
© Ирина Катеринска
Тематичното готвене и пренасянето в друга страна е много интересна игра за децата, а когато завършва с вкусно хапване, е чудесно занимание за неделния ден
Арабският кускус е различен от дребната, кръгла паста, която у нас наричаме със същото име. Той е доста по-ситен, обичайно няма нужда от варене и се приготвя, като се залее с бульон с ароматни подправки и се остави да набъбне. Децата проявяват любопитство към него, а едно от основните му преимущества е, че могат да го опитват с пръсти и да се радват на зърнестата му консистенция.
Докато го приготвяте заедно с малчуганите, можете да им разкажете за Мароко, за пустинята, цветовете, пазарите с безброй интересни места и находки, да се повозите на въображаема камила и да се облечете в шарени, широки и прохладни дрехи, които да ви пазят от жегата. Тематичното готвене и пренасянето в друга страна е много интересна игра за децата, а когато завършва с вкусно хапване, е чудесно занимание за неделния ден.
Докато готвите и пътешествате с помощта на уханните подправки, можете да се насладите и на силен ментов чай с много захар, точно както го правят в Мароко.
За приготвянето на 4 порции са ви нужни: 400 г арабски кускус, 1 голяма глава лук, 1 патладжан, 2 тиквички, 2 моркова, 4 големи домата, микс подправки: канела, червен и бял пипер, джинджифил на прах, 1-2 листенца накълцана прясна мента, бахар, сол, зехтин за готвене.
Кускусът се приготвя според указанията на опаковката или се залива с горещ зеленчуков бульон и се оставя да набъбне за около 30 мин. След като е готов и се охлади леко, се обърква с 1 с.л. зехтин.
Всички зеленчуци се обелват и нарязват на едри кубчета. В дълбок тиган се загрява олио и се запържва леко нарязаният на дребно лук. Котлонът се намалява и се добавят останалите зеленчуци, сипват се 250 мл вода и по щипка от подправките. Сместа се оставя да къкри на бавен огън – важното е зеленчуците да се разварят и сготвят бавно, за да поемат аромата си и да напълнят сърцевината си с вкуса на подправките.
Сервирайте кускуса със зеленчуковата смес върху него и гарнирайте с листа прясна мента.
chicago514
Рейтинг: 2337 НеутралноДокато разказвате за "Междузвездни войни"може и Мароко да споменете.А манджата е готина,а с пиле е още по-по,най.Да ви е сладко.
дедо Андро
Рейтинг: 1091 НеутралноАз съм го ял това, приготвено от мароканка. В тази рецепта липсва една много важна съставка, може би най-важната подправка - кимион.
Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.А не си спомням за джинджифил и бахар, макар че и те биха дали свой принос към вкуса на яденето.
doneva_a
Рейтинг: 506 Неутрално[quote#2:"дедо Андро"]може би най-важната подправка - кимион. [/quote]
"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"+++
Daniboy
Рейтинг: 686 НеутралноМда, рецептата изглежда апетитна. Много внимавайте обаче да си купите наистина кус-кус.
„Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”Софиянец
Рейтинг: 594 НеутралноПоне веднъж седмично ям арабски кус кус. Баш можеш да го потопиш във вряща вода за 1 мин и е готов. Въобще не е нужно да набъбва половин час. Иначе без подправки е много незвкусно ястие, но направено както трябва си облизваш пръстите. Препоръчвам на всички така нарещения Царски кус кус, при който кус кусът се смесва с няколко вида месо и зеленчуци.
Bicho Raro
Рейтинг: 1397 НеутралноСтава вкусно, ако се направи добре. Вместо бял кус-кус може да се използва и кафяв, по-здравословен и много вкусен.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mannдерибеев
Рейтинг: 3088 Веселодействително са нужни подобни рецепти . все по често ще се срещаме с арабски бит , културни и всякакви особености , кухня , нрави ....
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васJessika
Рейтинг: 1590 НеутралноПодобно ястие съм правила и аз, следвайки указанията на арабин. Само че имаше и пилешко месо. Типичните арабски подправки му придават екзотичен вкус и е разнообразие за ежедневната кухня.
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”shileto
Рейтинг: 1114 НеутралноДобра гарнитура за пържола
gnomusminimus
Рейтинг: 229 НеутралноДо коментар [#1] от "chicago514":
ken_with_lemon_and_olives/
can-chicken/
ccan&es_sm=122&biw=1242&bih=579&so urce=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoA moVChMIpN_-nrOPxgIVAxmSCh0ipQBu
'... а с пиле е още по-по ...'
+++
http://www.simplyrecipes.com/recipes/moroccan_chic
http://www.bitethis.net/savory/mains/roasted-moroc
https://www.google.com/search?q=chicken+lemon+moro
man_un
Рейтинг: 586 НеутралноДнес си купихме морски краби/ раци/ от новооткритите хали в града. Не са скъпи, перфектен трапезен гъдел, само добре се сваряват с малко сол и подправки, супер мезе за бира, тъкмо им видяхме сметката.
BarBQ
Рейтинг: 893 НеутралноНе ми харесва.