Софийската математическа гимназия изпревари немската по бал тази година

Софийската математическа гимназия изпревари немската по бал тази година

© Юлия ЛазароваЗа първи път Софийската математическа гимназия приема ученици с най-висок минимален бал - 34.263, обяви началникът на Столичния инспекторат по образование Евгения Вълкова, цитирана от БНР. 


На второ място се нарежда 91-ва Немска гимназия, която години наред беше първенец, с минимален бал тази година 34.024, на трето място е 73-то СОУ, следвано от Първа английска гимназия. 


Най-желаната паралелка тази година е в Испанската гимназия - с испански и английски език, след нея е Националната финансово-стопанска гимназия, специалност икономика и мениджмънт с английски език. Справка за минималния и максималния бал по паралелки в София можете да видите в прикачения файл.


Любопитен факт е, че кандидат-гимназист е подал заявление за 141 паралелки.
Двойно повече са закритите профилирани и професионални паралелки в София през тази година в сравнение с миналата, съобщи още Евгения Вълкова. Причината, по думите й, са многото слаби оценки, получени на матурата по математика. 


Вчера бяха обявени резултатите от първото класиране за учениците от VII клас, те могат да се проверяват онлайн на сайта на просветното министерство на адрес 7klas.mon.bg, където трябва да се въведе входящ номер от служебната бележка, с която са кандидатствали учениците и ЕГН. Списъците са разлепени и в училищата гнезда, в които се подават документите за участие в класирането.


Какво следва?


Седмокласниците, класирани по първо желание, трябва задължително да се запишат в училището, в което са приети. В противен случай местата им ще се считат за свободни, а системата няма да ги включи във второ класиране.


Приетите по второ, трето и следващо желание, които харесват училището и паралелката, също е добре да се запишат. Ако на второ класиране ученикът мине на по-предно желание, той няма право да избира къде да се запише, защото мястото от първото класиране не се пази.


Записването на седмокласниците след първото класиране става в училището, в което са приети, където трябва да представят следните документи:


- Удостоверение за завършен VII клас (оригинал);
- Служебна бележка от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) с резултатите от приемните изпити (оригинал);
- Медицинско свидетелство (само за училищата с профил "Изкуства", "Спорт" и професионалните гимназии) с валидност 1 месец;
- Характеристика от класния ръководител на ученика в VII клас.


В самото училище се попълват заявление и формуляри, които се попълват на място.


След записването се получава бележка, че ученикът ще бъде записан в съответното училище. Тя се занася в училището, където е учил до момента и оттам се получава друга бележка (отпускно), която се представя в новото училище. С това записването е окончателно завършено.


Второ класиране


Във втория етап на класирането участват учениците, които не са приети или са приети по второто си или следващо желание, но не са се записали.


Важно е, че за да участва във второ класиране, трябва да се подаде заявление за участие в него. То се подава в училището, в което ученикът е приет на първо класиране. Образецът се получава на място, може да се изтегли и от сайта на РИО.


Вторият етап от класирането се извършва отново по бал и според реда на желанията от заявлението за първо класиране. Този ред не може да бъде променян, а при този етап детето може да бъде класирано единствено на по-предно желание или да остане на мястото, където е било прието на първо класиране.


Трето класиране


Може да се кандидатства само за обявените най-късно до 9 юли от РИО свободни места, чийто брой е твърде ограничен, а мястото, на което детето е прието на второ класиране, не се пази.


За участие в третото класиране отново трябва да се подадат заявления от 10 до 14 юли в училищата гнезда, а резултатите от него се обявяват до 16 юли.


Четвърто класиране


Останалите незаети места се обявяват в съответните училища и РИО до 21 юли и за тях могат да кандидатстват неприетите или незаписали се след трето класиране ученици. Може да се кандидатства само в едно училище, а заявлението се подава до директора му.


Класирането се извършва в самото училище от определена от директора комисия, която подрежда учениците по низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания. Резултатите от него се обявяват до 28 юли, а записването се извършва в срок и по график, определен от директора на съответното училище.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Yes!!!

  Здравият разум се завръща по тезиширини!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 2. 2 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#1] от "tribiri":

  Изпревари ме

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Радостна новина.Явно мамтематическата гимназия не прави компромис с преподавателите, както си беше и преди-най-добрите математици в страната

 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#3] от "xalikarans":

  Не, просто вече децата 6-7 клас знаят достатъчно добре английски, на програмистите заплащането е безумно и няма нужда да губиш 5 години от живота си за изучаване на английски. Избираш или втори западен език, или техническа насоченост чрез СМГ. От там дори и Бръшляновата лига не е само мечта.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Ееех, какви златни години бяха, с ходене на уроци 1 година предварително, при "знакови учители, които нямат празно....". Сега с този бал, пресъхнаха работите....

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 6. 6 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Надпреварата е великолепно нещо. Като само високо квалифицирани се наемат на добре заплатените работни места. Конкуренцията е голяма. Но едновременно, същите ученици да не се успокояват. Като през лятната ваканция могат да поработят "извън" рамките на онова, в което искат да се усънършенствуват.

 7. 7 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Човек да се чуди на статистиката, която е публикувана на сайта на РИО-София ли да вярва или на шефа на инспектората, респективно статията?!

 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 630 Весело

  До коментар [#5] от "cinik":

  напротив, същото е и сега дава "цвят"!

 9. 9 Профил на DimitrovaG
  DimitrovaG
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Най-накрая! Писна ни да я гледаме тая прехвалена немска на първо място!

  "Извеждането на правилно заключение от грешни предпоставки е лудост."
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Taм и е мястото!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Напълно съм съгласен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  "Записването на седмокласниците след първото класиране става в училището, в което са приети, където трябва да представят следните документи:

  - Удостоверение за завършен VII клас (оригинал);
  - Служебна бележка от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) с резултатите от приемните изпити (оригинал);"

  >>> От малки ги учат на "електронно правителство"

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Което потвърждава, че разумът се завръща!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  Какво значение има.Тази година едната,догодина другата.Въпросът е,че и в двете учат умни и кадърни деца,които след 5 години се изнасят от България.

 15. 15 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Гневно

  Завърших Национална финансово стопанска гимназия през 2001 г. Тогава и закриха най-яката специалност "Машинна обработка на информацията", дефакто "Икономическа информатика". Според мен направиха супер тъпотия, че закриха специалността на 21 век и оставиха само някакви общи профили като "Икономика и мениджмънт". Няма обаче какво да се ядосвам. Българските управленски решения както знаем, са гола вода! Срам!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Цялата тази история с Немската гимназия си беше/е един надут балон. Казвам го защото имам отлични впечатления - малкият ми брат я завърши с пълно отличие преди 4 години. Голяма част от учителите са пълни идиоти - имаха някакъв по география, който ги караше да научават наизуст границите на България - през кои села, чукари, долчинки и т.н. минават. И брат ми и по-голямата част от съучениците му които заминаха да учат висше образование в чужбина НЕ отидоха в Германия (каквато е идеята на родителите с болни амбиции, включително и нашите когато записват децата си там), а във Великобритания и САЩ. Първо защото училището ги отврати от немския език и култура (което е изключително жалко - аз лично съм голям фен, може би защото съм завършил Първа английска, а не Немската, хахаха), и второ защото немското висше образование е доста по-близо до нашето като качество, отколкото до англо-саксонското.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на bgdiamond
  bgdiamond
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Убеден съм,че ако задем един и същи въпрос от някой общообразователен предмет със средна трудност резултатите ще са плачевни.например;ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗУВА ЗЪРНОТО?
  Отговърът беше ...Да храним кокошките.

 18. 18 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Доколкото помня, в бала за СМГ не влизаше оценката от изпита по български и литература. Така, че баловете на СМГ и езиковите гимназии може би са несъпоставими.

 19. 19 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#3] от "xalikarans":

  Решаването на задачи по цял ден е пътят към съвършенството.
  Чак сега разбрах откъде идва неспирния устрем към успеха на нашата отличничка!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 20. 20 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Ученето в езикова гимназия е без смисъл. Ако отидеш в Германия и знаеш много добре немски, но не умееш нищо друго какво тогава?

  Too much цензура Баце.
 21. 21 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Характеристиката е мнооого важен документ.
  Не служи за класиране, но увеличава успешно бумагооборота.
  Пише се стандартно, сега е още по-трудно да напишеш каквото и да било нелицеприятно, току виж някой татко те призове в съда.
  Кой ли министър върна тая соц. приумица?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 22. 22 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#19]

  Едно бързо минусче. Въобще не се сещам откъде ми дойде ?!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 23. 23 Профил на scepticus
  scepticus
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Чрез МГ-тата и елитните езикови гимназии България инвестира в своите способни младежи. Но те заминават за чужбина и какво става с инвестицията? Може би се връща под формата на парични преводи за останалите в бг роднини.

 24. 24 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#7] от "zenola":
  В статията има линк,
  1.
  2216306 Софийска математическа гимназия Паисий Хилендарски
  3062 ПрМ-НЕ;
  35.068
  2.
  2204091 91 НЕГ Проф. Константин Гълъбов
  0911 ЧЕ-НЕ;АЕ/РЕ
  34.684

  Разликата е доста сериозна - първо място СМГ, немска паралелка.
  СМГ може да изпее:
  Немския ми е много по-добре от математиката тьи!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 25. 25 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 678 Весело

  До коментар [#15] от "Wizard":

  "специалността на 21 век" - малко си се екзалтирал
  21-ви век едва започна...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 26. 26 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#16:"Тюфлекчия"] Немската гимназия си беше/е един надут балон. ...Голяма част от учителите са пълни идиоти .... И брат ми и по-голямата част от съучениците му които заминаха да учат висше образование в чужбина НЕ отидоха в Германия (каквато е идеята на родителите с болни амбиции......) [/quote]
  Не зная какъв балон е тази гимназия, но дава добра подготовка и може би дисциплинира учениците има предвид резултатите от зрелостните изпити през годините. Относно учители идиоти явно навсякъде има та едва ли това е проблемът. А това че повечето от учениците на тази гимназия не избират Германия може да се сравни и с не желанието на учениците например на Американския колеж - също добро и желано училище да учат в Америка?!!!! А амбициите не родителите или нечии други ....?

 27. 27 Профил на Su
  Su
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Снимката във Feedly е впечатляваща, жалко че в статията е някак отрязана: http://i.imgur.com/ThYhftg.jpg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK