Марокански кускус със зеленчуци

Тематичното готвене и пренасянето в друга страна е много интересна игра за децата, а когато завършва с вкусно хапване, е чудесно занимание за неделния ден

© Ирина Катеринска

Тематичното готвене и пренасянето в друга страна е много интересна игра за децата, а когато завършва с вкусно хапване, е чудесно занимание за неделния ден



Арабският кускус е различен от дребната, кръгла паста, която у нас наричаме със същото име. Той е доста по-ситен, обичайно няма нужда от варене и се приготвя, като се залее с бульон с ароматни подправки и се остави да набъбне. Децата проявяват любопитство към него, а едно от основните му преимущества е, че могат да го опитват с пръсти и да се радват на зърнестата му консистенция.


Докато го приготвяте заедно с малчуганите, можете да им разкажете за Мароко, за пустинята, цветовете, пазарите с безброй интересни места и находки, да се повозите на въображаема камила и да се облечете в шарени, широки и прохладни дрехи, които да ви пазят от жегата. Тематичното готвене и пренасянето в друга страна е много интересна игра за децата, а когато завършва с вкусно хапване, е чудесно занимание за неделния ден.


Докато готвите и пътешествате с помощта на уханните подправки, можете да се насладите и на силен ментов чай с много захар, точно както го правят в Мароко.




За приготвянето на 4 порции са ви нужни: 400 г арабски кускус, 1 голяма глава лук, 1 патладжан, 2 тиквички, 2 моркова, 4 големи домата, микс подправки: канела, червен и бял пипер, джинджифил на прах, 1-2 листенца накълцана прясна мента, бахар, сол, зехтин за готвене.


Кускусът се приготвя според указанията на опаковката или се залива с горещ зеленчуков бульон и се оставя да набъбне за около 30 мин. След като е готов и се охлади леко, се обърква с 1 с.л. зехтин.


Всички зеленчуци се обелват и нарязват на едри кубчета. В дълбок тиган се загрява олио и се запържва леко нарязаният на дребно лук. Котлонът се намалява и се добавят останалите зеленчуци, сипват се 250 мл вода и по щипка от подправките. Сместа се оставя да къкри на бавен огън – важното е зеленчуците да се разварят и сготвят бавно, за да поемат аромата си и да напълнят сърцевината си с вкуса на подправките.


Сервирайте кускуса със зеленчуковата смес върху него и гарнирайте с листа прясна мента.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2169 Неутрално

    Докато разказвате за "Междузвездни войни"може и Мароко да споменете.А манджата е готина,а с пиле е още по-по,най.Да ви е сладко.

  2. 2 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 386 Неутрално

    Аз съм го ял това, приготвено от мароканка. В тази рецепта липсва една много важна съставка, може би най-важната подправка - кимион.
    А не си спомням за джинджифил и бахар, макар че и те биха дали свой принос към вкуса на яденето.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  3. 3 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 488 Неутрално

    [quote#2:"дедо Андро"]може би най-важната подправка - кимион. [/quote]
    +++

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  4. 4 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 659 Неутрално

    Мда, рецептата изглежда апетитна. Много внимавайте обаче да си купите наистина кус-кус.

    "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
  5. 5 Профил на Софиянец
    Софиянец
    Рейтинг: 568 Неутрално

    Поне веднъж седмично ям арабски кус кус. Баш можеш да го потопиш във вряща вода за 1 мин и е готов. Въобще не е нужно да набъбва половин час. Иначе без подправки е много незвкусно ястие, но направено както трябва си облизваш пръстите. Препоръчвам на всички така нарещения Царски кус кус, при който кус кусът се смесва с няколко вида месо и зеленчуци.

  6. 6 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Става вкусно, ако се направи добре. Вместо бял кус-кус може да се използва и кафяв, по-здравословен и много вкусен.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  7. 7 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3623 Весело

    действително са нужни подобни рецепти . все по често ще се срещаме с арабски бит , културни и всякакви особености , кухня , нрави ....

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  8. 8 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1575 Неутрално

    Подобно ястие съм правила и аз, следвайки указанията на арабин. Само че имаше и пилешко месо. Типичните арабски подправки му придават екзотичен вкус и е разнообразие за ежедневната кухня.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  9. 9 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1095 Неутрално

    Добра гарнитура за пържола

  10. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1036 Неутрално

    Днес си купихме морски краби/ раци/ от новооткритите хали в града. Не са скъпи, перфектен трапезен гъдел, само добре се сваряват с малко сол и подправки, супер мезе за бира, тъкмо им видяхме сметката.

  11. 12 Профил на BarBQ
    BarBQ
    Рейтинг: 861 Неутрално




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK