Частните училища са против предложението да обучават безплатно 20% от учениците си

Частните училища са против предложението да обучават безплатно 20% от учениците си

© Цветелина Белутова, КапиталОт Българската асоциация на частните училища настояват да бъде оттеглено от законопроекта за предучилищното и училищното образование предложението за приемане и безплатно обучение в частните училища на 20% от записалите се ученици. Това заяви председателят на асоциацията Милка Славчева, цитирана от БТА, на пресконференция днес. 


Вносител на промяната е народният представител от Реформаторския блок Бойка Маринска, а проектозаконът миналата седмица беше гласуван на второ четене от просветната комисия в парламента. Освобождаването от такса на 20% от учениците е условието, за да получат държавно финансиране частните детски градини и училища. Освен това те ще имат право да събират такси само за дейности извън покриваните от държавата, според приетата част от новия закон. 


Според Милка Славчева гласуваното допълнение променя философията на първоначално записания в законопроекта текст, че всички деца и ученици в частните училища и детски градини ще получават държавна издръжка, определена с единния разходен стандарт в образованието.
По думите й незаконно, неморално и несправедливо е да се товарят с допълнителни такси останалите родители на деца в частните училища, за да се осигурят средства за безплатно обучение на 20-те процента от приетите ученици. 


"Новата алинея 4 в член 10 на законопроекта за училищното образование въвежда нова привилегия на група деца, които да се обучават безплатно. Това е дискриминация и нарушаване на правата на останалите ученици, които се обучават с такси в частните училища", коментира Милка Славчева.


Според нея с тази промяна ще има възможност за корупционни практики и за конфликти между родители в частните училища заради двете групи ученици - с платено и с безплатно обучение. Може да има и натиск върху директорите и собствениците на частните училища да приемат определени деца за безплатно обучение, като няма да са ясни критериите за това кои деца са талантливи или са със специални образователни потребности, посочи Славчева. 


От асоциацията на частните училища уверяват, че ако държавата отпусне средства за единния разходен стандарт за издръжка на децата в частните училища, те ще приспаднат тези пари от таксите им за обучение. Средният стандарт за издръжка на учениците в държавните и общинските училища е около 1400 лева годишно. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 524 Неутрално

  съгласен съм с частните училища. ако държават иска някой да се обучава безплатно да бъде така добра да плати за обучението му. подобни изпълнения някой да работи ангария на държавата са меко казано средновековни...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Какво е това безумие?!
  И разбира се, най-голямия комунизъм го предлагат "реформаторите"
  Не стига, че държавните училища не струват 5 стотинки, сега ще се заемат и с частните.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  За протокола трябва да напомним, че тази измишльотина е авторско произведение на "дясната партия" РБ. Преди 2-3 години пък ГЕРБ гласува, да "няма доплащане" в болниците и като дойде някой от село в Токуда, да го приемат там при същите ценови условия, каквито получава в селския лазарет.

  Но то това е положението. Решиш ли да го играеш "Народна партия", трябва да си готов на малоумни предложения с ясното съзнание, че нанасяш стопански щети и и докарваш корупция за милиарди, но "това е цената каскетите да не избягат при Атака".

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  А Асоциацията на държавните училища какво ли казва?
  Като банкоматчета ги третирате децата

 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Що за дебилно изискване е това? Нали не бяхте комуняги, бре?!

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#2:"lordcris"]И разбира се, най-голямия комунизъм го предлагат "реформаторите" [/quote]

  Бъди сигурен, че групичката "Бате к*ре, чмое ли ъ наглАсиме...." вече си мечтае, как собствените им отрочета се обучават на вересия в частните школа, докато средната класа си преразпределя разходите за тях.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 7. 7 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Значи навремето преди девети септември...държавата е плащала само за държавните и общински училища..другите са имали спонсори или такси...и калпазаните,са нямали право да учат в държавните училища!!!

 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И всички се сещаме, деца на КОИ, ще са тези 20%...

 9. 9 Профил на victor40
  victor40
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Направо срамна работа. Тая другарска Маринска кога ще изключи от речника си думата "безплатно"???Реформатор?? Много моля, това е глава, безнадеждно болна от комунизъм! И тъй като накрая на деня все някой плаща сметката, интересно КОЙ???

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Държавата издържа училища ,в които учителите са повече от учениците.Издържа и такива,в които децата са само на книга,а ги няма в класните стаи.Щом частните ще са пълни,да оставят тях и да дават субсидията на тях.

 11. 11 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Съгласен с предходните коментари! Как може реформатори да не разбират, че няма "полубременна жена"! Цялата реформа се състои в едно просто нещо - парите следват ученика!

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  Интересен миш-маш от идеи. Ако се прилага ваучерна система (финансиране на един ученик на база бюджет), то разликата за частните училища се доплаща от родителите. Подобни заведения в САЩ например предлагат безплатно обучение за определен (от родителското настоятелство) процент от неимущи ученици на база резултати от тестове, т.е. за бедни и умни деца. Принципът е частното училище да решава за своята политика в рамките на населения район.
  Ако пък в България се прилага методът на "държавно финансиране", т.е. държавата да решава кого да финансира и при какви условия, то до голяма степен се губи смисълът на определението "частни училиша" и годорим за система на допълнително образование, т.е. заплащане от родителите на разликата м/у стандартните държавни учебни планове и програми и даваното "допълнително обучение" (езици, компютри, изкуство и т.н.) в конкретното училище.
  Имам чувството че на Министерството на Просветата все още не е ясно какво иска да поеме като задължение.

 13. 13 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 646 Гневно

  То, малоумието започна от момента, когато прикрепиха едни пари към всеки ученик ... превърнаха го в ходеща касичка ... и казаха на директорите, че бюджетът му зависи единствено и само от броя на тези касички . Резултатът вече го виждаме - масова неграмотност (знам от първо лице как деветокласници от елитна гимназия в провинцията не могат да смятат с дроби !), никаква дисциплина, масово прикриване на неизвинени откъствия, завишени оценки в дипломите за привличане на нови ходещи касички ...

 14. 14 Профил на n_alex76
  n_alex76
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Може да има и натиск върху директорите и собствениците на частните училища да приемат определени деца за безплатно обучение, като няма да са ясни критериите за това кои деца са талантливи или са със специални образователни потребности, посочи Славчева."
  Натиск за талантливите ще има, а за децата със СОП- те и в общинските училища са нежелани...
  Докога ще чакаме стандартите за приобщаващо образование или всичко се прави на парче?

 15. 15 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Съвсем логично е да има стипендии за първенците по успех. Ако стипендията е равна на таксата за обучение, то това е същото. Да го пипнат малко.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 16. 16 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Значи Държавата е длъжна, да осигурява безплатно образование, да българските деца, но във държавните и общински училища...безплатното образование е превилегия, за която плаща обществото..и от тук нататък, калпазаните вън..и частните училища да се издържат сами от такси и спонсори!!!

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#12:"daskal1"]в САЩ например предлагат безплатно обучение за определен (от родителското настоятелство) процент от неимущи ученици на база резултати от тестове, т.е. за бедни и умни деца. [/quote]

  Toва и в Харвард е така, защото умното повдига нивото и създава условия, по-глупавото да ходи там срещу заплащане. Дори в дефицитните времена на соца с 30 момичета и момчета годишнен прием в специалности като "Право" и "Архитектура" корупционните схеми се "саморегулираха" да обхващат до 10% от бройките места, не повече. Иначе вкарваш ли 2-3 години само протежета, потъва цялата елитарност на специалността, заедно със схемите около нея.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#16:"pet_1306"]Значи Държавата е длъжна, да осигурява безплатно образование, да българските деца, но във държавните и общински училища[/quote]

  Поредният идеалист, за когото държавата е някаква метафизична категория, а не сборът от граждани, които я населяват. Държавата включва и тези, мой човек, които смятат, че могат да си организират по-добро образование, разтоварват държавата от този ангажимент и искат полагащата се на всички деца държавна субсидия да отива там, където са си избрали.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  Прав сте, и не е само Харвард който приема по принципа "плащаш колкото можеш, стига да си способен",а повечето от "бръшлянената лига' и водещите държавно-частни (ланд гратнт) университети и колежи. Оценката за исканото заплащане е на база данъчните декларации на родителите за последните три години, резултатите от тестовете приети за институцията, и задължително вече интервю с кандидата, много често от абсолвент на съответния университет (за да се избегнат личностни конфликти на база ценностна ориентация, например умно дете възпитано като расист).

 20. 20 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По принцип няма лошо. Това си е все едно различни стипендии отпускани според определен критерий. Целта в крайна сметка е достъп до качествено образование на способни и (евентуално) незаможни ученици.

  С това се постига нещо като „равен старт“. Изискването за твърди 20% за безплатно образование (рабирай „платено от останалите студенти“) ообаче е другата болшевишка крайност.

  @)----,--'--
 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Значи от тези 1400 лв за заплати на учителите отиват половината.Защо така?
  .....755 674 ученици и 127 125 учители.....
  http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/na-sluka-na-755-674-uchenici-i-na-127-125-uchiteli-5993713

 22. 22 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Ха, чудничко...в елитните платени училища - 20% чавета

  Форумът е в будна кома...
 23. 23 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Освобождаването от такса на 20% от учениците е условието, за да получат държавно финансиране частните детски градини и училища.

  По думите й незаконно, неморално и несправедливо е да се товарят с допълнителни такси останалите родители на деца в частните училища, за да се осигурят средства за безплатно обучение на 20-те процента от приетите ученици


  Не разбрах сега , държавата ще плаща ли на частните училища за тези 20% или ще остави училищата сами да се оправят(разбирай останалите 80% да платят цената) някой би ли бил така добър да обясни , моля.Защото ако важат и двете това си е чисто склоняване към корупция....

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#20:"MyTwoCents"]Изискването за твърди 20% за безплатно образование (рабирай „платено от останалите студенти“) ообаче е другата болшевишка крайност.[/quote]

  Партиите, предлагащи това решение, начело с РБ и ГЕРБ са отявлени рецидивисти в създаването на изкривен пазар, хаос и дефицит. Тяхно дело е 15-хилядната опашка от деца без място в детските градини. Тодор Живков щеше да им свали шапка, последно по негово време така всенародно се чакаше за лади и москвичи от Мототехника. Ако наредим една до друга със шрифт 12-ка всичките им лъжи от 10 години насам, как положението било под контрол и краят на проблема се виждал, ще обиколят 2 пъти екватора.

  Пълни управленски бездарници, пълни...Дясна партия, хората чакат януари месец в 2 часа през нощта около купчини запалени кашони, за да си запишат детето за 5 добри училища на кръст.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 25. 25 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Гражданинът Х взима добри пари и най-вероятно плаща голям данък. Иска детето му да учи в частно училище. Какъв е проблема държавата да дава същите пари за неговото дете, както и за това на гражданина У, който има заплата, колкото данъка на Х, но детето му учи без пари в държавно училище?
  Някой може ли да ми отговори без епитети и сравнения?

 26. 26 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#24:"cinik"]Партиите, предлагащи това решение, начело с РБ и ГЕРБ са отявлени рецидивисти в създаването на изкривен пазар, хаос и дефицит. [/quote]

  Аз си мислех да кажа същото , държавата да не се меси в тия работи , особено да отпуска пари , щото става циклон от простотия , все пак ако тези деца имат добри показатели биха се реализирали по-добре на пазара на труда и всеки би напирал там да учи детето му , а с вкарването на такива квоти където всеки може да се уреди срещу някаква сума , която е баснословна , заради развитието на децата е меко казана потресаваща , това си е чиста корупция и ще доведе до по-големи харчове.Да не се дублираме

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 27 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#25:"nicky1975"]Някой може ли да ми отговори без епитети и сравнения? [/quote]

  До коментар [#25] от "nicky1975":

  Както обясних по-горе, проблемът е, че към всяко дете пришиваш едни пари и го превръщаш в пазарен субект. Тотално сбъркан подход !!!

 28. 28 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#25] от "nicky1975":

  Това е много хубаво , което казваш ,НО няма ясен принцип за приемането на такива способни деца , а ще стане покупко-продажба на места в училището и гражданина У , няма да има пари да плати за детето си.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 29. 29 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#28:"Няма дясно в България"]способни деца , а ще стане покупко-продажба на места в училището и гражданина У[/quote]
  [quote#27:"Булаир"]Както обясних по-горе, проблемът е, че към всяко дете пришиваш едни пари и го превръщаш в пазарен субект.[/quote]

  Благодаря за отговорите, но не ме разбрахте.
  До #27 - Медицината е "безплатна" за всички, в известни рамки разбира се. Ако имам направление и ида в частна болница, пак ще го приемат, макар и да имам други "такси".
  Защо същото да не е и в училищата?
  До #28 - не говоря за предложението 20%, а държавата да дава едни и същи пари за всяко дете в училище, независимо държавно или частно. Все пак, това е национална политика - образованието, нали?

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#25:"nicky1975"]Гражданинът Х взима добри пари и най-вероятно плаща голям данък. Иска детето му да учи в частно училище. Какъв е проблема държавата да дава същите пари за неговото дете, както и за това на гражданина У, който има заплата, колкото данъка на Х, но детето му учи без пари в държавно училище? Някой може ли да ми отговори без епитети и сравнения?[/quote]

  Проблемът е, че отговор на този въпрос трябва да си дадат ГЕРБ и РБ, а техните умения по въпроса си личат по софийската одисея с местата в детските градини, междувременно и в училищата.

  ГЕРБ и РБ за образвованието на децата са еквивалентът на Румен Гечев за банковата система. Доказано губещи, антипазарни и популистки решения, срамни, отчайващи резултати, с каквито дори кметовете на БСП не могат да се "похвалят".

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 31. 31 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  Аз съм живял и при СОЦА, и нищо не се е променило,всяка частна организация иска и държавно финансиране...нали се "БИЗНЕСМЕНИ", предлагат по - добра услуга и печелят пари...ама не, комунуидите без да смучат от държавата са мъртви ))!!!!

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#31:"pet_1306"]нищо не се е променило,всяка частна организация иска и държавно финансиране.[/quote]

  В случая аз си искам парите. Аз! Не желая да участвам в тотализатори, нито да се топля на запалени кашони за кварталното училище, в което по случайност се пада пътем на половин София и трябва да се конкурирам с всякакви добичета, които: 1. могат да стоят прави на опашката 3 дена на смени 2. извадили са си някаква бележка, която носи точки 3. нещо друго, с което не желая да си мърся пръстите, да се правя на маймуна и най-вече да пълня гушата на престъпни схеми, които после реинвестират печалбата в още по-крупни далавери

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 33. 33 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":

  Иначе си улучил цитата....пък какво не искаш си е твой проблем, комунизма се опитваме да го свършим батка!!!!Пък като чуя, за Държавно -частно сътрудничество...при мен се чете като комунуидите точат пари!!!!

 34. 34 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#29:"nicky1975"]а държавата да дава едни и същи пари за всяко дете в училище, независимо държавно или частно. Все пак, това е национална политика - образованието, нали? [/quote]

  До коментар [#29] от "nicky1975":

  Нали точно това се опитвам да обясня - подходът "всяко дете си върви с парите" е ТОТАЛНО сбъркан.
  ... Държавата трябва и е длъжна да осигури ОБЩОДОСТЪПНО образование за ВСИЧКИ деца. Тя трябва да го прави чрез:
  - осигуряване на ДОСТАТЪЧНО места в държавните училища
  - финансиране на училищата, а не на учениците.
  Първото условие е налице - места в училищата има предостатъчно ... Второто условие е видоизменено до уродливост - предполага се, че децата са достатъчно зрели и мъдри и ще изберат училището с най-качествено образование. Резултатите са коренно противоположни - нахвърлял съм ги в по-горе в пост #13. Всеки редови учител ще ги потвърди.
  ... Идеята "парите с детето" донякъде я приемам за детските градини в големите градове - при недостатъчно места в общинските градини, субсидията на общината да се дава на всяко дете, в частна детска градина (след като същото това дете не се е класирало за общинската градина).

 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Никакви държавни пари за частните училища. Това е противно на самия им принцип. Ако държавата им дава пари, те вече просто няма да са частни.

  Във Франция държавата плаща учителските заплата в частните училища. Но таксите на децата зависят от доходите им -- социалният елемент присъства.

 36. 36 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#25] от "nicky1975":

  Проблемът е, че въпросният вземащ добри пари гражданин се е отказал съзнателно от държавното образование. Няма логика държавата да поощрява подхода му.

  А че вземащите добри пари плащали повече данъци не е вярно -- има плосък данък. И от данъци кръшкат точно богатите.

 37. 37 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#34] от "Булаир":

  Благодаря за качествения коментар, за разлика от някои в стил "отде наде моите пари ще одят в богаташчето".
  В някои райони в София също няма достатъчно места. Паралелките са по 35 и нагоре деца. Май няма задължителна горна граница, но това излиза извън представите ми за "качествено" образование. Също така разградените дворове, очевидните наркомани, счупените прозорци и отчайващата структура.
  Не съм сигурен за правния аспект, но "парите с детето" не е ли по същество финансиране на училището?
  Все пак в частните училища се дава по-добра защита на детето, осигурява се транспорт, учителите са по-добре осигурени, следователно си вържат по-добре работата и тн.

 38. 38 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#36:"lechevalier"]А че вземащите добри пари плащали повече данъци не е вярно -- има плосък данък. И от данъци кръшкат точно богатите. [/quote]
  Плоският данък е 10%. Това е относително измерение и от повече пари, означава по-висок данък. Отделно са осигуровките.

 39. 39 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#35:"lechevalier"]Във Франция държавата плаща учителските заплата в частните училища. Но таксите на децата зависят от доходите им -- социалният елемент присъства. [/quote]
  Т.е. пак се подпомага училището. По същия начин би могло да стане и при нас. Всяко дете има някакъв предвиден държавен разход за образование - учебници, чин, консумативи, часове на учител. Това би следвало да е еднакво, независимо от статута на училището.
  Не казвам, че съм прав, в момента стигаме до истината, нали?

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  В голяма грешка си. В най-добрите частни училища влизат най-умните и старателни деца. За това изкарват и най-високи оценки на външното оценяване. В "СВ.София" тестовете за първи клас включват умножение на едноцифрени числа, четене и писане.
  За американския колеж да не говорим, стотици часове подготовка.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#31] от "pet_1306":

  И вие се бъркате нещо. Ако имате дете и за него няма място вдържавна детска градина с такса 50лв., го записвате в частна с такса 500лв.. Държавата плаща по 150лв. месечно за дете в държавно заведение.
  Е, не искате ли вашата такса да се намали със 100лв. на месец??

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#36] от "lechevalier":

  Ако останат така нещата, разликата в качеството на образованието м/у частните и държавните училища ще става все по-огромна.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#37:"nicky1975"] Паралелките са по 35 и нагоре деца. Май няма задължителна горна граница, но това излиза извън представите ми за "качествено" образование.[/quote]

  До коментар [#37] от "nicky1975":

  Напълно си прав - качествено преподаване при 35 ученика е мит. Но забележИ (!!!) - тези големи паралелки са резултат точно от подхода "парите с ученика". Сега, директорът има сметка от повече ученици в по-малко паралелки, защото това означава по-малко учители, което пък означава по-малко разходи за заплати и осигуровки. ПРЕДИ делегираните бюджети интересът на директорите беше коренно противоположен - по-малко ученици (минимумът, доколкото си спомням беше 18 ученика) разпределени в повече паралелки, защото финансирането беше според броя паралелки. Практиката показа, че вторият подход е по-добър и за учениците и за учителите.
  ... Естествено, ако решим, че образованието (говоря за началното и средното !) е бизнес в пазарна среда (както направихме със здравеопазването !) - трябва да закрием поне половината от училищата в провинцията, никакви субсидии за училищен транспорт, капиталовите разходи според случайни дарения, в останалите училища заплатата на учителите да е според приходите ... И сам можеш да се досетиш докъде ще я докараме - нископлатени учители в провинцията (и съответното качество на преподаване), масов отказ от посещаване на училище (най-вече в провинцията), 3-милионна София ... и други "благини".
  ... А че има неУгледни държавни и общински училища - да, така е. Но за София, при бюджет над 1 милиард лв. това означава само едно - мърлявщина.
  ... Защото мога да ти дам друг един пример: в общински център с 20 хиляди жители, от пет училища четири са ремонтирани с европейски пари. Като влезеш в местната гимназия, вътре е като аптека - чисто и подредено.
  ... Та пак опираме до хората и кой как иска и може да управлява.

 44. 44 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#43] от "Булаир":

  Абсолютно съгласен!

 45. 45 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Една проста сметка:

  В училище има 80, деца таксата е 6000 лв: Сума такси 480.000

  В училище има 100 деца, 80 плащат 6000, 20 безплатно, държавата плаща 1400 на дете: 80х6000+100*1400=620.000.

  Като се има предвид, че за учителя е все едно дали преподава на 10 или 12 деца, не мога да разбера какъв е проблемът на частните училища?!

  Таксата даже може да намалее, ако търговското дружесто не цели само печалба, а и да възпита на нещо децата...

  Ако имах дете в частно училище бих го изкарала веднага от там! Търговци възпитават и образоват търговци...

 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  [quote#11:"m_style"]Как може реформатори да не разбират, че няма "полубременна жена"! [/quote]
  За да няма "полубременна жена", частните училища не трябва да ползват държавани субсидии.

  Благодаря на Милка Славчева за искреността. От позицията на асоциацията става ясно, че частните училища си разбират клиентелата (както и трябва да бъде, за да е успешен бизнесът им). И тази клиентела не желае децата им да контактуват с 99те % ученици в държавните училища. Иначе защо ще си записваш детето в нищо непостигналата частна математическа в София, а не в СМГ, чиито ученици редовно печелят световни състезания?

  Между другото, смятам, че е изконно право на родителите на частни ученици да си изолират децата. Дали всички данъкоплатци трябва да им плащат за това (включително данъкоплатците, които деца нямат и не желаят да имат, а пак плащат същите данъци) е спорният въпрос.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  [quote#42:"hope"]Ако останат така нещата, разликата в качеството на образованието м/у частните и държавните училища ще става все по-огромна.[/quote]
  А наясно ли си каква е тази разлика в момента? Колко държавни училища и колко частни са в първите 10 на последната ПИСА?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK