер. Сервирайте като сос за всякакъв вид паста, любима на децата, с добавка от нарязани на половинки чери домати. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2254 Неутрално

    Това е добро.Папал съм го.

  2. 2 Профил на BarBQ
    BarBQ
    Рейтинг: 893 Весело

    Предпочитам го върху белени домати и моцарела. =)

  3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5790 Неутрално

    супер е !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  4. 4 Профил на carwindwrclir
    carwindwrclir
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Качественият зехтин побелява в хладилник. Седем дни ми се вижда оптимистично. Иначе може и да се замрази, но ако зехтина е качествен ще си промени цвета. Доколкото ми е известно не се променят други качества, само цвета.

    And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
  5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5790 Неутрално

    честит 24-ти май на всички българи !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  6. 6 Профил на sashobal
    sashobal
    Рейтинг: 754 Неутрално

    Ще добавя една рецепта с такъв сос:

    *Тесто за пици
    *Разточвате тестото във форма удобна за вас
    *Намазвате го със сос Песто,вместо домати, за основа
    *Нарязвате сирене Бри на филии и покривате пицата
    *Нарязвате сушени домати(от буркан в зехтин) и равномерно разпръсквате върху сиренето
    *Печете до златиста коричка

    Честит празник!

    НАЗДРАВЕ!

    Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
  7. 7 Профил на hashtag
    hashtag
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Добро си е. Аз ядки не слагам, но съм правил нещо подобно.

  8. 8 Профил на ofamanaman
    ofamanaman
    Рейтинг: 395 Неутрално

    В традиционните рецепти има и чесън, тук са го пропуснали. Вероятно защото е за деца. Интересно защо не пише за колко порции спагети е споменатото количество, с цел да заблудят читателите ли? Ако се предположи че 1/2 ч.ч. е към 100 мл, количеството е за около 4-5 порции (от по 100 гр) макарои/друга паста.

    Няколко съвета към който иска да се опита за първи път да направи този сос:

    Кедровите ядки са около 60-70 лв/кг, другите изброени са около 20 лв.Желателно е да си купите орехите/лешниците с черупките и сами да ги вчупите-така ще сте сигурни че в соса няма да попаднат частици от черупките. Може да се ползва и кашу (сурово и неосолено) вместо другите ядки-то се смеля най лесно на почти прах.

    F***Y**!!!
  9. 9 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 450 Весело

    Предпочитам други видове паста. чиято форма им позволява да задържат соса. При спагетите сосът се плъзга и половината остава в чинията. Кулинарният гуру Джейми Оливър е на същото мнение.
    Този сос сигурно е вкусен, но според мен е добре да се добави и нещо за плътност - мръфка

  10. 10 Профил на stephanco
    stephanco
    Рейтинг: 463 Неутрално

    [quote#8:"ofamanaman"]В традиционните рецепти има и чесън, тук са го пропуснали. [/quote]
    Грешиш, прочети добре какво пише:

    "... или бадеми), 2 счукани скилидки чесън, сол и пипер на вкус."

    Честит най-български празник на всички всички Българи!

    Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
  11. 11 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 506 Неутрално

    [quote#4:"carwindwrclir"]Иначе може и да се замрази, [/quote]

    В никакъв случай.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  12. 12 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3858 Неутрално

    Най-добре да се приготвя по-малко и да се изяжда веднага...! Да не се застоява в хладилника! Дали ще е на спагети или със домати и разни сирена - все тая!

    Бивш tww09306483.
  13. 13 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1637 Неутрално

    Оригиналното песто (дженовезе) е голяма вкусотия, истински италиански вкус. Тук продават в бурканчета, внос от Италия, плюс сварената паста - най-лесният обяд или вечеря!

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  14. 14 Профил на nocomnet
    nocomnet
    Рейтинг: 373 Неутрално

    Същото може съвсем без никакъв проблем да се направи с хаванче чукало, не е нужен пасатор или "кухненски робот".





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK