
© Ирина Катеринска
Соленките се пекат между 15-20 мин или докато придобият приятен златист цвят.
Когато бях дете, едно от любимите ми занимания заедно с баба беше правенето на соленки. Разточвахме тестото с тънка точилка на голямата маса в светлата кухня и баба ми даваше водна чаша, с която да изрязвам кръгчета или тя с нож оформяше тънки пръчици, които после поръсваше с ким. Приготвянето на лакомството беше хем игра, хем като резултат се получаваше огромно количество вкусни соленки, с които закусвах следобед поне една седмица.
Спомените от кухнята са случки от детството, които се отпечатват в паметта на децата завинаги с вкусния си аромат, веселбата от приготвянето и усещането, че вече са големи и готвят като възрастните. Тази неделя е идеален ден да създадете заедно с малчуганите свои весели истории с участието на тесто, а това е бабината рецепта за соленки, изпитана през времето.
За направата им са нужни: 150 г студено масло, нарязано на кубчета, 200 г брашно, 50 г настърган кашкавал, 50 г настъргано сирене, 50 г извара, 1 жълтък; за поръсване – сусам, мак, ким, чубрица
В купа се смесват сирената и брашното, разбъркват се, добавя се жълтъкът и се меси с ръце, накрая се слага маслото и се замесва тесто, докато се оформи на хомогенна топка. Готовото тесто се увива в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 мин.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Готовото тесто се разделя на четири равни части, всяка се разточва върху набрашнена повърхност на лист с дебелина 2-3 мм и с формички за сладки или просто с водна чаша се изрязват соленките. Подреждат се в тави, застлани с хартия за печене, и се поръсват с мак, сусам, ким или чубрица.
Пекат се между 15 и 20 мин. или докато придобият приятен златист цвят. След като се извадят от фурната, се оставят да се охладят добре, преди да бъдат местени от тавата.
hodounski
Рейтинг: 3160 НеутралноТези са наистина лесни и много вкусни
sto67nes
Рейтинг: 1360 НеутралноДомашни соленки и чаша напитка...безценно...
Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!doneva_a
Рейтинг: 515 Весело"Когато бях дете, едно от любимите ми занимания заедно с баба беше правенето на соленки. "
Или вадехме тетрадката й по готварство, прелиствахме и си избирахме какво да приготвим.
"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"И на мен.
bee
Рейтинг: 1193 ВеселоДо коментар [#3] от "doneva_a":
Ей, какви хора, винаги са ми били смешни как оценяват чужди преживявания. Изобщо в този Дневник голяма веселба сред всевъзможни чешити.
" Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "Двамата, които не са съгласни с коментара ти очевидно са били свидетели, че с баба ти сте правили нещо друго, различно от описаното от теб.
Иначе по темата за соленките и аз правих навремето едни, които ставаха много и доста вкусни, обаче изгубих рецептата. Спомням си, че в моята нямаше извара. Отдавна си мислех да потърся някоя рецепта за соленки, защото добре приготвени наистина са вкусни и ето сега може да се възползвам от тази.
Jessika
Рейтинг: 1577 НеутралноМного обичам бабини рецепти, а тази изглежда и лесна.
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”Но се питам, някакъв набухвател няма ли?
bramasole
Рейтинг: 3880 НеутралноДо коментар [#5] от "Jessika":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-рАз не съм специалист в месенето, но попитах майка и според нея лъжичка сода бикарбонат си е нужна в тестото за соленки. Ако не те мързи, пробвай и по двата начина, пък после сподели резултата.
hodounski
Рейтинг: 3160 НеутралноДо коментар [#5] от "Jessika":
До коментар [#6] от "Bramasole":
За тези не трябва нищо .Като замесиш тестото го слагаш за малко в хладилника.Пече се на загрята фурна и става хрупкаво като бутер тесто.
ръпончо
Рейтинг: 684 НеутралноАко се добави и една част (колкото кашкавала и сиренето) крема сирена, става още по- вкусно.
Роси
Рейтинг: 8459 НеутралноЖълтъкът вътре ли се слага или е за намазване.Като ги гледам,струва ми се да е второто.Пъл и иначе няма да залепне кима или там с каквото е поръсено.
bee
Рейтинг: 1193 НеутралноДо коментар [#9] от "rosiraycheva50._":
" Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. ""В купа се смесват сирената и брашното, разбъркват се, добавя се жълтъкът и се меси с ръце ... "
Не е за намазване, според написаното се слага вътре.
doneva_a
Рейтинг: 515 Весело[quote#4:"bee"]Двамата, които не са съгласни с коментара ти очевидно са били свидетели, че с баба ти сте правили нещо друго, различно от описаното от теб. [/quote]
"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"Нали?! И аз тръгнах да се замислям, пък после се сетих, че животът е кратък
doneva_a
Рейтинг: 515 Неутрално[quote#7:"hodounski"]За тези не трябва нищо .Като замесиш тестото го слагаш за малко в хладилника.Пече се на загрята фурна и става хрупкаво като бутер тесто.[/quote]
"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"Точно така, това е бутер тесто.
izabell
Рейтинг: 1381 НеутралноБраво, това ми са любимите и на мен.Маслото може да е маргарин.За поръсване, само с ким
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.