Литературни създания ще изпълнят Градската градина днес

Литературни създания ще изпълнят Градската градина днес

© "Чети с мен"С магьосници, вещици, рицари, манга герои, чудовища и всякакви други книжни създания ще се напълни Градската градина на София днес в рамките на националната кампания "Чети с мен". Предизвикателството всички малчугани да дойдат маскирани като любимите си литературни герои е на екипът на сайта "Аз чета", а фондация "Детски книги" е подготвила специална програма за децата.


Второто издание на инициативата на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Столична община, Министерството на културата и различни организации, свързани с четенето и грамотността, започва в 10 часа в столицата и десетки градове в станата.


По традиция от любимите си книги ще четат писатели, музканти, артисти, художници, а като част от програмата в столицата е организирано ателие "Нарисувай си приказка", както и специално издание на "Пощенска кутия за приказки". 
Снимката е от миналогодишното издание на "Чети с мен"

© Георги Кожухаров

Снимката е от миналогодишното издание на "Чети с мен"


В същото време на главната сцена ателие за рисунки "Бисерче вълшебно" ще бъде домакин на всички малки художници, които искат да нарисуват своя любим литературен герой. Ателието е част от "Drawing Day България 2015" и картините ще бъдат включени в най-голямата колекция рисунки, сътворени в един ден от децата в цяла България. И докато малките рисуват, порасналте ще им четат откъси от детски книги.


Авантюристите пък ще могат да се включат в литературно предизвикателство "Открий литературна София", като ще трябва да изпълняват различни задачи на места, свързани с книжната история на столицата.


В 14 часа започва косплей предизвикателството, в което маскираните герои ще могат да се развихрят на сцената и да покажат как изглеждат техните любими книжни персонажи в специално изработени костюми в "Парада на героите". Най-оригиналните костюми ще донесат на своите притежатели книжни награди. 


Преди това на сцената всички желаещи ще могат да се включат във викторина с литературни въпроси по отбори, а "Азбучна игра" ще провери кой колко автори, произведения и герои знае с различните букви от азбуката.


В 12.30 пред "читАлнЯта" в Градската градина - новата публична читалня, която ще отвори врати до края на лятото, ще бъде даден стартът на градската книжна игра "Чети с мен в литературна София". В нея 6 отбора ще трябва да посетят няколко литературни точки в столицата, където ще изпълняват различни задачи. 


През целия ден пред "читАлнЯта" всеки желаещ ще може да се включи в дарителската акция за книжната колекция на новата читалня, като да донесе своя любима книга, написана след Втората световна война и издадена през последните 20 години.


Снимката е от миналогодишното издание на "Чети с мен"

© Георги Кожухаров

Снимката е от миналогодишното издание на "Чети с мен"


Ето пълната програма на инициативата "Чети с мен 2015" в Градската градина в София:


10:00 – 12:30 ч. – Главна сцена
Четене от известни български артисти, музиканти, спортисти, журналисти, писатели и политици


10:00 – 12:30 ч. – артистични кътове
– Ателие "Нарисувай си приказка"
– Четене за деца с дислексия, организирано от Център за приобщаващо образование
– "Парад на героите", организиран от Аз чета и фондация "Детски книги"
–  Ателие "Бисерче вълшебно" за рисунка на любим литературен герой, част от Drawing Day България 2015


12:30 ч. – Главна сцена
"Кутия пощенска кутия за приказки" с водещ Гери Турийска


12:30 ч. – инфоточка "читАлнЯта"
Началото на градската книжна игра "Чети с мен в литературна София"


13:30 ч. – Главна сцена
– "Парад на героите" - Обявяване на имената на децата с най-интересни детски костюми и награждаване
– Литературна викторина 
– "Азбучна игра" - кой колко автори, произведения и герои знае с различните букви от азбуката


14:00 ч. – Главна сцена
Косплей предизвикателство "Чети с мен"


15:00 ч. – Главна сцена
Финал на играта "Чети с мен в литературна София" и награждаване на победителите

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK