Просветното министерство предвижда агресивните ученици да влизат в регистър

Просветното министерство предвижда агресивните ученици да влизат в регистър

© Надежда Чипева, КапиталНова заповед на министерството на образованието предвижда от следващата учебна година всяко училище да прави регистър на агресивните си възпитаници, съобщи "Нова телевизия". В него ще се документират случаите на насилие, участниците в спречкването, а също така и реакцията на педагозите.


"Агресията в училище в определени граници е нещо нормално, все пак ние сме хора, които тепърва растем, правим грешки и това е нормална част от живота ни", каза единадесетокласникът Стоян. Той признава, че е ставал свидетел на подобни сцени, и той си е изпускал нервите, но никога не е посягал на друг ученик.


За родителите е важно училищните власти не само да потушат напрежението, но и да предотвратят следващи изблици на насилие. "Най-вече да се види от каква квалификация имат нужда учителите, за да се справят с подобни случаи и с този регистър училището може да идентифицира нуждата от определен вид квалификация", каза Цвета Брестничка от Асоциация "Родители".
Училищните психолози обаче се опасяват, че регистрацията на агресивни прояви, зад които стоят имената на деца, е нож с две остриета. "Това петно остава, този регистър е както да речем в полицията. Сбъркал си, хванали са те и имаш досие  и това си остава, независимо колко си добър и  колко успехи имаш. Не мисля, че трябва да има такива черни списъци, защото те ще ни попречат на развитието в бъдеще", заяви Вержиния Трайкова, педагогически съветник и психолог.


Самите ученици също не вярват, че така ще се ограничат проявите на насилие, било то физическо или вербално.                     


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK