Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© Беглика фестЗа повечето ученици ваканцията вече започна и следващите три месеца ще са време за повече игри и забавления на открито. Това се поощрява от много родители в стремежа им да се избегнат, доколкото може, телевизора, компютъра, плейстейшъна и други не дотам здравословни занимания.


В навечерието на лятното безгрижие "Детски Дневник" подбра три летни фестивала, които са особено гостоприемни и за най-малките. Заедно с децата си можете да изкарате няколко незабравими дни в слънчевия Пловдив, дивия Беглик и на географския център на България - местността Узана.


ONE DESIGN WEEK - ОТ 19 ДО 28 ЮНИ
От щастието да направиш свое зайче от текстил, през предизвикателството да нарисуваш чувство или да създадеш от нищо нещо, до удоволствието да конструираш робот от кашони или да поиграеш в "Кътчето на децата на фермера", и дори да изработиш модел на компютърна мишка...


Тези и още много изненади очакват деца от всички възрасти по време на международния фестивал за дизайн и визуална култура One disign week, който ще се проведе от 19 до 28 юни в Пловдив. Детските събития са напълно безплатни и са подходящи за хлапета от четиригодишна до тийнейджърска възраст.


Творчески работилници, интерактивни експозиции, филмови прожекции и още много изненади ще развият както въображението, така и уменията на децата.


През тази година събитията от детската програмата ще се провеждат в две основни локации - Градска художествена галерия – Експозиция "Енчо Пиронков" на ул. "Васил Кънчев" 1 и на открито на ул. "Златарска" в Капана.


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© One disign week


Сред акцентите в програмата на седмото издание на фестивала е "Книжни илюстрации" - международна изложба, посветена на илюстрации от детски книги, създадени през последните години от български и чужди автори. В експозицията могат да се видят изображения, публикувани в книги на българските издателства "Жанет 45", "Точица", "Рибка и Лодка", а сред авторите са утвърдени и млади български художници. Малчуганите ще разберат и "Как Сърдел направи ремонт" от краткия анимационен филм, създаден по разказ на Георги Мерджанов, в който е използвана нестандартна смесена техника - шити изрезки от плат и анимация.


Една от най-вълнуващите инсталации на фестивала е интерактивната стая "Кътчето на децата на фермера", създадено само два основни материала - дърво и вълна. А в "Слънчева ми е системата"  илюстраторът Росица Ралева ще помогне на децата участници да нарисуват своята собствена слънчева система, като се поставят в нейния център.


В "Нарисувай ми чувство" децата ще научат колко е важно да изразяват емоциите си и ще се забавляват с тяхното илюстриране. Ще им помага Ася Колева, илюстратор и графичен дизайнер, която ще постави на фокус лицето, а децата ще рисуват неговите различни изражения: тъжно, весело, ядосано, влюбено...


Работилницата за илюстрации с Деница Бояджиева и студио за графичен дизайн "Пункт" "Акробати" ще предизвика децата да сглобят, оцветят и раздвижат свой цирков герой. Работилницата представя един позабравен, но добре известен механизъм за правене на кукли.


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© One disign week


И още: във вродената творческа дарба, под мотото "Всеки човек е артист", както е казал германският скулптор Йозеф Бойс, безусловно вярват Destructive Creation и канят малки и големи да се включат в изграждането на голямо чудато същество от кашони в двора на галерия "Енчо Пиронков".


Работилницата "От нищо нещо" с Ники Колиър в компанията на Inerioro Design Studio ще ангажира участниците с трансформирането на нещо ненужно в произведение на изкуството. В употреба ще влязат намерени обекти като стар чорап или изхвърлена тениска, за да се покрият с чиста вълна, докато се превърнат в красива творба.


В програмата на фестивала се включват и майсторите от "Ръкоделница", които ще представят поредица от работилници, които насърчават творчеството, ръчната изработка и фантазията. Изборът е голям – децата могат да си направят собствено чудовище, модел за компютърна мишка или текстилен плик за писмо, подходящ за портмоне или калъф за различни скъпоценности. Произведенията им после ще могат да се видят в специално създадената за фестивала експозиция, която се обогатява с детските творения след приключването на всяка работилница.


В своята работилница GG sisters използват брошури от хипермаркети, стари документи, за да ги преобразят в красиви и полезни предмети за декорация на дома и работното място. Участниците в работилницата ще се научат сами да подготвят хартията и да създадат свой собствен предмет чрез техниката на плетене с хартия.


За последния ден на фестивала е подготвена и кинопрограмата, наречена "Чудни кратки филми". Малки и големи с интерес към съвременната българска анимация са поканени да видят селекцията на режисьорите Радостина Нейкова и София Илиева.


ЕКОФЕСТ УЗАНА - ОТ 24 ДО 26 ЮЛИ


И тази година в местността "Узана" край Габрово ще се проведе екологичен фестивал, който сега е с ново име - ЕкоФест "Зелените идеи в действие!" - 2015 и е развитие на УзанаПолянаФест, съобщиха организаторите от фондация "ТАЙМ – Екопроекти". 


По традиция откриването на фестивала ще бъде последвано от освобождаване на птици от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. В програмата ще участват над 100 изложителя, а организаторите очакват над 3000 гости, за които са подготвили богата и разнообразна програма.


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© Екофест Узана


Децата както винаги са добре дошли и няма да скучаят и за минута, защото ги очакват разнообразни активности. Детският център ще ги забавлява без почивка с практически занятия и игри от забавна математика до сглобяване на гайда, велосъстезания и игри.


Активностите за деца ще бъдат разделени на няколко групи по възрастови интереси и умения:


- За най-малките - от 1 г. до 5 г. - бебешки надуваем комплекс.
- За по-големите - от 5 г. до 8 г. – интерактивни игри, анимация.
- За най- големите - от 8 г. до 13 г. - арт кът – рисуване, моделиране, изработване на различни арт предмети.


Тази година на територията на фестивалното градче ще бъде построена голяма дървена детска площадка, съобразени изцяло с изискванията за качество и безопасност.


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© Екофест Узана


За по-големите любители на изкуствата и тази година ще има зона "Арт Ателиета", където ще се изработват разнообразни арт предмети – цветя от вълна, работилници за техниката "плетене с хартия", бижута и аксесоари, изработени с техниката макраме, бижута от медна тел, изложба и демонстрация на изработка на изделия с различни плетачни техники.


Сред ателиетата ще има и за свирене на диджериду - различни видове, техники и методи на дишане при свирене, също творческа работилница за малки и големи, фокусирана върху керамиката - методи на работа, техники за изграждане, свойства на глината. Всички ще могат да си изработят и бижута - пръстени, брошки, диадеми от стари дрехи и отпадъчни изрезки от текстил.


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© Екофест Узана


Концертната програма в двете вечери включва групи като "Хоризонт", "Full Circle", Стенли от "Тангра", както и любимците на младежката аудитория група "Ice Cream". 


БЕГЛИКА - ОТ 27 ДО 30 АВГУСТ


Фестивалът "Беглика" и тази година е събрал в програмата си чудни преживявания за децата. Ето няколко от тях:


1. Театър с цирк "Нибрай"


Това е сцена на мечтите - един здрав, пълен с щастливи изненади свят между високите борове. От сутрин до вечер поляната пред цирка ще си изпъстри с шарена активност.


Ще е отворена работилници за акробатика в двойка (и за родители с деца), акробатични игри за начинаещи, въртене на пой за всички нива, въздушна акробатика с воали и трапец, жонглиране с изработване на топки, контактен танц и куклен театър.


Между дърветата ще бъде създадена "Игралница" - от висящи, меки катерушки, в която малки и големи могат да изпробват да се покатерят, да се люлеят и да играят с пригодените за това циркови изобретения.


Дневната програма включва много куклени представления и циркови изпълнения, а вечер ще се играят спектаклите "Стъпки към звездите", Огнено шоу, "Открита сцена на Нибрай", на която всеки талант може да блесне и още...


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© Беглика фест


Артистите на борда на "Нибрай" са от различни точки на Земята – от Мексико, Уругвай, Гърция и Великобритания, България - Алваро Рамирес, Бенита Примо, Дарио Табаков, Димитър Германов, Едсън Кабайеро, Крисса Трайкопоуло, Радост Кожухарова и още много весели лица, които ще показват и споделят своите умения в изкуството на театъра, танца и цирка.


Тази година театрално-цирковата сцена "Нибрай" отправя и отворена покана към артисти, които имат желание да покажат творчеството си на фестивала и да се присъединят към програмата на сцената.  


2. Детско пермакултурно ателие на сдружение "Див Рошков"


"...За да се избави от това натрапчиво любопитство, Маншон измъкна от пазвата си новия вестник, разтвори го широко и заби нос в него.


— Виж дали не съобщават нещо за беритбата на горски плодове — помоли го Мъхеста брада. — Мисля, че вече е време.


През последните дни горските плодове в брадата му бяха започнали да зреят, но без официално разрешение Мъхеста брада не смееше дори да се докосне до тях..."


(Ено Рауд - "И отново Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада")


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© Беглика фест


Мъхеста брада е проект на "Див Рошков", който мечтае да въведе децата в света на пермакултурата (дълготрайна култура - бел.ред.). Тя се тълкува като палитра от познания за по-хармоничен живот и засяга всички житейски сфери.


Мъхеста брада пресъздава по детски етиките и принципите на пермакултурния дизайн като набляга на градинското изкуство, опазването на природната среда и здравословния начин на живот.


Работилничката на "Беглика фест" ще се казва "Рецепта за мармалад", където ще се готви пъстър колаж - градина. Деца и пораснали деца ще почерпим въображението си, така че да се вдъхновим за много любопитни ателиета напред.


3. Детската градина на "Беглика фест"


Както всяка година, тя е уютен кът, където ще се проведат безкрай интересни занимания за най-малките посетители. Екип от млади, но опитни педагози с радост се грижат за децата. "Детският кът" тази година се нарича "Детска градина", защото там родителите ще имат възможността да оставят децата си в сигурни ръце, обещават организаторите.


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© Беглика фест


Включванията на родителите и ентусиазмът им могат да направят детската градина особено приветлива и гостоприемна за детето, затова сърдечни и сръчни татковци и мами са добре дошли да се включват в заниманията заедно с децата.


Дейностите в "Детската градина" вече са планирани:


- Оцветяване на разнообразни дървени фигури;
- изработване на фигури от восък и правене са свещи от восъчни пити;
- оригами;
- занимания с глина;
- сапунени фигури;
- детска йога;
- мокро рисуване;
- куклен театър;
- изработване на кукли от естествени материали;
- "Сложенка" (игра с един особен конструктор);
- бисквитена торта;
- музикални игри;
- приказката, която заедно правим (дискусии за приказване и изслушване).


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© Беглика фест


4. Играта "Ббъззз"


Това е детска образователна игра, специално разработена от екипа на сдружение "Щипка" с цел да заинтригува най-малките по темата за пчелите: Защо пчелите са важни? Какви задачи имат те през деня? Каква е йерархията в кошера? Какви са шестте продукта, които пчелите произвеждат?


Модел на играта и правила:


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© "Щипка"


"Ббъззз" се играе на открито от три отбора с по 3, 4, 5, 6 деца. Всеки отбор има свой "кошер", в нарисувания на земята с тебешир голям хексагон – полето. В всеки от ъглите на хексагона се поставят саксии с цветя, като всяка саксия се номерира с цифрите от едно до шест.


В саксиите се слагат купички с цветен прашец, в цвета на трите отбора. На всеки отбор се падат по две саксии, с прашец в цветя на отбора. Прашецът се събира с лъжичка и се пренася от саксия до кошер, според цвета. Ръцете на децата се връзват отпред с панделка в цвета на прашеца и съответно на кошера. В близост до кошерите, в самото поле се чертае "шестоъгълна дама" с цифрите 1 – 6.


I етап: Всеки кошер си избира пчела – разузнавач. Нейната задача е да открие в кои две саксии се крие цветният прашец с цвета на кошера, от чийто отбор е детето – пчела – разузнавач. След като разучи саксиите, детето трябва да се върне до шестоъгълната дама и със специален "танц", подобно на "танцът на пчелите" да информира участниците от своя кошер в кои саксии е скрит техният цвят прашец. "Танцът" се изразява в подскок, завъртане и разтърсване на тялото върху цифрите от дамата, които отговарят на цифрите от саксиите с правилния цвят.


Три месеца ваканция - три фестивала, на които децата са добре дошли

© "Щипка"


II етап: След изпълнение на движенията всички деца – пчелички събирачи вече са информирани за местонахождението на правилните саксии и съответно могат да "отлетят" за да съберат прашеца от саксиите в кошера. Печели отборът, който е събрал първи прашеца. А в кошера, под кутия или празна саксия е скрито бурканче с мед, който се получава от събрания прашец, събран от пчелите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Браво!Винаги има избор-стига да желаеш силно!Дерзайте младо поколение на майка България!

 2. 2 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Браво!Винаги има избор-стига да желаеш силно!Дерзайте младо поколение на майка България!

 3. 3 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 573 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK