Видео: Урок по градско колоездене

Как се кара безопасно колело из града? Сдружение "Велоеволюция" организира курсове по усвояване на практически умения за безопасно придвижване с велосипед в града за деца и възрастни.


Обучението протича в два етапа, разказва инструкторът Радостина Петрова – опознавателни игри с леки упражнения в парк и велосипедиране в група по улиците в центъра на София. За два часа участниците научават кои са основните умения, правилата за движение за велосипедисти, задължителни елементи за колелото, как да преминават през определени пътни ситуации и как да си подбират маршрути за каране из града – до работа, до училище и до всяко място, което може да бъде достигнато с велосипед.
На курсовете децата са задължително с придружител. Това означава, че след обучението всеки родител може да прецени дали детето е готово да излезе на пътя с велосипед. Това означава то да има необходимите знания и умения, да е достатъчно концентрирано на пътя и да се държи отговорно.


"Стимулирането на карането на велосипед минава през попълването на пропуски в знанията и уменията и разбира се чрез личен пример. Ако родителят кара велосипед и придружава често детето за разходка или за задачи в ежедневието – това е насърчително в най-голяма степен. Така опасността намалява", казва Радостина Петрова.


Според нея не е добра идея да се забранява на децата да карат колело по улиците, защото забраните важат до време. На порасналите деца също им липсват умения за справяне с трафика. "Лоша услуга за децата е возенето до училище всеки ден с автомобил – така те нямат възможност да са участници в движението и да поемат отговорност за действията си, да се концентрират и да свикнат с трафика", смята Радост.


Естествено е родителите да се страхуват от натовареното движение, но по-правилната практика е да посочат на децата си по-тихи и ненатоварени улици или просто да карат по-често заедно с тях. Освен това карането на велосипед осигурява необходима минимална доза здравословно движение и спорт, каквото понякога липсва на децата от големия град.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK