Тодор Танев: Ще има промени в провеждането на матурите

Тодор Танев: Ще има промени в провеждането на матурите

© Надежда Чипева, КапиталИнформацията за тазгодишната матура по български език и литература не е изтекла от министерството, а става сума за административно нарушение. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред Нова ТВ, като обясни, че това е установила полицейската проверка.


"Преписването винаги го е имало. С преписването аз не мога да гарантирам, че мога да се справя", коментира министърът и отново. Той изтъкна, че изтичане на изпита и преписване са две различни неща и в случая става дума за "обикновена, извън министерството, форма, подобна на телефонните схеми".


"Ние хванахме досега 84 абсолютно еднакви работи", каза Танев, като уточни, че те са били еднакви и в свободния текст. "Те са в няколко училища и сега по видеозаписите ще се проверява какво правят квесторите. Ще видим кои са били виновни, ако се хване. Но подозирам, че няма да можем да изловим всички", допълни министърът. Според него е възможно от есента да се повишат и заплатите на учителите. 
Обмислят се варианти за промяна на начина, по който се правят матурите, каза Тодор Танев. По думите му първо трябва да се направи анализ на ситуацията. При пет хиляди изпитни зали има 10 хил. Квестори, каза просветният министър, според когото е възможно да има стотина, които да са "помагали" на учениците или да са се правели, че не виждат преписване и т.н.


"Ние нямаме долната база кое е две", заяви той.


Министерството ще търси начини да увеличи ролята на родителите и да ги привлече към дейността на училищата, каза още Танев. По думите му, ако се повиши статутът на т.нар. родителски настоятелства, ще се увеличи и техният ангажимент и ще се разчита на взаимен контрол и постоянен контакт между тях и педагогическите съвети.


Министърът посочи, че тази година правилата за провеждане на изпитите са били затегнати и затова е паднал и общият бал.


В коментар на ситуацията в Стопанската академия в Свищов, където министерството назначи служебен ректор след споровете около легитимността на избора на 35-годишната проф. Теодора Димитрова, Танев каза, че ситуацията се успокоява. Той допълни, че днес ще бъде изпратено писмо до академията за това как върви изпитната сесия, кандидат-студентската кампания и кога ще има общо събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Много добър министър. Бръкна в кошера , изгони стършелите и тегли един шут на рояка оси. Не се церемони, не робува на 50 годишни клишета и има воля за промяна.

  Колкото например военния министър е една п*тка миризлива, толкова тоя е добър и кадърен човек

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Това за ангажимента на родителските настоятелства е добра идея и е крайно време да се случи

 3. 3 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Г-н министърът е на грешна следа. Квесторите следят за преписване по време на изпита. Те нямат материалите предварително.

  Обаче има технически лица, които са натоварени със задачата да копират материалите за изпита. Елементарна работа е човек да направи още едно копие или да снима оригинала с телефона си и да го изпрати нататък.

  I don't want to believe. I want to know.
 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Танев, стига си мислил за промени. Компютър виждал ли си? Айде, ако си виждал, отиди до някой изпитен център за САТ, примерно, и си води бележки. А ако не си виждал - оставка.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Не мога да си кривя душата, министъра в случая е прав. Тази година матурите са по-честни. Тенденцията трябва да се запази. Случаите със Свищов, УБИТ, Велико Търново и подобни показва, че е необходима спешна промяна в Закона за Висшето образование. Като начало разделяне на административното от академичното управление. Ще останат академично независими, но държавата дава парите от данъците ни и трябва да се грижи за тяхното по-правилно харчене.

  Миша
 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  По отношение на преписването - децата гледат от родителите си какво е да си тарикат и им подражават като преписват. Това е обществен проблем.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нивото падна изключително много в нашата неолиберална държава.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#6:"socialen"]децата гледат от родителите си какво е да си тарикат и им подражават като преписват. Това е обществен проблем.[/quote]
  Да си тарикат не е обществен проблем! Проблем са задръстените комунисти Путинисти и русофили които нямат основно образование а са на управленчески позиции!

 9. 9 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "69":

  Обществен проблем е. Защото не само комунистите подкупват КАТ-аджии, не само комунистите въртят схеми и се правят на тарикати.

  Сега предстоят сериозни промени на Балканския полуостров и България може да стане страната към която много пари са насочени, по подобие на Гърция. Обаче ако продължим да сме същите тарикати като тях и да си мислим, че само управляващите са виновни ще затънем в говната както те сега.

 10. 10 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "69":

  Първата стъпка към решаването на един проблем е да осъзнаем, че го има.

 11. 11 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mark Twain":

  Глупав коментар.
  Вси4ки сме виждали компютър. И какво от това?

 12. 12 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Любопитно

  До коментар [#9] от "alex2":


  [quote#9:"alex2"]Сега предстоят сериозни промени на Балканския полуостров [/quote]
  Що, да не е отнови изригнал вулкана Ейяфятлайокутъл?

 13. 13 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "69":

  Чети и се информирай, не съм ти длъжен

  Дори и да не си особено далновиден ще разбереш след 6-7 месеца.

 14. 14 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Като скорошен студент и бивш ученик мога да кажа, че не е проблемът, че има преписвачи. Не е толкова проблемът и, че някои са се докопали до отговорите. Във всяка страна има тарикати. Огромният проблем е, че дали ще препишеш на матурата или не, това няма никакво значение за професионалното ти бъдеще. Ето това е огромното падение. Липсата на последици, дава гигантски стимул на всеки ученик да преписва. Когато реално бъдещето ти ще зависи от тези оценки, тогава вече ще има реална система. Иначе всичко е едно пълно менте.

 15. 15 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#14:"ivan92"]Липсата на последици, дава гигантски стимул[/quote]

  на всеки човек да е тарикат.

 16. 16 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#15] от "alex2":


  [quote#15:"alex2"]Липсата на последици, дава гигантски стимул- цитат на коментар #14 от “ivan92”

  на всеки човек да е тарикат.[/quote]
  Ами възползвай се Сашко, може да ти е късно но пробвай, защото в политическите анализи и прогнози не те бива, но пък може да излезе от тебе тариакат!

 17. 17 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#16] от "69":

  Никога.

 18. 18 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Догодина леля Ангелинка ще е квестор.Шъ съ опрайм!

 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  какво е това да задьлжаваш децата 12 години да ходят на работа при непознати учители и накрая да има задьлжителна матура която се тегли на случаен принцип като тотото
  има си приемни изпити за вузовете които дават тестове с които се отсяват по добре добрите от слабите

 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 948 Неутрално

  нека да потърсим причината за преписването - да не би да е изключително ниското ниво на образование, което пък да идва като съвкупност от:
  - стари учебници с отвратително качество на печат и хартия (разпадат се за няколко месеца)
  - сгъстена програма, която кара преподавателите да "изпяват" урока и който разбрал, разбрал
  - ниско ниво на заплащане на преподавателите и обидно ниско ниво на дисциплината в час
  - система тип пирамида, в която преподавателят е сведен до един прост работник, без право на реален избор на учебни материали

 21. 21 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тези, които преписват, няма да преписват само, ако знаят предварително задачите. Дайте им ги сами - така може да им остане поне нещо в главата...

 22. 22 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 219 Весело

  "Тодор Танев: Ще има промени в провеждането на матурите"

  А промени в тия ,които провеждат т.нар.мат-тури- министър.министерство ...?? Оставки зарад туй,че не е добре и трябвало промени? Ама нали сам ти каза че "това са най-успешните матури от последните години"?!
  Аааа,само не може промени да има,касаещи теб и околните минист.тела!Инак всичко може! Не може за теб и околните ви кръгове,щото няма кой да има да променя(за Нти път!) провеждането на мат-тури-те,нали?!
  Промени до гроб..и лапане до гроб- за едните! За тия,самите те непроменими,но вечно промени изсипващи благодатно!Споко,още по-успешни ще ги правят! нагоре и все нагоре !

 23. 23 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 219 Любопитно

  [quote#5:"Миша"]Тази година матурите са по-честни. [/quote]

  каква ти чест..честност?! това е смешно образование и оценяване,навсякъде е препълнено с неграмотен и адски ограничен,елементарен народ! Навсякъде народът примерно е за 3, 3+ ,а те му пишат 5, 5+ ?!
  Велики оценители сте висчките- я сте в системата,я като учител или подобен,а пак в нея-ама като родител,доволен с "ученото" си дете.... И какво-едни ТЕСТОВЕ?! Верният отговор е отдолу!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  То няма област в държавата,в която ,ако се разровиш,да не се размирише.Корупция отгоре до долу.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK