Откъс от "Бедността. Пътеводител за деца"

Корицата на "Пътеводителя"

© Издателство "Точица"

Корицата на "Пътеводителя"Днес в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник" ви предлагаме откъс от "Бедността. Пътеводител за деца" на Ханна Гил-Пьонтек и Хенрика Кшивонос, предоставена от издателство "Точица".


Полските авторки са се заели с нелеката задача да обяснят по достъпен начин какво причинява бедността и защо има хора, които не могат да се избавят от нея, както и какви са пътищата едно общество да реши този проблем. Книгата описва всекидневни истории от живота на малката Яна, която живее в една-единствена стая със сестра си Мария, брат си Стефан, майка си и баба си, страда, че няма черен клин за часовете по физическо и мечтае един ден да стане президент, за да поправи несправедливостите, които вижда около себе си. Покрай детските впечатление на децата се обясняват сложни понятия като наследяване на бедността, анклави на бедност, социална политика.


Мързеливците


Стефан се надува от гордост, защото го даваха по телевизията. Заедно с Алек. Докато си играели на лоста
в нашия двор, дошли един господин и една госпожа с камера. Госпожата ги попитала дали им харесва да
живеят тук и дали знаят, че скоро ще трябва да се изнесат, защото един човек иска да купи и пребоядиса цялата наша сграда. Стефан отговорил, че за нищо на света не мърда оттук и че сградата ще си я боядисат сами с Алек, защото вече са мислили по този въпрос. Господинът записал всичко това с камерата и си тръгнали.

Вечерта всички гледахме предаването. След Стефан се появи един дебел мъж в костюм, който обясни, че сега имаме свободен пазар и ако някой е мързелив и не му се ще да работи, може да иде да живее под моста. И че не трябва да се издържат хрантутници. Попитах мама, какво значи това, защото тя съвсем не е мързелива – толкова много работи и пак ни се налага да взимаме пари от социалните. Мама нищо не каза, само бързо отиде в кухнята. Баба ни нареди да си лягаме и загаси лампата.
Тая нощ още дълго си мислех, че страшно ми се иска да бях Вивияна.


***

"Бедните хора сами са си виновни, защото са мързеливи". "Имаме свободен пазар и всички имат равен шанс." Често чуваш такива изказвания по телевизията или от възрастните покрай теб. Изследователите на бедността обаче имат различно виждане по въпроса.


Дали някой би желал да живее в бедност по собствена воля? Повечето хора биха искали да имат стабилна, добре платена работа. Но колкото по-лоши са условията им на живот и образование, толкова по-трудно е да намерят такава.


Светът на бедните и богатите обикновено е разделен от невидима стена, през която дори на най-работливите

им е трудно да преминат. Не е истина и твърдението за равния шанс. Изследванията показват, че децата, които растат в по-заможни семейства, по-често успяват да завършат образованието си. Родителите им могат да си позволят допълнителни уроци по английски, да им осигурят по-добри условия за учене, собствено бюро и компютър. Случва се учителите да се отнасят към тях по-добре.

По-бедните им връстници израстват в недоимък, нерядко в домовете им се извършва насилие. Те имат по-
малко доверие в себе си и заради това се учат по-зле или пък по-рано напускат училище. Затова шансовете им
за нормален живот още от началото са много по-малки.

Много европейски страни се стараят разликата между най-бедните и най-богатите да не става прекалено голяма. Главно защото намаляването на тази разлика оказва положително влияние върху цялото общество. Доказано е, че в тези страни жителите се чувстват в по-голяма безопасност, по-здрави са и с по-голямо желание участват в
обществения живот. За съжаление у нас тази разлика е сред най-големите в целия Европейски съюз (става дума за Полша, където разликата в доходите на най-бедните и най-богатите хора е 13.5 пъти. Това е най-високият показател в целия Европейски съюз. В България съотношението е 1: 11.4 - бел.ред.)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  Тъжна книжка...

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Фино и внимателно посаждане на идеите на анархизма в малките детски главици. Харесва ми!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ДОБРЕ!
  признавам, отначало бях скептичен към тази книжка, но откъсът ме убеди, че до голяма степен съм сгрешил.
  Уви, не изцяло, последният абзац оставя мядто за съмнение в последователността на авторите.
  Не видях в откъса и посочена причина за това кое поражда бедността.
  Но поне като начало е ДОБРО, да не наливат митове в главите на децата за "мързеливите бедняци"!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 6. 6 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Прочетох откъса. Помислих, че нещо не съм разбрала добре. Прочетох още веднъж. Разбрала съм добре.

  Не купувайте тази книжка на децата си!

  Идеята да се обясни достъпно бедността е супер, но реализацията е ... тотално сбъркана. Прав е №1 да се разстройва, много тъжна книжка! Проблемът не е в това, че описва бедността, а че не посочва ИЗХОД!

  Като прочете горното, детето разбира, че бедните не са бедни по своя воля - някой друг е решил това вместо тях. Не зависи от тях. Ама кой така е решил? Ееее, това не е ясно, но ще да е някой лош.

  Всички са срещу тях, дори и учителите се отнасят по-добре към по-богатите. Безумие! Детето не е в състояние да разбре нюанса, че това "се случва" понякога, то остава с впечатлението, че това е правилото! А отгоре на всичко понеже учителят е всеки ден с него и представлява събирателен образ на възрастния извън семейството, по аналогия приписва това отношение и на другите възрастни извън семейството.

  Обяснява се на детето, че то не е виновно, което си е самата истина, но покрай всичко друго то остава с впечатлението и че нищо не може да направи срещу това!

  "Дали някой би желал да живее в бедност по собствена воля? Повечето хора биха искали да имат стабилна, добре платена работа."

  И аз го искам. Ама какво от това? Случайно някой да обяснява на детето КАКВО трябва да направи, за да получи тази стабилна, добре платена работа? Щото трябва НЕЩО да се направи, хубавата, добре платена работа не пада от небето. Никой не получава автоматично правото на стабилна, добре платена работа!

  Ако нищо не направиш, за да промениш ситуацията, ако израснеш с идеята, че някой ДРУГ трябва да направи нещо за теб, че нещата не зависят от теб... емииии... резултатът ще е бедност.

 7. 7 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 442 Неутрално

  социалистически боклук

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 8. 8 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#6] от "luda_krava":

  как да посочи изходът, като изходът е свободният пазар, а той е отречен моментално.

 9. 9 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Гневно

  Трудно можеш да обясниш нещо, което сам не разбираш!

 10. 10 Профил на morkov9
  morkov9
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "luda_krava":

  Вие нормални ли сте??
  четете малко по-сериозно преди да коментирате..
  "Полските авторки са се заели с нелеката задача да обяснят по достъпен начин какво причинява бедността и защо има хора, които не могат да се избавят от нея, както и какви са пътищата едно общество да реши този проблем."

  това е просто един откъс по-малко от страничка..

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#8] дай пример за "свободен пазар", където няма бедност
  [#6] наистина ли никой не получава? Богаташте пращат чедата и измекярите си на дъното да работят от нулата? Партиите не осигуряват протежетата си? Държавата не раздава на свои любимци сладки местенца?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Теллалов":

  вие дайте пример за "несвободен пазар", където да няма бедност? Всички общества със силно регулирана и рестриктивна икономика са били общества на поголовна беднотия. Нашите соц общества например, дълги години поддържаха системата със заеми и сравнително либерален черен пазар, за да може хората все пак да живеят.

  Вие по-скоро кажете, кое предпочитате? Еднаква мизерия за всички, или неравенство, в което и най-бедните имат повече богатство и възможности да се измъкнат, дори да има много богати? Това е въпросът, според мен...

  Днес повече от всякога богатата и средната класа правят дарения, инвестират социално, мислят за бъдещето, и това не е защото някой политик им казва да го правят.

 13. 13 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Теллалов":

  пропуснах да добавя, че еднаквата мизерия за всички от опция 1 не е съвсем така, има си прослойка номенклатурчици, които в разрез със всякакво чувство за солидарност и справедливост имат привилегии, немислими за останалите рая.

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#12] разбирам, че нямаш какво да кажеш, но защо го правиш тогава толкоз многословно?
  Какво предпочитам аз, пише го в блога ми - нито капитализъм частен, нито капитализъм държавен (измамнически самонаричал се "социализъм").

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николай Теллалов":

  къде ви е блогът?

  Иначе с подписа ви съм съгласен, точно затова най-добре е да има анархия (която ще се подчинява на пазарните условия), но този строй трудно може да се справи със създаването на държавни зверове

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Блогът на Шаркан, мои стати има много и на сайта на вестник "Свободна мисъл"; не давам линкове, защото кой знае по каква причина такива коментари не се появяват, гугъл ще намери.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK