Направи си облак сам, или зад вратите на "Музейко"

Направи си облак сам, или зад вратите на "Музейко"

© "Музейко"Кога науката става игра? Когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш.


Това очаква всички хлапета в детския научно-образователен център "Музейко". "Какво е детски музей? Интерактивно пространство, в което децата не просто наблюдават експонатите, но играят с тях и по този начин научават много за света, хората и своята цивилизация", каза директорът на музея Бистра Кирова. Той ще бъде открит официално на 30 септември, но още през август ще е достъпен за най-любопитните, които ще могат да се включат в детската школа "Игра и наука в Музейко".


Пуф! Направи си облак сам. Не на 3000 метра височина, а тук - пред очите ти
Тази тайна издаде пред "Детски Дневник" програмният директор на "Музейко" Весела Герчева. Тя разказа, че в момента екип от учени изпробва различни техники и варианти на тази демонстрация, експериментира с различни материали. В някои моменти облакът ставал по-блед, в други - по-плътен, скоро ще е готов да се получава безотказно и ефектно.


В началото на август музеят ще посрещне децата и екипите български и чуждестранни учени, които са помагали за направата му. Ще срещне децата с учени от различни области, които ще ги вдъхновят за наука с разказите и демонстрациите, които ще правят в малки ателиета. "Лятната занималня ще е първият ни опит да представим тези учени пред детската публика. Това не са само учени, а и артисти, и хора, които се занимават с приложни изкуства, хора от много сфери на науката и културата. Отварянето през август е за големият брой


деца, които ни помогнаха да направим "Музейко"


След това ще поканим и всички останали, които искат да дойдат", обеща Весела Герчева.


Направи си облак сам, или зад вратите на "Музейко"

© Георги Кожухаров


"Музейко" е насочен основно към деца между 6 и 10 години, но в сградата ще има и център за почивка и разговори за възрастни, както и зона за игра за най-малките. Специалният кът за деца от 0 до 5-годишна възраст е разработен така, че да развива техните умения. В тази възраст е много важно да се развиват фини и малко по-груби моторни умения - за движение на ръцете, за ориентиране в пространството. "За нас е важно малките деца да се чувстват добре, защото, когато родителите излизат с деца на различни възрасти, по-малкото е винаги много трудно да се забавлява. А сега могат да са спокойни за него", каза Весела Герчева.


Тя разказа, че за по-големите деца - над 12-13 години, са подготвени специални програми в студиото, насочено към технически умения. "Тях искаме да ги привлечем като наши помощници в демонстрациите и лекциите, да ги поканим да се чувстват ангажирани и важни."


Направи си облак сам, или зад вратите на "Музейко"

© "Музейко"


В момента все още се разработват отделните програми в "Музейко". За децата от училищните групи предстоят тематични дни - всеки един от работните дни те ще могат да минават през поредица различни игри, свързани в една обща тема. Тематичните игри са: формите (както в математиката, така и в природата, в човешкото тяло), организациите (в света на хората, в космоса, в биологията, в природата) енергията (различните източници на енергия, също как човек създава и си набавя енергия и как се случва този процес в природата), експедициите ( в тях децата ще търсят съкровища по специални маршрути, в които ще научават повече за археологията, за биология, за различните науки).


А науките са: свързани с миналото - археология, геология, палеонтология, свързани с настоящето - архитектура и природа и околна среда, свързани с бъдещето - технически науки, комуникации, роботика.


Всички игри са свързани с предметите, които децата учат в училище, и ще допълват знанията им


Тематичните дни, както и всички програми ще се подменят на известен период от време, за да могат децата да се връщат отново и да ги чака нещо ново.


Направи си облак сам, или зад вратите на "Музейко"

© "Музейко"


"Музейко" ще работи в партньорство с музеи и училищата в цяла България. Екипът на детския научен център подготвя материали и програми, които учителите ще могат да използват в своите часове. Научно-образователният център ще бъде домакин на научни демонстрации и работилници. В центъра ще има специализирано Студио за изкуства и Техническо студио, както и зала за различни събития и концерти.


Демонстрациите (по химия, физика, метеорология) също ще се сменят 2-3 пъти годишно в зависимост от актуалността си. Весела Герчева разказа, че в един от най-големите в света научно-технологически центрове - този в Бристол, в момента има съвсем нова програма, свързана с пчелите. Това е актуална тема за всички, които наблюдават значението на пчелите и са ангажирани с факта, че умират цели популации. Тя добавя, че


"Музейко" ще следва добрите практики в света на научните центрове


Дванайсет на брой са постоянните интерактивни изложби, които представят науките чрез игри и ще са достъпни от 1 октомври. А на 30 септември ще е официалното откриване на "Музейко" с пътуващата изложба на тема "Откритията и иновациите".


Направи си облак сам, или зад вратите на "Музейко"

© "Музейко"


"Важно е да повярваме, че можем да открием нови неща, че можем да променяме нещата към по-добро, и затова направихме изложба, която прави кратък преглед на откритията в света на науката и техниката от XVII-XVIII век насам, като разглежда основните етапи и показва през колко много път минава всеки, който прави откритието. Рядко е щракване с пръсти и вдъхновение за 5 минути, по-често е дълъг процес и падане и ставане, и пробване на нещата, докато проработят", каза Весела Гечева.


А какви ще са изложбите?


В Градината за творци родителите могат да си почиват, а хлапетата да се забавляват до насита. И знаете ли какво? Докато тичат и скачат, децата ще изразходват, но и произвеждат енергия, достатъчна, за да задвижи водата по система от тръби и да я отведе до красивия фонтан.


Голямото дърво не само свързва най-ниската с най-високата точка на сградата, но е и връзката между праисторията и космоса, между миналото, настоящето и бъдещето. Готови ли сте за пътешествието през времето и пространството? Някога поглеждали ли сте през телескоп? Искате ли да опитате да откриете скритите предмети в това странно дърво?


Изследвай своя свят: Град​ очаква всички бъдещи архитекти, инженери и строители. Днес повече от половината хора по света живеят в градове - така спестяваме ресурси, организираме заедно транспорта, работата и свободното си време, споделяме удобствата... но и проблемите. Градовете са пренаселени, автомобилният трафик е свръхнатоварен, въздухът е замърсен. Архитекти, урбанисти и биолози търсят решения, които да подобрят качеството на живот в града, а в града на "Музейко" всички хлапета могат да потърсят нови възможности за това. Да изследват системите, които помагат на сградите да съществуват, да насочат водата от язовира към града, да проучат как организираме движението на улицата, как светофарът помага за това...


Децата ще разгледат новите материали и методи за строителство, които щадят околната среда, ще се запознаят с архитектите, построили "Музейко" и ще проследят трансформацията му в енергийно ефективна сграда, която съществува в хармония с околната среда.


Изследвай своя свят: Природа - в това кътче децата ще се научат да разпознават дърветата по листата, ще се запознаят със строежа на дървесната кора. Ще видят как животните се защитават с помощта на своята окраска и ще разберат колко далеч могат да скачат – като пума, скакалец или жаба. Ще могат и да поспят като прилеп – с главата надолу.


Подземните тайнства: Древни гиганти - един от четирите почти напълно запазени в света скелети на гигантския бозайник дейнотериум е открит край Асеновград, а най-голямото палеонтологично находище в Европа с 27 неизвестни на науката животни е проучвано до село Дорково.


Малчуганите със сигурност ще се разпалят по палеонтология, като научат подробности за работата на откривателите на останки от древни животни и растения от минали геологични епохи. Нека сглобим пъзела на ор-ни-то-ми-мо-за-вър нека разберем какво е усещането да преместиш яйцата си с крайници с неудобна форма и страховити нокти или само да сравним крака си с този на дейнотериума.


Подземните тайнства: Истории  - работата на археолога изглежда загадъчна и интересна. Как изследователите знаят къде да направят разкопки? Как откриват скрити съкровища? И защо търсим древните останки, скрити под земята? 


"Музейко" кани децата на една сериозна игра - да изровят истински археологически съкровища от България и света. И още игри: да сглобят мозайка от римско време, да поиграят на игри като римляните, да построят праисторическа къща, да се пременят в средновековни костюми...


Подземните тайнства: Скали - под краката ни – буквално – има важни научни открития. Тук можете да "раздвижите" земните плочи, да предизвикате изригване на вулкан, да видите някои от най-странните видове, открити в пещерите, и да научите как безпогрешно да разпознавате сталактити от сталагмити. 


Защо има вулкани? Как стават земетресенията? Какво "свързва" континентите? Кой живее под земята? Геологията изучава състава, строежа и развитието на планетата Земя. Геолозите търсят и намират доказателства за еволюцията и движението на земните плочи. Тяхната работа има голямо значение за проучването на подземни залежи, полезни изкопаеми и вода. Резултатите от нея са навсякъде около нас. 


Направи си облак сам, или зад вратите на "Музейко"

© "Музейко"


Зеленият покрив на "Музейко" не само разкрива чудна гледка към София и Витоша. Той също осигурява изолацията, необходима за намаляване на разхода на енергия за отопление и охлаждане. А има и чудесна стена за катерене, както и демонстрационна метеорологична станция.


Кой създава бъдещето: Земя  - тук бъдещите учени, изследователи, артисти и откриватели ще наследят големи и  нерешени предизвикателства: 1. Храната – повече от всякога е неравномерно и неразумно разпределена на планетата. Близо милиард възрастни и деца по света не си дояждат, а повече от милиард и половина са с наднормено тегло. Ежедневно се изхвърлят над 150 000 тона храна, годна за употреба. Дали не бъркаме в нещо?


2. Енергията – коли, компютри, мобилни телефони… Нуждаем се от все повече енергия, а изчерпаемите природни източници не се увеличават. Как да си осигурим така необходимата ни енергия, без да унищожаваме природата?


3. Климатът и околната среда – наводнения, пожари, урагани, екстрeмно високи или ниски температури. Учените имат различни теории, но всички знаем, че ни е нужна повече хармония с природата. Може би децата знаят как да го постигнем?


4. Комуникацията – никога преди не сме били толкова свързани един с друг: социални мрежи, мобилни телефони, неограничен достъп до интернет. Но и никога не сме били толкова различни в своите най-важни убеждения. Как да общуваме по-ефективно? И накъде да развиваме технологиите?


Кой създава бъдещето: Космос - магично място за изследователите, магнит за устрема ни да достигаме далечни пространства, но и опитно поле за учени. В космическите кораби се правят експерименти, които биха били невъзможни на Земята заради гравитацията.


А понякога, след години неуспешни опити, учените стигат до пробив в области, смятани за недостижими. Така един от най-големите успехи по пътя към заселването на други планети от Слънчевата система е разработването на оранжерия, която позволява отглеждането на растения в космическа среда – без слънчева светлина, без гравитация и земна почва. Тази оранжерия е дело на екип от специалисти от Българската академия на науките, ръководен от проф. Таня Иванова от Института за космически изследвания. Тя е успешно инсталирана на борда на Международната космическа станция и нейни версии се използват в редица космически програми.


Планетариумът има 15 места и предлага на своите посетители шоу програми и интерактивни разговори за звездите, създаването на вселената, Слънчевата система, извънземните, енергията...


И това не е всичко. През есента "Музейко" подготвя още големи изненади. А докато чакате, можете да разгледате сайта, блога и фейсбук страницата му.


Направи си облак сам, или зад вратите на "Музейко"


Детският научно-образователен център "Музейко" е най-големият в Югоизточна Европа, изграден върху разгърната площ от 3500 квадратни метра и очаква между 120 и 150 хиляди посетители на година.


Стойността на проекта е 25 млн. лева, изцяло осигурени от "Америка за България". Концепцията за сградата е на американската архитектурна компания Lee Skolnick and Design Partners. Проектанти на техническата и работната фаза в строителството са българската компания за архитектура и строителство "А и А Архитекти".


На 2000 квадратни метра е разположено пространство за интерактивни игри, които да събуждат любопитството на децата към наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства, и да подпомагат желанието им да учат.


Високи указателни конструкции с образователно съдържание ще ориентират посетителите от трите възможни подстъпа към "Музейко" - от метростанция "Г.М. Димитров", от Техническия и Минно-геоложкия университет и от бул. "Климент Охридски".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Леле, какви тротоари сте опънали на картинката...Нали знаете, че реалността, която ще заварите наяве, ще бъде съвсем друга....

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 2. 2 Профил на diangello
  diangello
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много по-достъпно и приемствено щеше да бъде, ако музеят имаше лице с главните булеварди "Кл. Охридски" и "Г. М. Димитров" - точно до метростанцията. Там има една изоставена и полуразрушена сграда - навярно корпус на МГУ или ТУ, който терен щеше да е бъде подходящ и за по-голям парк. Като знам в какви руини е целия този квадрант и колко тясна и разрушена е инфраструктурата там... не ми се мисли как ще се ходи с кола. А за тези, които решат да ползват метрото... носете си кучегон.

  Иначе проектът и инициативата на USAID е много добра. Браво! Остава СО да облагороди района.

 3. 3 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Сградата на музея има озелен покрив, който редуцира оттичането на дъждовни води и претоварването на канализационната система. На него ще бъдат интегрирани и фотоволтаични системи, които ще произвеждат електричество. Отоплението й ще се осъществява чрез геотермални сондажи. Сградата е с над 40% по-ниска консумация на вода от стандартната. Изграждането на подземен резервоар в границите на имота, в който се събират дъждовните води за напояване на богатата растителност наоколо, редуцира използването за същите нужди на питейна вода. Ще има и зарядни станции за електрически автомобили.

 4. 4 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Направи си облак сам"

  Мента и мастика - не е толкова трудно

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 5. 5 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#4] от "forum_terrorist":ХАХАХАХАХАХА

  1914 / 88
 6. 6 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#4] от "forum_terrorist":

  А разкъсана облачност какво е?
  - Мента и мастика по отделно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK