Двойките на изпита по математика след VII клас са 2 054, пълните шестици - едва 10

Двойките на изпита по математика след VII клас са 2 054, пълните шестици - едва 10

© Цветелина Белутова, КапиталПо-слаби резултати от националното външно оценяване за седмокласниците и по изпита по български език и литература, и по математика, показват обобщените резултати на Министерството на образованието.


97.57% от завършилите седми клас са се явили на изпита по български език, а 96.57 на сто – на този по математика, показва статистиката на ведомството.


Само 65 ученици са постигнали максималния брой от 65 точки на основния изпит по български език. По математика броят на пълните отличници е по-голям – 429 деца. Нито една точка не са получили 57 ученици на изпита по български език, и 61 – по математика. Отличните оценки са 2 374 по български език и литература и 3 768 по математика. Пълните двойки са в пъти повече – 8 154 ученици са получили слаба оценка по български език, а 14 939 – по математика.
При външното оценяване, включващо и допълнителния модул за кандидатстващите в т.нар. Елитни гимназии, максималният брой от 100 точки по български език са изкарали едва деветима ученици, а по математика – само 10 ученици. Няма обаче деца, които да са получили нула точки. Отлични оценки по български език са изкарали 2 442 ученици, а по математика – 1 240. Слабите оценки са съответно 994 по български език и 2 054 по математика.


"Тревожно високи са процентите на учениците със слаби оценки, особено по математика", посочват от министерството.


Образователното министерство отчита неовладени умения за разпознаване на сложно съставно изречение, за вид подчинено изречение в състава на сложно съставно изречение; за пунктуация на сложни изречения, на цитати . "Като цяло изпълняват дидактическата задача, но предават съдържанието сбито и/или пропускат необосновано епизод/епизоди; срещат се разнообразни дописвания на текста, с което се променя неговият смисъл; допускат се смислови и лексикални неточности, което се дължи и на непознаване на лексикалното значение на някои думи", са част от изводите на министерството след изпита по български език.


По математика се отчита, че децата се затрудняват при решаването на неравенства и геометрични задачи, както и при задачи, при които се изисква моделиране на дадена алгебрична или геометрична нетрадиционна ситуация.


"Прави впечатление че знанията, които са придобити основно в V клас и VI клас по отношение на дроби, проценти и част от число и са в основата на моделирането в алгебрата са добре забравени в VII клас за повече от 65 % от учениците ", е един от изводите.


От министерството отбелязват, че след устойчивата тенденция на плавно нарастване на процентът на седмокласниците, които са работили и по допълнителния модул (който решават кандидатстваите за елитните гимназии), тази година се наблюдава намаление, особено видимо по математика.


Няма регион в страната, който през тази година да е подобрил средните си резултати от националното външно оценяване спрямо миналата година. Най-сериозен напредък има в областите Плевен, Хасково и Смолян , а най-голямо изоставане – във Велико Търново, Видин и Разград.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  ами нормално ,то и ако на даскалите направим матура ,резултатите ще са сигурно още по зле .

 2. 2 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  Изпростяваща чалгарска нация, не трябва да очаква у децата и изведнъж да избухне интелект и стремеж към знания...

  Форумът е в будна кома...
 3. 3 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Дневник, изпуснали сте колко точки са необходими за 3 - 18 от 100, което прави картинката още по-трагична

  Не ме търсете преди обяд
 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivan ivanov":

  И светият синод на БПЦ не би се справил с матурата за 12 клас, защото не може да направи разлика между информиране и пропаганда.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Интересно ми е какво още трябва да се случи, за да проумеем, че все по-бързо ще вървим към дъното, докато учителите бъдат третирани като хора трето качество и съответно талантливите и умни българи все по-малко искат да се ангажират с тази професия.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ами както се оказа, имало някаква задача, решаването на която май повечето деца не са изучавали по програма. Та така, нашенска работа.

 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Хайде не всички може да им сече пипето по математика , ама по БЕЛ е излагация направо...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#4] от "7777":

  преди 2 години ходих да се карам с тъп даскал ,защото бе нарочил сина ми в елитна гимназия , понеже много ме ядоса обяснявайки ми как историята била най важна и сина не знаел ,аз го попитах той какво знае и му зададох два въпроса за известни личности от новата история ,завалията даже не беше им чувал имената ,при все ,че са исторически личности от международно значение , на даскала обясних ,че изобщо не знае историята и да не се налага да го изпитвам публично ,че щеше да се окаже ,че не става и да пасе и овце ,изобщо новото поколение са чудо .

 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От тези 10 деца, колко са прегрелите зубъри, колко са читавите, надарени с математическо мислене и колко са си купили резултатите?!?!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#6] от "gogo2011":

  даскалите постоянно наказват децата изпитвайки ги на контролни ,които нито са им преподавали ,нито са наблягали на подобен материал ,изненада и след изненадата двойки и тормоз

 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  една година управление на Олигарски и резултатите са видими...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Крайно време е да разрешат домашното обучение.Децата само си губят времето в училище и се учат да пушат.

 13. 13 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1061 Любопитно

  До коментар [#8] от "ivan ivanov":

  Иванов, Иване, вместо да се беше карал с колегата, да го беше помолил да ти обясни основните правила в българския език. Изречението започва с главна буква, и все някога свършва, но не когато ти свърши въздуха или си изкажеш цялата мисъл.... Питай детето си....
  А, ти ако знаеш историята, що не станеш учител?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 14. 14 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#10] от "ivan ivanov":


  [quote#10:"ivan ivanov"]даскалите постоянно наказват децата изпитвайки ги на контролни ,които нито са им преподавали[/quote]

  Доказателства?
  Или имаш зъб на учителите си по български?... коментар 8...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 15. 15 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  При условие, че в залите не е имало камери, резултатите са завишени. Следващата година, ако сложат камери разбира се, ще бъде.... погром...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 16. 16 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нормално. Математиката е едно ужасно нещо към което имам фобия от дете. Колко мъки съм преживял заради нея. Дори проклех учителката си и взе че я стигна.

 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Според г-жа жена ми, която е учител по математика, тестовете тая година са били много и излишно трудни. В материала на Дневник е споменато, че задачи от пети и шести клас са забравени и тоя който не преговорил с помощ на частни уроци, е обречен. Напр. урокът за средно аритметично, който се учи в шести клас, е един час и ако след година ти дадат такава задача, целта на гадняра, дето ти я дава, е да ти пише 2. Тук възниква и въпросът кой съставя тестовете. Вероятно някой, дето по математически начин може да ти покаже фокус как 2+2=5. Така смятаха келнерите през соца. Второто което е, че много от добрите учители няма да вземат слабата оценка от вътрешното оценяване като текуща по много причини, а ще направят всичко възможно учениците да се поправят. Специално по математика прекомерното "старание" на експертите дето подготвят тестовете за 7 кл. буди недоумение, меко казано.

 18. 18 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#9:"Ойро Пролетариат"]От тези 10 деца, колко са прегрелите зубъри, колко са читавите, надарени с математическо мислене и колко са си купили резултатите?!?![/quote]
  ПрегрЕл зубър не може да получи 6:00 по математика. И с преписване не става. Ако си купиш резултата и не знаеш как да стигнеш до него, получаваш резултат на средностатистически БГ 'уманитар на изпит по математика.

 19. 19 Профил на Безспорна точка
  Безспорна точка
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#2:"Yasur"]изведнъж да избухне интелект [/quote]
  Интелектът е налице.
  Трябва да се скубят плевелите около него. Това забравихме.

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  На тия дето нямат нито един верен отговор нямаше ли кой да им каже да ограждат само отговор А!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Весело

  Ама що ли се чудя!? То и във форума има форумци, които до сега не са уцелили нито един верен отговор!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ойро Пролетариат":

  10!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Aко шестиците по математика са само 10 и в това число са вкл. випускници от СМГ, наистина новината не е добра...

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#10:"ivan ivanov"]даскалите постоянно наказват децата изпитвайки ги на контролни ,които нито са им преподавали ,нито са наблягали на подобен материал ,изненада и след изненадата двойки и тормоз[/quote]

  а децата едни хрисими ,разумни..послушни

  децата носат в училище това - което сме им "инсталирали" ние през първите седем год

 25. 25 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Не съм запознат със системата в България, какво означава "пълни двойки"? На мен ми звучи като нула точки, но от статията излиза, че е просто двойка?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 26. 26 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Т.Живков на на 12ти конгрес на БКП :
  "В Турция 95% от населението е полу грамотно. В социалистическа България едва 5% от населението е полу грамотно !"
  На другия ден в турската преса се появява кратък коментар :
  "Прав е другаря Живков със споменатите цифри. Нека довабим само една малка подрожност : в Турция именно 5те % грамотни са в управавлението и елита, а в социалистическа България е тъкмо обратното"

  veni vidi fugi
 27. 27 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Не е далеч времето, когато процентът на децата, представители на малцинства, явили се в първи клас ще е по-висок от този на българчетата. Към пето-шесто отделение процентът на българчетата ще нараства поради нежеланието другите да продължат образованието си. При тази образователна система, при тази повсеместна чалгизация и родителска незаинтересованост, резултатите от матурите в след четвърти и седми клас надали ще са по-добри от сегашните.

  За съжаление никой не мисли по тези проблеми отсега.

 28. 28 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Двойките на изпита по математика след VII клас са 2 054, пълните шестици - едва 10

  Когато стане обратно - имаме шанс да оцелеем като народ.

 29. 29 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Бавно и полека народа изпростя с няколко века. Продължителното заливане с чалКа и подобна порнография не прощава. Някой дава ли си сметка че тия деца са на 13-14 години. Родени и отраснали през 2000-2010 година. Родителите им дефакто са именно от поколението което май е последното на бившия комунизъм ако не и последното. Това поколение което слушаше Радка пиратка, камъните падат и тем подобна сволоч. Аз съм от това поколение. За моя радост и тази на децата ми не слушам това.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 30. 30 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 516 Неутрално

  С учители тройкаджии,родители двойкаджии и необразовани политици,няма как да искаме деца отличници!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Не знам до кога отлично наученият учебен материал ще е достатъчен за максимум 4 по математика? Без частни уроци...
  Синът ми каза, че през живота си не е виждал задача, подобна на 24 от втори модул по математика, възможно е той да бърка нещо...Не каза, че го е затруднила и не е успял, а че не е виждал такава, което мен силно ме озадачи.
  По БЕЛ единствено преразказа и правописа ми прилича до някъде на БЕЛ за 7 клас. Пълен майтап е учебния материал, в голямата си част отвращава децата и никак не е чудно, че значителна част от тях отказва да учи след като вече влезе в някакво прилично училище.
  Общо взето образованието ни е квинт есенция на обществото ни - крадливо, страхливо, корумпирано, необразовано, смаляващо се и в крайна сметка загиващо. Добре, че има сравнително лесен достъп до бели държави.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 32. 32 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#17] от "man_un":

  Без да споря с жена Ви, досега съм си мислил, че математиката е последователна наука. За да знаеш материала за 7-ми клас за отличен, трябва да си наясно с нещата от 5 и 6 клас и т.н.
  Очевадно е, че нивото в образованието пада ежегодно, какви са причините е дълга тема, но в него е спасението, другото е конкуренция с тези който "преплуват" Средиземно море, а битката с тях е обречена на пазара на труда.
  Дори и в случая заглавието в Дневник е омекотено умишлено или от незнание, защото двойките /при оценяване всичко под 3.00 се приема за двойка/ е над 14 000 деца.

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  При учителите е като при лекарите, добрите са в частния сектор.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ето го резултата от 25 години реформи в образованието...

  Too much цензура Баце.
 35. 35 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Е, ся, де! Ми не може 'сички да сте дохтури на науките, па камо ли по шлангово право! 🎃Туй, езика де, дет' са върти из устите ви, 😈нема ник'ва нужда от граматика! Всеки си пцуе 😇😂по негов си начин. Добре че има по некой полуграмотни полувисшис 😂😂😂та да вкара в ред целото ви образование, че и на отрочетата ви, дет' не могат намери Ш и Ч из тая пуста клавиатура. Па да не говорим за свестна мисла из междуушието си.😎

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  В този процес има три страни-деца,родители и учители.Всички имат вина за тези резултати.Но сега ще почнат да се обвиняват един друг.И догодина ще е пак същото.А истината е,че в много български училища се произвежда брак,за който всички ние плащаме.

 37. 37 Профил на persi
  persi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan ivanov":

  д-р Иванов не водете детето на училище, Вие сте толкова ерудиран - учете си го сам.

 38. 38 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Имам един авер, който завърши информатика и чак във втори курс, разбра че 2/3 не е 2,3. Та явно проблема с математиката не е от вчера. Не на всеки му се отдава, ама аз съм сигурен, че и калкулатор да им дадат, пак ще объркат половината задачи по алгебра, просто защото не знаят елементарните правила.

 39. 39 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Статистиците гледа да намалят тежестта на екстремите, журналистите ги вадят във заглавие.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 40. 40 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Истината е и че материала се преподава безобразно, безинтересно и излишно сложно. Дъщеря ми беше 7 клас тази година, и съм свидетел на безумните учебници по абсолютно всички предмети. По математика специално доста от задачите не им ги обясняват изобщо и е задължително да се ходи на курсове, което аз не съм съгласен че е нормално. Голяма част от учителите са ужасно некадърни, за което има вина главно положението в което са поставени, на звероукротители без грам права и само задължения, и което кара свестните да напускат. Образованието стана въпрос на късмет, ако попаднеш на добър учител, може и да научиш нещо, ако не, сори.

 41. 41 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 637 Весело

  ''Двойките на изпита по математика след VII клас са 2 054, пълните шестици - едва 10''
  Ха! Каква ''изненада''!
  Ами вие КАКВО очаквахте да се случи ?
  Имаме премиер,бившо мутро-ченге,който още си се държи като такова...Демек ,две думи не може да обели ,без поне едната да не е вопиюща простотия ....
  Министър на образованието е няк'ъв си там комедиант - палячо ...
  Въобще,работата е една такава,''рИформаторска''
  ''рИформирал се Илия...Огледал се...Пак в тия ''

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 42. 42 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#40:"massa"]Истината е и че материала се преподава безобразно, безинтересно и излишно сложно. [/quote]
  ++++++++++++
  Всичко това ,е резултат на безкрайните ''рИформи'' в образованието ....
  И както вече казах по-горе ,какъв стимул имат учениците да усвояват каквито и да е знания днес,а?
  Жив пример е нашто ''премиер'' ...Абсолютен простак става министър -председател ,''ПреЦедента'' на четири редчета писан текст прави 5/словом: ПЕТ!!!/ правописни грешки...Та ,думата ми е,че те показват с примерът си на подрастващите,че за да успееш в живота в България днес ,ВЪОБЩЕ не са нужни НИКАКВИ знания ....Ето ти го живият пример,ве!!! Мутра-премиер ,и пълен неграмотник - Президент на Републиката!!! ....Аааа да.... И образователният министЕр си е чист КЛОУН

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 43. 43 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  И досега реалното положение е било такова. Просто тази година изпитите са се провели сравнително честно и истината е лъснала.

 44. 44 Профил на Cimao Sabrosa
  Cimao Sabrosa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо никои не пубкилува колко процента от всички работи са под 3 и най-важното какъв е тренда от миналите години.
  Според мен ще стане ясно че оглупяваме прогресивно и тази година удряме дъното!
  Прост народ = беден народ

 45. 45 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Просветното министерство не отчита един елементарен, но безспорен факт, който вероятно е в тяхна полза: по-ефикасният контрол върху преписването! Когато спрем да лъжем себе си, тогава ще имаме нормално развитие, а то започва от истинските, не от надписаните оценки. Нищо чудно да се окаже дори, че има напредък в ученето по математика. Но при тази фалшива статистика, разпростряла се навсякъде в живота ни, едва ли можем да има реална картина от резултатите в нашите държавни училища.

 46. 46 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#17:"man_un"]Напр. урокът за средно аритметично, който се учи в шести клас, е един час и ако след година ти дадат такава задача, целта на гадняра, дето ти я дава, е да ти пише 2.[/quote]

  Не намирам примерът Ви за удачен. Според Вас колко часа трябва да са посветени на урока за средноаритметично? Всичко, за което е предвиден един час, трябва да отпадне от изпитния материал ли? Какъв е обемът на материала по математика в основен курс и как бихте го разпределили Вие по години? Разбирам, че така, както е, не Ви харесва. Обаче ми се губи как искате да е.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 47. 47 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Неутрално

  На мен ми е любопитно с какви оценки по математика и БЕЛ са завършили редовния сезон двойкаджиите на теста. Оттук могат да се направят доста изводи кой крив, кой прав.

 48. 48 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Трябва да се забрани преминаването в по-горен клас или университета с по-малко от 4-ка. В университета е пълно с неуки отвеяни личности, които не знаят какво правят там. Гимназията за повечето днешни примати е още едно "висене в училище", тоест нещо напълно излишно. Доколкото могат горе-долу да четат и да смятат до 10, за да пазаруват в магазина, на тях не им трябва повече образование. Моля ви, не го мъчете излишно. Нека правят деца и се занимават с кражби, строителна дейност и проституция, и каквото прихванат от родителите си. Те и без това за това мечтаят, образованието не е техен приоритет. Така да ги възпитани родителите им.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#8:"ivan ivanov"]преди 2 години ходих да се карам с тъп даскал[/quote]
  ПРИМЕР за сина от елитната гимназия !

 50. 50 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До [#17]:

  Глупости. Тестовете по математика бяха смехотворно лесни. Ако пуснат наистина сложни тестове, няма да има и 10 тройки. Малкият лумпен-пролетарият не може да смята.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 51. 51 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Първо информацията е вече за 15 000 двойки от тазгодияната матура. Второ, циганизацията на нацията ни явно върви успешно и на пълни обороти. Направо е тъжно като се направи паралела от кадри на боси африканчета, ходещи на километри за да се учат и изрисуваните като проститутки български тинейджърчета,или захапалите цигара до самото училище български ученици. Такава нация просто няма не само бъдеще, тя нама и настояше.

 52. 52 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Босите негърчета знаят, че САЩ ще финансира тяхното обучение и бъдеще, понеже голяма част от населението на САЩ има корени в Африка. Какъв интерес има САЩ българското население да е умно, те нямат никакви корени от тук. Буквално никакви. Ние не се водим отделна раса като англосаксонците и негрите. Напротив, според националните нужди на САЩ тук трябва да са по-тъпи от негърчетата. Това с помощта на личности като др. Иванов, които освен от хотели по морето, печелят и от циганската музика, наречена "чалга".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 53. 53 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И само не ми казвайте, че техно и рап музика, правена от чалгари е нещо по-различно от чалга. След глупавата чалга нашите тинейджъри слушат дори още по-глупав рап. Е как да са по-умни от негърчета, те слушат некачествена негърска музика.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#40:"massa"] По математика доста от задачите не им ги обясняват изобщо .... Голяма част от учителите са ужасно некадърни, за което има вина главно положението в което са поставени ....което кара свестните да напускат. Образованието стана въпрос на късмет, ако попаднеш на добър учител, може и да научиш нещо, ако не, сори.
  [/quote]
  Всичко това до голяма степен е вярно и
  ако искаш да научиш едни деца да могат да решават задачи това не става за ден два, а иска системна подготовка от специалисти, които знаят как да го направят и мотивирани деца, които искат да се научат. И тази подготовка изисква приемственост на екип от учители единомишленици, които да преведат децата през математическите знания. Но всичко това е идеалистично да намериш добра комбинация от директор, добри учители и мотивирани деца с добра дисциплина и възможност учителя да може да си свърши работата без да звероукротява и разбира се да получи адекватно възнаграждение. Всичко това превръща доброто образование като игра на руска рулетка?!!!!

 55. 55 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Проблемът е в Министрите , Министерството и Учителите , а не в Учениците.
  Те са Ученици и някой трябва да ги учи затова са Учителите , а те масово се изживяват на Преподаватели .
  Отделно учебниците са кошмарно написани...

  Така , че не обиждайте децата защото " мечката скача според тоягата"....

 56. 56 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  Проблемът е в един СПИСЪК!!!!
  СПИСЪКЪТ на ОНЕЗИ "експарти", "оптимизатори", "реформатори" от 1997 година насам!
  ПОИМЕННИЯТ СПИСЪК на тази престъпна затворена група, която ДИКТУВА "олекотяването", "качеството", "опростяването", "поевтиняването", "очовечаването", "интереса на децата", "неграмотността на даскалите", "излишъкът от училища", " ......!
  ПОИМЕННИЯТ СПИСЪК на фаворизирани НПО-лидери, инспекторатски и министерски чантаджии, партийни функционери, министри , депутати, "супер-спец" директори- "мениджъри", кметици и общински простакеси, "загрижени" бизнесмени, ИТ "специалисти", "недоволни" бизнес-камари, "публично-частни партньори", загрижени да СЪСИПЯТ И ПРИВАТИЗИРАТ!
  ПОИМЕННИЯТ СПИСЪК НА ГОРНИТЕ, които се погрижиха ДА РАЗРУШАТ ОБРАЗОВАНИЕТО!
  ПОИМЕННИЯТ СПИСЪК на ГОРНИТЕ, които УМИШЛЕНО НАСЪСКВАХА ОБЩЕСТВОТО СРЕЩУ УЧИТЕЛИТЕ, за да се прикрият!
  ПОИМЕННИЯТ СПИСЪК НА ИЗБРОЕНИТЕ, които ТРЯБВА ДА ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СТОРЕНОТО!
  ЦЯЛА ЕДНА КАСТА "БОГОИЗБРАНИ"!
  И не да им се размине с ТЯХНОТО дежурно "сбъркахме, но сега ще го оправим"!
  ЛУСТРАЦИЯ ЗА ТАЗИ КАСТА!
  ЛУСТРАЦИЯ!
  !

 57. 57 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Значи можем да си говорим до утре, но истинта е една: ниски учителски заплати = все по-демотивирани и некадърни учители = зле подготвени ученици. Г-да политиците би трябвало да проумеят това простичко уравнение, ако желаят, учениците да усвояват добре по-сложните математически казуси.

 58. 58 Профил на vesi62
  vesi62
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Резултатиете по математика за 7 клас би трябвало да се анализират и за процента,в който влизат и циганчетата.Отделно трябва да се сравнят резултатите от изпита преди 3 години когато тези ученици бяха в ІV клас.Задачите от първи модул бяха средно трудни,а до 20 пример абсолютно лесни.вината не е в учителите.За този предмет се иска постоянство в придобиването на знания и не е необходимо да се ходи на частни уроци.Отделно не всички трябва да са много добри по математика,но би трябвало да имат една добра оценка /> = 4 / .Резултатите са реални.
  Внучката ми е в VІІ клас и затова имам пряко наблюдение.
  Крайно време е обществото да защити учителите за техните заплати и самите учители да имат призвание за тази професия!
  Учебниците да се съставят от учители.....

 59. 59 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#17:"man_un"]Напр. урокът за средно аритметично, който се учи в шести клас, е един час и ако след година ти дадат такава задача, целта на гадняра, дето ти я дава, е да ти пише 2. [/quote]
  Колко часа да се преподава този урок? Ако седмокласник не знае що е средноаритметично, какво прави и за къде е тръгнал?

 60. 60 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#40:"massa"]По математика специално доста от задачите не им ги обясняват изобщо и е задължително да се ходи на курсове, което аз не съм съгласен че е нормално.[/quote]
  Според МОН 13-годишни не знаят за дроби и проценти, защото ги били забравили. Какво, за Бога, учат в 7-ми клас, че да забравят основните положения в математиката? Съвсем се обърках.

 61. 61 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ами отговора е че нещо което не се ползва, се забравя. Програмата е такава и системата е такава, че просто те тези знания не ги ползват по-нататък, или ако ги ползват просто ги наказват за незнанието им, без да ги научат кое е правилно, както би трябвали да е. В учебниците не могат да се намерят отговорите, защото са така написани че нищо не се разбира или е пълно с информация която може да се тълкува по няколко начина. Остават курсовете. Училището не ги подготвя за живота, а за университетски професори, това е истината. Човек на когото не му е интересно, може да направи нещо само насила. А насила както знаем хубост не става. Далеч съм от мисълта че учениците са невинни, но че са глупави не е вярно. Поне не повече от нас останалите.

 62. 62 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#61:"massa"]В учебниците не могат да се намерят отговорите, защото са така написани че нищо не се разбира или е пълно с информация която може да се тълкува по няколко начина. [/quote]
  Ясно. Звучи логично на фона на резултатите. Ако и учителят не си е на мястото, а родителите не могат или не искат да залягат над уроците заедно с наследника, ученикът ще порасне с мисълта, че е некадърен по математика, което ще го лиши от чудесни възможности за професионално развитие.

 63. 63 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Истината е, че учениците не са мотивирани да учат, ако бяха, дори при лоши учители щяха да си научат уроците и сами. И да решават задачите. Но те никога през учебната година не решават изобщо задачи и накрая имат матура със задачи?!! И как ще стане това да ги решат? Учениците не са мотивирани, защото непрекъснато им се обяснява как нещата се опростяват за тях, същото се говори и на родителите. Толкова се опростява, че накрая имат просто двойки. Родители и ученици очакват да знаят и да имат оценки без всъщност да знаят и учат. Също така им се втълпяват неща като "директна полза от знанието", заради което те се насочват към порнофилмите, понеже само те имат "директна" полза според собственото мислене на учениците. Каква полза за тях могат да имат някакви задачи. В момента, в който започне да се твърди, че знанието само по себе си няма полза, научното знание, практиката, която тях ги интересува е от примитивно естество. Те не се интересуват от практика с конструктори, авиация, писане, говорене, комуникации, това приложно знание е абсолютно извън техния обсег, защото то е и доста скъпо, такъв тип практика на знанието, която има акцент в чужбина. Когато това, което е скъпо е непостижимо, а това което е достъпно (чистата наука) е отречено, няма как да се формира знание за нещо различно от чистата простотия и примитивност. Те нито нещо знаят, нито нещо могат да създадат. Реално. Нито могат да се изразяват, не знаят основни думи, нито решават задачи, значи и по физика, и химия се подготвят за кръгла нула. Искат нещо да правят с компютри, но това нещо без математика е от типа "помощен персонал", който е нископлатен.

  Реално те висят нон стоп в интернет, където обаче има литература основно на английски, а такава на български липсва. Има само филми в торентите. Те четат Уикипедия по липса на нещо друго, а българските учени едновременно не пускат свободно съдържание на свои книги е интернет и не пишат в Уикипедия, поради което се получава информационен вакуум.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 64. 64 Профил на skipper
  skipper
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Аз съм ужасен от коментарите! Наистина ли обсъждаме как учениците били забравили що е средно аритметично в трите месеца между 6ти и 7ми клас! Аз си мислех, че да научиш нещо не е като да го назубриш от днес за утре!

  Айде, иде дойде някое логаритмуване или тангенси и щуротии, които ако не прилагаш, може и да забравиш някоя от безбройните формули, но те са някак си от друг клас!

  Обаче материал до 7ми клас, това е недопустимо!

  И подяволите коет му е сложното на средното аритметично, събираш едни числа и ги делиш на броя им...

  Някога допустима грешка от объркване, притеснение или разсейване беше да забравиш да изкарша накой минус от скоби, но беше абсурдно да не знаеш формулите за каквото и да е! Едното е техническа грешка, другото е просто незнание!

  И как подяволите се изкарва двойка, при 18 точки за тройка!!!

  Пробвах се да зачерквам буквички без да чета въпросите и изкарах 22!!!

  А въпреки, че от 15ина години не ми се е налагало да отварям материал за 7ми клас, седнах и направих матурата модул 1 и 2 за 45 мин общо и изкарах 90/100 точки!!!


  А ако в тези резултати, особено по математика, влизат и резултатите от СМГ, значи коня отдавна е в реката!

 65. 65 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Плюс, че изобщо не съм убедена, че преписването е било толкова трудно тази година. Напротив, в момента в който сложат камери навсякъде може да стане още по трудно да имат тройки. В крайна сметка и за преписването е нужно да има от кой съученик да препишат, а те всичките не знаят нищо. И родителите им почти нищо не знаят, което прави ситуацията трагикомична. В това положение наистина трябва да се формира някакво уважение към учителите, които добри или лоши, но все пак нещо знаят, доколкото са учили в университет специалността, по която преподават. И това уважение няма да възникне с учебници, които 1. Всяка година са различни 2. Непрекъснато "опростяват" нещата. 3. Учениците масово не разбират смисъла "да имаш тетрадка" по един предмет, в която да се пише. Те или нямат тетрадки, или тетрадките им са абсолютно празни. Тези неща с тетрадките и количеството материал трябва да се следят от родителите и дори директорите, но те много често не са заинтересувани въобще от това дали реално техните деца научават нещо и как това научаване се случва като процес. Те искат изведнъж по някакво "чудо" децата им да са научени, че да не ги е срам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на Илияна
  Илияна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#63:"Missyng Mai Kittie"]Истината е, че учениците не са мотивирани да учат, ако бяха, дори при лоши учители щяха да си научат уроците и сами. И да решават задачите. Но те никога през учебната година не решават изобщо задачи и накрая имат матура със задачи?!! И как ще стане това да ги решат?[/quote]

  Да си научат сами уроците?!?
  Ако искате може направо да започнат да се самообучават защо са им учители.

 67. 67 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Направо заслужават да им върнат държавните униформи (не тези дето всяко училище е с различна), защото са се разхайтили страшно и това бие вече в оценките (реалните). Така ще си личи кой е в клас, кой не е и защо не е, плюс че им трябва сериозно отношение към училището. И да им върнат комундерските учебници по математика с гадната хартия и без картинки, за да се освестят малко.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 68. 68 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До Илияна:

  Не разбирам. Учителите денонощно ли трябва да им висят на главите. Нали домашните са за това, за самообучение. И самоподготовка. Учителят преподава един път в час, после те трябва да се самоподготвят сами. Нещо, което те не правят. Навсякъде по света се дават домашни, доколкото на мен ми е известно. Така че не знам какво толкова странно има в идеята за самоподготовка. Мамините синчета и дъщерички обаче, мама може да ги учи по математика, ако сами не могат. Проблемът е ако мама знае математиката колкото и те.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 69. 69 Профил на Илияна
  Илияна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "Missyng Mai Kittie":

  Не казвам да не пишат домашни, но ако учителят не може/няма желание/не иска да им обясни новия материал, няма как учениците да се справят сами с него.
  Та мисълта ми беше, че ако учителят е лош, няма как учениците сами да си научат уроците или поне не всички уроци.

 70. 70 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#68] от "Missyng Mai Kittie":

  Правилно усещаш проблема. Учебния материал предполага, че всички вкъщи са академици и могат да дообучат децата си вечер след като са се прибрали капнали от работа. Не дай си боже да работят на смени. Тогава остава само един вариант - частни уроци. Е, това образование ли е ? Да се пропускат разни неща от материала и да се оставят за частни уроци.

 71. 71 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#25] от "deutschwagen":

  По принцип точките се преобразуват с коефициет в оценка, като има граница под която се пише двойка. Мисля че за математика бе 18т ( от 100 максимални)
  Под пълни двоки, най-верятно се разбират всички двойки

 72. 72 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  [quote#26:"zabejko"]В Турция 95% от населението е полу грамотно. В социалистическа България едва 5% от населението е полу грамотно [/quote]Турция ни бие и в трите категории на тестовете на международната класация ПИЗА. И така е от години.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 73. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  [quote#72:"Николай Николов"]Турция ни бие и в трите категории на тестовете на международната класация ПИЗА. И така е от години.[/quote]Всъщност, ако някой ден настигнем Турция ще трябва да черпим. А да настигнем Гърция или пък Хърватско - това няма да доживея да го видя (а съм на 40).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ами, предлагам да бъдат уволнени учителите по математика и назначени на тяхно място - МИТНИЧАРИ !!!
  Ще има ефект, да знаете ...

  BIG AL
 75. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Имам си една учителка по математика -комшийка - не може да се паркира ,всеки ден - от лукс коли пред нас - един излиза ,друг влиза ...Това е положението с общата ни образователна система :))
  Един малък излиза - плаче нещо , казвам му :
  Стига с тая математика , бе ,..Ставаш един адвокат и ти требе САМО аритметика до 2 - ри клас !!! Той спре да плаче и ме погледна ...замислено :)))
  Майка му отзад , млада и хубава - и тя се замисли :))

  BIG AL
 76. 76 Профил на skipper
  skipper
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#70] от "Симо":

  До 7ми клас, точно какви академици!

  Моля ви преди да коментирате, вземете решете сами матурата и сами ще се убедите!

  Няма нищо страшно!

  А в това родителя да поизпита, да проследи докъде е стиганло отрочето му, да си припомни сам нещо от ученическите години - не виждам нищо неприятно!

  Детето е по-важно от салатата и ракийката!
  Детето е отговорност!

  Ще го пратите в университет, ще ви се махне от главата!
  Дотогава упражнявате пълен родителски контрол, ако не за друго, поне защото носите отговорност за съдбата на детето си, а и за деянията му!

 77. 77 Профил на Martina Serpente
  Martina Serpente
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Разбира се,че ще имат 2-ки по математика,то с тоя откачен материал и тия задачи,от които мозъкът ти превърта не всеки може да ги разбира,а и никъде няма да ти потрябват в живота! Материалът е адски труден и безмислен! Абсолютни глупости се учат...Който иска да си ги учи да си ходи в математическата,не на всеки му се отдава и не е нужно да се задължават децата зорлем!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 78. 78 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#71] от "Климент Горанов":

  Мерси. Тогава и има логика резултатите да са лоши.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 79. 79 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До [#77] от "Змейката":

  Математиката развива мисленето. Понеже е свързана с логиката. Ама няма зорлем да ги караме да мислят. Като не могат да мислят ще си тъпеят. То по принцип в българския "тъп си" е обида, но в руския може и да е комплимент, де да знам :D


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 80. 80 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Във Финладния отменили всички изпити, освен една матура (последната и то не задължителна). На сайта на министерството им е обявена цел на началното образование: Децата да изпитват радост от четененто (Има го на английски).

  Не отделили ХИЛЯДИ човекочаса за обсъдждане на изпити и точки, но просто заели след това челните места.

  Изпитите са изцяло излишни. Изцяло. Вижте само колко нерви изхабихте да коментирате. Е като си обяснихте тчоно "причините" какво, да не би да поправихте полижението?

  Детето ми загуби 14 часа упражнения в училище в 5-ти клас (работни почивни дни, няма изпити) и имаше 30 часа заместващи преподаватели заради изпити. Не го ща това, стига толкова ...

  Кастревизацията трябва да спре.... Оставка де....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK