Домашни соленки

Соленките се пекат между 15-20 мин или докато придобият приятен златист цвят.

© Ирина Катеринска

Соленките се пекат между 15-20 мин или докато придобият приятен златист цвят.



Когато бях дете, едно от любимите ми занимания заедно с баба беше правенето на соленки. Разточвахме тестото с тънка точилка на голямата маса в светлата кухня и баба ми даваше водна чаша, с която да изрязвам кръгчета или тя с нож оформяше тънки пръчици, които после поръсваше с ким. Приготвянето на лакомството беше хем игра, хем като резултат се получаваше огромно количество вкусни соленки, с които закусвах следобед поне една седмица.


Спомените от кухнята са случки от детството, които се отпечатват в паметта на децата завинаги с вкусния си аромат, веселбата от приготвянето и усещането, че вече са големи и готвят като възрастните. Тази неделя е идеален ден да създадете заедно с малчуганите свои весели истории с участието на тесто, а това е бабината рецепта за соленки, изпитана през времето.


За направата им са нужни: 150 г студено масло, нарязано на кубчета, 200 г брашно, 50 г настърган кашкавал, 50 г настъргано сирене, 50 г извара, 1 жълтък; за поръсване – сусам, мак, ким, чубрица




В купа се смесват сирената и брашното, разбъркват се, добавя се жълтъкът и се меси с ръце, накрая се слага маслото и се замесва тесто, докато се оформи на хомогенна топка. Готовото тесто се увива в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 мин.


Фурната се включва да загрява на 180 градуса.


Готовото тесто се разделя на четири равни части, всяка се разточва върху набрашнена повърхност на лист с дебелина 2-3 мм и с формички за сладки или просто с водна чаша се изрязват соленките. Подреждат се в тави, застлани с хартия за печене, и се поръсват с мак, сусам, ким или чубрица.


Пекат се между 15 и 20 мин. или докато придобият приятен златист цвят. След като се извадят от фурната, се оставят да се охладят добре, преди да бъдат местени от тавата. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3160 Неутрално

    Тези са наистина лесни и много вкусни

  2. 2 Профил на sto67nes
    sto67nes
    Рейтинг: 1360 Неутрално

    Домашни соленки и чаша напитка...безценно...

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  3. 3 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 515 Весело

    "Когато бях дете, едно от любимите ми занимания заедно с баба беше правенето на соленки. "

    И на мен. Или вадехме тетрадката й по готварство, прелиствахме и си избирахме какво да приготвим.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  4. 4 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1193 Весело

    До коментар [#3] от "doneva_a":

    Двамата, които не са съгласни с коментара ти очевидно са били свидетели, че с баба ти сте правили нещо друго, различно от описаното от теб. Ей, какви хора, винаги са ми били смешни как оценяват чужди преживявания. Изобщо в този Дневник голяма веселба сред всевъзможни чешити.

    Иначе по темата за соленките и аз правих навремето едни, които ставаха много и доста вкусни, обаче изгубих рецептата. Спомням си, че в моята нямаше извара. Отдавна си мислех да потърся някоя рецепта за соленки, защото добре приготвени наистина са вкусни и ето сега може да се възползвам от тази.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  5. 5 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1577 Неутрално

    Много обичам бабини рецепти, а тази изглежда и лесна.
    Но се питам, някакъв набухвател няма ли?

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  6. 6 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3880 Неутрално

    До коментар [#5] от "Jessika":

    Аз не съм специалист в месенето, но попитах майка и според нея лъжичка сода бикарбонат си е нужна в тестото за соленки. Ако не те мързи, пробвай и по двата начина, пък после сподели резултата.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  7. 7 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3160 Неутрално

    До коментар [#5] от "Jessika":


    До коментар [#6] от "Bramasole":

    За тези не трябва нищо .Като замесиш тестото го слагаш за малко в хладилника.Пече се на загрята фурна и става хрупкаво като бутер тесто.

  8. 8 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 684 Неутрално

    Ако се добави и една част (колкото кашкавала и сиренето) крема сирена, става още по- вкусно.

  9. 9 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8459 Неутрално

    Жълтъкът вътре ли се слага или е за намазване.Като ги гледам,струва ми се да е второто.Пъл и иначе няма да залепне кима или там с каквото е поръсено.

  10. 10 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1193 Неутрално

    До коментар [#9] от "rosiraycheva50._":

    "В купа се смесват сирената и брашното, разбъркват се, добавя се жълтъкът и се меси с ръце ... "

    Не е за намазване, според написаното се слага вътре.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  11. 11 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 515 Весело

    [quote#4:"bee"]Двамата, които не са съгласни с коментара ти очевидно са били свидетели, че с баба ти сте правили нещо друго, различно от описаното от теб. [/quote]

    Нали?! И аз тръгнах да се замислям, пък после се сетих, че животът е кратък

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  12. 12 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 515 Неутрално

    [quote#7:"hodounski"]За тези не трябва нищо .Като замесиш тестото го слагаш за малко в хладилника.Пече се на загрята фурна и става хрупкаво като бутер тесто.[/quote]

    Точно така, това е бутер тесто.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  13. 13 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1381 Неутрално

    Браво, това ми са любимите и на мен.Маслото може да е маргарин.За поръсване, само с ким

  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK