Графика: Провалът на изпита по математика след VII клас

Графика: Провалът на изпита по математика след VII клас

© Красимир ЮскеселиевТазгодишните изпити по български език и литература и по математика от Националното външно оценяване за учениците от 7 клас затвърдиха тревожната тенденция за спад в нивото от година на година. Макар като цяло да са близки до миналогодишните, средните резултати сега са по-ниски. Спадът е осезаем при изпита по математика. 


Следващата графика представя процентното съотношение на получените оценки от седмокласниците по двата предмета. От тях се вижда, че по математика с най-голям дял са двойките и четворките, а отличните оценки са най-малко. По български език и литература положението изглежда малко по-обнадеждаващо от гледна точка на по-ниския процент слаби оценки. И тук обаче шестиците са малко.
 
Спадът в оценките по български език и литература, макар не осезаем, връща учениците на нивата от 2012 г.:По математика резултатите са най-лошите от 2010 година насам, когато за пръв път е въведено националното външно оценяване. При учениците, които са решавали и допълнителния модул (ДМ) - необходим за вход за т.нар. елитни гимназии, резултатите са малко по-добри:


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK