Препоръки на полицията към шофьорите: Как да опазим децата на пътя

Препоръки на полицията към шофьорите: Как да опазим децата на пътя

© ДневникЗа повечето ученици ваканцията вече започна и безгрижието им в следващите три месеца ще е свързано с повече време за игри и забавления на открито. Това се поощрява от много родители в стремежа им да се избегнат, доколкото може, телевизора, компютъра, плейстейшъна и други не дотам здравословни занимания.


За родителите, уви, лятната ваканция е свързана с повече притеснения за сигурността на хлапетата, особено когато са без надзор на възрастен. 


С началото на ваканцията по традиция се увеличават пътуванията, а също и играещите на улицата деца. Затова дори и за най-внимателните шофьори е добре да имат предвид някои съвети, които да им помогнат да пътуват безопасно, без да бъдат изненадани от излязло на пътя дете. 
След съветите, които инструкторът по безопасно колоездене в градска среда Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция" даде на родителите и децата, "Детски Дневник" публикува препоръките на полицията към водачите за опазване на децата в пътното движение през ваканцията:


1. Никога не забравяйте, че детето, намиращо се в нашето полезрение на и край платното, във всеки момент представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука.


Детето не е "малък възрастен" и не можем да очакваме от него логично и адекватно поведение. То е подвластно на своите емоции в играта и предприема импулсивно действия, без оглед на безопасността си. Още при забелязване на деца на и край платното следва да се подготвим за евентуална изненада: да отнемем газта, да намалим скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра. Често, дори и да стои спокойно на тротоара и да гледа към нашия автомобил, детето се втурва нелогично на платното като попада в "опасната зона" пред автомобила. Не са рядкост и случаите, когато детето изскубва ръката си от тази на възрастния, който го води, и тичешком излиза на платното.


2. В населено място, особено по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, се движете със скорост и под максимално разрешената, с готовност за реагиране при внезапна поява на дете – пеш, на велосипед, със скейтборд или ролкови кънки.


Пресичайки внезапно между паркирани автомобили, малкото дете, поради ниския си ръст, е невидимо за вас и внезапно се появява в "опасната зона" пред автомобила.


3. Непрекъснато прогнозирайте при шофиране в населено място откъде може да ви изненада дете с внезапно пресичане на платното.


Характерни места, където това често се случва, са спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици, с колони паркирани автомобили отстрани; отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки. Опасността е по-голяма, ако участъкът позволява по-голяма средна скорост – булевард, улица с по-широко платно. При наличие на симптоми за поява на деца на платното, поддържайте и по тези трасета по-ниска скорост.


Препоръки на полицията към шофьорите: Как да опазим децата на пътя

© Георги Кожухаров


4. Ако от порта на дворна ограда изскочи дете и, без да се огледа, притича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта, защото след него би трябвало да очаквате излизане на друго дете, участващо в гоненицата.


5. Търкулналата се на платното топка иззад оградата на къщата е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете готови за спиране.


6. Ако от двете страни на платното на банкета или тротоара има деца, които разговарят отдалече, бъдете в готовност за спиране, тъй като е голяма вероятността някое от децата да се втурне през платното към другите.


7. Когато дете стои на тротоара или пред пешеходната пътека, предвидливо намалете скоростта и се опитайте да осъществите визуален контакт с него, т.е. да се убедите, че детето е възприело вашия автомобил.


Но дори и това не е достатъчно, за да сте спокойни, когато преминавате покрай него. Дори и да е обърнало главата си към автомобила ви, още не е сигурно дали то ще остане на мястото си или ще излезе внезапно на платното.


8. Ако в населено място застигате група деца, които вървят отдясно по платното, с гръб към вашия автомобил, намалете скоростта.


Трябва да се убедите, че те са възприели приближаването на автомобила ви. Подайте къс сигнал с клаксона, за да съобщите за приближаването си. Ако децата не реагират, повторете. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила ви, това още не означава, че и останалите са го възприели . В последния момент някое от децата може да изтича наляво на платното пред автомобила.


Препоръки на полицията към шофьорите: Как да опазим децата на пътя

© Дневник

9. Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но се колебае дали да навлезе на платното, виждайки приближаващия ви автомобил, и дори прави крачка и се връща отново, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно.


Защото не може да сте сигурни дали то няма да се втурне в последния момент на платното тичешком. Не забравяйте, че много от децата са убедени погрешно, че на пешеходна пътека имат пълно предимство и поради това са склонни внезапно да излязат на платното, с измамна сигурност, че шофьорът ще спре на всяка цена и ще ги предпази.


10. Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които всъщност са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост.


Ако сте зад волана на лек автомобил, вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Вероятността то да предприеме внезапно пресичане пред вашия автомобил е по-голяма. Затова компенсирайте тази опасност с по-ниска скорост.


11. Когато решавате да спрете и да пропуснете дете да пресече по пешеходната пътека, непременно погледнете на огледалото за обратно виждане дали в този момент зад вас в съседната лента не приближава с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор е решил да ви изпревари. Той не би видял детето, което пресича пред вашия автомобил и би го блъснал, след като то се появи внезапно в опасната зона на неговия автомобил.


12. В населено място по лентата за насрещно движение в обратна посока се движи товарен автомобил, с който предстои да се разминете.


Същевременно, макар и не на толкова близко разстояние, виждате дете, което гледа към товарния автомобил и го изчаква да премине, за да пресече улицата. Вниманието му изцяло е насочено към товарния автомобил и затова не възприема вашия, който приближава от другата посока. Намалете скоростта, защото веднага след преминаването на товарния автомобил, детето ще се втурне да пресича и ще излезе пред вашия в опасната зона.


Препоръки на полицията към шофьорите: Как да опазим децата на пътя

© Анелия Николова


13. Повишена е опасността от блъскане на внезапно пресичащи деца на местата за почивка извън селищата.


Много често някои спират автомобила от едната страна, после пресичат към заведенията и магазините от другата страна на пътя. Преминавайте бавно и предпазливо през покрай тези места. Често се случва от семейството от другата страна да са пресекли бащата, майката и едното дете, а другото да се стреми да ги догони . В такъв момент то изтичва на платното без да се огледа.


14. При застигане на деца на велосипеди /които обикновено не се движат едно зад друго, а в група/ намалете скоростта значително и ги заобиколете на възможно най-голяма странична дистанция в очакване някое от тях да направи внезапно завой наляво към автомобила ви.


Бъдете много предпазливи към деца, които се возят по две на един велосипед. Те са много нестабилни върху велосипеда, трудно пазят равновесие и не следват права линия, спират трудно и на дълго разстояние, може да паднат пред вашия автомобил, когато ги заобикаляте.


15. В малките градчета и селата много често може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша. Бъдете много предпазливи.


Макар каруцата да е спряла на кръстовището и да изглежда, че ще зачете вашето предимство, очаквайте тя да потегли неочаквано и да затвори пътя ви. При изпреварване заобиколете каруцата на най-голяма възможна странична дистанция, тъй като е голяма вероятността тя да направи внезапно завой наляво.


16. В населените места и близо до тях често се срещат юноши на мотопеди и мотоциклети, най-често стари, технически неизправни.


Юношите, които ги карат, са в повечето случаи неправоспособни, без предпазни каски. Те могат да предприемат най-неочаквани маневри: да не спрат и пропуснат автомобила ви, когато излизат от страничен път без предимство; да направят неочаквано завой наляво, когато ги наближавате, с намерение да ти изпреварите. Заобикаляйте ги със скорост, която е разчетена на всички очаквани изненадващи действия от тяхна страна.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Най-важният съвет за децата в самите автомобили - слагайте ги в детски столчета. Да, те най-често не искат да стоят в тях, да, най-често искат да им махнете коланите, защото им стягат. Но е абсурдно да видиш кола с бащата или майката с колан на предната седалка и детето без столче право между двете задни седалки или в скута на някой родител.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Някои карат по малките квартални улички така сякаш участват в рали "Монте Карло" или понe сякаш ги гони T-Rex. Не дете, ами някой мамут да излезе на платното, няма да могат да го видят навреме.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3317 Разстроено

  Честно писна ми, до оня ден статии за малоумието и неграмотността на подрастващите, демонстрирани чрез двойките на изпитите. Сега пак плява за ваканцията, а в края на Август пак писания за наближаващата нова фалшива учебна година.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 4. 4 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Препоръки...да си вършат по осторожно работата господата полицаи и да се глобява регулярно. Една масирана проверка по големи булеварди, по малки улички, по магистрали....Наистина се кара ужасно несъобразено и бързо!

 5. 5 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Очите на 8 и готовност за скок върху спирачките. Това съм аз, като забележа деца или като минавам през вътрешноквартална уличка с плътно парикани една след друга коли по тротоарите.

 6. 6 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хубаво е да се напомнят тези неща на шофьорите. Лошото е, че тези, които карат като идиоти в градовете най-вероятно не четат Дневник... или не четат каквото и да е, защото не могат и са прости, нагли, потенциални убийци, тъпанари и т.н.

 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 718 Неутрално

  В нормалните държави шофьорите имат подобно отношение към всичики, а не само към децата! Работата е да караш така, че дори в най-лошия случай да можеш да реагираш. Шофирането е отговорна работа и не е простаци.

 8. 8 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#7] от "Калник":

  Така е, напълно съм съгласен, не е за простаци, но Вие да сте виждали простак, който: 1. Да си признае, че е такъв; 2. Да се съгласи, че шофирането не е за него?... Наскоро ми се наложи да се редя на опашка да регистрирам автомобил, след като си изплатих лизинга и попаднах в такава компания, на такива "чудесии" (разбирай простотии!) се наслушах и нагледах за два часа, че ми се изправи косата, като си помислих, че всички тези индивиди са и шофьори.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 9. 9 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#8:"Станислав"]на такива "чудесии" (разбирай простотии!) се наслушах и нагледах за два часа, че ми се изправи косата, като си помислих, че всички тези индивиди са и шофьори. [/quote]

  Какво беше казал Чърчил - най-силният аргумент срещу демокрацията е 5 минутен разговор с обикновен избирател

  Но, уви, всички граждани се ползват с равни права, докато не дадат основания да им бъдат отнети.

  А във връзката с Вашата т.1 - "Всички простаци побесняват, когато ги наречеш простаци." Дж. Селинджър, Спасителят в ръжта

 10. 10 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#9] от "Калник":

  Да, помня мъдростта на Холдън и отношението му към простаците. У нас такива нямаме!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 11. 11 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 237 Любопитно

  [quote#4:"mihaela77"]Препоръки...да си вършат по осторожно работата господата полицаи и да се глобява регулярно...[/quote]
  Кои полицаи да си вършат работата, то вече почти не останаха на пътя?
  А и нали искате само камери да виждате, щото те не вземали подкупи?!

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Като видя дете и животни близо до пътя ,винаги съм нащрек.Преди няколко седмици едно циганче внезапно прибяга пред колата ми.Лошото е че излезе от едни храсти и го видях в последният момент.Ако не бях скочил на спирачките го отнасях.Особено пък край училища е много опасно.Там децата се чувстват в безопасност и изобщо не се съобразяват с минаващите автомобили или са заети в разговори и не се оглеждат.Затова намалявам максимално като видя група ученици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK