Лимоново сладко

Приготвянето на това сладко изкушение изисква усърдно бъркане, което е идеално занимание за малки ръчички, под надзора на родителите, разбира се.

© Ирина Катеринска

Приготвянето на това сладко изкушение изисква усърдно бъркане, което е идеално занимание за малки ръчички, под надзора на родителите, разбира се.



Лимоновото сладко (или по-скоро крем) е английски десерт, който традиционно се сервира с хляб или други сладкиши към следобедния чай. Популярността му по света обаче е вече толкова голяма, че участва във все повече рецепти, а изпитано е чудесна компания на палачинки или като пълнеж на торта. Обичайно се приготвя с лимони, но с портокал, грейпфрут или лайм също е много вкусно.


Най-вкусно си остава обаче директно с лъжицата от буркана, но ако децата не го излапат бързо-бързо, можете да го опитате и с препечени филийки или домашни палачинки като неделна закуска. Направата му изисква усърдно бъркане, което е идеално занимание за малки ръчички, под надзора на родителите, разбира се.


Сладкото може да се съхранява в добре затворен съд в хладилник за 5-7 дни.




За направата му са нужни: сокът и настърганите кори на 4 биолимона, 200 г захар, 100 г масло, нарязано на кубчета, 3 яйца, 1 жълтък.


Сладкото се приготвя на водна баня. За целта са нужни тенджера с вода и стъклена, метална или керамична купа, която да може да се сложи отгоре. Важно е водата да не докосва дъното на горния съд – стъклена, метална или керамична купа.


Водата се оставя да заври и котлонът се намалява, като водата трябва да продължи да къкри. В купата се смесват лимоновия сок, настърганата кора, маслото и захарта и се слага над водната баня, като се бърка непрекъснато, докато се получи хомогенна смес.


Яйцата и жълтъка разбиват леко с вилица и се добавят внимателно към сместа от масло и захар. Разбърква се и се оставя да се готви около 10-15 мин., като се разбърква често или докато сладкото се сгъсти и остава по гърба на лъжица.


След като е готово, сладкото се оставя да се охлади, като се разбърква от време на време, след което се съхранява в добре затварящ се съд в хладилник.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1359 Неутрално

    Пухкав десерт, за малки и големи

  2. 2 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 497 Любопитно

    "Важно е водата да не докосва дъното на горния съд – стъклена, метална или керамична купа."
    Т.е. според тази интерпретация се приготвя не на водна, а на парна баня?

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  3. 3 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2091 Неутрално

    Харесвам всеки сладкиш с лимони или с портокали или в комбинация.

  4. 4 Профил на boflute1
    boflute1
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#2] от "doneva_a":

    Така е, и при сос холандез водната баня не докосва съда. Просто яйцата започват да се готвят/ сгъстяват още при 60 градуса. Така консистенцията е много по- пухкава.

  5. 5 Профил на matot
    matot
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Какви са тези странни плодове "биолимони"

    matot
  6. 6 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#4] от "boflute1":

    Ясно, да, логично е.

    До коментар [#5] от "matot":

    Това и преди е обсъждано. Идеята е, ако са био наистина, уж, едва ли не, кората не е обработвана с химикали за трайност.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  7. 7 Профил на dejo
    dejo
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Не че кората на лимона не си е токсична по принцип.

  8. 8 Профил на sto67nes
    sto67nes
    Рейтинг: 1304 Неутрално

    Да Ви е сладко...

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  9. 9 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Ммм много обичам такива кремове.

    Цацарoff - Оставка ! >:-)
  10. 10 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1091 Любопитно

    "...Лимоновото сладко е английски десерт, който традиционно се сервира с хляб или други сладкиши..."
    ..вероятно, пасти...

    Форумът е в будна кома...
  11. 11 Профил на BiGman1
    BiGman1
    Рейтинг: 1717 Весело

    До коментар [#10] от "Yasur":


    [quote#10:"Yasur"].вероятно, пасти... [/quote]
    Аз го обичам намазано на пържола...и по възможност да не е от биолимони...

  12. 12 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9231 Неутрално

    Изглежда много вкусно, ще го пробвам обезателно .

  13. 13 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1408 Неутрално

    силно ме досмеша - биолимони

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
  14. 14 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1120 Неутрално
  15. 15 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3746 Весело

    Ако реша да направя това сладко през следващия уикенд, със сигурност ще ползвам биолимони - откъснати от дръвчето в саксия на стълбището.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  16. 16 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1408 Неутрално

    [quote#15:"Bramasole"] със сигурност ще ползвам биолимони[/quote]
    значи плановете да го пробвам това се отлагат, купувам утре един лимон и като роди лимончета ще провам тогава ,благодаря щото в рецептата изрично е казано биолимони, каквото и да означава това - според мен нищо не означава, но карай

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
  17. 17 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 839 Весело

    [quote#0:"Статията"]За направата му са нужни: сокът и настърганите кори на 4 биолимона [/quote]
    Убихте всичко детско в мен

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  18. 18 Профил на GM
    GM
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Снимката е пълен отврат... изкихано ли е това, изкашляно ли е, био ли е...

    "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
  19. 19 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1408 Неутрално

    [quote#18:"GM"] ли е, био ли е..[/quote]
    с това био намериха прекрасен начин за експорприация на средствата на по малоумните съграждани и съгражданки

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK